De vier meest gemaakte fouten over de mysterieuze samoerai 

De vier meest gemaakte fouten over de mysterieuze samoerai 2017-02-17T16:58:50
For Honor is uit en er is een grote kans dat als je dit spel hebt gekocht, je gaat beginnen met de samoerai-class. Niet erg vreemd aangezien de krijgers al eeuwenlang verhuld gaan in mysterieuze verhalen over eer en hun magische katana's. Dit beeld wordt nog eens versterkt door films zoals The Last Samurai met Tom Cruise, maar wat als dat beeld niet helemaal klopt?

Veel kinderen droomden vroeger over de epische gevechten tussen samoerai en ninja en plastic katana's zijn tot op vandaag de dag nog steeds te vinden als prijzen op de kermis. Maar zoals Marco Borsato het ooit zo treffend zong: de meeste dromen zijn bedrog. Er bestaan veel misverstanden als het gaat om het leven van de samoerai en de wapens waarmee ze vochten. De kans is groot dat minstens één van deze dingen verrassend voor je zal zijn, maar dat is dan natuurlijk ook precies de bedoeling. Zelfs de nieuwe zwaardvechtgame For Honor maakt volgens experts een aantal fouten, maar dat is weer een onderwerp voor een andere dag misschien. Samuel reviewde de game voor ons.
   

Alleen Japanners van zuiver bloed konden samoerai worden

Samoerai zijn niet alleen een elite krijgersgroep van de allerrijkste en zuiverste Japanners, maar ook een eigen sociale klasse. Het woord samoerai betekende dan ook oorspronkelijk simpelweg: 'zij die de adelheid van dichtbij dienen'. Naar schatting behoorde zo'n 10 procent van de bevolking tot deze klasse en veel Japanners denken dat iedereen die nu nog in het land leeft iets van samoeraibloed door hun aderen heeft stromen. Samoerai waren ook geen enorm sterke supersoldaten, maar juist vrij klein en slank. Het Japanse volk is tot vandaag de dag nog steeds een van de kleinste bevolkingsgroepen op aarde en in de tijd van de samoerai was dat niet anders en wordt de gemiddelde lengte van de krijgers op 160 tot 165 cm geschat. Hoewel ze officieel geen samoerai heetten, maar bushi, waren er ook vrouwen die soortgelijke trainingen volgden en naast hun mannelijke tegenspelers streden. Er zijn zelfs buitenlanders die de titel van samoerai hebben gekregen. Hieronder valt bijvoorbeeld de Nederlandse Jan Joosten van Lodensteijn, die voor zijn goede handelsrelatie met het land de sociale titel en twee ceremoniële samoeraizwaarden kreeg. Lodesteijn was overigens een collega van avonturier William Adams, het personage dat je in het spel Nioh bestuurt en die tevens als allereerste Westerling die eretitel kreeg.

samuraivrouwke

  

Samoerai leefden volgens de geschreven erecode Bushido

Dat samoerai een eervol leven leidden, is een mythe. De erecode genaamd bushido lijkt erg op de Europese ridderlijkheid en was meer een ongeschreven en onbesproken richtlijn voor samoerai om naar te streven. Het was echter niet zo dat je direct gestraft werd als je niet volgens deze richtlijnen zou leven en een samoerai was ook niet beter als hij eervoller met zijn tegenstanders omging. De bekende seppuku, waarbij de samoerai een kort zwaard door zijn buik steekt als poging tot zelfdoding, was ook geen straf voor het niet nastreven van de bushido. Hoewel het wel een manier was om eervol te sterven, gebeurde dit bijna nooit op het slachtveld, maar in extreem traditionele politieke ceremonies. De samoerai kreeg zijn laatste avondmaal met als toetje een zwaard in zijn maag. Het slachtveld bestond ook niet alleen uit eervolle duels, maar was het voor een samoerai prima en zelfs vaak beter om van een afstand zijn tegenstanders te bestoken met pijlen. De eer zat hem meer in het winnen, dan de manier waarop gewonnen werd.

seppuku

  

Het belangrijkste wapen van de samoerai was de katana

Als je aan een samoerai denkt, dan denk je automatisch ook aan de katana. Het zwaard staat bekend als vlijmscherp en zou alles dwars door midden kunnen hakken. Maar wist je dat de samoerai dit zwaard helemaal niet als hoofdwapen gebruikten? De katana was een lange tijd niet erg belangrijk voor de samoerai, maar werd dit pas richting het einde van de feudale periode in Japan toen het land steeds meer beïnvloed werd door verhalen van ridders en zwaarden in Europa. Hiervoor gebruikte de samoerai vooral de yumi, Japans voor pijl en boog, en de naginata, een soort combinatie van een zwaard en een speer. Voor de katana was er eerst ook de odachi, een veel langere versie van het bekende zwaard. Daarnaast trokken samoerai altijd te paard ten strijde, waarbij een langer wapen als de naginata of de odachi erg goed van pas kwam. De katana was voor de stijging in populariteit meer een wapen voor als de krijger van zijn paard geworpen was en zijn gevechten in een drukke of kleine ruimte moest uitvoeren. Toen buskruit in Japan werd geïntroduceerd en de krijgers geweren gingen gebruiken tijdens de gevechten daalde de waarde van het zwaard in gevechten enorm en veranderde de katana meer in een statussymbool dan een wapen voor een samoerai. Dit maakte ze natuurlijk niet minder badass.

samuraiHIYA

  

De katana is het beste zwaard ooit gemaakt

Het is waar dat een katana een enorme snijkracht heeft door de scherpe rand en het harde staal waar het uit gesmeden wordt, maar het wapen had net zoveel nadelen als voordelen. Zo was het mes van het zwaard en breekbaar en ging een katana vaak niet lang mee. Ze waren perfect voor het snijden van zachtere stoffen, maar voor dikker leer en andere harde objecten waren de wapens gewoon niet gemaakt. Er zijn veel verhalen over dat de zwaarden breken of vast komen te zitten in het pantser van de tegenstander. Een Europees zwaard is bijvoorbeeld gemaakt uit zachter, dikker staal om lang mee te gaan en zowel beuken uit te delen op het pantser als snijden in het vlees van de tegenstander. De katana is perfect voor wat het moest doen op het slachtveld in Japan in die tijd, maar lang niet het magische superwapen dat veel mensen denken dat het is. Er waren enorm veel verschillende soorten katana's, kort of lang en dik of dun, die allemaal hun eigen rol in het gevecht hadden. 

REACTIES (28) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord