Gamend rijk worden; zo verdienen eSporters miljoenen per jaar 

Gamend rijk worden; zo verdienen eSporters miljoenen per jaar 2016-02-17T16:35:52
Professionele gamers lijken de nieuwe voetballers te worden. Ze hebben groupies, beroemdheid en ongelooflijk veel geld. Brutus zet voor jullie de manieren waarop eSporters binnen een jaar miljonairs worden uiteen. Tijd dus om te stoppen met vakkenvullen en te beginnen met het echte werk.

De eSports-markt is het afgelopen decennium geëxplodeerd, van gasten die op hun zolderkamertje of in een klein cafétje tegen elkaar speelden tot professionele 'e-athletes' die uren per dag trainen en moeten presteren voor een miljoenenpubliek. Deze groei heeft ook gevolgen voor de spelers, zij doen dit dit niet meer als hobby, zij doen het als werk en verdienen in sommige gevallen miljoenen euro’s per jaar.

Dit geldt niet eens voor alleen de beste gamers. Vroeger was een toernooi winnen de manier om snel wat geld binnen te harken. Nu zijn toernooien nog steeds ontzettend lucratief, maar niet essentieel. Grote streamingsites zijn gelijkwaardig aan grote TV-zenders en betalen duizenden euro's per maand aan streamers. eSporters krijgen bijna een ton per jaar loon in de ‘Jupiler League’ van de Noord-Amerikaanse League of Legends-scene en ontwikkelaars en andere bedrijven doen ook een duit in het zakje om de markt te laten groeien.

EsportsBusiness

  

Streamen

Alle bedragen in dit stuk zijn bruto, dus er gaat nog belasting af!

Je hoeft niet eens professioneel te gamen om duizenden euro’s per maand te verdienen met het spelen van je favoriete spelletje. Diverse streamers harken dit bedrag namelijk met gemak binnen, zonder ook maar een keer op een podium te staan. Toegegeven, sommige van deze gamers hebben een voorgevel waar Patty Brard u tegen zegt, maar ook genoeg mannen weten dat je genoeg geld kan verdienen als presentator op Twitch. Om even aan te geven, hier is een rekensommetje van Bjergsen, één van de populairste streamers op Twitch, in deze som verdient hij zo'n 20.000 - 40.000 dollar per maand enkel aan streamen.

Streamen op Twitch (of Azubu, of Afreeca etc.) zorgt voor diverse manieren voor een inkomen waar Jan Modaal van droomt. De eerste en meest straight-forward manier is reclame. Laten we eerlijk zijn, iedereen zag deze aankomen. Twitch heeft namelijk een verdien model waarbij je $3,50 krijgt per 1000 mensen die een reclame zien. Deze inkomsten liggen hoger voor streamers die bij een bepaald netwerk zijn aangesloten. Netwerken beloven namelijk hogere cuts voor een hoger aantal kijkers, daartegenover staat dat het netwerk dan weer exposure krijgt. Anyway, de echt grote streamers hebben vaak tienduizenden kijkers. Daar moet je wel van afhalen dat veel kijkers adblock hebben, maar met 1000 mensen die jouw reclame zien en 3 reclames per uur verdien je al $10,50 per uur. Populaire spelers streamen gemiddeld zo’n 60 uur per week. Vrijwel al hun virtuele activiteiten worden op video vastgelegd.

twitch viewers

Dat is nog maar het topje van de ijsberg. Vrijwel alle streamers hebben namelijk een subscriber-knop. Een abonnement op een streamer kost vijf euro per maand. Als abonnee krijg je hiervoor een paar extra voordelen als custom emotes, maar het idee achter dit systeem is vooral dat je de streamer ermee steunt. Van de abonnementen die worden verkocht gaat de helft van geld naar Twitch, al kan je onderhandelen om 50 cent extra per abonnee te krijgen. Het lijkt misschien weinig, 2,50 per persoon per maand, tot je bedenkt dat grote streamers vaak duizenden subs hebben. Lirik, iemand die veel survival games speelt, had bijvoorbeeld 10.000 (!) abonnees in april 2015. Dat was een jaar geleden, Twitch is sinds die tijd alleen maar gegroeid. Dat was 25.000 - 30.000 dollar per maand enkel aan subscribers!

Als laatste heb je ook de donatiefunctie. Veel streamers hebben een knop die leidt naar de PayPal-pagina van diegene. Als iemand geld doneert dan komt het bericht wat de donateur overmaakt op het scherm en wordt dan vaak opgelezen door de streamer, iets wat veel mensen leuk vinden om te zien. Honderden, duizenden of zelfs tienduizenden euro’s is per avond te verdienen aan donaties. Zo was er een mysterieus persoon genaamd Amhai die zomaar tienduizenden euro’s per keer doneerde aan mensen. Streamer Sodapoppin, een World of Warcraft-speler, kreeg $50.000 dollar van deze gast. eSporters zijn vanwege hun beroemdheid ook in trek bij donateurs. Een goede manier om je favoriete speler te motiveren, is namelijk een geldbedrag toesteken.

Amhai donatie

  

Sponsoren

Een andere manier om goed geld te verdienen is het dragen of gebruiken van gesponsorde goederen. Denk je echt dat ongelooflijk veel eSporters Razer-muizen gebruiken omdat deze het beste zijn? Ze krijgen ongelooflijk veel geld om even te laten zien wat voor muis ze hebben, of om even te zeggen dat ze een Alienware-PC gebruiken. Het blijft daar niet eens bij streams.

Spelers dragen letterlijk sponsornamen op hun tenues. Ajax heeft Ziggo, PSV heeft Philips en Team SoloMid heeft Logitech, HTC, Geico en iBuypower. Natuurlijk gaat dit bedrag naar de organisatie zelf, maar ik denk dat het voor zich spreekt als ik zeg dat de lonen van spelers zeker omhoog gaan als er meer shirtsponsors gevonden worden.

TSM Sweater

   

Lonen

Over lonen gesproken, spelers verdienen letterlijk tonnen per jaar. Afgelopen december was er een relletje over het wel of niet publiekelijk zijn van spelerslonen. Ember, een nieuw eSportsteam, brak de lans door bekend te maken wat zij voor hun spelers betaalden. De cijfers waren zo hoog dat zelfs Reddit geschokt raakte. Elke speler verdient minimaal 70.000 dollar per jaar. Dat geld is inclusief verzekering, reizen, inwoning en kleding. Even later moest er nog een wisselspeler gehaald worden (want dat is ook een ding, wisselspelers in eSports) en die nieuwe gast krijgt doodleuk $58.000 per jaar, als wisselspeler!!! Het meest frappante van alles? Dit is een tweede divisie team. Zij spelen in de Jupiler League van de Amerikaanse League of Legendscompetitie.

Als je denkt dat ze daarmee topspelers aan hebben getrokken, heb je het goed mis. Ja, sommige van deze spelers hebben ervaring en hebben bij topteams gespeeld, maar dat was vroeger toen het niveau een stuk lager lag. Er zitten spelers in dit team die werden uitgelachen vanwege hun prestaties op het hoogste niveau en ook spelers die nog nooit professioneel hebben gespeeld. Dit is geen team dat over een jaar wel even de beste van Amerika wordt.

Team Ember

Hier moet wel bij gezegd worden dat deze lonen hoog liggen en dit niet representatief is (volgens de professionele speler Dominate), maar gezien geen enkel ander team de lonen openbaar heeft gemaakt, is dit waar we vanuit kunnen gaan. De lonen in China liggen trouwens nog hoger, volgens publiekelijk geheim. Europa en Korea hebben lagere lonen, vandaar dat ook veel spelers van deze regio's naar Amerika of China trekken.

Dit is niet het enige wat spelers krijgen om voor een team uit te komen. Veel ontwikkelaars doen veel om teams en hun spel te laten groeien. Riot Games, maker van League of Legends, zorgt ervoor dat spelers een zeker inkomen hebben. Zij geven elke basisspeler en de coach 10.000 euro per seizoen, omgerekend 555 euro per game (een game duurt zo'n 35 minuten). Dit geldt alleen voor teams in de hoogste divisies van Europa en Noord-Amerika. Er zijn in totaal 20 teams per seizoen, reken dat maal vijf spelers plus een coach, dus dat is 100 spelers en 20 coaches die 10.000 euro krijgen. Totale kosten? 1.2 miljoen euro per split dat Riot in de spelers investeert. Elk jaar bestaat uit twee seizoenen, dus een goede speler kan hier 20.000 euro per jaar mee verdienen. Daar tegenover staat dat de prijzenpotten wel wat lager liggen.

Compendium

 

Prijzenpotten

Met wat lager bedoel ik een miljoen dollar voor de winnaar van het wereldkampioenschap, omgerekend 200.000 dollar per speler. Over het algemeen mogen spelers namelijk het geld van prijzenpotten houden. Dat is het grootste en financieel meest aantrekkelijke League of Legends-toernooi, er zijn nog tientallen mogelijkheden voor spelers om prijzenpotten van tienduizenden of honderdduizenden euro’s te winnen. Hier is een overzicht van wat spelers hebben verdiend aan alle prijzenpotten, het overzicht houdt alleen rekening met prijzengeld.

Nu eens kijken naar Dota 2. Valve vindt dat gamers moeten bepalen wat de spelers verdienen. Zij verkopen dus elk jaar zogenaamde compendiums. Deze compendiums zijn toernooiboeken waar spelers soms cosmetische beloningen van krijgen. Als een speler deze koopt gaat 25% van de prijs naar de prijzenpot naar The International, het grootste Dota 2-toernooi. Je zou zeggen dat 25% wel mee zou vallen, de vorige prijzenpot van The International was 18.429.613 dollar. Dat is bijna 18,5 miljoen dollar voor het spelen van een spel. Het winnende team kreeg 6,6 miljoen dollar, dat is ruim 1,3 miljoen per persoon! De nummer twee moest het doen met een schamele 2,8 miljoen, terwijl de nummer drie 2,2 miljoen mocht bijschrijven.

esportsmoney

Qua prijzengeld staat Dota 2 echt ver boven de rest, maar dat betekent niet dat andere eSports geen grote prijzen hebben. Smite, een first-person MOBA die in 2014 uitkwam, hield afgelopen januari hun tweede wereldkampioenschap met een prijzenpot van ruim twee miljoen dollar! Tot op de dag van vandaag zijn er al 17 toernooien geweest met een prijzenpot van minimaal een miljoen dollar, de eerste was in 2011, dat betekent dat er gemiddeld vanaf 2011 drie toernooien zijn met zo'n hoge prijzen.

Dit is nogal vertekend beeld, gezien er in 2015 vier eSports waren met toernooien boven de miljoen dollar (Dota 2, Smite, League of Legends en Call of Duty). Dota 2 had overigens drie toernooien had met een prijzenpot boven de drie miljoen dollar). De kans is aanwezig dat in 2016 Heroes of the Storm, Hearthstone of FIFA ook aan deze lijst toegevoegd kan worden, terwijl ook World of Tanks hard aan de weg timmert.

Ben je nog steeds aan het vakkenvullen? Goed plan, de kans dat je daadwerkelijk professioneel kan gaan gamen is ontzettend klein, plus je carrière duurt tot je 25e levensjaar. Niet dat het uitmaakt voor die gasten, die hebben, hoe triest het ook klinkt, in vijf jaar meer verdiend dan de gemiddelde PU-lezer in zijn hele leven.

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord