Favoriete virtuele werelden: Planet Coaster 

Favoriete virtuele werelden: Planet Coaster 2018-07-10T17:35:43
Je hebt van die grote, open spelwerelden in games waar je zowat een huisje zou willen kopen en vroegtijdig met pensioen zou willen gaan om te genieten van al die schitterende omgevingen. Maar niet alleen openwereldgames komen in aanmerking voor deze rubriek, zo toont redacteur Michel in deze aflevering. Planet Coaster toont namelijk hoe fijn het kan zijn in een virtueel pretpark.

Ik heb altijd al iets gehad met mijn eigen pretparken ontwerpen. Toen ik vroeger als kind naar de Efteling ging, vond ik de fysieke kaart die je in de winkeltjes kon kopen minstens zo interessant (of misschien zelfs wel interessanter) dan het pretpark zelf. Ik begon al snel op papier mijn eigen pretparkplattegronden te tekenen. Maar ja, hoe goed je ook kunt tekenen (dat kon ik niet), echt tot leven zouden die pretparken nooit komen.

Planet Coaster

Theme Park en RollerCoaster Tycoon

Met de steeds beter wordende technologie op PC en consoles ging mijn droom al snel in vervulling om een virtueel pretpark, met nogal wat meer details dan mijn getekende kaarten, vorm te geven. Theme Park was nog vrij basaal, waarbij je eigenlijk maar weinig controle had over de vormgeving. Alle achtbanen, ritjes en stalletjes voor eten en drinken zagen er redelijk generiek uit, om over het gebrek aan opties voor sfeervolle gebouwen om de setting te creëren nog maar te zwijgen.

Bij RollerCoaster Tycoon 3 had ik voor het eerst eigenlijk echt het gevoel mijn eigen pretpark te kunnen vormgeven. Hoe de achtbanen er uitzagen kon mij gestolen worden, het ging mij om overal gebouwtjes neerzetten die het thema van dat gedeelte van het park zouden bepalen, zodat bezoekers echt het gevoel hadden in een andere wereld te zijn. Hup, die sandboxmodus in, oneindig geld aan en bouwen maar. Ik heb die game een hele zomer sufgespeelt tot ik echt niets nieuws meer in het spel kon ontdekken. Daarna is mijn passie voor het maken van eigen themaparken wel een beetje verwaterd – niet in de laatste plaats omdat ik nooit meer hele zomervakanties vrij heb om helemaal op te gaan in het maken van mijn eigen park.

Planet Coaster


Planet Coaster

Sinds de release van Planet Coaster ben ik echter weer verslingerd aan deze virtuele fantasie. Ik kan soms echt weer hele dagen uittrekken om mij puur op het bouwen van mijn pretpark te richten. Ik heb mijn eigen manier waarop ik dat doe. Puristen zullen het misschien verafschuwen, maar ik hou er helemaal niet van om een eigen achtbaan te creëren. In plaats daarvan zoek ik op de Steam Workshop naar een achtbaan of rit die goed bij het thema van mijn parkgedeelte past en zorg ik dat die er prachtig in komt te staan, omringd door bomen, bankjes, straatlampen en gebouwen die allemaal bij dat thema passen.

Ik haal kortom meer plezier uit het creëren van sfeer dan daadwerkelijke duizelingwekkende achtbanen, en dat vind ik helemaal prima. Weer staat een oneindige stroom aan geld aan, en ik laat (vooralsnog) niet eens bezoekers naar binnen. Het gaat mij, net als toen ik kind was, puur om het maken van een zo mooi en gedetailleerd mogelijke ‘plattegrond’.

Planet Coaster


Thema's

Zoals je op de screenshots van mijn park ziet in dit artikel, ben ik nog lang niet klaar, maar zijn twee themagedeeltes van het park al ver af (of in ieder geval dusdanig opgevuld dat er nauwelijks meer plek is voor iets anders): het ‘hoofdgedeelte’ van het park waar mensen als eerste naar binnen komen, dat een soort middeleeuws thema heeft, en het piratengedeelte ernaast. Ook al die kastelen, schepen en andere gebouwen haal ik vaak van de Steam Workshop, waar een oneindige hoeveelheid gratis content, gemaakt door spelers die veel kundiger zijn dan ik, op mij staat te wachten. Ik vind het niet erg dat ik niet elke steen zelf heb vormgegeven, het gaat mij er puur om dat alles bij elkaar past zodat een denkbeeldige bezoeker zich in een complete illusie kan wanen. Het is puur fantasie, maar dan op mijn beeldscherm, en ik geniet er intens van.

Ik ben net begonnen aan het derde themagedeelte van mijn park, dat een westernthema krijgt. Misschien lukt het mij wel om wat elementen uit de HBO-serie Westworld erin te stoppen, of misschien ga ik het wel heel anders aanpakken. Andere thema’s waar ik mee aan de slag ga na het maken van mijn westerngedeelte, zijn bijvoorbeeld een futuristisch gedeelte… en verder weet ik het eigenlijk nog niet. Ik laat mijzelf verrassen door waar ik de volgende keer dat ik de game opstart, weer zin in heb.

Planet Coaster

Ik kan eigenlijk moeilijk in woorden beschrijven waarom ik dit nu precies zo leuk vind. Waarschijnlijk ben ik mijn park over een paar maanden, wanneer hij helemaal af is, al dusdanig beu dat ik nooit bezoekers binnen ga laten. En eigenlijk weet ik nu al dat ik daar helemaal geen zin in heb: op dat moment start het daadwerkelijke ‘gamegedeelte’ van Planet Coaster, en moet je bezoekers en werknemers constant tevreden houden. Bah.

Doe mij maar het gedeelte van het spel waarin ik mijn creativiteit en liefde voor het indelen van gebouwen en attracties de vrije loop kan laten. Dat is het mooie van spellen als Planet Coaster: je pakt het helemaal aan zoals je dat zelf wilt, en daar heeft de game vrede mee. Maar goed, genoeg gekletst, ik moet weer door, een halfuur de perfecte palmboom voor naast die waterval zoeken…

Planet Coaster

DE FAVORIETE VIRTUELE WERELDEN-SERIAL
07/06 The Elder Scrolls 5: Skyrim
09/05 Zelda: Breath of the Wild

In de volgende aflevering van Favoriete Virtuele Werelden kijkt Michel naar de Fortnite: Battle Royale-map.

REACTIES (24) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord