E3 2017: Hoogte- en dieptepunten volgens de redactie 

E3 2017: Hoogte- en dieptepunten volgens de redactie 2017-06-19T10:57:53
Het grootste game-event van het jaar is jammer genoeg alweer voorbij, maar gelukkig heeft het ons genoeg gebracht om over na te praten. We sluiten natuurlijk niet af zonder de welgevormde meningen van de PU redacteuren te peilen! Wat vonden zij van E3 2017?

Graddus

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Leuk. Da's het juiste woord voor de E3 2017, net als 'ok', 'prima' en 'adequaat'. Memorabel? Dat helaas niet. Toch ben ik blij met de nieuwe Wolfenstein, Beyond Good & Evil 2 en Assassin's Creed. Ook de vele VR-titels stemmen me tevree.
   

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Het was wel weer erg voorspelbaar allemaal, he? Letterlijk 99% was van tevoren al bekend, en als de grootste verrassing dan een crappy piratengame is die het minst leuke onderdeel uit Black Flag kopieert, begin ik toch te twijfelen aan de urgentie van de E3... (Metroid Prime 4 gemist Graddus? Tja, dat krijg je ervan als je je stukje inlevert voor Nintendo is geweest...)
  

Wat is jouw game van de show?

Wolfenstein: The New Colossus. MachineGames NAILDE het Wolfenstein-sfeertje met The New Order en The Old Blood, en doen dat met The New Colossus gewoon lekker opnieuw.

     

Michel 

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Beyond Good & Evil 2 was voor mij wel een hoogtepunt hoor. Ik had echt niet verwacht dat we daar een nieuwe trailer van zouden krijgen, maar gelukkig had Michel Ancel deze verrassing in petto, ook al was het maar een CGI-trailer. Sowieso vond ik de variatie in genres best in orde. Natuurlijk, weer veel openwereldgames en shooters, maar ook best wat originele concepten (Starlink, Skull & Bones, Mario + Rabbids, Metroid: Samus Returns). Oh, en een logo van Metroid Prime 4. Alleen een logo ja, maar dat is genoeg om mijn E3 geweldig te maken.
  

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Ook al wisten we van te voren dat ze er niet zouden zijn, miste ik toch wel een paar grote titels, en dan met name Death Stranding en Red Dead Redemption 2. Ik weet het, Kojima had van te voren gezegd de game niet te tonen en Rockstar is sowieso nooit op E3, maar hoe vet had E3 geweest met die titels erbij? Ook vond ik het grootste gedeelte van de persconferenties een beetje suf dit jaar. Wel genoeg interessante games, maar op een of andere manier wisten veel uitgevers hun presentatie niet interessant genoeg in elkaar te steken.
   

Wat is jouw game van de show?

Zonder twijfel Super Mario Odyssey. Ik was dit jaar eens niet op E3 zelf aanwezig dus heb hem helaas niet kunnen spelen, maar heb wel de Treehouse livestreams bekeken. Man man man, wat oogt dat heerlijk soepel en vol met originaliteit.

    

Bas

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Gewoon het is de E3, dat is altijd helemaal fantastisch. De aandacht voor de games, de vele nieuwe aankondigingen en de spellen die weer echt een uniek moment voor weten te schotelen. Als ik mijn hoogtepunten zo moet opnoemen. Shadow of the Colossus, met die graphics heb ik de game altijd al willen beleven. God of War en dan vooral na het zien van The World Serpent (wat een tof beest) en Star Wars Battlefront 2.
 

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Beetje jammer vond ik dat er deze E3 geen echte uitschieter was. Er waren wel enkele verrassingen (Beyond Good and Evil, Metroid Prime, Pokémon RPG) maar voor al deze games geldt dat er de games nog nauwelijks in ontwikkeling zijn. Daarnaast vond ik Nintendo echt heel slecht. Ja, Mario ziet er geweldig uit maar dat is dan ook de enige game die ik komende 12 maanden voor de Switch echt moet halen!
     

Wat is jouw game van de show?

God of War, na het zien van die beelden heb ik ineens heel veel zin om Noorse goden net zo vriendelijk te ontvangen als de gemiddelde schoonmoeder.

   

Peterkoelewijn 

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Dit was de eerste E3 waar officiëel ook consumenten naartoe mochten. Voor de journalisten op locatie is dat ruk maar voor de thuisblijvers betekende het een nieuwe focus op games. Ik vond de E3-presentaties van alle grote partijen veel gestroomlijnder; minder tijd voor business talk en verkoopcijfers en meer voor de nieuwste games. Nintendo vond ik de beste E3-presentatie geven en niet alleen omdat ze 2 nieuwe Metroid-games aankondigden (toegeven, ik gilde als een klein meisje). 3 dagenlang speelden Nintendo-medewerkers de demo’s en interviewden ze de developers. Een paar jaar geleden verklaarde ik ze nog voor gek met deze nieuwe aanpak maar het ik ben nu helemaal overtuigd dat het beter is dan alleen een presentatie geven.
   

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Dit is geen populaire mening maar ik vond Microsoft deze E3 tegenvallen. Hun presentatie was uitstekend maar niet voor het aanschaffen van een Xbox One, laat staan een dure Xbox One X. Vrijwel alle games die ze toonden komen ook uit voor PS4 en PC. Ik heb maar één keer in mijn leven 500 euro opgehoest voor een console, dat was de PS3 en pas nadat Uncharted en God of War 3 waren aangekondigd. Games van dat kaliber zijn er gewoon niet voor de Xbox One. Ik vrees dat ook de One X niet de verkoopimpuls gaat opleveren die Microsoft nodig heeft.
  

Wat is jouw game van de show?

Ik werd net als iedereen weggeblazen door Beyond Good & Evil 2 en Anthem, maar die beelden waren voornamelijk CGI of extreem opgepoetst. Nee dan Super Mario Odyssey! Die game was volledig speelbaar, ontploft van de creativiteit en ligt over een paar maanden in de winkels. Werden alle games maar zo aangekondigd!

    

Tjeerd

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

De E3 van dit jaar was eigenlijk niet zo fantastisch qua content, maar de beursvloer zag er wel uit om door een ringetje te halen. Er werd eindelijk weer eens moeite gedaan om de show te stelen met soms megalomane booths, enorme draken of sfeervolle aankleding. Het komt natuurlijk omdat er dit jaar ook normaal publiek was. Kwam dat toch nog met een voordeel.
    

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Er waren bijna geen interessante nieuwe games die onze aandacht opeisten, en veel games die we wel zagen, komen pas in 2018 (of later) uit. Daardoor hadden we met bijna alle games die wel boeiend waren, tijdens de E3 praktisch geen speeltijd en bleef het beperkt tot een praatje van de ontwikkelaar of een hands-off demo. En das ruk.
    

Wat is jouw game van de show?

Er is geen game die ik heb gespeeld op de E3 waarmee ik zo'n plezier heb gehad als met Sea of Thieves. Natuurlijk, Anthem werd aangekondigd, maar dat was een trailer, en wanneer komt die nou eigenlijk uit? Sea of Thieves doet voor mij precies wat games zo leuk maakt, soepele gameplay, dikke fun en creëert momenten die je daarna enthousiast na wilt vertellen. Maar ja, 2018 he...

    

Wouter 

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Ik heb me kapot gelachen om de Fractured But Whole-demo, dat was echt South Park op z'n grofst en meest politiek incorrect. Zo mooi. Oh en de onverwachte awesomeness van Mario + Rabbids Kingdom Battle, inclusief de emotionele creative director tijdens de Ubi persco. Sniff...
    

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Het was eigenlijk de E3 2018, want er werd bijna geen fuck voor dit jaar aangekondigd. Sowieso was er weinig waarvan je dacht 'goh, wat is de gamesindustrie toch origineel en creatief en verrassend'. Ohja en een The Last of Us 2 en Dragon Age 4 waren misschien ook geen verrassing geweest, maar hadden me wel een blije rukker gemaakt.
   

Wat is jouw game van de show?

Spider-Man: zeer benieuwd naar Insomniacs versie van de muurkruiper.

    

Alie

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Helemaal fantastisch aan E3 2017 was het feit dat de Nintendo-presentatie bovenverwachting vol met games zat. Mijn megaton verrassing zat er zelfs tussen: Metroid Prime! Daarnaast heb ik ook bijzonder genoten van de presentatie van Ubisoft. Met als kers op de taart de aanwezigheid van Shigeru Miyamoto. Voor mij de belichaming van games. Anthem maakte mijn E3 2017 ten slotte compleet: een nieuwe BioWare-game is voor mij altijd reden tot een vreugdedansje, maar Anthem wist me wel bijzonder te intrigeren.
   

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Ik vond de presentatie van Sony dit jaar eigenlijk best een beetje tegenvallen. Niet eens qua games, want natuurlijk word ik blij van Uncharted The Lost Legacy, de Shadow of the Colossus remake, God of War, Detroit: Become Human en Spider-Man. Maar ik vond het allemaal zo zielloos aanvoelen. Ook Bethesda kon me niet geheel bekoren. Stiekem baalde ik zelfs een heel klein beetje dat ik wakker was gebleven...
  

Wat is jouw game van de show?

Ik heb hierboven natuurlijk al slinks flink wat games genoemd, zodat ik hier voor een iets minder voor de hand liggende keuze kan gaan: The Last Night. Ik noem om te beginnen de bijzonder gave stijl, die me een beetje het gevoel geeft in een kijkdoos te gluren. En daarnaast heeft de game ook nog eens het genrelabel "cinematic adventure game" meegekregen... Ik ga The Last Night in de gaten houden!

    

Sven 

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

Ik heb vooral genoten van Microsofts ruim 1,5 uur durende trailer-barrage, maar dan alleen omdat ik voor de tofste games van die show helemaal geen Xbox One hoef aan te schaffen! Laat staan een Xbox One X. Natuurlijk ben ik ook erg blij met Death of the Outsider, de stand-alone uitbreiding op Dishonored 2. Aangezien creative director Harvey Smith al lang en breed terug naar Amerika is verhuisd, had ik deze echt niet meer verwacht.
   

Wat was er super crappy aan E3 2017?

Het gebrek verrassingen, vooral aan de kant van PlayStation. De show zat best goed in elkaar, met lekker veel gameplay, maar waar bleven de grote onthullingen? Geen nieuwe IP, heel weinig concrete releasedata (wat moeten we in godensnaam de rest van 2017 spelen!?) en geen enkel risico op overhype. Niks! Wel sprong ik een gat in de lucht van de suuuper schattige PS VR titel Moss en natuurlijk van Nintendo’s belofte op Metroid Prime 4.
  

Wat is jouw game van de show?

Aangezien Metroid 4 slechts een logo’tje was, ga ik voor God of War! Waar ik me nog steeds een beetje zorgen maak over het hoge The Last of Us gehalte van de game, stelt het heerlijk ogende knokwerk me helemaal gerust. Kratos is BACK!
  

                          

 MArvinMarvin

Wat was er helemaal fantastisch aan E3 2017?

De persconferenties waren een stuk aangenamer dan andere jaren. Genoeg cringe, maar met een stortvloed aan trailers en nuttige informatie tussendoor was het allemaal toch erg goed te bekijken. Toch was er nét genoeg om mij op het puntje van mijn bank te houden, en moet ik toegeven dat ik bij gameplay van Spider-Man, God of War en vooral Anthem helemaal los ging, om nog maar te zwijgen over het moment dat de eerste sneeuwval van de Metro-trailer in beeld kwam.

Wat was er best wel crappy aan E3 2017?

Er was eigenlijk best veel crappy, want hoewel de persconferenties een stukkie gestroomlijnder liepen, was het inhoudelijk een stuk minder dan vorig jaar. Bijna alles werd aangekondigd voor volgend jaar, en veel van de grote games waar we op hoopten zijn helemaal niet langsgekomen. Natuurlijk mogen we niet al te veel klagen, maar zonder The Last of Us 2 en RDR2 miste in ieder geval Sony toch wel iets. Bethesda was al helemaal om te huilen; ik baalde ook enorm toen ik om half 7 verbouwereerd naar mijn scherm zat te kijken, wetende dat ik op dat moment in bed had kunnen liggen.

Wat is jouw game van de show?

Als niemand anders hem noemt, doe ik het wel: Metro Exodus! Godnondeju, wat zag die trailer er moddertjevet uit. Bovengronds rondlopen zonder masker, physics waar je je radioactieve vingertjes bijna bij wilt aflikken - laten we hopen dat wat we zagen ook is wat we krijgen – en natuurlijk de heerlijke creaturen die post-apocalyptisch Rusland vullen… Ik kijk al sinds Last Light uit naar een nieuw deel, want er zijn weinig shooters die me zo bij mijn strot kunnen grijpen als Metro. Of het wat wordt moet nog blijken, wat ze met het verhaal gaan doen is me een raadsel (het wordt nu toch eens tijd om die boeken van Dmitry Glukhovsky uit te lezen) en hoeveel in die trailer scripted is, is ook een mysterie, maar enthousiasme viert het hoogtij. 

REACTIES (20) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord