Get Low en 9 andere memorabele tracks in videogames 

Get Low en 9 andere memorabele tracks in videogames 2014-03-30T17:32:31
Loop je cooltjes, zonnebril op, over straat, dan knalt ‘Push the Tempo’ van Fatboy Slim door je dopjes. Is het tijd voor sum luvin’, dan is ‘Let’s Get It On’ van Marvin Gaye je song. Wouter roemt 10 games die eenzelfde, perfecte timing kennen van de juiste song, op het juiste moment.

Voor het máken van muziek heb je ritmegevoel nodig. Voor het goed gebruik maken van muziek, is een perfecte timing essentieel. Wanneer zet je de muziek in? Hoe vaak laat je het horen? Onderstaande games weten de kracht van bestaande nummers precies op de juiste momenten in te zetten, waar voor dikke hulde.

 

‘God Only Knows’ Beach Boys - BioShock Infinite

Columbia is in de eerste momenten van BioShock Infinite het meeste heppie de peppie, eng vriendelijk stadje waar je ooit bent geweest. Dat het de fucking Twilight Zone is en ik de recht omhoog staande haren in m’n nek zeker moest geloven, drong pas goed tot me door toen het ‘God Only Knows’ zingende kwartet langs kwam vliegen. Ruggengraattinteling to the max, maar dan niet zo eentje van het goede soort…

 

‘Get Low’ Lil Jon & The East Side Boyz – Need for Speed Underground

Als je je auto aan het tunen en aan het customizen bent, dan wil je dat het liefst op de beat van een vette track doen. Je bent stoere shit aan het doen, dus je wil jezelf cool voelen. Get Low doet mij denken aan misschien wel de allereerste momenten in m’n leven dat ik helemaal opging in het pimpen van m’n ride. ‘To the windooooooooooooooooooowwww, to the wall!’

 

‘Just a Friend’ Biz Markie en ‘Opposites Attract’ Paula Abdul - Saints Row IV

De mooiste momenten in een Saints Row game vind ik altijd de ‘meezing in de auto’-stukjes. Ook deel IV kent er eentje, en dit keer zingen Mister President en Pierce twee van de meest foute nummers ooit, straight uit de krochten van de eighties. Toch, ik kan niet anders dan vrolijk worden van deze karaoke-vriendelijke krakers.

 

‘Far Away’ Jose Gonzalez - Red Dead Redemption

Spoiler alert? Nah, fuck it, iedereen heeft toch al RDR gespeeld? En jullie waren allemaal getuige van het meest verrassende gebruik van een nummer ooit, want als je dit zag aankomen, dan ben je fucking Nostradamus. Op het moment dat John Marston Mexico in komt rijden, klinken de meest tragische tunes, waardoor je je echt een poor lonesome cowboy a long, long way from home voelt. Prachtig, vooral omdat het het eerste gebruik van muziek in de hele game is!

 

‘Song 2’ Blur - FIFA ’98 Road to the World Cup

Zelfs ik als gedoodverfd voetbalHATOR (hater, ja), kan niet ontkennen dat FIFA games de tofste muziek uit het betreffende jaar gebruiken voor hun menu’s. Extra memorabel is het intro-nummer van FIFA ’98 Road to the World Cup, waarin Blur losgaat met z’n extreem opzwepende ‘WOOHOO!’

 

‘M4 (Part II)’ Faunts - Mass Effect

Je hebt net een van de vetste RPG’s ooit uitgespeeld. Je bent zwaar onder de indruk, maar tegelijkertijd ook een beetje droevig gestemd. Dat was het dan… en je weet niet dat deel 2 nog VEUL vetter wordt! Gelukkig is daar Faunts om je emoties in muziek om te zetten, compleet met een onmiskenbaar futuristisch tintje. Wauw…

 

‘Beyond The Sea’ Bobby Darin – BioShock

BioShock: Misschien wel een van de meest sfeervolle games ooit, iets dat al bleek vóórdat ie daadwerkelijk uitkwam, dankzij de uiterst sterke trailers. De beste van het stel was eentje die zowel de uitstraling van Rapture, als de vele powers tentoonspreidde, terwijl het ondersteunende ‘Beyond The Sea’ de sfeer wist te NAILEN. Het lied kwam overigens ook nog voor in de game zelf, wat eveneens voor de nodige rillingen wist te zorgen.

 

‘Still Alive’ Jonathan Coulton – Portal

Okay, dit is een beetje cheaten, want ‘Still Alive’ is natuurlijk een speciaal voor Portal geschreven lied. Maar zo briljant als de tekst is, zo ongelooflijk goed hij aansluit op het einde van de game (die ik overigens nog steeds een stuk beter vindt dan deel 2), is het onmogelijk te negeren in deze feature.

 

‘Total Eclipse of the Heart’ Bonnie Tyler - Battlefield 4

‘Total Eclipse’ is een olietanker van een ballad: krachtig, ontroerend en onvergetelijk. Ook zo fout als Joling in een glitterjasje, en daarom niet een heel logische keuze voor het begin van een FPS-singleplayer. Toch flikten ze het bij DICE… wat meteen het hoogtepunt was van de hele campaign.

 

‘I Don't Want to Set the World On Fire’ The Ink Spots - Fallout 3

Ik ga even een bold statement maken: Fallout 3 heeft het beste intro in een game… OOIT! Ten eerste waren de eerste 1:38 ervan PERFECT voor een trailer, om daarmee alle fanboys compleet vol te pompen met verwachting en hype. Ten tweede weet het ook nog op een bizar sterke manier de hopeloosheid, de bittere ernst van deze post-apocalyptische wereld neer te zetten met één slepend shot. Oh man, wat bruut… En misschien wel 90% van de impact van deze trailer/intro, is te danken aan het gebruik van het nummer van The Ink Spots. Irrational lette goed op, want die deed met haar ‘Beyond The Sea’ praktisch hetzelfde…

REACTIES (118) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord