Duel Dinsdag: de grappigste game ooit 

Duel Dinsdag: de grappigste game ooit 2015-09-16T10:28:44
Bob en Leen zijn fanatiek en een klein beetje eigenwijs en zullen daarom elke week strijden in Duel Dinsdag om te bepalen wie de meest awesome stagiair van het komende half jaar is.

Om deze strijd wekelijks te beslissen zijn er natuurlijk betrouwbare, eerlijke een eervolle juryleden nodig. Helaas, het was Bob vorige week niet gegund om de score gelijk te trekken met Leen. Jullie hebben besloten dat Charmander de grote favoriet is en Pikachu met gemak heeft verslagen in de vorige editie, is het tijd voor een nieuwe ronde! Het onderwerp van deze week is minder serieus dan de vorige edities, want nu gaat er gestreden worden om de grappigste game die de mannen ooit gespeeld hebben in hun game carrière. 

Bob - Borderlands 2

Als ik kijk naar mijn carrière als gamer dan heb ik niet zo heel veel grappige games gespeeld, ik hou namelijk van een goed verhaal en het liefst zo realistisch mogelijk, maar er is toch een game die mij voor altijd bij blijft. Een grappige game moet voor mij namelijk voldoen aan de dialogen tussen de verschillende personages en NPC’s. Woorden maken het voor mij grappig, juist omdat grappige momenten in games veelal bugs zijn of toeval. Vandaar dat ik voor deze week graag Borderlands 2 de ring in wil roepen om Leen z’n game een paar flinke verbale klappen uit te delen, omdat deze game gewoon vol zit met legendarische quotes.

Borderlands 2 bevat veel grappige personages die ieder op hun eigen karakteristieke wijze in mijn geheugen staan gegrift. Je hebt de knotsgekke en ook wel irritante Claptrap die door zijn stem geluid en onnozele quotes door veel irritant wordt gevonden, vooral omdat hij aan één stuk door lult. Daar komt bij dat er niet veel personages zijn die gewoon een afstandsbestuurbare variant krijgen. Ja je leest het goed, Borderlands: The Handsome Collection had een Claptrap editie met een afstand bestuurbare Claptrap, inclusief legendarische quotes van de beruchte robot. Er staat mij een dialoog goed bij van Claptrap waarin hij je probeert duidelijk te maken dat je een hek kapot moet maken, maar niet uit de weg wil gaan, terwijl hij constant roept dat je moet wachten met schieten voordat hij weg is… Confusing, but hilarious. Anyway, I shot the poor bastard. De ontwikkelaars konden het niet laten om vervolgens in de laatste Borderlands game Claptrap als speelbaar personage te laten fungeren, zegt genoeg toch?

Daarnaast mogen we natuurlijk Handsome Jack niet vergeten, die ik persoonlijk niet zo aantrekkelijk vond zoals ze naam moet doen denken. Dan te bedenken dat zelfs de badguy grappig is, dat zien we niet vaak. Ik bedoel veel games proberen de bad guy grappig te laten lijken door het toevoegen van krankzinnigheid en een flinke dosis humor, maar geen enkel slecht personage kan tippen aan Jack. Ik zet een aantal legendarische quotes op een rijtje: "It's nothing sir. A CL4P-TP unit tried to French kiss a light socket", "I called you an asshole because I thought I'd hung up? ....my bad", "That dickbag is nuts. Get it? Dickbag...nuts" en "Get back to Moxxi, she has secret exits everywhere! Heh, heh... classic."

Geef een klein meisje dynamiet en een overdosis cafeïne en je hebt Tiny Tina, zij is toch wel een echte grappenmaker die letterlijk zegt wat ze denkt. Haar kleine postuur word direct vergeten door haar dominantie en aanwezigheid in de game. Ondanks dat ze 13 jaar blijkt te zijn gedraagt ze zich als een 6 jarige die vrijwel overal mee weg komt. Tiny Tina was niet het enige personage die later een eigen DLC kreeg, wat trouwens weer zorgde voor een extra impuls aan humor. Denk aan Mr. Torgue, die gast kan niet niet grappig zijn. Aan deze knakker wil ik geen woorden vuil maken, onderstaande video zegt namelijk al genoeg:

Ondanks dat ik veel waarde hecht aan de interactie tussen en met personages zit de humor van de ontwikkelaars overal in verwerkt. Denk aan namen van de wapens, de vijanden die allesbehalve serieus genomen kunnen worden en natuurlijk de trailers die vooraf gingen van de release en alle knotsgekke bosses die je moet omleggen om uiteindelijk de game uit te spelen: Boom and his brother Bewm, Dr. Zed (Do no Harm) en Marcus degene die de wapens dealt in de wereld van Borderlands 2. Leen kan inpakken toch?  

       

Leen - Curse of Monkey Island

Door deze Duel Dinsdag een game uit 1998 te kiezen loop ik nou eenmaal de kans veel stemmen mis te lopen, de kans is immers vrij groot dat veel van jullie de Monkey Island games nooit gespeeld hebben – laat staan überhaupt van naam kennen. Maar de Monkey Island games zijn wel een paar van de grappigste die ik ooit heb gespeeld: ik kan er simpelweg niet omheen. Hou dus a.u.b. het jaar van release in je achterhoofd, want deze game heeft extreem veel betekend voor de humor in games van nu. Van het onverwachts aanbieden van limonade aan een ondode piraat (wiens bovenlichaam overigens compleet verdwijnt wanneer je van tien meter afstand de limonade over hem heen flikkert) tot het kietelen van de voeten van slapende piraten; The Curse of Monkey Island is zó goofy en zó hilarisch dat ik niet anders kan dan met een gigantische glimlach op mijn smoel dit typen.

Te beginnen met het hoofdpersonage Guybrush – “a man who can hold his breath for 10 minutes”, wiens naam per ongeluk werd verzonnen tijdens het designen van zijn allereerste sprite (ja, welkom to the ‘90s). Hij wordt om de haverklap belachelijk gemaakt vanwege zijn naam en het feit dat hij eigenlijk een piraat van niks is. Een hilarisch moment met hem uit The Curse of Monkey Island is een scene waarin hij een drankje besteld: “It just occurred to me that mixing medicine and alcohol is a really stupid and possibly lethal thing to do. If I were a real person instead of a loveably inept cartoon character with the potential for a few more sequels…” Natuurlijk valt Guybrush hierna flauw, en wordt hij wakker door ‘s werelds slechtste woordgrap van een begrafenisondernemer (lees: piraat met een schep) die denkt dat Guybrush dood is: “I wanted to be a pallbearer, but I couldn’t stop coffin!” Rothumor, woordgrappen; Monkey Island heeft alles!

We gaan verder met bovenstaande scene, want de manier waarop de game zo duidelijk laat blijken dat het een game is (ook wel metafictie genoemd), is ook hilarisch. Zodra Guybrush bewusteloos op de grond ligt zegt de barman het volgende: “Hmmm. I guess that’s the end of the game, then.” De begrafenisondernemer (lees: piraat met een schep) vervolgt: “What with him being the main character and all. Funny, I didn’t think you could die in LucasArts adventure games.” Dat dit uit de mond van een begrafenisondernemer komt maakt het alleen maar grappiger, natuurlijk, en de gehele scene geeft de game een ‘einde’ om nooit te vergeten.

The Curse of Monkey Island heeft zoveel hilarische momenten dat ik ze nooit allemaal zou kunnen opnoemen. Neem bijvoorbeeld bovenstaande video van een piratensong… “If you disrespect our singing, we will feed you to the Kraken!” Ja, dat soort dingen verwacht je gewoon niet – wat de hele ervaring alleen maar grappiger maakt. De piraten in deze game zijn om te gieren, zelfs bad guy LeChuck: “By Neptune’s Navel!” Maar dat maakt de game niet minder eng hoor, kijk maar eens naar de onthulling van het doodenge Skull Island: 

Het feit dat deze game de ideale instap biedt voor de rest van de Monkey Island games moet ook genoemd worden, en is ook zeker een reden om hem te checken (als je tegen de gedateerde graphics kunt). Zo zul je de subtiele humor die de serie biedt weten te waarderen na deze game, en ook de minder subtiele grappen – zoals Guybrush die tegen een bewaker zegt “I’m not the pirate you’re looking for” of naar een andere iconische point & click-game verwijst: “I don’t want people asking me about Grim Fandango…”

The Curse of Monkey Island heeft alles: kuthumor, puberale humor, poephumor, pieshumor, piratenhumor, subtiele humor, steengoede humor, goofy humor...: Ik ben in ieder geval niet aansprakelijk voor het geval je niet meer bijkomt. 

      

Nu is het aan jullie

De komende Duel Dinsdagen zullen ook andere onderwerpen aan bod komen, en we zijn erg benieuwd naar de input van de PUmmunity. Mogelijke onderwerpen zijn: de meest epische eindbaas, het vervelendste gamepersonage ooit, onze favoriete Pokémon, etc. etc. etc. Dus heb jij een goed idee voor volgende week? Drop een comment en laat het ons weten!

REACTIES (54) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord