De studio achter ... God of War en Kinetica 

De studio achter ... God of War en Kinetica 2018-05-04T13:16:43
Je hebt van die ontwikkelaars die wat extra aandacht verdienen. Misschien leer je nog iets over een studio achter een van je favoriete games! In dit vierde deel van deze rubriek licht redacteur Michel de studio SIE Santa Monica Studios uit, dat pas nog furore maakte met de nieuwe God of War.

En wat een verrassing is die nieuwe God of War. Een spectaculaire game met voor ieder wat wils: een goed uitgediept vechtsysteem, een spannend verhaal met emotionele momenten en veel toffe puzzels en omgevingen om te verkennen. Het is echt een wedergeboorte voor deze belangrijke Sony-franchise. Des te leuker is dat de studio verantwoordelijk voor alle hoofddelen uit de reeks ook aan de wieg stond voor deze ‘soft reboot’. En dat terwijl een paar jaar geleden het behoorlijk slecht leek te gaan met Santa Monica Studios.

Santa Monica Studios
   

Kinetica

SIE Santa Monica (SIE staat voor Sony Interactive Entertainment) werd in 1999 opgericht in, hoe kan het ook anders, Santa Monica, de strandstad dat aan Los Angeles grenst. Overigens zit de studio inmiddels in LA zelf, al hebben ze wel hun naam behouden. Hun eerste game verscheen in 2001 op de PlayStation 2. Kinetica is een futuristische racegame waarin personages speciale pakken met wielen aan de handen en voeten hebben en op die manier kunnen racen. De pakken zorgen er ook voor dat men op muren en plafonds kan racen.

Het spel kun je vergelijken met andere futuristische racers van die tijd, zoals F-Zero en Extreme G, en wist aardige recensiescores binnen te halen. Belangrijker was echter de engine die de studio intern voor deze titel had ontwikkeld. De Kinetica game-engine zou namelijk ook gebruikt worden voor hun volgende game, dat een wereldwijde hit zou worden.

Kinetica
    

De God of War-reeks

In 2002 begon SMS aan de ontwikkeling van een actiegame die de projectnaam Dark Odyssey droeg. Twee jaar later werd het spel onthuld als God of War. Aan het hoofd van de ontwikkeling stond David Jaffe, die een cinematische ervaring voor ogen had in een spelwereld geïnspireerd door Griekse mythologieën. Hoofdpersonage Kratos zwoer wraak op de Griekse goden nadat zijn gezin werd vermoord. Het was een prima excuus voor een spectaculaire reis door een fantasievolle wereld waarbij twee elementen opvielen: de brute, gewelddadige actie met Kratos die veel moves met zijn aan kettingen gebonden Blades of Chaos tot zijn beschikking heeft, en talloze indrukwekkende setpieces tegen gigantische vijanden die veelal met quick time events verslagen kunnen worden.

Hoewel de PlayStation 2 al aan het einde van zijn levensloop was, kon een vervolg niet uitblijven. Mensen die het origineel hadden uitgespeeld werden niet voor niets geteased door een tekst waarin werd geclaimd dat Kratos terug zou keren. In 2007 was de PlayStation 3 al uit, maar toch verscheen het zo mogelijk nog betere God of War II op de PlayStation 2 (want volgens de makers konden dan meteen honderd miljoen PS2-eigenaren genieten van de game). David Jaffe gaf het stokje over aan Cory Barlog, de hoofdanimator van het eerste deel, al bleef Jaffe de ontwikkeling van het vervolg nog wel overzien.

God of War II
   

Van alle markten thuis

Naast Kinetica en de God of War-games had Santa Monica Studios zijn vinger in de pap bij vele andere Sony-projecten. De studio werkte met talloze andere ontwikkelaars samen aan games voor PlayStation-consoles en -handhelds. Zo werkte het samen met Thatgamecompany aan de culthits Flow, Flower en Journey, werkte SMS mee aan Warhawk en Starhawk en was er een nauwe samenwerking met Q-Games voor titels als PixelJunk Racers en PixelJunk Eden. Ook leende de studio zijn geliefde Kratos uit aan Ready at Dawn voor een aantal handheldgames in de God of War-reeks. Ook titels als Fat Princess, The Unfinished Swan, PlayStation All-Stars Battle Royale en The Order: 1886 hebben baat gehad bij hulp van de studio.

Flower
    

Het vertrek van Jaffe en andere problemen

David Jaffe wilde ondertussen een first person shooter voor de PSP ontwikkelen. Hij stelde een shooter voor waarin China de VS binnenviel. Het spel heette Heartland, maar werd door Sony Santa Monica afgekeurd. Deels omdat de studio geen shooter voor de PSP wilde ontwikkelen, en deels omdat het samen met Incognito Entertainment al druk was met de ontwikkeling van third-person shooter Warhawk. Uiteindelijk besloot Jaffe samen met wat andere ontwikkelaars te vertrekken en zijn eigen studio (Eat, Sleep, Play, Inc.) op te richten. Een studio die overigens vorig jaar gesloten werd.

Natuurlijk zat Santa Monica Studios niet stil – er moest een derde deel in de God of War-reeks komen. Cory Barlog vertrok na acht maanden ontwikkeling echter bij SMS om uiteindelijk bij Crystal Dynamics aan de slag te gaan met de Tomb Raider-reboot. Stig Asmussen, verantwoordelijk voor de omgevingen in de voorgaande delen, nam de ontwikkeling op zich. De game verscheen in 2010 op PlayStation 3, was zo mogelijk nog spectaculairder dan voorgaande delen en werd kritisch bejubeld. De inspiratie voor toffe nieuwe verhalen en gameplay leek hierna echter een beetje op te zijn, want het in 2013 verschenen God of War: Ascension wist gamers en journalisten niet evenveel te enthousiasmeren als voorgaande delen. Een gebrek aan goede nieuwe ideeën was het vaakst genoemde kritiekpunt.

De tegenvallende reacties op en verkoop van God of War: Ascension was één ding, maar toen werd in 2014 ook nog een nieuw project van Santa Monica Studios geannuleerd. SMS werkte aan een compleet nieuwe IP in een sci-fi-setting, maar blijkbaar schoot de ontwikkeling niet snel genoeg op of lag het niet in de lijn der verwachtingen van Sony. Het gevolg ervan was dat de Amerikaanse tak van Sony een deel van de werknemers van SMS ontsloeg. Ook Stig Asmussen was een van de werknemers die vertrok. Het zag er niet bepaald zonnig uit voor de studio die de jaren ervoor in een droom die uitkwam leek te leven.
    

Een verhaal van verlossing

Gelukkig loopt dit verhaal goed af. In 2013 werd aangekondigd dat Cory Barlog weer terugkeerde naar Santa Monica Studios en daar met een team aan een nieuwe game zou werken. Het daarop volgende jaar bevestigde Barlog al dat hij aan een nieuwe God of War voor de PlayStation 4 werkte, die op Sony’s E3-presentatie in 2016 eindelijk werd getoond. De Griekse setting van voorgaande delen werd ingeruild voor een Noorse setting, wat erg verfrissend werkte.

God of War

Inmiddels hebben velen van ons natuurlijk al de nieuwe God of War kunnen spelen en is duidelijk dat de setting niet het enige frisse aan de game is. De spelstructuur, het vechtsysteem en zelfs de persoonlijkheid van Kratos zelf zijn flink op de schop gegaan en hebben van God of War mogelijk een van de beste games van deze generatie gemaakt. Wat een comeback voor Santa Monica Studios na een aantal tropenjaren! Gamers zullen massaal in de gaten houden wat SMS vanaf nu gaat doen en we kunnen niet wachten om meer te weten te komen. Voor nu ziet de toekomst van Santa Monica Studios er in ieder geval bijzonder rooskleurig uit!

Voorgaande delen in de 'Studio achter'-reeks:
Ubisoft Montreal
Rockstar North
Naughty Dog

REACTIES (11) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord