eSports in Nederland 

eSports in Nederland 2016-03-09T15:10:00
eSports worden met de dag groter en ook ons kleine kikkerlandje moet er aan geloven. We leveren ondertussen onze eigen atleten en trekken noemenswaardige finales naar ons toe. Maar wat speelt er nu precies? En wie? Roy zocht het uit.

Wij Nederlanders zijn op sportgebied aardig divers. Zo hebben we zwembaden en ijsbanen vol gouden medailles en wanneer je een gouden medaille 200 meter voor Schippers legt, dan haalt ze die ook wel op haar spreekwoordelijke sokken. Maar we kunnen meer! Er wordt namelijk ook stevig gegamed in Nederland en dat kan ook op professioneel niveau. Dit zijn een aantal eSporters die minder dan 200 km bij je vandaan wonen. Neerlandsch trots op het toetsenbord.    

                                                   

SingSing

SingSing, ook wel WehSing Yuen, is een DotA 2 speler uit Rotterdam en speelt voor het team Monkey Freedom Fighters. Voorheen speelde hij voornamelijk StarCraft II, Heroes of Newerth en DotA 1. Hij speelde DotA 2 al vanaf de bèta en streamde toen al veel. Niet veel later zijn hij en zijn toenmalige team opgepikt door Mousesports en wonnen hun eerste twee grote events. Ondertussen is SingSing al zo’n vijf teams verder (het lijkt wel voetbal) maar hij speelt nog steeds en heeft ook al een aantal overwinningen op zijn naam staan.

Laatste gewonnen toernooien:

 • Megafon Battle Arena – 2014
 • Hitbox EU Championship – 2015 

SingSing

                         

uThermal

uThermal is een Nederlandse StarCraft II speler en wordt door zijn moeder gewoon Marc Schlappi genoemd. De beste man is nu 20 jaar en zit al vijf jaar in het professionele circuit en heeft ook al wat overwinningen op zijn naam staan. De Starcraft II-speler werd onder andere derde op Dreamhack Leipzig, twee maanden geleden. Hij wordt beschouwd als één van de beste, zo niet de beste, speler van de Benelux.

Laatste gewonnen toernooien:

 • Frag-oMatic 16.1 – 2014
 • The Party 12 – 2014
 • DSCL Open 2015 - 2015

UThermal

                        

RotterdaM

Kevin van der Kooi heeft een flinke poos Heroes of Newerth gespeeld, maar nadat hij de beta van StarCraft II in handen kreeg, is hij daar zijn heil gaan zoeken. Dat ging hem redelijk goed af, maar in 2010 kondigde hij aan dat hij in dienst was getreden bij Turtle Entertainment als hun voornaamste Engelstalige StarCraft commentator. Terwijl RotterdaM voornamelijk wedstrijden shoutcast, speelt hij ook nog regelmatig potjes StarCraft II om up-to-date te blijven over het spel.

                                                        

Mr. R

Nu even iets anders. Mr R, oftewel Ramin Delshad, is een professionele Smash Bros. speler uit Arnhem. Hij is 22 en kickt serieus ass met Sheik in Super Smash Bros. 4. De Nederlandse rankings domineert Mr R met gemak. Hij is namelijk de trotse eigenaar van een win rate van 100%. Hij heeft 51 potjes gespeeld op toernooien en ze allemaal gewonnen. Ook op de grote fighting games toernooien weet hij goed huis te houden, maar steeds net niet die eerste plek te bemachtigen. Zo werd hij derde op APEX 2015, tweede op EVO 2015 en tweede op Shots Fired 2. Deze Arnhemmer kan dus verdomd goed mee met de top en het zou cool zijn als hij dit jaar eens een groot toernooi op zijn naam kan schrijven.

Laatste gewonnen toernooien:

 • Summer Gamers Beverwijk – 2014
 • Avalon III – 2014
 • Avalon II – 2013
 • Avalon I – 2013 

Mr R

                        

Grubby

Waarschijnlijk is dit een van de weinige Nederlandse namen die zo’n beetje iedere gamer wel kent. Wat eSports betreft is Grubby a.k.a. Manuel Schenkhuizen wel een redelijk succesverhaal. Zijn reis naar de top is in principe begonnen met WarCraft III en de Frozen Throne uitbreiding. Maar later is hij overgestapt naar StarCraft II enwas daar meerdere malen de beste van de wereld. In totaal heeft hij zo’n 28 LAN-toernooien gewonnen, waarvan er zes wereldkampioenschappen zijn. Grubby heeft een flinke fanbase, vooral in China en hij heeft zelfs zijn huidige vrouw ontmoet op het WCG van 2005 en ten huwelijk gevraagd op Blizzcon 2009. Tegenwoordig host hij voornamelijk Heroes of the Storm op Twitch. Grubby is ondertussen al weer een aantal jaren gestopt met Starcraft II.

Laatst gewonnen toernooien:

 • Alienware Arena SC2 Pro-Am Tournament – 2013
 • Tweede in de EIZO Cup – 2013
 • Vierde in het 2nd Hong Kong Esports Tournament - 2013    

                                  

ThijsNL

Hearthstone is een game die niet in dit rijtje mag ontbreken, want met miljoenen spelers wereldwijd, zijn de cyberatleten die met grote toernooien meedoen erg bekend. Zo ook Thijs Molendijk met de, niet echt angst inboezemde, alias ThijsNL. Thijs verscheen in 2014 op de radar als professionele HearthStone-speler en ondertussen is het een bekende gamer in de scene, zelfs met zijn 21 jaren jong, met een flink aantal overwinningen op zijn naam.

Laatst gewonnen toernooien:

 • DreamHack Master Bucharest 2014 – 2014
 • OKT Invitational Skirmish – 2015
 • HWC – Europe Championship – 2015
 • The Curse Trials - 2016

 ThijsNL

                                     

eSports op Nederlandse televisie

In een aantal landen is het al de normaalste zaak van de wereld dat eSports op televisie worden uitgezonden. Sommige spelers zijn daar ware beroemdheden op straat, zoals bijvoorbeeld Grubby in China en Korea. Hier in Nederland is het ook wel eens tijd dat dat gaat gebeuren. Gelukkig dacht Fox Sports er ook zo over en zij gaan vanaf 29 maart tot en met 14 juni wekelijks een League of Legends toernooi uitzenden.

29 maart is het startschot van de YoungCapital Dutch College League, een LoL-toernooi voor studenten. Want wat heb je anders te doen daar op school? Studeren zeker? Het toernooi wordt gespeeld in de bioscoop Vue in Hiversum. Fox Sports heeft in ieder geval vertrouwen in de eSport, aldus Rob Labree, verantwoordelijk voor de programmering van de zender:

"Het zal voor de kijkers best even wennen zijn maar wij geloven in deze nieuwe tak van sport"

Dus hou de zender in de gaten als je altijd al eens een pot LoL op hoog niveau hebt willen zien!

                                                        

eSports in de Amsterdam ArenA

Ook heeft de ESL (Electronic Sports League), een van de grootste eSports-organisaties ter wereld sinds kort een deal met de Amsterdam ArenA. Deze deal beslaat zo’n vijf jaar en in die vijf jaar willen ze ervoor zorgen dat de Arena het epicentrum van eSports in Europa wordt. Dit jaar zullen waarschijnlijk alleen nog de voorrondes voor grote toernooien gespeeld worden in de ArenA, maar het doel is oom in de nabije toekomst het grote ESL One event naar Amsterdam te halen en zo ook alle spelers die daarbij horen. Als Fox Sports dit soort dingen nu ook uit gaat zenden, kunnen we in plaats van dat schrale darten naar eSports kijken. Daar teken ik voor!

 ESL Amsterdam Arena

                              

eSports in Ahoy

Zoals je misschien wel voorbij hebt zien komen op PU.nl worden de League of Legends-fans op hun wenken bediend, want de Spring Split finales worden in Ahoy gespeeld. Dit is het Europese kampioenschap om te bepalen welk Europese team naar de Mid-Season Invitational mag. En daar is het natuurlijk echt om te doen.

Het zal je misschien verbazen als je je niet zo met eSports bezighoudt, maar het begint zelfs al flinke vormen aan te nemen in ons eigen land. Als het zo doorgaat, zal het niet lang meer duren voor we Fnatic – Origen kijken in plaats van Ajax – PSV en daar is helemaal niks mis mee!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord