De toekomst van Nintendo's handhelds 

De toekomst van Nintendo's handhelds 2017-07-12T11:51:05
Nu de Switch boven verwachtingen verkoopt, wordt het in rap tempo dé handheld om overal bij je te dragen. Maar wat betekent dat voor de, inmiddels alweer zes jaar oude, ándere handheld van Nintendo: de 3DS? Nou, daar zit nog best wat toekomst in, meent Jurjen.

Dit is een artikel uit PU #283, nu in de winkels!

Op 28 juli verschijnt zowaar een nieuwe handheld in Nintendo’s 3DS-familie. De New Nintendo 2DS XL. Inclusief twee van die lekker grote schermen, C-stick, snellere processor en amiibo-support. Eigenlijk hetzelfde systeem als de New Nintendo 3DS XL, maar dan iets platter en zonder het 3D-effect. En dat voor een zeer aantrekkelijke prijs: 149 euro.

Op dezelfde dag verschijnen ook nog eens drie nieuwe games voor 3DS/2DS. Hey! Pikmin, Miitopia en een nieuwe Brain Training. Met deze releases maakt Nintendo in één klap duidelijk dat ze de DS-markt nog niet opgeven. Ze zouden wel gek zijn.

New 2DS XL

Want ook al zijn er nu al zo’n 2,4 miljoen Switch-systemen in de markt gepompt, dat komt nog niet in de buurt van de dikke 64 miljoen verkochte 3DS-systemen. Een enorm ‘uitstaand park’, nog groter dan dat van de PS4. Waarin je dus nog steeds miljoenen exemplaren van nieuwe games kunt verkopen.

Bovendien kost een Switch nog steeds 329 euro; niet echt iets wat je een kind op z’n verjaardag geeft. Terwijl je momenteel een Nintendo 2DS inclusief een game kunt aanschaffen voor 99 euro. En voor 150 euro dus die zeer aantrekkelijke New Nintendo 2DS XL kunt halen.

Geen opvolger

Als Nintendo 3DS-bezitter hoef je dus niet te vrezen dat er binnenkort geen nieuwe games meer voor je systeem verschijnen. Maar op den duur zal de ondersteuning waarschijnlijk wel afnemen. Het grote idee van de Switch was tenslotte dat het systeem de twee productlijnen van Nintendo (tv-consoles en handhelds) in zich zou verenigen. En hoe je het ook wendt of keert; de Switch en 2DS/3DS zijn beide handhelds, en dus concurreren ze met elkaar.

Ik verwacht ook niet dat Nintendo nu nog games van het kaliber Mario Kart 7 of Super Mario 3D Land voor de 3DS gaat ontwikkelen. Op een gegeven moment zal de 3DS/2DS ook te verouderd gaan voelen. En dan zal Nintendo geen opvolger (de, eh, 4DS?) uitbrengen, maar liever de Switch in een nieuwe, goedkopere vorm op de markt brengen.

Switch
         

Waarmee de Switch sluipenderwijs ook de rol van Nintendo handhelds overneemt. En Nintendo’s tijdperk van dubbelscherms speelvertier dan echt een einde krijgt.

Een tijdperk dat dertien jaar geleden begon, toen Nintendo de eerste DS presenteerde. Een systeem dat naast de Game Boy lijn als zogenaamde derde pilaar zou bestaan. Maar uiteindelijk de rol van die Game Boy lijn gewoon heeft overgenomen.

Genoeg games

Is het jammer dat de DS-lijn stopt? Ach. Mis jij de Game Boy nog? Is het naderende einde van de Nintendo 3DS een probleem als je geen geld hebt voor een Switch en eigenlijk nog steeds heel tevreden bent over de 3DS voor je handheldsessies? Nou, ook niet echt. Want in tegenstelling tot de Switch, zijn er voor de 3DS geen twee maar tientallen must-have titels verkrijgbaar.

3DS
       

De Zelda-remakes, de Pokémon-games, de Shin Megami’s, de Dragon Quests, de Fire Emblems, de Layton-games, de vele geweldige platformers met Donkey Kong, Mario en Kirby; je hebt ze vast nog niet allemaal gespeeld. En er komen nog steeds genoeg games om naar uit te kijken.

Het eind van een tijdperk begint in zicht te komen. Maar voorlopig valt er op de 3DS/2DS nog wel wat meer te beleven dan op de Switch. Hier zijn een paar 3DS-titels om naar uit te kijken:

Ever Oasis

Een helemaal nieuwe actie-RPG van Koichi Ishii, die eerder belangrijke bijdrages leverde aan de Final Fantasy en Mana series. De game biedt Zelda-achtige actie, puzzels en kerkers enerzijds, en anderzijds een Animal Crossing-achtige life simulator in een oase die je tot bloei moet brengen met de resources die je uit de kerkers sleept.

Release: 23 juni 2017 

Ever Oasis
       

Hey! PIKMIN

Olimar en de Pikmin beleven hun eerste 2D-avontuur en dat werkt beter dan je zou verwachten! De kern van de gameplay blijft behouden en je stuurt nog steeds Pikmin op een probleem af om het op te lossen, maar nu dus op een handheld. 

Release: 28 juli 17

 

Miitopia

Miitopia is een zeer eenvoudige RPG met jouw Mii-personages in de hoofdrollen, bijvoorbeeld als ridders, tovenaars of priesters. Het grappige is dat je personages op elkaar reageren, en tijdens de turn-based battles bijvoorbeeld ook onderling hun vetes uitvechten. Als je houdt van malle dingen als Tomodachi Life en de spelletjes in Mii-park, is dit iets voor jou!

Release: 28 juli 2017

Miitopia
        

Dragon Quest XI

Voor het eerst in dertien jaar verschijnt een nieuw, genummerd hoofddeel in de Dragon Quest-serie. De 3DS-versie is heel apart: de eerste hoofdstukken verschijnen in 3D op het bovenste scherm, terwijl het onderste scherm een 16 bits 2D-stijltje heeft. Daarna moet je kiezen of je in 3D of 2D verder wilt gaan – maar gelukkig kun je later die keuze nog veranderen.

Release: 29 juli 2017

 

Fire Emblem Warriors

Nintendo werkt opnieuw samen met Koei Tecmo en Team Ninja om personages, wapens, omgevingen, muziek en sfeer uit een geliefde Nintendo-franchise te combineren met Dynasty Warriors gameplay. Dit keer krijgt dus niet Zelda maar Fire Emblem deze behandeling. En die serie heeft genoeg personages, wapens, omgevingen, muziek en sfeer om die operatie te doen slagen.

Release: herfst 2017

FE Warriors 3DS
       

Monster Hunter Stories

Nee, schrik niet. Dit wordt niet weer zo’n tering moeilijke game waarin je flitsende skills moet ontwikkelen om gigantische monsters te vellen in zenuwslopende gevechten. In Monster Hunter Stories ben je namelijk geen hunter maar een rider. En de actie is turn-based, dus wat vriendelijker voor de zenuwen. Door de kleurrijke werelden en verzamelbare monsters doet de game zelfs aan Pokémon denken. Dus misschien toch wat voor jou.

Release: herfst 2017

Layton’s Mystery Journey

Dit is alweer het zevende Layton-avontuur. En op een of andere manier blijven ze boeien, die puzzels en mysterieuze verhalen die ontwikkelaar Level-5 telkens weer levert. Dit keer speel je als Laytons dochter, die op zoek gaat naar haar verdwenen vader. Ze heeft ook een hoedje. En een pratende hond.

Release: winter 2017

Layton       

The Snack World

Na Layton, Inazuma Eleven en Yo-Kai Watch komt Level-5 met iets nieuws: The Snack World. Het wordt weer een transmediale toestand met niet alleen games maar ook een animatieserie en speelgoed. Dat speelgoed is voorzien van NFC-chips, zodat je ze kunt scannen om items in de game te verkrijgen. Je scant bijvoorbeeld een plastic zwaardje om de digitale tegenhanger in de game te ontvangen. Die game is een actie-RPG in een wereld waarin de moderne tijd en middeleeuwse sprookjesinvloeden op grappige manieren door elkaar lopen.

Release: begin 2018

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord