Geliefde dieven 

Geliefde dieven 2016-05-12T17:36:21
In onze meest geliefde games spelen we doorgaans met de good guy, maar soms is de bad guy de leukste good guy. Vergeef Roy zijn woordspelingen over geliefde dieven in games die je hart stelen.

Dingen die niet mogen zijn vaak dingen die leuk zijn. Bijvoorbeeld rennen met een schaar, voetballen in huis en dingen stelen. Die dingen mogen niet om een hele goede reden, maar toch heeft iedereen op zijn minst getwijfeld om dat pakje kauwgom bij de kassa niet gewoon in zijn zak te stoppen. In games is dit allemaal gelukkig okay, zolang de dief maar charismatisch is of het doet ‘voor een goed doel’. En die hebben we blijkbaar genoeg!

 

Nathan Drake

Natuurlijk begint deze feature met Nathan Drake. Uncharted 4: A Thief’s End is net uit en tamelijk briljant als we Jan mogen we geloven (en dat mogen we, hij weet dingen). In dit vierde deel steelt Nathan wederom alles wat los en vast zit om zo dichter bij een eeuwenoude schat te komen, om die relikwieën vervolgens ook te stelen. In die vier delen Uncharted games laat hij besneeuwde bergtoppen en troosteloze woestijnen overigens bezaaid met lijken achter, maar dat boeit niet, want hij zegt soms best grappige dingen voordat hij iemands nek omdraait. Daarbij regelt hij ook nog elke keer een prachtige dame en dat doe ik hem niet na. De laatste keer dat ik mezelf schuldig maakte aan massamoord en grafroven, heeft ervoor gezorgd dat ik deze feature tik in een land zonder uitleveringsverdrag met Nederland…

Nathan Drake

 

Sly Cooper

Wasberen zien er van nature al uit als dieven, schattige dierlijke dieven met creepy kleine grijpgrage mensenhandjes. Sly Cooper gaat ondertussen alweer bijna 15 jaar mee en de bijdehandse wasbeer kan dit jaar zelfs nog een film onder zijn naam zetten. Tel daar de vier games bij op waarin hij zich gedraagt als een soort van Nathan Drake maar dan met meer dierenvrienden en het nobele doel ‘ik steel alleen van criminelen’ en je snapt waarom Sly niet aan dit lijstje kan ontbreken.

 

Locke Cole

Final Fantasy VI is misschien wel de beste Final Fantasy ooit (VII is ook cool, maar ik weet nog steeds niet welke ik beter vind). Dat FFVI zo vet was, kwam voornamelijk door de enorme cast aan speelbare characters. Tussen deze 14 personages zat Locke Cole, een dief, of zoals hij zichzelf liever noemt ‘treasure hunter’ of ‘adventurer’. Locke springt zonder nadenken in de bres om elke vrouw te redden van een noodlottig einde. Zelfs voormalig imperial soldiers Terra en Celes. Locke mag dan wel doldwaze opmerkingen maken, maar hij heeft een gekwelde geest door een ernstig incident in zijn verleden. Kijk! Grappig, gelaagd én grijpgrage handen!

Locke Cole

 

The Dragonborn

Hey! Dit ben jij! Probeer maar eens te zeggen dat je nog nooit iets gejat hebt in The Elder Scrolls V: Skyrim. Dan ben je een dief én een leugenaar. Stelen wordt namelijk een stuk makkelijker gemaakt als je weet wanneer iemand je ziet of niet. Als je als marktkoopman je enige klant niet in de gaten houdt, ben je sowieso mooi dom, of heb je totaal geen zin meer om ooit nog kaas te eten. Een echte Dragonborn steelt na 200+ uur Skyrim namelijk alles wat los en vast zit, en kaaswielen zijn geen uitzondering. Het mooiste in heel Skyrim blijft toch het strategisch positioneren van een mand over het hoofd van de verkoper om vervolgens de hele winkel leeg te halen. Als coup de grâce pleur je die mand als laatste natuurlijk ook nog in je plunjezak. Een plunjezak die zo groot is dat zelfs reuzen denken ‘gast, wat heb jij te bewijzen?’

 

Garret

Het pad van een bandiet is niet altijd geplaveid met mooie vrouwen, prachtige vergezichten en grappige opmerkingen net voordat je iemand een 50 meter diep ravijn in sodepleurt. Garrett uit de Thief franchise is een ware einzelgänger en dat komt voornamelijk door zijn haat jegens andere mensen, hij mag zo’n beetje niemand. Gelijk heeft ‘ie ook, want emoties zijn voor watjes en mensen die super slecht zijn in dingen stelen. Elk deel wordt zijn skill set ook weer net wat dikker met trick arrows als welkome toevoeging aan zijn arsenaal steelgerij. Garret is een van de weinige dieven op dit lijstje die zelden rake opmerkingen plaatst, want die maken geluid en geluid is de aartsvijand van elke zichzelf respecterende dief.

Garret

 

Kasumi Goto

Wanneer je iemands ogen niet ziet wanneer je ze ontmoet in een game, weet je direct dat het een dief is. Kasumi Goto leidt de aandacht nog meer van haar ogen af door gekke shit op haar lip te doen. Om haar een vast crewmember van The Normandy te maken mag je eerst een Ocean’s Eleven-achtige heist doen. Nadat Kasumi in je team zit, voert ze de coolste aanvallen, thief-style! Verdwijnen en backstabs zijn vaste prik in het arsenaal van een dief, evenals leuke opmerkingen! Want daar is onze Kasumi ook best wel goed in. Verrassend.

Catwoman

Ow jij Selina Kyle jij. De enige in dit lijstje die mijn hart niet hoeft te stelen, want als ze ernaar zou vragen, dan krijgt ze hem. Antihelden en sterke vrouwen zijn cool en als ze zichzelf dan ook nog verkleden als kat, dan draag mij maar weg hoor (maar dat is misschien persoonlijk). In Batman: Arkham City schopt dit kattenvrouwtje bijzonder lekker kont en stuitert ze door de stad alsof het een groot luchtkussen is. Het speelt heerlijk, het ziet er heerlijk en ze maakt nog grapjes ook! De ware kracht van een dief zit hem vast in de humor… Ze is zelfs bereid om Batman te helpen uit eigen wil. Wat een heerlijk onbaatzuchtig kattenmens is het toch ook.

Catwoman

 

Michael de Santa

Heel GTAV zit vol met dieven, maar persoonlijk vind ik de term ‘dief’ een beetje zacht uitgedrukt. Michael en zijn crew verheven dingen stelen tot een kunst. De heists in GTAV zijn bijzonder goed uitgewerkt en op verschillende manieren te voltooien en dat is prachtig. Michael mag dan de ballen verstand hebben van zijn gezin gelukkig maken, maar banken overvallen kan hij als de beste, en welk gezin wordt nu niet vrolijk van een berg geld? De beste man heeft stiekem wel verstand van andere mensen en dan voornamelijk waar ze goed in zijn, vooral als dat waar ze goed in zijn, dingen stelen is.

Michael de Santa

 

Games hebben in de loop der jaren een dikke vette sloot aan legendarische dieven voortgebracht. Gelukkig zijn ze allemaal redelijk egocentrisch en zullen ze nooit de handen ineenslaan, want dan heeft niemand op de wereld nog een bezitting over. Aan wie denk jij als de term ‘dief’ valt?

REACTIES (29) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord