Filmvisie: Alie's Netflix tips & tricks 

Filmvisie: Alie's Netflix tips & tricks 2019-02-19T15:19:17
In deze Filmvisie zet Alie 10 Netflix tips and tricks voor je op een rijtje. Onze redactrice is namelijk bijna net zo dol op films en series als op games. Het is een pak van haar hart dat die vele uurtjes tv kijken eindelijk ergens goed voor blijken te zijn.

Als mensen vragen wat mijn hobby’s zijn, noem ik altijd eerst games. Vrij snel daarna vul ik echter aan met films en series. Ik vind het daarom super leuk dat ik het Filmvisie-stokje over mag nemen. In dit eerste deel besteed ik aan aandacht aan ieders favoriete streamingdienst: Netflix. Waarschijnlijk denk je dat Netflix geen geheimen meer voor je kent. Ik betwijfel dat echter. Zodoende geef ik jullie graag een aantal Netflix tips en tricks mee. Na het lezen van deze Feature weet je bijvoorbeeld precies hoe je de ondertiteling op Netflix aan kunt passen, hoe je in de gaten kunt houden welke films en series gaan verdwijnen en hoe je het aanbod binnen verborgen subgenres kunt checken. 

Netflix tips en tricks
      

Verwijderen kijkgeschiedenis Netflix

Het aanbevelingssysteem van Netflix werkt met algoritmes. Anders gezegd: op basis van algoritmes wordt bepaald wat jij aangeraden krijgt. Je krijgt dus als eerste te zien wat Netflix denkt dat jij leuk vindt. Dit algoritme maakt daarvoor gebruik van je kijkgedrag en beoordelingen. Als je een serie of film leuk vindt, doe je er dan ook goed aan een duimpje omhoog of omlaag te geven. Daarmee wordt het algoritme namelijk steeds beter. Om het algoritme niet te vervuilen, kun je ook gekeken shows weghalen. Dat is bijvoorbeeld handig als iemand anders je account heeft gebruikt, maar jij het gekeken programma niet leuk vindt. Het verwijderen van je kijkgeschiedenis op Netflix werkt als volgt: Je gaat naar je Account. Daar zie je onder My Profile de optie Viewing Activity. Daar kun je vervolgens gekeken uitzendingen verwijderen. Na het verwijderen, wordt de titel niet langer gebruikt voor je aanbevelingen. Ook kun je via deze optie beoordelingen weghalen, bijvoorbeeld als een serie achteraf toch wat tegenviel. Nu snap je waarschijnlijk ook waarom het zo belangrijk is dat iedere Netflix-gebruiker netjes zijn eigen account gebruikt!
     

Wat betekenen de sterren op Netflix?

Anders dan je misschien zou verwachten, zijn de sterren op Netflix geen echte, nauwkeurige afspiegeling van de kwaliteit van de film. Het aantal sterren is niet gebaseerd op de mening van alle kijkers of recensenten. In plaats daarvan bepaalt het oordeel van mensen die van dezelfde films en series houden als jij het aantal sterren dat je ziet. Een rating van de mensen binnen je eigen filmbubbel, als het ware. Zodoende kan het dus ook voorkomen dat je vriend bij dezelfde film een heel ander aantal sterren ziet staan.

Netflix tips en tricks
       

Nieuw en verdwijnend aanbod Netflix

Netflix voegt regelmatig nieuwe films en series toe. Ook worden er regelmatig titels weggehaald. Helaas kun je op Netflix zelf maar slecht zien. Alleen het nieuwe aanbod kun je (gedeeltelijk) bekijken in de categorie Nieuwkomers. Gelukkig zijn er verschillende websites en apps die wel netjes op een rijtje zetten welke titels er verschijnen en verdwijnen. Elk van deze toepassingen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Persoonlijk maak ik veel gebruik van de app Upflix, die te downloaden is voor zowel Android als iOS. Wil je liever geen app gebruiken? Kijk dan eens op deze website. In de lijst zoek je eerst naar Nederland. Je ziet dan wat Netflix de afgelopen week toegevoegd heeft en welke titels er binnenkort uit het aanbod verdwijnen.
      

Verborgen subgenres Netflix

Als je lekker op je profiel aan het neuzen bent, zie je vaak maar een paar genres voorbij komen, zoals sci-fi, comedy en thriller. Vaak zijn het ook nog dezelfde genres, aangezien ook deze aanbevelingen gebaseerd zijn op je likes en kijkgedrag. En erger nog: de paar genres die je ziet, vormen maar een fractie van alle subgenres waarin Netflix zijn content indeelt. Gelukkig bestaat er een manier om alsnog toegang te krijgen tot al deze subgenres. Handig voor die momenten waarop je heel specifiek trek hebt in een sci-fi anime, een horror comedy of een politieke thriller. Dat werkt zo: alle (sub)genres hebben een nummer. Gelukkig zijn er een flink aantal websites die deze nummers inventariseren, zoals deze. Het nummer van sci-fi anime blijkt bijvoorbeeld 2729 te zijn. Vervolgens ga je naar www.netflix.com/browse/genre/#####, waarbij je de hekjes vervangt door het nummer van het gewenste subgenre. De url wordt in dit geval dus: www.netflix.com/browse/genre/2729

Netflix tips en tricks
      

Speel Netflix Roulette

Wie kent het niet: na een uur heb ben je nog aan het browsen, zonder een geschikte film of serie gevonden te hebben. Dat ligt niet alleen aan het algoritme dat je vaak meer van hetzelfde laat zien, de keuze is simpelweg ook best wel overweldigend. Mocht je weer eens zo’n besluiteloze bui hebben dan kan ik je Netflix Roulette aanraden. Via deze website kun je at random titels voorbij laten komen. Houd je ook weer niet zo erg van verrassingen? Je kunt je resultaten ook filteren bijvoorbeeld op genre of IMBD-score. Voor wanneer je met zijn tweeën iets wil kijken, kan ik je ook Date Night aanraden. Daar kun je beide je favoriete film selecteren. De website geeft je vervolgens een aantal opties waar je allebei blij van zou moeten worden. Zo geeft The Dark Night + Pulp Fiction bijvoorbeeld Unforgiven, Casino Royale, The Godfather, The Departed en L.A. Confidential als opties.
      

Een film of serie aanvragen bij Netflix

Het aanbod aan films en series op Netflix is toch op zijn zachtst gezegd fors te noemen. Toch kan het voorkomen dat je de titel die jij graag wilt zien niet terug kan vinden. In dat geval kun je een suggestie indienen. De streamingdienst geeft aan die informatie daadwerkelijk te gebruiken om nieuwe films en series in te kopen. De proef op de som neem je hier.

Netflix tips en tricks
      

Wie gebruikt mijn Netflix-account?

Ondanks dat Netflix het niet heel chill vindt, is het vrij gebruikelijk om je account met vrienden en familie te delen. Het is echter natuurlijk niet zo heel handig om vage kennissen toegang te geven tot je account. Je weet immers maar nooit aan wij zij je gegevens weer doorspelen. Toch zal een aantal van jullie ongetwijfeld best wel eens onvoorzichtig zijn geweest met jullie gegevens. Ben je benieuwd wie er precies allemaal gebruik maken van je account? Check dan deze pagina, waar je een lijst van alle IP-adressen te zien krijgt die de afgelopen periode op je Netflix-account hebben ingelogd.
      

Netflix afmelden op alle apparaten

Stel je voor dat je in de hierboven genoemde lijst met IP-adressen allerlei onbekenden tegenkomt. Hoe zorg je er dan voor dat je deze mensen weer van je account krijgt? Om ongenode gebruikers van je account te kicken, kun je het beste in één keer alle aangemelde accounts afmelden. Hiervoor ga je naar je Account. Onder het kopje Settings zie je vervolgens Sign out of all devices. Het kan tot acht uur duren voordat Netflix alle apparaten daadwerkelijk afgemeld heeft.

Netflix tips en tricks
      

De ondertiteling aanpassen op Netflix

Soms is die witte, standaard ondertiteling op Netflix niet heel lekker zichtbaar. Bijvoorbeeld als je een film kijkt met veel witte achtergronden. In dat geval zouden gele letters al veel beter te zien zijn. Gelukkig kun je de ondertiteling op Netflix naar hartenlust aanpassen. Je hebt hierbij de keuze uit verschillende lettertypes, kleuren, achtergronden en vensters. Ook kun je de afmeting bepalen en kiezen voor een schaduw. Om de ondertitels aan te passen, ga je eerst weer naar Account. Vervolgens kies je Subtitle appearance bij het kopje My profile. 
      

Netflix testfuncties uitproberen

Voordat Netflix nieuwe features doorvoert, worden deze eerst getest. Lijkt het jou tof om deze nieuwste functies als eerste uit te proberen? In dat geval kun je je aanmelden als tester. Je doet dit door wederom naar je Account te gaan. Onder het kopje Settings selecteer je vervolgens Test participation. 

Netflix tips en tricks
      

Hopelijk hebben jullie wat aan deze 10 Netflix tips & tricks. Kennen jullie nog meer handige trucs? Laat dat en meer weten in de comments!
     

De Filmvisie Serial

Maandag 18 maart - 10 aankomende gamefilms

    

Eerder in deze Serial

Tv-horror: wordt het ooit beter dan Hannibal?

Netflix Original-films: bioscoopwaardig of tv-meuk?

Waarom krijgen vrouwelijke regisseurs geen voet aan de grondnd?

Nederlandse bioscopen moeten beter

De top 25 films van 2019

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord