"Gamen is helemaal niet zo slecht voor gamers’’ 

"Gamen is helemaal niet zo slecht voor gamers’’ 2018-02-21T12:53:41
Gamen is nu niet bepaald iets dat je ouders zullen toejuichen. Ze zullen al snel met dingen gooien als ‘niks beters te doen’, ‘lui’ en ‘vierkante oogjes’. Vaak wordt gamen ook geassocieerd met zombiegedrag en overgewicht. Maar is dat wel terecht? Er zijn stiekem best veel games die bij kunnen dragen aan een goede gezondheid. Wat dacht je van Pokémon Go? Lees dit even aandachtig voor, dan heb je tegenargumenten als je moeder weer een driftbui krijgt omdat je te lang bezig bent met GTA Online.

Dit artikel is afkomstig van United Consumers Zorgverzekeringen en is zonder inmenging van de redactie geschreven.

Het lijkt er namelijk op dat gezond leven, gezond eten en sporten ook de gamewereld hebben bereikt. Het stereotype gamer van een puisterige puber met een dikke bril die de hele dag maar naar een scherm staat terwijl hij chips eet is op zijn retour (al zijn die er nog wel natuurlijk). Ook topsporters die gewoon bewegen en gezond eten gamen. Er zijn tegenwoordig tal van spellen die slecht gedrag proberen te veranderen, bijvoorbeeld om overgewicht tegen te gaan of van een angst af te komen.
    

Games die stimuleren te bewegen

Gamen associëren mensen met plezier en daardoor is het volgens gameontwikkelaars heel erg geschikt om een gedragsverandering teweeg te brengen. Je leert op een leuke manier een gewoonte te ontwikkelen en daarnaast heeft gamen een verslavend aspect dat je dus ook op een positieve manier in kunt zetten. Zo is er een spel HelloYoop dat je een virtueel huisdier in leven laat houden, maar dat lukt alleen als je hem gezond voedsel geeft en genoeg met hem wandelt. Erop uit dus, want je wilt echt niet dat Fikkie het loodje legt. Dit spel werd oorspronkelijk gemaakt voor kinderen met overgewicht, maar inmiddels zijn veel jonge kinderen er gek op.
    

Gamen als hulp bij psychische stoornis

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen doet een afdeling onderzoek naar het inzetten van games voor kinderen met psychische problemen. Ze ontwikkelen games voor kinderen met een angststoornis of depressie. Zelfs zorginstellingen ontwikkelen speciale ruimtes waar ze met virtual reality games hun cliënten op een andere manier proberen te helpen. De games zullen een therapeut nooit gaan vervangen, maar het kan wel een belangrijk deel worden van de behandeling, tof of niet?
Bijvoorbeeld het spel DEEP: dat meet de ademhaling via een speciale buikband en door te ademen beweeg je voort in een onderwaterwereld. Zo leren angstige kinderen beter te ademen en daar worden ze rustig van. Het spel wordt de komende jaren beter getest en dan zal het op de markt komen.
   

Apps die stimuleren om te bewegen

Daarnaast is het virtueel aanmeten van een gezondere levensstijl ook mateloos populair. Zo ontwikkelden het Erasmus MC ‘Health’-technieken waarin deelnemers met elkaar communiceerden in een virtuele wereld en een spel speelden. Ze kregen een bewegingsmeter die hun activiteiten registreerde en daar punten voor gaf. Hoe meer je beweegt, hoe meer punten je krijgt en die punten zijn weer te gebruiken in het spel. Het waren volwassen deelnemers, maar ze werden heel erg fanatiek en spoorden elkaar aan om voor de punten te gaan. De onderzoekers zagen dat de deelnemers actiever werden dan de bewegingsnorm voorschrijft. Zelfs toen het spel stopte, gingen de deelnemers door. Zelfs na twaalf maanden waren ze nog bezig met het onderling aanmoedigen.
Dat wil niet zeggen dat computers het in de toekomst over kunnen nemen. Het digitale programma heeft volgens onderzoekers namelijk meer effect als er ook real-life contact is met een professionele begeleider.
  

Zelfs schietspellen hebben voordelen

En er zijn nog meer voordelen van gamen. Schietspellen worden vaak als zorgelijk gezien, maar wat veel mensen vergeten is dat je dit in teams speelt. Let even op, want het volgende ga je aandragen wanneer je ouders weer zeuren: door schietspellen in teamverband te spelen sluit je sneller vriendschappen, kun je beter communiceren en leer je met elkaar samen te werken. En door deze spellen verbetert de oog-handcoördinatie, het strategisch inzicht en het reactievermogen. Vanavond dus weer lekker ontspannen met Call of Duty of gewoon lekker een potje FIFA doen!

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord