Fred Perotti en de Epische Eindbazen 

Fred Perotti en de Epische Eindbazen 2013-01-10T17:33:06
Eindbazen zijn er al zolang als dat games er zijn. Zij bieden de ultieme uitdaging, het slotstuk, de climax. Een goede bossfight is als een eindexamen, de hele game heb je jezelf voorbereid en gesterkt met vaardigheden, en op het moment supréme moet je alles wat je geleerd hebt aanwenden om te slagen. Hieronder vindt je mijn persoonlijke top 5 eindbazen aller tijden.

5. Metal Gear Solid - Psycho Mantis

Metal Gear Solid was een absolute topgame met redelijk wat toffe boss fights. Psycho Mantis was vrij vroeg in de game, maar iedereen die MGS gespeeld heeft, kan zich dit gevecht zeker nog wel herinneren. Het was haast onmogelijk om Mantis schade toe te brengen omdat hij je gedachten kon lezen. Oplossing? Stop je controller in de player 2 port. Vanaf dat moment kan de beste man je gedachten niet meer lezen, en terwijl hij als een hysterische onthoofde kip hulpeloos rondscharrelt heeft Snake aan een paar salvo’s genoeg om er een einde aan te maken.

 

4. Rogue Galaxy – Demon Battleship

De allerlaatste baas van Rogue Galaxy is zelfs voor de meest hardcore gamers zeer uitdagend. Het gevecht bestaat namelijk uit 3 delen, en je party wordt dus ook verdeeld. Dit betekent dat je van te voren precies de volgorde van je spelers en hun uitrusting zo moet verdelen dat je ook echt overal doorheen komt. In fase 1 heb je te maken met een wandelende tank die je moet zien te ontwijken terwijl je op een zwakke plek van het schip knalt, en in fase 2 heb je te stellen met een uit de kluiten gewassen hand, compleet met lasers! Voor de eerste twee fases mag je dan ook wel rekenen op een kwartiertje intensief knokken en dan moet het echte gevecht nog beginnen. In fase 3 sta je namelijk voor het schip en mag je eerst een enorm gezicht in mekaar meppen, om het vervolgens met een 20 meter lang zwaard op te nemen tegen een behoorlijk agressieve demonische sluitspier. Wat een concept!

 

3. Shadow of the Collosus – Earth Knight

Uiteraard zijn alle beesten in de game volstrekt episch, en het is al helemaal tof dat je ze allemaal op een andere manier moet aanpakken, maar een persoonlijke favoriet is toch wel de derde kolossus die je tegen komt. Het gevecht neemt plaats op een verhoogd platform, wat je dus beperkt in je beweging vrijheid en om het helemaal compleet te maken loopt er ook nog een 50 meter hoge Sjaak met een stenen paal in de rondte te zwaaien. Er is maar weinig zo vet als dat enorme gevaarte uit te dagen, zijn wapen maar net te ontwijken, om er vervolgens op te rennen en hem eens flink onder de oksels te steken. Een ervaring die in de meeste games in een cutscene gestopt wordt, was in deze game gewoon speelbaar. Awesome.

 

2. God of War – Hydra

God of War begon met een klapper, nadat Kratos zich uit z’n nest hijst (uiteraard bevolkt met ontblote dames) duurt het niet lang voordat de Hydra de kop(pen) opsteekt. Tussen wat klim en klouterwerk door de twee kleine koppen aan het schip nagelen om vervolgens het grote smoelwerk wat bij te schaven met de blades of chaos blijft vet. Helemaal dat het hele beeld schudt als de hydra zijn ongenoegen met Kratos laat blijken. Zo’n gevecht aan het begin van een game laat meteen een goede indruk achter, en zorgt dat de speler meteen gaat uitkijken naar de rest van het spel.  

 

1. Earthbound - Giygas

Earthbound is een spelletje waar niet veel mensen van gehoord hebben, maar de gelukkigen die het wel gespeeld hebben zijn er dan ook unaniem lyrisch over. Van zotte concepten en thema’s, volstrekt belachelijke, doch vermakelijke dialogen tot aan de bossfights, alles is gewoon leuk aan de game. Maar niet alles is rozengeur en Vodka Li.. ehm maneschijn, het laatste gevecht met Giygas is namelijk gewoonweg een onbegonnen strijd. Je kan er op los hakken wat je wilt, maar het wordt al vrij snel duidelijk dat het gewoon niet te doen is. Op het moment dat je party op het punt staat van de kaart geveegd te worden, slaan ze dan ook maar aan het bidden. En alsof Goku een Spirit Bomb oproept, bidt iedereen die je in de game bent tegen gekomen met je mee, hopend op een wonder. In tegenstelling tot de vrolijke art style en algemene toon van de game tot op dat punt is het een vrij serieus en emotioneel moment. Het is een gewichtige climax die terugblikt op alle noemenswaardige momenten in het spel, en op die manier de ervaring van het hele spel bij de bossfight betrekt. Zelden was er een bossfight zo belonend als Giygas in Earthbound.      

 

 En jullie dan? Schroom je niet je eigen top 5 hier even in de comments te droppen!

REACTIES (49) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord