De 10 meest legendarische hoofddeksels in games 

De tien meest legendarische hoofddeksels in games 2019-08-15T17:27:53
Ze houden je kop warm en droog in sneeuw of regen, ze beschermen je knar tegen de felle zon, of zien er gewoon heel stylisch uit: hoofddeksels! Een ondergewaardeerd stukje kleding in games? Tijd om de meest iconische virtuele hoeden, petten, mutsen en helmen in de spotlight te zetten!
  • Hoofdeksel | Hoofd-dek-sel - (het; o; meervoud: hoofddeksels) - Kledingstuk dat op het hoofd gedragen wordt.

Een eenvoudige term voor iets dat ik in het dagelijks leven niet vaak draag, behalve op die twee en een halve dag per jaar dat de temperatuur in Nederland een paar graden onder nul komt. In games is dat een ander verhaal. Vaak overleef je het slagveld niet zonder fatsoenlijke helm, of hebben bepaalde personages een sterke voorkeur voor een specifieke hoed of muts. Soms hebben ze een unieke functie, maar minstens net zo vaak zijn ze eigenlijk vooral voor de sier. Alles komt voorbij in de volgende lijst van legendarische hoofddeksels!
  

Ezlo (The Legend of Zelda: The Minish Cap)

Link is een toffe peer hoor, maar zijn standaard muts is eigenlijk niet zo heel boeiend. Hij is groen en hij hangt er maar een beetje slap bij, that’s it. Extra leuk dus dat hij deze in The Minish Cap een keer afwisselt met een gekke, levende hoed in de vorm van een vogel. Of moet ik zeggen vogel in de vorm van een hoed? Hoe dan ook, hij heet Ezlo. En Ezlo helpt Link met allerei dingen, zoals bijvoorbeeld krimpen naar het formaat van de Minish, of fungeren als parachute. Vliegen lukt dan weer niet, want meneer de vogelhoed heeft geen vleugels. Jammer.

   

De hoge hoed van Professor Layton (Professor Layton)

De hoogste van alle hoge hoeden in games, moet toch wel die van Professor Hershel Layton zijn! De reden voor de enorme hoogte van zijn hoed, gekregen van zijn inmiddels overleden vrouw, is puur omdat het hem goed staat. Hij verstopt er geen konijnen in en hij verbergt er ook geen extra groot, langwerpig brein onder. Aangezien het zo’n ontzettende wijsneus is, had me dat laatste niet eens verbaasd.

  

Pipo Helm (Ape Escape)

Het hoofddeksel dat je daarentegen wèl slimmer maakt, is de Peak Point Helmet, ook wel bekend als Pipo Helmet. 300% slimmer zelfs, wanneer deze gedragen wordt door een aap, wat maakt dat ze heel goed worden in ontsnappen. Bovenop deze helm zit een groot zwaailicht, waarvan de kleur aangeeft in welke de stemming de bijbehorende apen zich beviden. Super handig dus voor degene die de apen weer moet gaan vangen! Bijna alsof ze dat van te voren zo bedacht hebben.

 

Cappy (Super Mario Odyssey)

Natuurlijk is geen enkel hoofddeksel zo bekend, zowel in games als daarbuiten, als die van Mario! Al vanaf zijn eerste verschijning in Donkey Kong (1981), zijn de Italiaanse loodgieter en zijn rode pet onafscheidelijk. Het heeft door de jaren heen verschillende vormen en kleuren aangenomen, meestal als power-up, maar de ultieme vorm van Mario’s pet vinden we toch wel in Super Mario Odyssey. Tijdens een gevecht met Bowser wordt zijn oude vertrouwde pet vernietigd, maar gelukkig komt Mario terecht in Cap Kingdom, waar hij de levende hoed Cappy ontmoet. Zijn zus Tiara is toevallig ook ontvoerd door Bowser, dus besluiten ze elkaar te helpen. Om makkelijk op zijn hoofd te passen en er ook nog een beetje tof uit te zien, transformeert hij in de vorm van Mario’s oude pet.

   

De scherpe hoed van Kung Lao (Mortal Kombat)

Je kent vast wel de met scheermesjes uitgeruste petten van de Peaky Blinders, of de vlijmscherpe bolhoed van Oddjob uit James Bond. Nou, de brede hoed van Kung Lao gaat nog een stukje verder dan die twee. Deze shaolin monnik heeft zijn pacifistische roots duidelijk lang acher zich gelaten en gebruikt nu zijn hoed als alles doorklievende cirkelzaag, die vooral goed van pas komt bij zijn fatalities! Nu hoor ik jullie denken: “ja, maar Raiden dan? Met z’n kekke rijsthoed?” Eh ja, ook leuk!

  

De Fez van Gomez (Fez)

Als je game de naam draagt van het bekende Ottomaanse kledingstuk, dan moet het wel een heel speciaal hoedje zijn. De fez in Fez is dan ook niet zomaar een fez! Het mag met zijn 10 pixels (of 28 voxels in 3D) dan wel het kleinste en schattigste hoofddeksel op deze lijst zijn, het geeft hoofdpersonage Gomez ook een unieke vaardigheid. Dankzij de fez kan hij zich in de derde dimensie bewegen, terwijl alles in zijn wereld eigenlijk 2D is. Hoe dat precies kan en waar je zo’n handig hoedje kunt kopen wordt niet helemaal duidelijk, maar indrukwekkend is het zeker.

   

De helm van Master Chief (Halo)

Ik heb getwijfeld of ik helmen als deze hier ook moest meenemen. Als iets helemaal om je hoofd zit, in plaats van er bovenop, is het dan nog wel een hoofddeksel? En zo ja, is de kap van Batman dan ook een hoofddeksel? Moeilijk, moeilijk. Duidelijk is wel dat de futuristische motorcrosshelm van de Master Chief een absoluut icoon in de gamewereld is geworden. Dat is knap, want op zich is zijn hele harnas, inclusief helm, eigenlijk maar gewoon 100% generieke space marine. Wat het hem echt doet, is dat hij hem zelden af zet. En als hij dat wel doet, dan is dat natuurlijk nét buiten het oog van de camera, zodat zijn gezicht voor ons een mysterie blijft. Wat gelukkig ook een mysterie blijft is hoe het na al die tijd moet ruiken daarbinnen…

  

De helm van Samus Aran (Metroid)

We blijven even bij de glimmende ruimtehelmen, want de kracht van deze mooie rode helm is dat de eigenaar hem wél regelmatig af doet. Sterker nog, de eerste keer dat dat gebeurde, aan het einde van de eerste Metroid, is deels wat dit hoofddeksel zo belangrijk maakt. Tot dat moment had je namelijk geen idee dat Samus eigenlijk gewoon een vrouw is! Later, in Metroid Prime, bracht deze helm nog iets bijzonders voor die tijd: het gezicht van Samus weerkaasts aan de binnenkant van het vizier, bij bepaalde lichtomstandigheden. Zeer cool detail!

  

Die ene helm met die horens (The Elder Scrolls V: Skyrim)

Deze instant herkenbare helm heeft deze lijst gehaald omdat het iets bijzonders doet: het is in zo ongeveer elke teaser, trailer, screenshot, poster te zien als hét hoofddeksel van de Dovahkiin, maar toch is er geen kip die het in de game zelf lang zal hebben gedragen. Deze ijzeren helm bleek namelijk een zwaar middelmatig, goedkoop, makkelijk te vinden en te maken stuk vergiet, met flut-specs. En toch is de iron helmet ondertussen praktisch het logo van Skyrim geworden, zo niet van de hele Elder Scrolls franchise! Echte Vikingen droegen trouwens helemaal geen helmen met horens, maar dat terzijde.

  

De Gambler Hat van Arthur Morgan (Red Dead Redemption 2)

Een beetje cowboy kan natuurlijk niet zonder zijn hoed. Zelfs al werd de klassieke cowboyhoed eigenlijk pas populair toen het Wilde Westen al praktisch klaar was. Zo ongeveer ten tijde van de Red Dead games dus! Red Dead Redemption 2 mogen we dan ook gerust de absolute koning der hoofddeksels noemen, met keuze uit zo’n 100 hoeden, bontmutsen, helmen en andere 19de eeuwse hoofdmode, aldus de Red Dead wiki. Petje af! (ahem, sorry…)

Maar de belangrijkste hoed in RDR2 is natuurlijk die van meneer Morgan zelf. Arthur’s Gambler Hat, zoals hij wordt aangeduid in de game. Want ondanks het enorme assortiment aan hoofddeksels, heb ik bijna de hele game alleen deze mooie, donker leren hoed opgehad. Het voelt gewoon niet goed om iets anders op Arthur’s kop te zetten! Hij vliegt bij een beetje actie wel snel van je kop af, maar dat geeft niet. Mocht je 'm kwijtraken, dan zit er altijd weer een kersverse replica in je zadeltas. Dikke spoiler, alleen klikken na uitspelen van de game:

spoiler

Heel mooi: ook als Arthur er niet meer is, kun je John zijn hoed laten dragen, als een soort eerbetoon.

 
 

Tot zover wat mij betreft de meest grandioze hoofddeksels in ons favoriete medium! Heb ik er volgens jou nog wat gemist? Welke zou je zelfs in real life wel willen dragen? Gooi ze in de comments!

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord