Dota 2 Basic Guide 

Dota 2 Basic Guide 2013-08-12T15:03:03
Nu Icefrog heeft besloten dat iedereen van Dota 2 mag genieten, kan ook jij je eigenwaarde om zeep helpen met deze pittige MOBA. Om dat enigszins te voorkomen heeft Ward een Dota 2 basic guide samengesteld. Zo knal je iets minder kansloos uit de startblokken.

Dota 2 is een pittige game waar je op het begin in zult falen als een blinde dwaas. De basis is vrij simpel, maar het is voornamelijk de grote hoeveelheid kennis die je nodig hebt om goed te worden in deze game die je als nieuwkomer zal ontbreken. Ook al speel je de tutorial, zelfs dan zul je niet bekend zijn met een aantal concepten die door Dota-spelers als algemeen bekend worden geacht.
Deze basics wil ik je graag bijbrengen en daarbij laat ik heel veel dingen bewust buiten beschouwing. Dota 2 leer je namelijk in stapjes en het belangrijkste wat ik met deze guide wil bereiken is niet compleet zijn, maar je een solide basis bieden die je een vliegende start geeft en waarop je makkelijk verder kan bouwen.

Doel van Dota 2

Dota staat voor Defence of the Ancients en in de game is het bedoeling dat je met een team van vijf helden de basis van je tegenstander vernietigt. Een simpele taak, die iets minder simpel wordt als je naar de map hieronder kijkt. Naast een vijandig team staat er namelijk ook nog wat statische verdediging in de weg.
De verdedigingstorens gaan, net als je tegenstander, niet zonder slag of stoot om. Zeker aan het begin van een potje, als je nog level 1 bent, ga je dankzij zo’n toren sneller dood dan je amen kunt zeggen.
Het is dus zaak om zo snel mogelijk te levelen en goud te verdienen, zodat je sterk genoeg bent om die torens en je tegenstanders en hun flikker te geven. 

Dit is de enige map die je uit je hoofd hoeft te leren, want Dota 2 heeft maar één map.

Rollen in Dota 2

In Dota 2 kun je kiezen uit zo’n 100 verschillende helden. Deze kun je echter opdelen in kleinere groepjes die een bepaalde rol vervullen. Van die rollen zijn de carry, de support en de tank/initiator het belangrijkst om te kennen aan het begin, omdat deze de kern vormen van je team.
Om te beginnen is er de carry. Deze heet zo omdat hij uiteindelijk het team naar de overwinning moet dragen. Om dit te doen heeft hij wel dikke items nodig en dus veel geld. In het begin is een carry zwak, maar naar mate de game vordert en hij meer items en levels krijgt wordt hij steeds dominater.
Naast een carry heb je een support. Deze is juist sterk aan het begin, maar zwak aan het einde. Ook wordt een support gekenmerkt doordat hij vaak stuns, slows en andere disables heeft die je hard nodig hebt in een teamgevecht. Als support bescherm je dan ook in het begin de carry en zorg je in de teamgevechten ervoor dat je carry de tegenstander makkelijk kan killen door bijvoorbeeld een vluchtende tegenstander te stunnen.
Ten slotte is het ook goed om een tank in je team hebben. Iemand die flink wat schade kan vangen en daardoor bijvoorbeeld een gevecht kan beginnen.
Een goede teamsamenstelling is dus essentieel. Alleen carries gaan niet winnen van een geblanceerd team of je hebt een team van maloten.

Attributen van helden

Nu je een beetje weet welke rollen er zijn was het je misschien ook al opgevallen dat helden tot één van de drie basisatrributen behoren: strength, agilty en intelligence.
De ‘basisrollen’ kennen ongeveer dezelfde verdeling. Zo vallen tanky helden vaak binnen strength, carries binnen agility en support binnen intelligence.
Wil je meer schade doen met een strength hero, dan heb je meer strength nodig en met die kennis kun je die andere twee ook wel invullen.
Items geven je buffs voor je attributen en dat betekent niet alleen extra schade. Extra strength verhoogt bijvoorbeeld ook je HP en geeft je extra life regeneration, agility geeft je meer aanvalssnelheid en armor en met intelligence vergroot je je manapool en krijg je meer mana regeneration.
Als je je daarbij beseft dat je als agilty hero niet alleen meer schade doet wanneer je items met agility koopt, maar dat ook zijn aanvalssnelheid en armor omhoog gaan, dan snap je waarom agility helden vaak een carry zijn.
Dota 2 is in de basis vaak erg simpel en logisch, maar dan moet je dit soort dingen wel even weten.

Welke helden kies je niet als n00b

Er zijn een aantal helden die ik je echt afraadt als je met Dota 2 begint. De reden hiervoor is bijvoorbeeld dat deze helden vaak erg complex zijn of veel micromanagement vragen. Vermijden doe je:

 • Invoker
 • Visage
 • Chen
 • Meepo
 • Wisp
 • Silencer
 • Puck
 • Shadow Fiend
 • Templar Assassin
 • Sniper

Dota 2 helden voor n00bs

Natuurlijk zijn er ook een aantal helden je juist wel zou moeten kiezen. Zo zou je als beginneling er bijvoorbeeld goed aan doen om te kiezen voor:

 • Venomancer
 • Lion
 • Sand King
 • Skeleton King
 • Vengeful Spirit
 • Ogre Magi
 • Crystal Maiden
 • Tide Hunter
 • Lich
 • Warlock 

Zelf ben ik begonnen met Lich als support en Skeleton King als carry. Lich heeft een skill waarmee hij eigen creep kan killen in ruil voor mana. Handig als auto deny en je mana raakt niet snel op. Je ultimate is een krachtige bal die tussen vijandige spelers op en neer kaatst. Zorg ervoor dat er geen vijandige creep in de buurt zijn en dat je tegenstander dicht bij elkaar staat en deze ult is dodelijk en puur genieten.
Skeleton King is simpel om onder de knie te krijgen als carry. Je hebt namelijk een stun en twee passives waarvan de één je critical strikes oplevert en de ander je lifesteal. Je ultimate zorgt ervoor dat je weer opstaat als je dood gaat, tenzij deze op cooldown staat of je niet genoeg mana hebt. Een soort van tweede kans dus en maar één actieve skill om te gebruiken. Daar kan zelfs mijn moeder nog mee uit de voeten. (update: ik zie nu dat na een patch één van de passives van Skeleton King een active skill is geworden.)

Welke rol speel je als Dota2 n00b?

Als beginneling kun je het beste kiezen voor de supportrol. Je gaat dan namelijk minder snel dood in het begin, hoeft minder moeilijke itemkeuzes te maken dan een carry, hebt minder goud en exp nodig om effectief te zijn en je hebt niet de druk dat je een heel team naar de overwinning moet leiden.
Leer hoe en waar je wards neer moet zetten om zicht te geven voor je team, koop team items als een mekanism waarmee je je team kan healen, heb altijd een teleport scroll bij je om te ontsnappen of je team te helpen aan de ander kant van de map en zorg er ten alle tijden voor dat je zo min mogelijk dood gaat.
Kills hoef jij niet per se te maken, daar heb je een carry voor en die help je dbij zijn moordpartijen. Om een goede support te zijn moet je één ding vooral doen en dat is de basics van de game goed. Ideaal dus om Dota 2 te leren kennen. 

 

Let the games begin!

Daar sta je dan als level 1 aan het begin van een potje. Je hebt een beetje zakgeld om wat spullen te kopen en daar beginnen de keuzes. Kies als vuistregel aan het begin voor overleven in de vorm regeneration items als tango’s, salves en clarities. Daarmee kun je langer ‘in lane’ blijven, zodat je sneller levelt en goud verdient.
Om je het helpen met je keuzes tijdens de game zijn er van bijna alle helden in-game guides die je precies vertellen wanneer je welke skill moet levelen en welke items je moet kopen. Deze zijn gemaakt door de community en vind je linksboven onder het icoontje dat lijkt op een opengeslagen boek. Wanneer je een nieuwe held leert spelen is dit verschrikkelijk handig. Ik gebruik het zelf nu nog regelmatig. Selecteer de guide wel gelijk op het begin, zodat je niet tijdens het spelen loopt te kutten daarmee.
Als support koop je voor je team standaard een courier en/of wards. Een courier brengt je team items zodat ze door kunnen gaan met goud binnenharken en deze probeer je zo snel mogelijk up te graden zodat het beestje sneller wordt en kan vliegen. Wards koop je om in de gaten te houden waar de tegenstander zich bevindt. Het is de taak van een support om zich hiermee bezig te houden en dus ook om zijn goud hieraan uit te geven.
Begin je een beetje goud te krijgen en vliegt de courier, koop dan boots. Dat zorgt ervoor dat je een flink stuk sneller gaat lopen en je dus ook eerder bij teamgevechten bent of eruit kunt vluchten. Deze boots kun je later upgraden.

Laning fase

Dota begint altijd met een laning fase. Hierbij verdeelt je team zich over de drie lanes. De standaard verdeling als je begint met spelen is één persoon in het midden (er zijn specifieke helden die hier goed in zijn) en groepjes van twee (bijv: support + carry) op de andere twee paden. Waar jij moet staan hangt van je rol en teamverdeling af. Twee carries bij elkaar is bijvoorbeeld geen goed idee.
Wanneer de toeter gaat en de game echt start, beginnen er op de drie paden creeps te lopen vanuit de basissen van beide teams. Deze ontmoeten elkaar in het midden van de map die mooi in tweeën is gedeeld door een rivier.
Als held wil je bij deze clash of the creeps aanwezig zijn, want daar is de experience en het goud te verdienen. Om exp te verdienen hoef je niet de creeps van je tegenstander te killen. Je hoeft alleen maar in de buurt te staan wanneer er eentje dood gaat. Dat is op zo´n 2/3 van je scherm. Wil je goud? Dan moet je de ‘last hit’ maken op een creep en dat is een kunst op zich wanneer jouw eigen creeps lekker blijven doorhakken. Snel geld verdienen vraagt dan ook om geduld en timing.

Side & Secret Shop en Quick Buy

Wanneer je druk aan het vechten bent hoef je niet telkens terug te lopen naar je basis om items te kopen. Hiervoor heb je als het goed is een courier. Hier heb je er maar één van nodig als team. Dat is natuurlijk niet altijd genoeg, zeker niet in het begin, maar daar biedt de side shop uitkomst.
In de twee hoeken van de map waar de creeps elkaar de hersens in meppen vind je side shops. Hierin kun je een select aantal items kopen. De persoon die in het midden staat, heeft dit niet, dus geef hem voorang bij het gebruik van de courier. In de side shop kun je bijna alle typen boots kopen en nog een heleboel andere essentiele items. Kijk dus eerst even of je de spullen die je nodig hebt daar kan kopen, in plaats van dat je terug naar de basis rent, teleporteert met een teleport scroll of de secret shop.
De secret shop is weer een andere shop dan die in je basis. Hier kun je hele sterke items kopen die je pas later in de game nodig zult hebben. In de side shop kun je ook een aantal van deze secret shop items kopen, dus het is in dat geval niet altijd nodig om deze items in de secret shop te kopen. 
Sommige items bestaan uit verschillende onderdelen die je in verschillende shops moet kopen. Deze items die zijn opgebouwd uit zwakkere items zijn vaak duur en daarom is het soms beter de delen eerst los te kopen. Al het geld dat je immers uitgeeft kun je niet kwijtraken als je dood gaat. Om het kopen van deze items nog makkelijker te maken kun shift indrukken en dan met rechts op een item klikken in het shop menu. Dit item, of alle onderdelen waaruit het bestaat, komt dan rechtsonderin je beeld te staan. Wanneer je genoeg geld hebt om een van die items te kopen hoor je het geluid van een rinkelende kassa en kun je met één simpele klik het item gelijk kopen, zonder het shop menu in te hoeven gaan. 
De laatste tip dit ik je wil geven bij het kopen van items is om dat je het overzicht van de items gebruikt waarbij je alleen de vierkante plaatjes ziet zonder de naam. Hierdoor heb je maar twee tabbladen in plaats van vijf en ook niet door een lange onoverzichtelijke lijst te scrollen. Kun je iets echt niet vinden, dan kun je het nog altijd intypen in het zoekveld bovenaan.

Ganken, harassen en denying

Je wint de laning fase als je meer goud en exp verzamelt dan je tegenstander. Je bent dan sterker wanneer de teamgevechten losbarsten en hebt zo een voorsprong op je tegenstander. De laning fase winnen kan je op verschillende manieren doen.
Ten eerste is er het killen van je eigen creeps. Dit heet denying. In tegenstelling tot League of Legends kun je in Dota 2 wel je eigen creeps en torens aanvallen als ze onder een bepaalde hoeveelheid HP komen. Dat betekent dat je je eigen creeps kan last hitten. Waarom je dat zou doen? Zo voorkom je dat de tegenstander goud verdient en krijgt deze ook nog eens minder exp.
Ten tweede moet je harassen. Je bent vaak met twee man en daarvan probeer je als de support ervoor te zorgen dat je carry zo simpel mogelijk goud binnen kan harken. Als support ga je dus niet voor de last hits, maar voor denying en waar het kan val je de carry en support van de tegenstander lastig, zodat hij moeilijker last hits kan maken en misschien zelfs zo ver weg moet dat hij ook geen exp meer verdient.
Ten slotte kun je de tegenstander ganken wat hetzelfde is als killen. Dit kan doordat de persoon uit het midden naar een van de andere paden komt en zo een 3 vs 2 situatie creëert. Het killen van de tegenstander levert jou geld op en het kost de held die dood gaat geld. Als leuke extra verdient hij in de tijd dat hij uit de lane is ook geen goud en exp.

Deny je je eigen creeps, harras je de tegenstander zodat hij moeilijk goud en exp kan verdienen en kill je hem ook nog één of meerder keren, dan win je de laning fase en ga je als team met een voorsprong de teamgevechten in die na deze fase los zullen barsten. Samen met de rest van je team ga je in die fase de torens van je tegenstander slopen en om uiteindelijk de basis binnen te dringen.
Ga je zelf de hele tijd dood, dan verlies je de laning fase, heb je geen geld en exp en wordt het meestal heel moeilijk om nog terug te komen in game. Daarom is het winnen van deze fase en het geduld daarvoor kunnen opbrengen heel belangrijk. En hopelijk snap je nu ook dat doodgaan iets is dat je ten alle tijden moet zien te voorkomen.

Pushing en anti-pushing

Nu we aan het einde komen van mijn eerste echt Dota 2 guide op PU.nl wil ik je nog meegeven dat je kan beïnvloeden waar de creeps elkaar tegenkomen op een lane. Zo kun je dichter bij je toren vechten, wat veiliger is, door ervoor te zorgen dat je eigen creeps sneller dood gaan. Dit heet anti-pushing en doe je door je creep aan te vallen met je attack move knop en dan links te klikken op je eigen creep als die onder de 50% van hun leven zitten. Hiermee deny je als het goed is ook flink. Je kan ook een lane pushen door ervoor te zorgen dat de creeps van je tegenstander sneller dood gaan. Maak je alleen last hits en deny je goed, dan ontmoeten de golven met creeps elkaar in principe elke keer op dezelfde plek en blijft je lane stabiel.
Deze mechaniek is erg belangrijk om te begrijpen. Push je namelijk een lane, dan zullen je creeps uiteindelijk de toren van de tegenstander aanvallen. Dit wil je alleen als je een poging doet om de toren kapot te maken of later in de game om zo je tegenstander onder druk te zetten. Als je probeert goud te scoren, dan wil je juist zo dicht mogelijk bij je eigen toren vechten. Die beschermt je namelijk van het vijandige team.
Om te voorkomen dat je de lane gaat pushen zet je dan ook auto attack standaard uit in het menu (dit is HEEL belangrijk!) en je valt creeps dus ook niet zomaar aan tenzij je wil pushen of probeert te last hitten. Doe je dit niet, dan kun je op aardig wat haat van je team rekenen. Als je maar één nieuw ding opsteekt van deze guide, laat het dan (naast zo min mogelijk doodgaan) aub dit zijn. 

Tot slot

Hopelijk heb ik jullie hiermee een beetje nieuwsgierig gemaakt naar Dota 2 of als beginneling goed op weg geholpen. Veel plezier als je begint met Dota 2. De komende tijd wil ik nog meer Dota 2 guides gaan schrijven, dus laat maar weten waar ze over moeten gaan en dan laat ik de n00bs ook kennismaken met Roshan. Heb je nog ander vragen en opmerkingen? Dan kun je die natuurlijk ook hieronder kwijt. 

Check ook het Dota 2-woordenboek als je sommige termen niet begrijpt!

REACTIES (33) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord