Dungeons & Dragons: wat is het en hoe begin ik eraan? 

Dungeons & Dragons: wat is het en hoe begin ik eraan? 2017-10-12T14:03:34
Dungeons & Dragons, je hebt er ongetwijfeld een keer over gehoord. Maar wat is het nou precies? En hoe begin ik eraan? Wat heb ik er voor nodig? Geen zorgen, Enzio helpt je even mee en vertelt je meer over de wereld van Kerkers & Draken.

In de "Top 100 RPGs of all time" lijst van GameInformer, eindigde Dungeons and Dragons op de plaats 0. Ondanks dat het geen videogame is, is het wel een mooi eerbetoon aangezien het roleplaying genre hiermee begonnen is. In deze feature lees je meer over hoe Dungeons & Dragons ontstaan is, hoe het gespeeld wordt en hoe je het zelf kan spelen.


Wat is Dungeons & Dragons en hoe is het onstaan?

Dungeons & Dragons (D&D) is een tabletop fantasy RPG wat ontwikkeld is door Gary Gygax en Dave Arneson. Het werd in 1974 uitgegeven door Tactical Studies Rules en Wizards of the Coasts (ook wel bekend van Magic: The Gathering) kocht in 1997 alle rechten op, omdat TSR failliet ging. Het spel is gebaseerd op 'wargaming', maar in plaats van omgaan met een 'military formation' (lees: legertje spelen) legt D&D de focus op één character; jouw character. Samen met een groep spelers en een spelleider - wat een Dungeon Master (DM) wordt genoemd - ontdek je de wereld van Dungeons & Dragons, de moeder van de (moderne) role-playing games.

Ondertussen heeft D&D veel verschillende versies op de markt, elke versie brengt wat verschillende regels met zich mee. De meest recente versie is in 2014 uitgebracht en richt zich voornamelijk op het spel wat te vereenvoudigen en zorgen voor soepelere gameplay. Dit betekent echter niet dat het spelen simpel is, maar het leren gaat wel een stuk gemakkelijker dankzij de Starter Set, maar hier kom ik later op terug. De verschillende versies zijn:

 • D&D (1974): de allereerste versie.
 • Basic D&D (1977): een herwerkte versie, met de bedoeling om meer spelers aan te trekken. 
 • Advanced D&D (1978): een volledig nieuwe editie van het spel, die gelijktijdig beschikbaar was met Basic D&D.
 • Advanced D&D, 2nd edition (1989).
 • Dungeons & Dragons 3rd edition (2000).
 • Dungeons & Dragons 3.5 (2003): herwerkte versie van D&D 3rd edition.
 • Dungeons & Dragons 4th edition (2007).
 • Dungeons & Dragons 5th edition (2014): de meest actuele versie.

In deze feature focus ik me vooral op de meest recente versie: 'D&D 5th edition'. Hierbij leg ik ook uit hoe je het beste van start kunt gaan.

Dungeons & Dragons


  

Hoe wordt Dungeons & Dragons nou gespeeld?

Voordat ik in ga op hoe je het spel zelf speelt, wil ik graag eerst een indruk geven hoe het ongeveer gespeeld wordt. Wat ik persoonlijk een goede video vind om een goede indruk te krijgen, is de D&D sessie van Critical Role samen met Vin Diesel.  Afwisselend camerawerk, sfeervolle belichting en spannende sound effects zijn hier aanwezig voor meer immersie. Handig voor de D&D-n00bs om er beter in te komen dus.

Het is natuurlijk heel lastig om een goede indruk te krijgen hoe D&D nou écht is, als je het zelf niet speelt. Je speelt normaal gesproken als jouw character, en nu zie je iemand anders spelen met een eigen character inclusief keuzes die je wellicht helemaal niet zou maken. Zie het als een story game met belangrijke keuzes waarvan je een playthrough kijkt, of als je die game zelf speelt. Precies, een groot verschil dus.

Er zijn verschillende manieren om D&D te spelen. De bedoeling is dat je met een groep vrienden aan een grote tafel verzamelt, maar je kunt het ook online met anderen spelen. Het laatste gaat een stuk lastiger, dus ik ga het hebben over de 'echte' D&D ervaring. Het is ook mogelijk om met een grid te spelen, zodat je een soort bordspel effect krijgt, maar ik ga het niet te moeilijk maken en hou het dus allemaal redelijk basic. 

Dungeons & ... One Dragon

D&D wordt gespeeld als een interactief verhaal; de DM vertelt het verhaal (zelfverzonnen of met hulp van een D&D boek) en de spelers maken de keuzes. Het is eigenlijk meer dan een verhaal, het is een hele wereld die de DM neerzet voor de spelers. Door middel van role-playing verplaatst jij jezelf in een (zelf)gemaakte character. Of je nou een Human Fighter, een Halfing Rogue of een High Elf Wizard wilt zijn, het kan allemaal in de wereld van D&D. Het leukste zijn de plottwists in de verhaallijnen en kijken hoe de spelers erop reageren. Of als players out of the box denken en de DM zich moet aanpassen op de gebeurtenissen. Alles is mogelijk en de enige beperking is je eigen fantasie. Dat klopt, geen scherm/monitor die het je laat zien, je moet het zelf inbeelden.

De combat is turn-based en door middel van het gooien van dobbelstenen, wordt bepaald of je de vijand raakt of niet. Raak je, dan mag je gooien voor damage. De dobbelstenen worden ook gebruikt bij skill checks, bijvoorbeeld hoe goed je een kamer kunt insluipen. De statistieken van je character kunnen ervoor zorgen dat je bonus punten hebt op bepaalde acties. Het klinkt ingewikkeld, maar het valt allemaal best wel mee als je eenmaal begint. Maar hoe begin je dan, en wat heb je nodig?

Dungeons & ... A LOT OF DRAGONS!


  

Wat heb ik nodig voor Dungeons & Dragons?

Je hebt een aantal dingen nodig als je aan D&D wilt beginnen. Het spel kan gespeeld worden van één speler tot 10+ spelers, maar het leukste is natuurlijk als je een gezellig, overzichtelijk groepje hebt. Hierdoor raad ik aan om ongeveer met 3-5 spelers te spelen, naast de DM zelf. Ook wordt een tabletop RPG vaak een pen-and-paper RPG genoemd, omdat je deze dingen zeker nodig zal hebben. Om het lijstje compleet te maken:

Het valt allemaal dus wel reuze mee, maar dit komt omdat de D&D Starter Set een hoop benodige spullen al bevat, namelijk:

 • Het regelboek, alle basisregels die je nodig hebt om het spel te kunnen spelen.
 • Het adventure book, een compleet avontuur speciaal voor beginners ontworpen.
 • Vijf voorgemaakte characters, inclusief character sheets (statistieken voor je characters)
 • Zes verschillende dobbelstenen, deze zul je allemaal nodig hebben.
 • De doos zelf, héél handig om alles in te bewaren zodat je geen losse papieren laat slingeren.

Het enige wat je hiernaast nog nodig hebt, is een onbeperkte fantasie en een goed inlevingsvermogen. Het aller-belangrijkte is dat je het gewoon gezellig hebt met elkaar, want het is en blijft tenslotte een spel. 

Dungeons & Dragons: Starter Set


  

Hoe begin ik aan mijn Dungeons & Dragons avontuur?

Als het goed is, heb je alles van het lijstje hierboven bij elkaar gesmokkeld. Wat nóg makkelijker is, is dat je bij iemand anders aan tafel komt zitten die al het benodigde heeft. Enfin, hoe dan ook ben je nu klaar om het avontuur te beginnen. Voor een beginnende groep raad ik zeker aan om een aantal uur vrij te nemen, want dit zal je zeker nodig hebben. Lees op het begin even goed de regels door en bespreek wie welke character mag zijn. Zodra jullie dit hebben gedaan, zorg dat de DM alvast het adventure book een stukje vooruit leest, zodat hij weet waar hij zometeen aan kan beginnen. De spelers kunnen in de tussentijd alvast hun character sheet doornemen, hierin staat bepaald hoe de character precies is. Wat vindt hij/zij leuk en wat niet, wat is zijn/haar verleden en hoe reageert deze persoon op bepaalde situaties?

Mocht je de character écht niet leuk vinden, bespreek dan met de DM of je hem/haar wat mag aanpassen qua persoonlijkheid. Ik raad aan om de statistieken wel hetzelfde te houden, want dit raakt snel ongebalanceerd als je dit eenmaal verandert. Characters zelf maken met je eigen statistieken kan zeker, maar ik raad dit aan om later te doen als je het spel eenmaal snapt. Bovendien gaat hier ook een hoop tijd in zitten, dus moet je er zeker van zijn dat je het spel écht leuk vindt voordat je hier allemaal aan begint. Allemaal klaar!? Let's get ready to roll! Snapje 'm? Rollen? Dobbelstenen? Nee, oké...

Dungeons & Dragons: jouw party!

Eenmaal op pad moet je rekening houden met een aantal zaken. Zorg dat jouw character zin heeft in adventure, het is een spel wat je samen speelt dus kan het behoorlijk irritant zijn als één iemand een edgy Rogue speelt die nergens zin in heeft. Dit spel speel je samen voor je plezier, dus is het fijn als je character dit ook (deels) heeft. Ook raad ik aan om geen character te spelen die alleen maar evil intenties heeft. Nogmaals, dan verpest je het voor je party als zij serieus op pad willen gaan. Natuurlijk is er voldoende ruimte om wat slechte dingen te doen, maar er zit een groot verschil tussen iedereen moorden op het eerste gezicht en een zakje gold stelen. Mocht je toch dolgraag een psychopatische moordenaar zijn, kan je altijd een evil campaign runnen met je party. Toch raad ik aan om wat serieuzer te spelen en gewoon lekker met z'n allen op pad te gaan!

Voor extra immersie kan ik je aanraden om muziek en sound effects te gebruiken. Loop je door een bos? Zet wat natuurgeluiden op. Ben je aan het genieten van een drankje in de inn? Speel een gezellig inn muziekje af, met daarboven op wat sound effects van mompelende mensen. Neem bijvoorbeeld deze twee video's:

Speel eerst eens de eerste video af. Prettig muziekje hè? Zet 'm nu op pauze en speel de tweede video af. Oké, wat pratende mensen, voelt redelijk rustig aan. Pauzeer de tweede video ook. Zet ze nu allebij tegelijk aan en luister even met je ogen dicht. Groot verschil he? Zoals ik al zei, muziek en sound effects kunnen zorgen voor een groot verschil. Het eerste is eigenlijk een must, terwijl het tweede soms leuk kan zijn tijdens een inn of iets dergelijks. Het is natuurlijk een groot verschil of je DIT hoort tijdens een spannende battle, of dat het dood stil is op de achtergrond. Het is net dat beetje wat helpt voor extra inlevingsvermogen. 

Dungeons & Dragons: op avontuur!


  

Stel ik vind het leuk en ik wil meer Dungeons & Dragons?

Als je eenmaal een flink aantal sessies met de Starter Set verder bent, of je hebt het verhaal zelfs uitgespeeld, dan is er nog veel meer in petto voor je! Zo kun je kiezen uit talloze andere verhaallijnen van D&D, of je DM schrijft er zelf één. Het laatste is wel lastiger, maar niet onmogelijk. Zo zijn er een aantal boeken die je op weg kunnen helpen of ondersteunen voor gevorderde verhaal boeken:

De eerste drie zou ik alleen aanraden als je veel/alles van de Starter Set hebt meegemaakt. Dit omdat je zeker weet dat je het écht leuk vindt, voordat je meer geld uitgeeft. Ook omdat hierdoor de regels nog ingewikkelder worden, dus zorg dat je de basis goed onder de knie hebt. Het laatste, de DM screen, is ook handig voor zowel beginner als gevorderde sessies, omdat je hiermee je notities af kunt schermen van de spelers. Zo kunnen ze niet meer spieken over hoeveel HP de enemy nog heeft en dergelijken. Hiervoor kan je ook de doos van de Starter Set gebruiken, dus is niet per se nodig. 

Je kunt uiteraard ook altijd meer informatie zoeken op internet, of video's bekijken met tips van andere spelers. Zoals ik al eerder heb vermeld, raad ik het wel aan om het lekker basic te houden met de Starter Set. Dit biedt meer dan voldoende content om erachter te komen of D&D echt iets voor jou is, zonder te veel poespas. 

Dungeons & Dragons: samen spelen, samen delen


  

Conclusie

Zoals ik al zei, je hebt niet veel nodig om een avontuur te beginnen. Zoek de D&D: Starter Set lekker in de (digitale) spellenwinkel en haal je vrienden voor een avondje bij elkaar. Is het achteraf toch niet helemaal jouw ding, dan heb je toch op z'n minst een gezellige avond samen gehad. Vind je het wel tof, dan is het leukste wel als je één keer in de week/twee weken bij elkaar komt voor een paar uurtjes. Zo speel ik zelf één keer in de twee weken met een groep vrienden D&D, waarvan ik de DM ben. Het belangrijkste voor ons is dat we samen plezier hebben en er is altijd voldoende ruimte voor een geintje hier en daar. Als je van RPG's houdt, dan is het 't proberen zeker waard!

Ik hoop dat je dit artikel leuk vond om te lezen, of dat ik je heb geïnspireerd om D&D te proberen. Als je nog vragen hebt, kan je mij altijd benaderen op Twitter of de vraag hieronder stellen in de comments, dan doe ik m'n best om ze te beantwoorden.

REACTIES (37) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord