Dit zijn de favoriete PS4- en Xbox One-games van de redactie 

Dit zijn de favoriete PS4- en Xbox One-games games van de redactie 2020-09-15T22:13:37
Nu de nieuwe generatie consoles ons sneller nadert dan we aankunnen, loopt de huidige generatie op zijn einde. Een generatie waarop we ontelbare uren plezier hebben beleefd en waarin talloze parels van games ons om de oren werden geslingerd. En omdat een "professionele" gamesredactie zoveel verstand heeft van games, hebben wij onze eigen redacteuren eens even aan de tand gevoeld over hun favoriete games van de huidige generatie consoles!

Graddus:

Sniper Elite 4
Ben ik serieus? Ja ik ben serieus. Sniper Elite 4 is namelijk de beste game ooit! Het heeft bevredigendere gameplay dan Dark Souls (geduld + perfecte timing + sandboxomgevingen = win), meer swag dan Call of Duty (uit elkaar ploppende schedels in X-ray view ftw) en poept over The Witcher 3's sfeer (ome Adolf zit erin, aka de beste game bad-guy ever).

Luister dus niet als mensen je proberen wijs te maken dat The Last of Us II de beste game van deze gen is. Of God of War of Horizon: Zero Dawn. Zij spelen alleen games die 9'ens en 10'en krijgen, en nemen klakkeloos de mening van de mainstream media over. Sniper Elite 4-spelers weten wel beter...

Sniper Elite 4

Tjeerd:

Red Dead Redemption 2
Voor mij een mijlpaal van de huidige generatie consoles, om meerdere redenen. Red Dead Redemption 2 heeft mij zorgvuldig ondergedompeld in een leven als gecompliceerde bad guy, zo gecompliceerd dat ik me eigenlijk een good guy voelde. Ik heb me een heuse cowboy gewaand, die de vrijheid had en nam om zijn plekje in die prachtige westernwereld te vinden. Ik heb dat plekje gevonden, met norse Arthur en zijn hart van goud, in een wereld vol afwisseling, avontuur, humor en schitterende natuur. Ik ben me ervan bewust dat niet iedereen de luxe heeft gehad om deze game de tijd en de ruimte te geven die het eist en dat het daardoor niet voor iedereen briljant was, maar Red Dead Redemption 2 en Arthur Morgan zijn voor mij verweven met een behoorlijk lastige periode in mijn leven en hebben mij juist de rust en het plezier gegeven dat ik op dat moment heel erg nodig had. Daarom is het mijn favoriete game van deze generatie en zal het voor mij altijd een warme plek in mijn hart hebben.

Red Dead Redemption 2

 

Dwayne:

Persona 5
Er zijn van die games die je gewoon gespeeld moet hebben om te merken hoe goed ze zijn. Persona 5 is een van die titels. Toen een vriend van me in 2017 vertelde over een Japanse game waarin je als scholier vriendschappen moet onderhouden, maar ook in een soort schaduw-universum tegen duistere wezens moet vechten, dacht ik aanvankelijk: uh-huh, dat klink fucking raar.

Ik zat er behoorlijk naast, want Persona 5 is de meest classy, kleurrijke en vooral funky game die ik ooit gespeeld heb. Ik bedoel, luister bijvoorbeeld naar die battle theme, voordat je begint te knokken neem je gewoon even een paar minuten om te viben op die muziek!

De game vertelt een volwassen verhaal dat zomaar vijf anime-seizoen zou kunnen beslaan. Thema’s als seksuele intimidatie, uitbuiting en machtsmisbruik worden niet geschuwd en ook de kleinere verhaallijnen die je met je Confidants (mensen waarmee je een vriendschap aangaat), zijn interessant en meeslepend. Ik herinner me nog zo goed dat ik een jongetje tegenkwam in de arcade, die mijn vuurwapen-skills in de Metaverse kon verbeteren.

Gaandeweg zijn verhaallijn kwam ik erachter at hij een pestkop was, maar dat hij zo werd gevormd door fysiek en mentaal misbruik door zijn ouders. ‘Parents, don’t beat your kids!’, schreeuwde die verhaallijn. Dat zijn verdorie toch levenslessen man?! Daarom is er wat mij betreft geen twijfel: Persona 5 is mijn MVP uit deze consolegeneratie.

Persona 5

Jacco:

Playstation 4: The Last of Us: Part 2
Als we het over exclusives hebben, dan kan ik niet anders dan The Last of Us: Part 2 bovenaan zetten. Ik heb de game twee keer achter elkaar met open mond uitgespeeld, om vervolgens in een gat te vallen waar ik momenteel nog uitkruip. Deze game verrast, speelt constant met je emoties en denkt bovenal heel goed na wat je eigenlijk met een videogame kan doen. Dat laatste maakt dit verhalende meesterwerk zo krachtig: meerdere kanten van een verhaal bekijken, empathie opbrengen voor anderen. Gruwelen als je iemand doodmaakt, in plaats van XP binnenharken. Wát een ervaring.

Xbox One: The Witcher 3: Wild Hunt
Als ik The Witcher 3 speel ben ik zowel geïntrigeerd als verbaasd. Geïntrigeerd door de wereld, de personages, de keuzes en de verhalen die deze game te bieden heeft. En verbaasd vanwege de absurde kwaliteit van elk nutteloos detail en elke sidequest. Die gevoelens riep dit meesterwerk in 2015 bij me op, en een paarhonderd uur later in 2020 nog steeds. Ik ben gestopt met mensen overtuigen dat ze deze game moeten spelen – vaak vindt men de game te lang – want dat moet je zelf maar weten. Ik krijg geen genoeg van de avonturen van Geralt of Rivia en zal The Witcher 3 waarschijnlijk tot in het einde der tijden blijven spelen.

the Last of Us Part 2

Martin:

PlayStation 4: Apex Legends
Het is geen geheim dat ik aardig wat potjes Apex Legends speel. De game is nu ander half jaar uit en nog steeds gaat de titel dagelijks minimaal een uur aan. Het blijft de perfecte mix van spanning, soepele gameplay en schelden op teammaten die de verkeerde kant oplopen...maar een win binnenhalen blijft een euforisch gevoel geven. Daarnaast heb ik altijd genoten van de Uncharted-games, dus ik moet hier even de achtbaanrit die Uncharted 4: A Thief's End heet, noemen. 

Xbox One: Battlefield 4
De originele Xbox One, die nu als monitorstandaard dient, heeft in z'n eerste paar levensjaar vooral gediend als Battlefield 4-machine. Had ik natuurlijk ook ergens anders op kunnen spelen. Heb ik niet gedaan. En waarom dan niet Forza, of Halo? Nou, het meeste gelachen op de Xbox One, heb ik dus met Battlefield 4. Met m'n kop in de modder liggen, schreeuwen om m'n moeder, terwijl de kogels je om de oren vliegen, dat is Battlefield en dat is geweldig toch?

Apex Legends

 

Roedie:

Xbox One: Forza Horizon 4
Mijn Xbox One staat vooral stof te vangen, maar voor enkele games wil ik het apparaat zo nu en dan nog weleens tevoorschijn halen. Zo was er eerst Forza Horizon 3, dat ik nog regelmatig opstartte om effe lekker in het rond te racen in mijn favoriete, belachelijk gepimpte wagens. Vanzelfsprekend was ik een aantal jaar later erg blij toen het vervolg werd aangekondigd, dat wat mij betreft de game op ieder aspect verbetert. En niet alleen rijdt de game fijner, het was ook gewoon leuk om met een geheel nieuwe map aan de slag te gaan. Voor een realistische race-ervaring start ik F1 of Forza Motorsport wel op, maar om me even weer als een klein jongetje te voelen dat talloze uren met kleine modellen van zijn favoriete auto’s kon spelen, is Forza Horizon 4 dé game waar ik naar terugkeer. En dat gevoel overtreft geen één Xbox One-game.

PlayStation 4: The Last of Us Remastered
Ja, ik weet dat The Last of Us eigenlijk een PS3-titel is, maar aangezien ik gedurende de vorige generatie nog te jong was om ook maar bij deze best wel enge game in de buurt te komen, heb ik dit meesterwerk pas voor het eerst gespeeld toen Remastered-versie al een tijdje voor de PS4 beschikbaar was. Niet alleen is deze game grafisch prachtig, heeft het een heerlijk mysterieus toontje en geweldige muziek, het heeft ook nog eens het beste verhaal in een videogame ooit! Een flink statement om te maken, dat weet ik, maar ik geloof er heilig in. Geen enkel verhaal heeft mij ooit zo kunnen raken, zelfs niet het verhaal van The Last of Us Part 2. Mijn favoriete scenes kijk ik nog regelmatig terug op YouTube als ze weer eens in mijn recommandaties opduiken, en iedere keer weer krijg ik de neiging om deze geweldige game opnieuw te spelen.

Eigenlijk is alles al gezegd over het verhaal van The Last of Us, waarin met Joel en Ellie het beste videogameduo uitgebeeld wordt. Het vervolg vond ik overigens ook fenomenaal, hoewel TLOU2 het niveau van het eerste deel in mijn ogen gewoon niet weet te halen.

Forza Horizon 4

Sven:

PlayStation 4: Dishonored 2
Met een PS4 zat je de afgelopen 7 jaar heel erg goed, al zijn het niet de dikke exclusives die mij het meeste zullen bijblijven. Nee, mijn favoriete game van de generatie is, na veel Witcheren en wegen, Dishonored 2 geworden!  Het is een van de weinige games die ik nog regelmatig opnieuw opstart en telkens valt mijn bek weer open bij het aanschouwen van Arkane Studios’ genialiteit, in hun beste game tot nu toe. 

Afgezien van misschien de hoofdverhaallijn, houd ik van alles waar Dishonored 2 mij als stealth-liefhebber op trakteert. De dynamische gameplay, de krankzinnig mooie architectuur en visuele stijl van Karnaca, plus de voelbare ranzigheid waar haar straten en gebouwen mee bezaaid zijn; ik heb dat in geen enkele andere game meegemaakt. Ook ongeëvenaard is het level design. De manier waarop je je door de omgeving beweegt, mits je een beetje stealthy blijft, zorgen voor een fantastische ‘sense of place’. Twee missies springen er wat dat betreft natuurlijk bovenuit: de altijd bewegende Clockwork Mansion en het ‘tijddoolhof’ van de Stilton Manor. Ik kan er nog steeds met mijn kop niet bij. Oh en nog even for the record: de beste PS4-exclusive is natuurlijk God of War.

Xbox One: Ori and the Blind Forest
Laat ik het gelijk maar even opbiechten: mijn favoriete Xbox-game van de generatie heb ik helemaal niet op de Xbox gespeeld. Het was een van de weinige games die mij deed balen van dat ik geen Xbox One had. Ook mijn crappy laptop trok het niet, maar gelukkig heb ik dit sprankelende avontuur later nog kunnen inhalen op de Switch. Toch vind ik Ori een echte Xbox-titel, dus dit telt wel in dit lijstje, toch?

Ori and the Blind Forest is de meest verfrissende Metroidvania van de afgelopen jaren. Zelfs als groot liefhebber van het genre, zie ik in dat ontwikkelaars er vaak mee in herhaling vallen. Moon Studios doet het anders. Het is dankzij de suuuuper soepele gameplay/controls en aanlokkelijke uiterlijk een van de meest toegankelijke Metroidvania’s ooit. Maar vergis je niet, Ori is bij vlagen zeer uitdagend en kan ook bij de meest ervaren spelers nog voor vliegende controllers zorgen. Weinig mensen zullen echter dit ongekend sprookjesachtige spektakel kunnen weerstaan. De Efteling is er niets bij.

Ori and the Blind Forest

 

Peter:

PlayStation 4: God of War
Ik ben al een groot God of War-fan sinds dag 1. Heb alle delen gespeeld maar na God of War: Ascension was de koek wel echt op. De softreboot in de Noordse mythologie is echter spectaculair goed gelukt en maakt van Kratos een interessanter personage dan hij ooit is geweest. Ook de worldbuilding vind ik fenomenaal en de ijsbijl van Kratos is een geweldig wapen dat net zo fris voelt als de eerste keer dat ik met de chainblades op de PS2 vocht.

Xbox One – Ori and the Blind Forest
Eerlijk gezegd heb ik geen Xbox One gekocht deze generatie, omdat Microsoft me geen reden gaf om dat te doen. Gelukkig gooiden ze wel veel games naar andere platformen toe en was hun PC-support uitstekend. Op PC heb ik dan ook Ori and the Blind Forest op gespeeld. Een prima platformer vol pittige puzzels en Metroidvania-achtige exploratie. Niets revolutionairs maar wel alles dat het genre geweldig maakt.

God of War

 

Michel:

Eén favoriete game van de afgelopen generatie noemen is wat mij betreft gewoonweg onmogelijk. Daar zijn té veel games voor uitgekomen. Ik denk dat God of War hoog op mijn lijst staat en ook Hollow Knight is één van mijn favorieten. Het kan dus per moment verschillen, maar laat ik dan nu The Witcher 3: Wild Hunt kiezen, simpelweg omdat ik nooit zo'n perfecte open wereld heb ervaren. Wat heb ik daar intens van genoten! Zo intens, dat ik het spel zelfs twee keer ben doorlopen.

The Witcher 3

 

 

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord