De Toekomst van Gaming - Fysiek versus digitale games 

De Toekomst van Gaming - Fysiek versus digitale games 2019-07-08T11:52:55
Prop jij je zakken vol tijdens de Steam Sale? Of wil jij per se een hele kast vol met games hebben? Sommige van onze redacteurs zijn enorm gehecht aan hun verzameling, maar bestaan fysieke games nog wel in de toekomst? LauraJenny zet digitaal en fysiek lijnrecht tegenover elkaar.

Game Mania moet winkels gaan sluiten. De winkelketen heeft 75 winkels, maar zal 15 stuks sluiten in de komende jaren. Dat komt natuurlijk niet alleen door Steam Sales, want Game Mania lijdt net als andere fysieke winkels enorm onder de aanwezigheid van webwinkels. Zelf geeft het aan dat het winkels sluit omdat zijn eigen webwinkel groeit. Die zou dezelfde omzet draaien als een stuk of 9 winkels. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Game Mania, maar de winkelketen heeft ongetwijfeld last van de enorm lage prijzen die er vaak voor digitale games worden gevraagd. En denk bijvoorbeeld ook aan PlayStation Plus: daarin krijg je elke maand een game die je vervolgens dus even niet in de winkel zal kopen.

Streamingdiensten

Er zijn heel veel manieren om aan digitale games te komen en daar komen er steeds meer bij. Bij de diverse abonnementsvormen van consoles komen vaak gratis games, maar we staan ook aan de vooravond van een oorlog tussen streamingdiensten. Die opkomende markt zal naar alle waarschijnlijkheid ook zijn stempel drukken op fysieke game-verkopen. Niet alleen omdat je games kunt streamen, waardoor je ze niet meer hoeft aan te schaffen: ook omdat je games kunt uitproberen, waardoor je ze misschien helemaal niet wil aanschaffen als ze niet bevallen.

Maar er valt natuurlijk ook wat te zeggen voor fysieke games. Die nemen ten eerste minder ruimte in je op je console (hoewel dat in een rap tempo verandert, hij installeert tenminste wel sneller), die kun je mooi neerzetten en verzamelen én die kun je weer doorverkopen als je er klaar mee bent. Net als dat er al decennialang wordt geroepen dat papierloze kantoren de toekomst zijn, zijn er nog steeds een heleboel papierwinkels in het bedrijfsleven te vinden. Veel mensen vinden het comfortabel om een papier fysiek in de hand te hebben, en dat geldt ook voor games. Het gevoel dat je een aanzienlijk bedrag neertelt voor een download, is toch heel anders dan wanneer je daar ook fysiek iets voor terugkrijgt.

Download
   

Vaak een voorkeur voor fysiek

Een jaar geleden bleek dat onder Amerikaanse gamers 66% een voorkeur heeft voor fysieke games. Het gaat hier wel om consolegamers, want onder PC-gamers (die al veel eerder op digitaal zijn overgestapt) is dat 29 procent. Aan de andere kant kun je je afvragen hoe ver die loyaliteit naar fysiek gaat. Als de prijs van een digitale download maar laag genoeg is, dan zullen veel mensen waarschijnlijk toch voor de lagere prijs gaan.

Een andere reden om voor digitaal te kiezen, is de snelheid ervan. Je kunt een digitale game op releasedag na een download meteen gaan spelen, zonder dat je eerst op de post hoeft te wachten of naar de winkel moet gaan. Daarmee ervaren sommige gamers dat ze een voorsprong hebben op anderen, want zij hebben die tijd die anderen nodig hebben om hun fysieke kopie te bemachtigen gebruikt om alvast de game te verkennen.

Days gone
   

Verzamelaars

Toch blijft fysiek interessant. De schijfjes en cartridges zullen waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen, simpelweg omdat een game in een doosje een enorm populair artikel is onder verzamelaars. En dat is ook interessant voor gamemakers. Neem bijvoorbeeld een collector’s edition met een figurine en andere hebbedingen. Daarmee kun je als gamebedrijf weer meer geld mee verdienen. In zo’n collector’s edition willen mensen toch liever een fysieke versie van de game in hebben, in plaats van een papiertje met een code erop.

Zou de toekomst geheel digitaal kunnen zijn? Die kans acht ik dus vrij klein, al is het overduidelijk dat er een enorme verandering zal plaatsvinden als die streamingdiensten eenmaal echt aan zijn. En jij, ben jij verknocht aan je fysieke games, of koop jij net zo graag een digitale versie?

blaas

In de Toekomst van Gaming kwamen al aan bod:

Handheld gaming

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord