Drugs in games - van Skooma tot Adam 

Drugs in games - van Skooma tot ADAM 2014-02-12T22:20:35
Gamen is voor ons als een drug. Als een game goed is willen we meer en meer totdat we op straat ons lichaam moeten verkopen in ruil voor nieuwe TF2 hoedjes. Game characters wagen zich ook wel eens aan een drug hier en daar. Stagiair Corneel vond vijf manieren om in-game uit je plaat te gaan.

Fallout 3 - Jet

Als er één omgeving is waar een drugsverslaving goed te praten is, dan is het wel in de wereld van Fallout. Om te zeggen dat de post-apocalyptische woestenij van deze game onherbergzaam is, is de grootste understatement van de eeuw. En dat is weer de grootste understatement van het millennium. Zodra je uit Vault 101 stapt bevind je je in een enorme bestraalde zandbak met in plaats van schepjes en kindergelach machinegeweren en mutantengejank. 

Als je het niet meer aan kan is er gelukkig altijd Jet. Deze amfetamine wordt ingenomen door een inhaler, geeft je automatisch +30 AP en verhoogt ook je maximale AP met 30 voor vier minuten. Het is echter niet allemaal rozengeur en maneschijn, want bij gebruik heb je 20% kans om verslaafd te worden. Wanneer je verslaafd wordt krijg je een permanente stat decrease van -1 agility en -1 charisma in je face. Denk voordat je deze drug gebruikt ook even na of je nu ècht de dampen van Brahmin poep wil inhaleren.

 

The Elder Scrolls – Skooma

Lydia heeft je uit je Breezehome getrapt, je bent te depressief om dat hele eind naar de Grey Beards te lopen en intussen staat er een of andere bard onuitstaanbare liedjes in je oor te jengelen. Dat is wanneer mensen naar Skooma grijpen. 

Het is een goedje wat gemaakt wordt van moon sugar en nightshade. In de Elder Scrolls games moet je de drug zelf bereiden, en dat brengt de nodige risico’s met zich mee. Het is niet aan te raden om Skooma met halve aandacht te bereiden als je weer eens dronken in de Bannered Mare zit na een dag Mudcrab worstelen. Één verkeerde stap in het bereidingsproces zou namelijk zomaar een enkele reis naar Sovngarde kunnen betekenen. 

In Skyrim is Skooma onder andere te krijgen bij rondzwervende Khajiit handelaren, omdat de katachtigen schijnbaar immuun zijn voor het geestverruimende middel. In Skyrim is Skooma overigens een beetje slappe hap: het geeft je bij inname slechts +25 stamina. In Oblivion was de drug hardcore: Je intelligence keldert, twintig seconden lang wordt je agility met 60 gedraind en je strength en speed gaan twintig seconden lang 60 omhoog. Skooma dus bij voorkeur niet in de koelkast bewaren.

 

Max Payne – Valkyr

Max Payne is een getergd man. Dat zou jij ook zijn als je familie vermoord wordt door een stel Valkyr junkies. Gelukkig zijn er op dat soort momenten altijd de bad guys om alles nog even een tandje kutter te maken. 

Alsof het nog niet duidelijk genoeg was dat Valkyr niet per se de vrolijkste substantie is, krijgt Max door wat nare mannetjes een overdose van de drug toegediend. Het resultaat is een hallucinatie waarin hij door een vervormde versie van zijn huis rent en hij zijn vrouw hoort huilen en schreeuwen. Om hem echt over het randje van zijn bad trip te duwen krijgt hij door een telefoon te horen dat hij in een graphic novel zit. (En dat zit ie ook! OMG, dikke mindfuck!) Als klap op de vuurpijl wordt meneer Payne wakker in zijn eigen kots. Gezellig.

 

Far Cry 3 – Citra’s Drug

Wat weinig mensen weten is dat Far Cry 3 origineel bedoeld was als de allereerste game die zich helemaal zou richten op de opkomende sport van onderwaterpoker. Krijgt hij die harten boer op de flop? Is hij aan het bluffen of niet? Wat betekent het eigenlijk dat zijn gezicht helemaal blauw is? Damn, dat was een spannend spel geweest. Helaas kozen de ontwikkelaars (uit veiligheid) voor een FPS. 

Als easter egg hebben de makers een referentie naar hun favoriete gokspel verwerkt in Far Cry 3. Op het moment dat je Citra’s drug inneemt, zak je in een hallucinatie van een paar minuten die begint aan een onderwater pokertafel. De hallucinatie is verder enorm geschikt om jezelf een keer goed te verwarren. Dat doet het ingeperkte vocabulaire van Jason in ieder geval vermoeden. Het wordt allemaal niet veel beter dan een paar verschillende configuraties van de woorden “fuck” , “no”, “eh” en “what the..?”.

 

Bioshock – ADAM

ADAM is zo vet! Je spuit een felgekleurd goedje in je aderen en hatseflats, je hebt per direct een nieuwe superkracht. En dan niet het soort superkracht dat toeristen in Amsterdam denken te hebben nadat ze wat smerig ruikende paddenstoelen naar binnen hebben gepropt in de badkamer van hun hostel. Om maar wat te noemen: de plasmids in Bioshock laten je dingen in de fik te steken en elektrocuteren en geven je het kekke kroegtruucje om mensen hun vrienden in elkaar te laten slaan. 

Toegegeven, er zit ook een klein downside aan ADAM. Het goedje is zo instabiel dat je lichaam ervan uit elkaar valt en je tegelijkertijd krankzinnig wordt. Mocht je nu toevallig in een jaren 40 onderwater stad wonen, dan is er ook een vrij grote kans dat je iedereen begint uit te moorden en de hele tijd onsamenhangende dingen gaat schreeuwen naar iedereen die je tegenkomt. Risico van ’t vak.

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord