Final Fantasy XIV: A Realm Reborn End Game Guide 

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn End Game Guide 2013-12-01T23:32:43
Alie loopt al dagen rond met een gelukzalige glimlach. Wij vermoedden op zijn minst een date met Johnny Depp (inclusief happy ending) of een vervroegd bezoek van de Sinterkerstman. Maar het bleek om een level 50 Miqo’te Dragoon te gaan. Na weken bikkelen is het haar namelijk gelukt om de end game content van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn te bereiken!

Poeh poeh, nou nou, hè hè, zo zo. Na wekenlang questen, grinden en dungeons spammen in Final Fantasy XIV: A Realm Reborn (hierna wegens mogelijk RSI-gevaar af te korten tot FFXIV) kijk ik op dit moment naar mijn level vijftig Dragoon. Ein-de-lijk! Maar zoals dat nou eenmaal gaat in een MMO, verdwijnt mijn gelukzalige gevoel na een paar minuten als sneeuw voor de zon. Wat moet ik nu in vredesnaam gaan doen? Na een poosje voor me uit te hebben gestaard, zie ik plots overal mensen met de meest fantabuleuze armour en weapons, terwijl mijn Miqo’te zulke mismatchende shit draagt dat een kleurenblinde kleuter zich er nog voor zou schamen. Dat wordt dus als een malle de endgame content trotseren. Maar dat doe ik geheel in MMO stijl uiteraard liever niet alleen. Zodoende vraag ik jullie me te joinen in deze ULTIMATE FFXIV ENDGAME EN RELIC WEAPON GUIDE.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Dus congrats met het eveneens behalen van de level cap. Job well done (pun intended). Eerst wil ik echter zeker weten of jullie allemaal braaf jullie main storyline en job quests gedaan hebben. Want als dat niet het geval is: you are not prepared! Dus first things first: voltooi je job questline, waarmee je Artifact armour verdient, wat een goede start is om de endgame content mee te trotseren. Second: ga je Grand Company item level 50 wapen halen om je startersgear te completen. En third: zorg ervoor dat je de twee 8-man dungeons (Castrum Meridianum en Praetorium) bedwongen hebt. Sidenote: deze dungeons kun je het beste lekker wekelijks blijven spammen, want je zult de currency die je daar verdient (Tomes of Philosophy) hard nodig hebben om gear upgrades te halen. Allemaal gedaan? Dan ben je nu klaar om gezellig samen met mij los te gaan!

End Game

Het halen van je Relic Weapon is een belangrijk onderdeel van de end game content. Ik heb er hieronder dan ook een hele sectie aan gewijd. Maar ook in dit gedeelte zal ik steeds aangeven waar de content onderdeel is van je Relic Weapon questline door de subtiele toevoeging 'RW'.
Veel van de end game content kun je unlocken in the Waking Sands en bij je Grand Company. Op deze manier beland je ook bij Wanderer’s Palace (RW). De gear die hier dropt (item level 55) is een kleine upgrade ten opzichte van je Artifact Armour (item level 50). Je zou er ook over na kunnen denken om het item level 55 Grand Company wapen te gaan halen. Vervolgens kun je Amdapor Keep (RW, item level 60) bezoeken, waar je de eerste Tomes of Mythology scoort, waarmee je eveneens gear upgrades kunt halen. Ook kom je weer fijn langs de Primals, te beginnen met Ifrit hard mode (RW), die een item level 60 wapen dropt.

Allemaal nog peanuts natuurlijk, want uiteindelijk wil je Darklight gear scoren met een item level 70. Die kun je met Tomes halen bij Revenant’s Toll in Mor Dhana. Dus vrolijk doorgaan met het spammen van Amdapor Keep, Castrum Meridianum  en Praetorium, want deze gear is echt wel een significante upgrade ten opzichte van je Artifact gear, en in principe een vereiste voor je de primal Titan (hard mode) en Bahamat’s Coil aankunt. Maar eerst dropt Garuda (HM) nog een item level 70 wapen (RW). Titan dropt vervolgens een item leven 80 weapon (RW), maar deze upgrade is eigenlijk verwaarloosbaar omdat je na het verslaan van deze boss ook je Relic Weapon kunt gaan halen.

Ten slotte rest ons op dit moment alleen nog de Binding Coil of Bahamut, waar je item level 90 Allagan gear kunt scoren. Item level 90 is op dit moment de maximum end game gear, waarvan je Relic Weapon hoogstwaarschijnlijk het eerste onderdeel zal zijn. Aan te raden is echter om vanaf december, wanneer patch 2.1 uitkomt, eerst Crystal Tower (de eerste 24 man raid in FFXIV) te runnen, aangezien deze de overgang naar Bahamat’s Coil vergemakkelijkt. In deze raid kun je namelijk meer item level 80 gear gaan scoren.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Hieronder een handig overzicht met daarin de tiers in oplopende volgorde en de locaties waar deze te halen zijn. “Maar Alie, moeten we echt al die dungeons doen?” JA, DAT MOET! Ten eerste: denk aan je arme partymembers, die heus geen zin hebben om jouw luie kont te boosten omdat jij nog niet gegeared bent. En ten tweede: als je ze niet doet, kun je ook je Relic Weapon niet scoren. Ha!

Armor

 • Artifact / Grand Company
 • Amdapor Keep drops
 • Darklight - met Allagan Tomestones of Philosphy
 • Artifact+1 - met Allagan Tomestones of Mythology
 • Allagan - drops in Coil of Bahamut

Weapon

 • Grand Company / Crafted 
 • Darklight - laatste boss in Wanderers Palace
 • Primal - Ifirit < Garuda < Titan
 • Relic - zie questline hieronder
 • Relic+1- met Allagan Tomestones of Mythology

Relic Weapon

Het Relic Weapon is SHINY, zodat het zeker de moeite waard is om deze questlijn af te werken. Hiermee rushen is echter niet aan te raden, want je kunt de laatste quests pas handelen wanneer je in staat bent Titan (HM) te verslaan en dat is met je verse level 50 echt niet te doen. Een aantal quests zijn solo werk, maar veel zijn alleen te doen in een groep. Maar laten we beginnen bij het begin. Er zijn een aantal dingen die je gecomplete moet hebben voor we überhaupt kunnen beginnen.

STAP 1

 • Job quests
 • Main storyline Quest
 • Aurum Vale (of Dzemael Darkhold) 
 • Zorg dat je Amdapor Keep in kunt

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Hierna dien je als warming-up met drie mensen te praten:

STAP 2 Nedrick Ironheart in Vesper Bay
STAP 3 Rowena in Revenant’s Toll
STAP 4 Gerolt in Hyrstmill

STAP 5 Gerolt vertelt je waar je een legendarisch wapen kunt vinden. De locatie hiervan verschilt per job, maar dit wordt uiteraard wel duidelijk uit je questomschrijving. Met het helaas kapotte wapen ga je terug naar Hyrstmill. Gerolt vertelt je hoe je het wapen kunt restaureren. STAP 6 Hiertoe moet je hem een (wederom job afhankelijk) wapen en een bepaalde tier III materia brengen. Mocht je nou geen level 50 crafter hebben dan biedt de market hierbij gelukkig uitkomst. Deze dingen breng je wederom naar Gerolt, die je nu naar Weeping Saint in Coerthas Central Highlands stuurt. STAP 7 Hier moet je de D’horme Chimera slayen om Alumina Salt te bemachtigen.

Tactics D'horme Chimera: Chimera heeft een aantal AoE attacks die veelal vermeden kunnen worden, wanneer de party goed gepositioneerd is. Naar mijn idee werkt dit bij de poot linksachter het beste. Hiernaast is het van belang te stacken in verband met de gevaarlijkste attack: Dragon’s Voice. Deze moet het liefst continue geinterrupt worden door een paladin off-tank. Rond 75% krijg je te maken met empowered attacks. En rond 50% begint Chimera met Ram’s Keeper, waarbij er cirkels van ijs op de grond gevormd worden. Hiernaast wordt er vanaf dit moment random een player getagd, die een orb achter zich aankrijgt. Ben jij de Sjaak dan ren je een eindje bij de party vandaan en wacht je tot de orb bij je is. De orb stopt dan met bewegen, waarna jij snel terug sprint naar de groep voordat de orb explodeert.  

Met het salt op zak kun je weer terug naar Geralt. Deze gebruikt het zout als finishing touch voor je wapen. Maar het zeikballetje vindt dat je wapen nog niet af voelt. Hij stuurt je daarom naar Rowena  in Revenant’s Toll om literatuur te zoeken over de legendarische hero die in verband staat met het Relic Weapon. Maar voor niets gaat de zon op. STAP 8 Je moet een Amdapor Glyph voor Rowena scoren, die je kunt vinden in Amdapor Keep. Dus ga naar de dungeon en keer victorious weder.

Rowena overhandigt je, na haar glyph in ontvangst te hebben genomen, een kopie van ‘Interview with the Padjal’, die je vervolgens aan Gerolt geeft. Deze heeft echter wat tijd nodig om de tekst te begrijpen (he’s a bit on the slow side), zodat jij effe kan knoeien met je half gecomplete wapen. STAP 9 Hij vraagt je in totaal 24 creatures te verslaan op een job specifieke locatie (lees je questbeschrijving). Go do so en keer met gezwinde spoed weer terug, want Gerolt heeft alweer een opdracht voor je klaar liggen. STAP 10 Om een heuse revelation te krijgen, moet je volgens de dwingeland ditmaal de Hydra in Halatali slayen.

Tactics Hydra: Dit gevecht is in het begin vrij straight forward, maar vanaf 25% voegt Hydra een cleave move aan zijn repertoire toe, die een tank kan one shotten. Een oplossing is om meer mensen voor de boss te positioneren. Hiernaast gooit Hydra ijs- en vuurballen, die cirkels op de grond achterlaten. Don’t stand in the fire! Tevens verschijnen er adds die zo snel mogelijk door de dps neergehaald moeten worden. Ten slotte rent Hydra naar het midden van de arena en cast hij Fear. Stack achter de boss en blijf vooral uit het midden!  

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Met Hydra down is het tijd om terug te keren naar Gerolt, die verklaart dat er nog maar één stap nodig is in de restoratie van het wapen. Hij heeft hiervoor een razend brullend vuur nodig, bestaande uit drie componenten. STAP 11 De eerste hiervan krijg je door Ifrit (HM) in de Bowl of Embers klappen te geven.

Tactics Ifrit (HM): Ook in deze fight is het van groot belang om de boss te stunnen. Een paladin moet ten alle tijden Eruption interrupten. Stack allemaal achter de boss en probeer de Fire Breath en de charge attack te vermijden. Na zo’n 33% wordt deze laatste uitgevoerd door twee Ifrits (tip: als je voor ze staat, is het altijd de linker die eerst aanvalt). Verder moet je Radiant Plume vermijden. Fase 1 eindigt met het summonen van vier Nails, die zo snel mogelijk kaput moeten. Hierna gaat Ifrit echt los en voert hij zijn speciale attacks vaker uit. 

STAP 12 Het tweede component krijg je door Garuda (HM) te downen in de Howling Gale.

Tactics Garuda (HM): Dit is een drie fasen fight. In het begin is het belangrijk om te spreiden om Friction (een AoE attack) zo goed mogelijk op te vangen. Verder kun je Slipstream vermijden door niet voor de boss te komen. Op het moment dat Garuda effe verdwijnt, moet je zo snel mogelijk achter een rots duiken om damage te vermijden. Hierna summont ze Razor Plumes die de rotsen aanvallen en zo snel mogelijk neergehaald moeten worden. Na een poosje keert Garuda terug naar het midden om Aerial Blast te casten, de damage hiervan wordt bepaald door de hoeveelheid rotsen die over is. In fase 2 spawnt ze tornado’s, die je dient te vermijden. Hierna verschijnen haar twee zusters Chirada en Suprana. De off-tank houdt zich bezig met de zuster aan een rode lijn, terwijl de dps de zuster aan de groene lijn neerhalen. Hierna killen zij de andere zuster. Vervolgens verschijnen er wederom Plumes, maar het is het belangrijkst om de Satin Plume te downen, de rest verdwijnt vanzelf, waarna fase 3 begint. Deze fase lijkt op de vorige fase, maar de elementen daarin beschreven zullen vaker voorkomen.  

STAP 13 Dan nu nog het derde component, die je krijgt door Titan (HM) te killen.

Tactics Titan (HM): In elke fase van dit gevecht worden er attacks toegevoegd aan Titan’s rotatie. In fase 1 gebruikt Titan twee attacks: een straight line attack met knock back en een map wide AoE. Rond 90% komt daar een AoE bij die behoorlijk veel pijn doet en waarbij stukken van de map geslagen worden. In fase 2 verschijnen er vervolgens cirkels op de grond, die vermeden moeten worden. Rond 70% volgt de tweede grote AoE attack. In fase drie komt er weer een attack bij: Clock Bombs. Deze veroorzaken een landslide en kunnen in verschillende opstellingen verschijnen. Ook wordt er een player gevangen genomen in een rots, die onmiddellijk gesloopt moet worden. Fase 4 is een dps race, waarbij een Heart gedpst moet worden. In fase 5 komt daar Mountain Buster bij: een flinke frontale attack. Vanaf hier is het een kwestie van alles repeaten. 

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn

Yay, alle drie de items in de pocket! Maar er blijkt natuurlijk ook nog een vierde item ergens vandaan getoverd te moeten worden. STAP 14 Vrees niet! Deze kun je kopen... mits jullie allemaal braaf zijn geweest en ondertussen genoeg currency verzameld hebben om deze daadwerkelijk te kunnen betalen in Mor Dhona. Anders gaat het je sowieso nog drie weken van je leven kosten. Je hebt er namelijk 900 Tomestones of Mythology voor nodig, en de weekly cap hiervan is 300. Maar heb je er eenmaal genoeg dan ga je naar Revenant’s Toll en koop je een Bottle of Radz-at-Han Quenching oil bij Auriana. Deze neem je mee naar Hyrstmill waarna je als het goed is de verlossende woorden ziet:

Obtain your new Relic Weapon +1 (Quest Complete)

Grats mensen. Jullie behoren nu tot een elite gezelschap met de beste gear en weapons ingame. Geniet ervan zo lang het duurt! 

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord