Fallout 4 en de 10 beste hoaxes in gameland 

Fallout 4 en de 10 beste hoaxes in gameland 2013-12-22T22:19:45
Ook Alie was compleet gefopt door de Fallout 4 teaser website. Maar gelukkig is pijn de grootste inspirator voor creatieve geesten. Ze heeft haar ellende dan ook omgezet in een feature vol met de beste hoaxes allertijden, waaronder een heuse conspiracy theory en een eindeloze zoektocht naar de Triforce. Ze is gelukkig niet de enige goedgelovige gameziel.

De Fallout 4 teaser website kwam zo rond half november online en liet een countdown klok zien die eindigde op 11 december. De website leek geregistreerd te zijn door Zenimax Media (de parent company van Bethesda). Maar de laatste update van de site onthulde echter dat het allemaal dikke nep was: het bleek een hoax te zijn... 

Fallout 4 hoax

En aangezien we in gameland wel vaker gefopt worden, lijkt me dit een mooi moment voor een terugblik op een aantal van de beste hoaxes allertijden. Te beginnen met een heuse conspiracy theory.

 

10 Polybius

Het begon allemaal in 1981 toen er plots arcadekasten opdoken in Portland, Oregon. Het spel in kwestie, Polybius, werd al snel erg populair, zo erg zelfs dat mensen er verslaafd aan raakten. Mannen geheel in het zwart gekleed, hielden de spelers nauwlettend in de gaten en alleen zij hadden toegang tot een geheim menu. Mensen klaagden na het spelen over hoofdpijn, geheugenverlies en verschrikkelijke nachtmerries. Ook bezorgde de game sommige mensen suïcidale gedachten, maar daarentegen verloren sommigen ook het vermogen verdriet te voelen. Frappant genoeg was de naam van de uitgever Sinneslöschen, dat zich ongeveer laat vertalen als ‘zintuigverdovend’. Al snel bleek dat de game was ontwikkeld door de overheid, die een soort mind control probeerde uit te oefenen. Daarna verdwenen machines net zo plots als ze verschenen waren. Een aantal van de spelers bekeerden zich echter uit protest tot anti-gaming activisten. 

Polybius

Een mogelijke verklaring voor bovenstaande mythe stelt dat Polybius slechts een experimentele arcadegame was, die een boel stress veroorzaakte, omdat hij zo intens was. Dat zou ook verklaren waarom hij zo snel weer van de markt werd gehaald. Maar eigenlijk weten we niet eens of de game wel echt bestaan heeft... Daarom is het des te frappanter dat de geruchten door de jaren heen steeds opnieuw opduiken. Zo is er Steven Roach, die zweert dat hij aan de game gewerkt heeft, maar dat hij jarenlang geheimhoudingsplicht had. Hij beschrijft de game tot in detail en vertelt over de dirty dealings die zich tijdens het maken ervan hebben afgespeeld. Ook zijn er mensen die beweren altijd nog ROM’s te hebben liggen, inclusief overheid mind control shit. Deze personen weigeren hun bewijs echter te laten zien. Zonder fysiek bewijs belandt deze game toch maar in het rijtje hoaxes.

 

9 Resident Evil 2 - Akuma

In 1998 verscheen er een artikel in Electronic Gaming Monthly (EGM) waarin werd gesteld dat Street Fighter’s Akuma geunlocked kon worden in Resident Evil 2. Hij zou een speelbaar karakter zijn, compleet met karakteristieke moves. Je moest hiervoor alleen wel de game zes keer doorlopen (beide scenario’s), en een A-rating halen op alle missies, waarbij je alleen een handgun en een mes mocht gebruiken. Hierna moest je een zevende game opstarten en Akuma intypen. Akuma zou dan uit een cryo tank barsten, waarna je los kon gaan met 'm. Akuma had namelijk geen guns nodig, want kon vuurballen schieten. Ook kon hij elke deur openen zonder sleutel. Het bleek echter slechts een 1 april grap.  

Resident Evil 2 - Akuma

 

8 Minecraft - Herobrine

De Herobrine legende begon al in 2010, toen Minecraft nog in de Alpha fase zat. Een speler plaatste een screenshot op het Minecraft forum, waarin hij beschreef hoe een karakter verscheen die leek op het standaard model Steve, maar dan met witte ogen. Ook zou hij glijden, in plaats van lopen, en duwt hij spelers in de lava of verzuipt hij ze simpelweg. Spelers beweren dat hij branden start en huizen vernielt, maar ook dat hij tunnels graaft en piramides bouwt. Hij verschijnt alleen als het mistig is en voelt zich aangetrokken tot vuur en lava. Ook kun je een altaar bouwen om hem te summonen. Al snel werd er gesuggereerd dat dit karakter de geest was van de overleden broer van maker Notch, genaamd Herobrine. Notch heeft echter bevestigd dat het hier om een hoax gaat, maar sluit niet uit in de toekomst toch een Herobrine toe te voegen aan de game. Tot die tijd moet je het doen met plugins, waarmee je zelf een Herorbine kunt fixen. 

Minecraft - Herobrine

 

7 Street Fighter II - Sheng Long

De hoax in Street Fighter II begon allemaal met een slechte vertaling. In het Chinees heet Ryu’s Rising Dragon Punch ‘sheng long’. Het victory screen in de originele arcade versie van Street Figher II zou in de Engelse vertaling dan ook als volgt moeten luiden: ‘you must defeat my Rising Dragon Punch to stand a chance’. Dat was alleen niet het geval.. De boel was namelijk vertaald als: ‘you must defeat Sheng Long to stand a chance’. Verwarring alom, want wie was in vredesnaam Shen Long? Was het een geheim character? Duizenden mensen schreven naar EGM in de hoop opheldering te krijgen. 

Street Fighter II - Sheng Long

Vervolgens publiceerde dit blad een artikel waarin ze doodleuk vertelden dat Shen Long daadwerkelijk bestond. Hij zou supersnelle vuurballen kunnen afvuren en superkrachtige kicks uitdelen, maar het was wel verdomd lastig om hem te unlocken. Zo moest je als Ryu de gehele game uitspelen zonder damage op te lopen en daarna tijdens de fight met M. Bison 10 ronden lang geen schade oplopen en geen schade uitdelen. Hierna zou Sheng Long verschijnen om Bison de ring uit te gooien. Uiteindelijk bekende EGM 8 maanden later dat het slechts om een grap ging. In de SNES port is deze ongelukkige vertaling overigens meteen rechtgetrokken.

 

6 Tomb Raider - Nude Edition

Hoogstwaarschijnlijk is deze hoax bedacht door pubertjes met een overschot aan losgeslagen hormonen. Zij gingen in 1996 helemaal los in messageboards over developer cheat codes en hidden levels, waarin Lara naakt zou rondparaderen. Duidelijk gevalletje van wishful thinking. Maar uiteraard zijn er ondertussen wel tig mods gemaakt die alsnog haar 3D boobies in volle glorie tonen! 

Tomb Raider - Nude Edition

 

5 GTA: San Andreas - Bigfoot

GTA: San Andreas zat vol met easter eggs, maar een van de meer bekende bleek achteraf slechts een hoax. Er werd gezegd dat Bigfoot in de game gevonden kon worden, ondersteund door screenies waarin het beest al zwervend door de bossen werd vastgelegd. Rumour had it dat als je ’s nachts door Mt. Chilliad of Black O Beyond banjerde, de kans bestond dat je oog in oog kwam te staan met het harige wezen. Maanden en maanden en maanden zwierven de fanboys rond tot Rockstar co-founder, Terry Donovan, tegenover (wederom) EGM bevestigde dat er echt geen Bigfoot te vinden is in de game. Nou ja, die was er in ieder geval niet... tot de community zelf aan de slag ging met een mod.

GTA: San Andres - Bigfoot

 

4 Pokémon Red/Blue - Mew

Oké, Mew zelf is natuurlijk geen hoax, maar het feit  dat hij onder een vrachtwagen naast de S.S. Anne in Vermillion City te vinden was, is dat wel.. Het verhaal deed de ronde, dat je om Mew te kunnen bemachtigen een Pokémon nodig had met Surf, en een met Strength of Cut. Je moest Surf gebruiken om bij de vrachtwagen te kunnen komen, waarvan je vervolgens de banden kapot snijdt met Cut, of je duwde ‘m aan de kant met Strength. En dan was daar Mew... Not! Een andere versie van deze hoax liet je alle 150 Pokémon vangen en vervolgens via de shuttle in het Pewter City Museum naar de ruimte reizen om daar allerlei space Pokémon te kunnen vangen. Helaas was Mew legaal alleen te verkrijgen via Nintendo distributie events.

Pokémon - Mew

 

3 Final Fantasy VII - Aeris

Tranen met tuiten heb ik geschreid vanwege Aeris haar dood in Final Fantasy VII. En daar was ik niet alleen in, want binnen de kortste keren wemelde het van de geruchten, waarin werd gesteld dat het mogelijk was om Aeris uit de dood op te wekken of deze zelfs helemaal te voorkomen. Wie wilde dat nou niet?! Alles om haar terug te krijgen! Zeker voor gamers die hoop hadden dat er iets moois zou opbloeien tussen haar en Cloud. Zucht... de geloofwaardigheid van het verhaal werd kracht bijgezet door beelden waarin Aeris tegen het einde van de game nog meevocht in iemands party. Elk forum had echter zijn eigen theorie over hoe je dit moest regelen, zodat spelers honderden verschillende dingen konden proberen. Het mocht natuurlijk niet baten, want de rest van de storyline zou helemaal niet kloppen wanneer Aeris gered kon worden. Moge ze in vrede rusten.

Final Fantasy VII - Aeris

 

2 Super Mario 64 - Luigi

Wat is Mario zonder zijn veel leukere broer? Waarschijnlijk waren velen juist daarom zo verbaasd dat Luigi geen rol speelde in Super Mario 64. De hoax onstond toen iemand beweerde dat hij de boodschap op de plaquette op het standbeeld in de kasteeltuin had weten te ontcijferen. Deze onleesbare warboel bevatte volgens hem de cryptische tekst: ‘L is real 2041’. Maar wat was 2041 nou weer? Geruchten deden al snel de ronde dat er 2041 muntjes verstopt waren in de game en dat het verzamelen hiervan Luigi zou unlocken. Het is nog niemand gelukt, maar velen zijn er nog altijd van overtuigd dat Luigi ergens opgesloten ligt in de gamecode... te wachten tot zijn brother ‘m komt redden. 

Super Mario 64 - Luigi

 

1 The Legend of Zelda: Ocarina of Time - Triforce

Nintendo bracht onder druk van de pers en de fans een bèta screenie van The Legend of Zelda: Ocarina of Time uit, waarop te zien is hoe Link de triforce bemachtigd. De fanboys werden gek! Je kunt je hun verbazing vast wel voorstellen toen ze aan het einde van de game geen Triforce gevonden hadden.. Waar sloeg die screenie dan op? Er was natuurlijk maar één verklaring: de Triforce lag ergens verstopt! En dit leidde tot de grootste wild goose chase in gaming geschiedenis. Gevoed door valse screenies van helehelehele gemene mensen zijn de echte diehards urenlang bezig geweest om bommen te gooien naar het midden van de lavapit onder Ganon’s Castle. Ook werd geprobeerd Ganon te verslaan zonder ook maar een keer dood te zijn gegaan in de gehele game, en dat zonder Biggoron’s Sword te gebruiken. Maar in plaats van de Triforce vonden zij alleen teleurstelling...

The Legend of Zelda: Ocarina of Time - Triforce

REACTIES (42) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord