De Vette Vijf: Wii 

De Vette Vijf: Wii 2019-03-21T09:50:32
In de rubriek 'De Vette Vijf' kijkt PU-redacteur Michel naar zijn eigen gamecollectie en pikt hij er een oud platform uit, om vervolgens zijn vijf favoriete games voor dat platform te bepalen. Deze maand ligt hij een van de meest succesvolle Nintendo-platforms ooit uit: de Wii.

Veel gamers kijken tegenwoordig vaak met gemengde gevoelens terug naar de Wii. Het is de console van de wapperende Wii-motes, van de oppervlakkige sport- en fitnessgames, van een hele lading aan goedkoop ontwikkelde partygames van third parties. Toch is dit niet helemaal eerlijk. Het is namelijk ook de console die gaming populair maakte bij het grote publiek - iets dat nu eigenlijk vanzelfsprekend is - en een apparaat waar heel vel kwalitatief hoogstaande games op zijn verschenen - zowel van Nintendo zelf als van andere ontwikkelaars. Dit vergeet ik zelf ook nog wel eens, maar ik hoef alleen maar naar mijn collectie te kijken om de overdaad aan kwaliteit op te merken.

Ik weet nog erg goed dat ik de Wii op de dag van lancering heb gekocht. Ik had geen pre-order en dus belde ik de dag ervoor alle winkels af om te kijken of ze hem 'gewoon' in de verkoop zouden doen op lanceringsdag. De gekte rondom de Wii was toen al toegeslagen, zelfs in Nederland, want hele winkelketens waren door hun pre-orders heen. 

Wii

MediaMarkt bleek de console gewoon om half 10 's ochtends (op de dag van lancering) in de verkoop te doen en deed niet aan reserveringen, dus ik besloot de avond van te voren naar Rotterdam af te reizen (ik woon zelf in Brabant, maar in mijn woonplaats is geen MediaMarkt en in die tijd studeerde ik in Rotterdam) en daar vanaf middernacht voor de winkel te staan. Ik kwam als derde aan en hoewel ik mij weinig meer van de personen voor mij in de rij kon herinneren, weet ik nog wel dat we tijdens de tien uur wachten de grootste lol hebben gehad. Ondanks het regenachtige weer en de kou.

Gedurende de nacht kwamen er steeds meer mensen voor de MediaMarkt staan. Tegen de ochtend waren er al een paarhonderd mensen te vinden. Wat mij toen opviel, is dat er allerlei soorten mensen stonden; jong en oud, man en vrouw. Toen de deuren om half 10 eindelijk opengingen, was er van een normale rij geen sprake. De massa, waaronder ik, rende als een bezetene over de verdiepingen van de winkel om een Wii te pakken te krijgen. Gelukkig werd toen aangekondigd dat MediaMarkt de consoles zou verdelen aan de mensen die als eerste voor de winkel stonden - de twee knapen voor mij hadden zelf nummertjes meegenomen en aan iedereen uitgedeeld - en ik kon ik in alle rust als derde persoon de console ophalen.

Ik weet nog goed dat het een complete chaos in de winkel was. Overal rennende en verwarde mensen die naar een Wii zochten, het NOS dat mij voor een camera sleurde om mij te interviewen ("Ga je meteen gamen als je thuis bent?" "Nou nee, ik ga eindelijk slapen!"), en toen ik buiten kwam bleven er maar mensen naar mij toe komen om te vragen of ik mijn Wii wilde verkopen. Ik kwam uiteindelijk veilig thuis met de console, sliep eerst een uurtje of vijf en ging daarna lekker aan de slag met Wii Sports, Red Steel en natuurlijk The Legend of Zelda: Twilight Princess.
   

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Daar beginnen we deze Vette Vijf dan ook maar meteen mee. In feite is dit gewoon een GameCube-spel - alleen dan gespiegeld - maar aangezien deze nieuwe Zelda op de dag van de Wii uitkwam, kocht ik hem natuurlijk voor die console. Het is niet de beste Zelda-game ooit. Het is overduidelijk gebaseerd op het design van de échte klassieker, Ocarina of Time, maar weet daardoor niet echt zijn eigen identiteit te creëren. De spelwereld voelt wat verlaten aan, de stukken waarin Link in een wolf verandert zijn niet echt spannend en de intro is onnodig uitgerekt.

En toch heb ik prima genoten van Twilight Princess. Het voelde voor die tijd aan als een échte moderne en volwassen Zelda. De game zit vol interessante filmpjes en vooral erg sterke kerkers met indrukwekkende eindbazen. En een aantal items, waaronder de spinner, waarmee je over randen in de spelwereld kon 'grinden' waren zeer origineel gevonden. Persoonlijk vond ik dit spel véél beter dan Zelda: Skyward Sword, dat tegen het einde van de levensloop van de Wii verscheen.

Zelda: Twilight Princess
    

Little King's Story

Zoals gezegd barst de Wii van interessante third party-games met originele concepten. Little King's Story is daar absoluut een van. In het spel ben je een nieuwe koning die zijn koninkrijk langzaam maar zeker uitbouwt. Dat doe je door op avontuur te gaan in de fantasievolle spelwereld. Je bent echter niet alleen: je neemt, als een stel Pikmin, een hele lading inwoners mee. Inwoners hebben allemaal zo hun eigen beroep die goed van pas komt voor obstakels die je onderweg tegenkomt.

Op de Wii verscheen regelmatig een dergelijke, opvallende third party game die eigenlijk niemand echt zag aankomen. Er werd hevig geëxperimenteerd op de console en dat levert pareltjes zoals deze op. De game is inmiddels overigens ook op PC speelbaar, mocht je geïnteresseerd zijn. Grafisch is het spel nog altijd erg charmant en de gameplay staat nog als een huis.

Little King's Story
   

Super Mario Galaxy

Ik heb lang getwijfeld of ik Super Mario Galaxy of het vervolg in deze Vette Vijf zou zetten, maar ik ben uiteindelijk voor het origineel gegaan. Het tweede deel voelt toch meer als een uitbreiding met nieuwe levels. Wel een gigantisch originele uitbreiding waar de kwaliteit van af spat, maar toch.

Super Mario Galaxy was een verrassende nieuwe formule binnen de Mario-franchise. Mario was eerder al van 2D naar 3D getransformeerd, dus wat kon de volgende grote stap voor de kleine loodgieter worden? Nou, de ruimte in, over complete planeten lopen! De eerste keer dat je op een klein planeetje een rondje rent en weer uitkomt op de plek waar je begon, zal vele spelers bijblijven. Buiten dit unieke concept springt Galaxy gewoonweg uit zijn voegen met originele content, prachtige muziek, fantasievol vormgegeven levels en supersterke gameplay. Het wordt de hoogste tijd dat Nintendo deze game en het vervolg als remasters uitbrengt op de Switch!

Super Mario Galaxy
    

Xenoblade Chronicles

Ook Xenoblade Chronicles kwam, voor mij in ieder geval, als donderslag bij heldere hemel uit. De makers van de prima GameCube-RPG Baten Kaitos kwamen met deze gigantische RPG gesitueerd in een prachtige open wereld. Hoewel het spel redelijk laat in de levensloop van de Wii uitkwam - een vol jaar na de Japanse release - was het toch nog genieten geblazen. Je kan in Xenoblade Chronicles uren door de magische spelwereld lopen en de meest indrukwekkende vergezichten zien.

Wat mij betreft is de game nooit ingehaald door vervolgen Xenoblade Chronicles X (op de Wii U) of Xenoblade Chronicles 2 (op de Switch). De tijdloze balans tussen de open wereld verkennen en de traditionelere RPG-bezigheden in de eerste Chronicles laat die game nog steeds als winnaar uit de bus komen. 

Xenoblade Chronicles
   

Zack & Wiki: Quest for Barbaros' Treasure

Capcom doet tegenwoordig weer goede zaken: het bedrijf heeft in ieder geval zijn meest belangrijke franchises weer op orde. Maar vorig decennium lanceerde het de ene na de andere originele IP, van Dead Rising en Lost Planet tot Okami en Zack & Wiki. Laatstgenoemde was weer zo'n verrassend goede third party-game voor de Wii. In het spel ga je met piraat Zack en zijn aapje op avontuur, op zoek naar schat. Het spel laat zich spelen als een combinatie tussen platformer en point & click-adventure: er zijn allerlei puzzels die je oplost door met de Wii-mote te wijzen en interactie te hebben met de spelwereld. 

Zack & Wiki is dus niet alleen erg charmant qua uiterlijk, het maakt ook nog eens goed gebruik van de unieke eigenschappen van de Wii. Wat cultgames betreft is dit nog altijd een van de meest populaire onder Nintendo-gamers, en ik denk dat Capcom veel mensen blij zou maken met een vervolg op de Switch. We hebben lang genoeg gewacht, kom op Capcom!

Zack and Wiki


Dit is natuurlijk maar een piepkleine greep uit de vele toffe games die op de Wii verkrijgbaar zijn. Ik heb zoveel games niet genoemd, maar wees gerust, ik ben de spellen in de volgende lijst niet vergeten: House of the Dead: Overkill, Deadly Creatures, Wii Sports en Wii Sports Resort, Mario Kart Wii, New Super Mario Bros. Wii, The Legend of Zelda: Skyward Sword, Metroid Prime 3: Corruption, Metroid Prime Collection, Donkey Kong Country Returns, Excite Truck, MadWorld, Punch-Out!!, Super Smash Bros. Brawl, De Blob, Tatsunoko Vs. Capcom, Muramasa: The Demon Blade, Kirby's Epic Yarn, Sin & Punishment: Star Successor... ah, de lijst gaat maar door! Wat zijn jouw favoriete Wii-games?

Eerdere delen in ‘De Vette Vijf’-featurereeks:
PlayStation Portable
Nintendo DS
Dreamcast

PlayStation 2
Nintendo 64
Xbox
GameCube
PlayStation

 

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord