Final Fantasy XV - Beginner's Guide 

Final Fantasy XV - Beginner's Guide 2016-12-12T15:20:13
Heb je Final Fantasy XV van Sinterklaas gehad, staat de game op je verlanglijstje voor kerst, of heb je de game al maar ben je er nog niet aan begonnen? Florian geeft je de beste tips en tricks om je op weg te helpen in deze Final Fantasy XV beginner guide!

In tegenstelling tot andere Final Fantasy games, ligt er in Final Fantasy XV meteen een grote open wereld voor je klaar. Op een paar eerste missies na ben je redelijk vrij om te doen wat je wil en te ontdekken wat de wereld je te bieden heeft en dat moet je ook vooral doen, maar er zijn wel een paar handige tips en tricks voor de game, die je in je achterhoofd kunt houden. Voordat je echter begint met de game, duik dan even de options in!


Options en stamina trick

In de options vind je de gebruikelijke settings, die je in zo’n beetje alle games vindt, maar ook een paar settings die je game ervaring kan beïnvloeden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de Wait Mode aan te zetten in de combat settings. Hiermee pauzeert de game automatisch tijdens een battle, als je helemaal niets doet op de controller. De battles zijn behoorlijk hectisch en Wait Mode kan je vooral aan het begin helpen aan de battles te wennen. Daarnaast is er een setting voor de camera in battles die wel interessant kan zijn voor nieuwe spelers. Je kunt er namelijk voor kiezen om de camera op Far te zetten, waardoor je iets meer overzicht hebt op de battle.

FF1

Tot slot is het wel handig als je er bij de HUD settings voor kiest om ook je Stamina in beeld te laten zien doormiddel van een balkje dat leegloopt. Je hebt Stamina nodig om te rennen en als je de settings aanzet kan je zien hoe lang je dat nog kan doen en wanneer het balkje weer vol zit, maar er is ook een handig trucje dat je kunt toepassen.

Het is namelijk mogelijk om non-stop te rennen, als je op exact het juiste moment opnieuw je knuppeltje indrukt om te gaan rennen. Je doet dan een dash en je Stamina zit weer helemaal vol. Check het filmpje hieronder om te checken hoe je het doet.


Warp Points en schuilen

Tijdens battles heb je vaak de mogelijkheid om gebruik te maken van Warp Points. Deze Warp Points liggen vaak wat hoger dan de battle, dus kijk vooral goed om je heen of je ergens naartoe kunt Warpen. Niet alleen heb je dan prachtig overzicht op de battle en kan je de volgende move plannen, maar je krijgt er ook veel sneller dan normaal je HP en MP mee terug. Als je het even moeilijk hebt in battle, Warp dan naar een van deze Warp Points toe!

FF2

Als er absoluut geen Warp Points zijn, is er vaak wel een rots, of iets anders waar je achter kunt schuilen. Dit werkt hetzelfde als met Warp Points, waarbij je snel je health weer terug krijgt, maar je kunt er vaak niet naartoe Warpen. Hierbij buk je letterlijk achter iets en kan je nog steeds geraakt worden door vijanden, dus hou daar rekening mee.


Check de restaurantjes

Onderweg kom je overal benzinestations, rust stops, kleine dorpjes en zelfs grote steden tegen, waar je vaak een restaurantje kan vinden, aangeduid met een vork en een mes icoontje op je map. Loop sowieso altijd naar binnen als je er nog niet bent geweest, zelfs als je onderweg bent ergens anders naartoe. In de restaurantjes kan je namelijk info krijgen over de omgeving, zoals waar je missies kunt vinden, camps, items en nog veel meer. Alle info wordt super handig automatisch op je map gezet.

FF3

Daarnaast kan je Hunts aannemen, waarbij je de bewoners een handje helpt door monsters te verslaan in de omgeving. Dit is niet alleen goed voor extra Experience Points, maar ook voor speciale items en knaken. Vooral aan het begin dus lekker zoveel mogelijk hunts doen!


Eten en slapen

Eten speelt een grotere rol dan je in eerste instantie zou denken. In de restaurants die je onderweg tegenkomt kan je een hapje eten en dat is aan te raden, aangezien je daar bepaalde buffs voor krijgt. Denk dan aan Attack Up, Magic Defense Up, meer HP of immuniteit voor poison. Dit kan soms het verschil maken tussen leven en dood, dus als je op weg bent naar een lastig monster dat je moet verslaan, eet dan even wat.

FF4

Misschien wel nog beter is om te eten, als je een kamp opzet. Je kunt met de gasten tenten opzetten om te overnachten en Ignis maakt dan altijd wat te eten. Je krijgt dan dezelfde voordelen, maar Ignis levelt in zijn kookkunsten, waardoor hij later nog veel betere gerechten met betere voordelen kan maken.

Je zal daarnaast sowieso regelmatig moeten slapen, want pas dan krijg je alle experience die je die dag hebt verdiend. Om level up te gaan moet je dus af en toe een kamp opzetten, of ergens in een dorpje of benzine stop gaan slapen.


Pas op voor het donker

Je ontkomt sowieso niet aan regelmatig slapen, want vooral op het begin moet je erg oppassen als het donker wordt. De game heeft een dag en nacht cyclus en als het donker wordt, komen er een paar mega sterke monsters tevoorschijn zoals de Iron Giant, die je als beginner echt nog niet tegen wil komen. Doe niet zo dom als ik, en spendeer niet al je potions om überhaupt kans te maken tegen deze monsters.

FF5

Denk namelijk niet dat zodra je bijvoorbeeld de Iron Giant hebt verslagen, je meteen veilig bent in de nacht. Een paar honderd meter verderop spawnt er gewoon weer een nieuwe en begint de hel opnieuw. Het is het vooral aan het begin van de game het niet waard om in de nacht rond te lopen. Later in de game lach je om de Iron Giants.


Check voor items

Zoals gezegd krijg je bij de verschillende eettentjes in de game de nodige info over het omringende gebied, maar niet alles wordt op je map gezet. Zo zijn er bijvoorbeeld grotten te vinden met meesterlijke wapens, maar die kom je tijdens de story mode grotendeels ook nog wel tegen en aan het begin van de game ben je nog lang niet sterk genoeg voor de ongure monsters in de grotten. Laat die dus vooral even met rust, maar hou wel je ogen open voor items!

FF6

Op je map staan niet alle items en er ligt een hoop verstopt in de game. Items kun je herkennen aan hun blauwe gloed en zijn redelijk goed zichtbaar. Zoek het bijvoorbeeld af en toen een beetje hogerop, zodat je overzicht krijgt van wat er om je heen ligt. Van dit soort gratis items en potions moet je het hebben in Final Fantasy XV, anders spendeer je er al je geld aan.


Niet meteen hakken en zagen

Het is niet meer dan logisch dat je aan het begin van de game in je enthousiasme op een beest begint in te hakken, die veel sterker is dan jij. Mocht dit gebeuren, of als je een battle dreigt te verliezen, kan je altijd stoppen, door (als een bitch) uit het battle gebied te rennen. Het gebied staat aangegeven op je map door een rode cirkel en zodra je daar uit rent, stopt de battle. Hou er dan wel rekening mee dat de vijanden weer hun volledige health hebben, maar als je zeker weet dat je het niet gaat redden en je niet Game Over wil gaan, is wegrennen een optie.

FF7

Veel slimmer is het dan ook door een vijand voorzichtig te benaderen. Je kunt namelijk zien welk level het monster is, voordat je aanvalt en je kan checken waar je de beste kans mee hebt om te winnen. Nadat Ignis zijn scan heeft gedaan, kan je precies zien welk wapen je het beste kunt gebruiken, of voor welke magic het monster gevoelig voor is. Ren er niet als een kip zonder kop op af, maar check van tevoren waar je mee te maken krijgt in de battle!


Equip de gasten met goeie shit

Tot slot de tip om niet alleen Noctis, maar ook Gladio, Ignis en Prompto hier en daar uit te rusten met wat goeie shit, zoals wapens, magic en accessoires. Je broeders zijn ook heel belangrijk in de battles en doen aanzienlijk meer schade met de juiste uitrusting. Gebruik ook vooral de eigenschappen van de verschillende gasten.

FF8

Gladio is mega sterk, dus bouw dat verder uit met accessoires waar hij nog sterker van wordt, in plaats van hem magic te geven. Ignis is goed met magic, dus equip bij hem zeker wat Blizzard of Fire en Prompto is een prima all rounder, maar heeft weinig HP. Geef Prompto dus lekker wat Bangles, waardoor zijn HP omhoog gaat. Werk die eigenschappen niet tegen, maar juist mee! Met al deze tips heb je binnen no-time Adamantoise verslagen.

REACTIES (15) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord