De retrogamer koopguide: Xbox 360 - Dawn of the Dragon 

De retrogamer koopguide: Xbox 360 - Dawn of the Dragon 2019-01-02T11:21:11
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de Xbox 360...

Is de Xbox 360 inmiddels een retroconsole? Volgens de Dikke Van Dale wel, want retro staat voor oud en dat ding ligt toch echt al een aantal jaartjes niet meer in de winkel. Daarnaast is het hele woord 'retro' natuurlijk ontzettend subjectief; voor mij als oudere gamer voelt de 360 nog redelijk vers, maar voor iemand van 12 ongeveer even antiek als Ed's kledingstijl.

Duidelijk is in ieder geval dat de gameprijzen minder hoog liggen dan in eerdere koopguides. Logisch ook, de Xbox 360 is het meest recente systeem wat ik behandel, maar het geeft je mooi de kans om een paar van de beste games ooit voor een prikkie op de kop te tikken.

Mag je zelf bepalen of je ze retro noemt...

Xbox 360 logo 

Xbox 360: de feiten 

 

- De Xbox 360 lanceerde op 22 november 2005 in Amerika. Wij Europeanen hoefden nu eens geen eeuwigheid te wachten, maar slechts tot 2 december van dat jaar. In totaal gingen er wereldwijd 84 miljoen exemplaren over de toonbank.

- Condemned en Amped 3 behoorden tot de launch line-up, terwijl er anno 2019 nog altijd games voor het systeem verschijnen zoals nieuwe FIFA-delen en Just Dance.

- Bij lancering waren er twee Xbox 360-varianten te koop: de 'Premium' met 20GB harde schijfruimte voor 399 euro, en de kale Xbox 360 'Core' voor 299 euro. Vandaag de dag tik je een nieuwe Xbox 360 voor circa 100 euro op de kop terwijl je voor een tweedehandsje ongeveer 40 euro kwijt bent.

- Er bestaan meer dan 1000 officiële Xbox 360-games, waarvan de gemiddelde 360-bezitter er 7,5 in zijn kast heeft staan. Bestverkopende game is Kinect Adventures met 24 miljoen stuks, al komt dat mede omdat het spel gebundeld werd met een console. GTA V is met 17,8 miljoen verkochte kopietjes de populairste 'normale' game.

- De Xbox 360 zette Xbox Live, dat tijdens het originele Xbox-tijdperk werd opgezet, definitief op de kaart en was tijdens zijn hoogtijdagen dé plek voor gamers om spelletjes te spelen of gewoon een beetje met elkaar te kletsen via de meegeleverde headset.

- Naast gamen kun je op de 360 ook films kijken, muziek luisteren en streamen.

- Naast de Premium en de Core heeft de Xbox 360 nog meer varianten, waaronder de Arcade, Elite, Slim en 360 E.

- De 360 introduceerde met z'n 'Achievements' voor het eerst een secundair beloningssysteem voor behaalde prestaties in games. Inmiddels hebben o.a. Sony met z'n Trophy's en Steam deze aanpak gekopieerd.

- Ruim vijf jaar na release, in 2011, verscheen de Kinect; een cameraatje waarmee je via bewegingen spellen bestuurt. Hardcore gamers verafschuwden het ding, maar de Kinect zorgde desalniettemin voor een 360-salesremonte.

- Eén van de bekendste Xbox 360-problemen is de zogenaamde 'Red Ring of Death' (RRoD). Hierbij knipperen drie lampjes aan de voorkant van de console ten teken dat er een onrepareerbaar mankement is, wat komt omdat Microsoft bij het ontwerpen van de 360 meer naar het design dan de functionaliteit had gekeken. De RRoD kwam zó vaak voor, dat men besloot om de garantie naar drie jaar te verlengen en elke Xbox 360 met het probleem gratis te vervangen. Kosten: 1 miljard dollar.

Red Ring of Death 

Cheape topgames

 

Halo 3
Geen Xbox-systeem is compleet zonder Halo. Voor deel drie waren de verwachtingen extreem hooggespannen maar Microsoft stelde ons niet teleur: de game was episch, en zette voor een groot deel Xbox Live op de kaart als dé place-to-be voor console multiplayer.
- Prijs losse game: 4 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 7,50 euro

Grand Theft Auto V
Het voelt een beetje vreemd om een niet-exclusieve game als Xbox 360 must-have te betitelen (multiplatform releases behandel ik zoveel mogelijk onder het kopje 'andere cheape topgames'), maar voor het fabelachtige GTA V maak ik graag een uitzondering. Onmisbaar.
- Prijs losse game: 7,50 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 10 euro

Gears of War
Samen met Halo staat Gears of War synoniem voor het merk Xbox: slick en stoer. En hoewel Marcus Fenix en z'n gang de laatste jaren ietwat aan lager wal zijn geraakt, haal je met het origineel voor slechts 3 euro een heus stukje Xbox-historie in huis!
- Prijs losse game: 3 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 6 euro

Fable III
Rond de Fable-serie hangt toch een beetje het aura van onvervulde beloftes. Dat je een zaadje in de grond kon planten en het zien uitgroeien tot een mooie, grote boom enzo... Wat mij betreft komt Fable III hier met z'n managementsim-achtige gimmicks nog het dichtst bij in de buurt.
- Prijs losse game: 5 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 8 euro

Fable III 

Left 4 Dead
Ik stak laatst Left 4 Dead weer eens in mijn 360, en de servers van deze competitieve survival-horror game zijn helemaal niet voor dood achtergelaten maar - jawel - springlevend! Een prima alternatief voor iedereen die een beetje Fortnite- en/of Battle Royale-moe is.
- Prijs losse game: 5 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 8 euro

Forza Motorsport 4
Tijdens de Xbox 360-levenscyclus verschenen liefst drie Forza Motorsports, alsook twee delen van spinoff Horizon. Een overkill? Nee joh, niet wanneer het zo lekker rijdt en er zo geweldig uitziet! Forza Motorsport 4 is een showcase voor waar de 360 toe in staat is.
- Prijs losse game: 6 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 9 euro

Mass Effect
Mass Effect was ooit een Xbox 360-exclusive. In 2008 werd het spel geport naar PC, en pas in 2012 verscheen-ie voor de PlayStation 3. Toch staat het originele Command Shepard-avontuur voor mij altijd synoniem aan Microsoft's console.
- Prijs losse game: 3 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 5 euro

Andere cheape toppers

Red Dead Redemption (5 euro), The Elder Scrolls: Skyrim (4 euro), Call of Duty 4: Modern Warfare (5 euro), Fallout 3 (4 euro), BioShock (4 euro), Dead Rising (5 euro), Portal 2 (10 euro), Alan Wake (4 euro), Forza Horizon (9 euro), Far Cry 3(6 euro), Dark Souls (10 euro), The Orange Box (10 euro), Assassin's Creed 2 (3 euro), Street Fighter IV (5 euro), Dishonored (4 euro), Fable II (4 euro), GTA IV (4 euro), Gears of War 2 (3 euro), Mass Effect 2 (3 euro)

Dead Rising

 

Wat zijn de meest waardevolle Xbox 360-games?

 

The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon
Ik zei het al, Xbox 360-games kosten in de regel niet veel, helemaal omdat ik geen Special en/of Collector's Editions meeneem. Toch moet er één het duurst zijn: The Legend of Spyro: Dawn of the Dragon. Wat, niet verwacht? Het is dan ook een kutgame, waarvan er simpelweg weinig werden verkocht...
- Prijs losse game: 45 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 75 euro

Asterix at the Olympic Games
Een beetje hetzelfde verhaal als met Spyro. Asterix at the Olympic Games is, tja, best wel een boutspel dat op de één of andere manier toch een soort cultstatus en bijbehorende waarde heeft.
- Prijs losse game: 40 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 60 euro

Crash: Mind over Mutant
Nog een platformer van een B-icoon, en wederom hetzelfde liedje: 360-gamers pruimden die shit destijds niet, maar omdat Crash toch een 'naam' heeft is Mind over Mutant anno 2018 relatief prijzig.
- Prijs losse game: 30 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 45 euro

Crash: Mind over Mutant 

Just Dance 2019
Just Dance 2019 kwam drie maanden geleden uit, dus is het niet heel verwonderlijk dat-ie de top vijf meest waardevolle games haalt. Dat zou het wel zijn als dit deel er volgend jaar nog steeds in staat!
- Prijs losse game: 30 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 45 euro

F1 2014
Huh, watte? Een sportgame? Jep, F1 2014 wordt door fans als één van de betere Codemaster-delen gezien, met name door de shitload aan classic wagens in de game. Daarnaast kwam-ie redelijk laat in de Xbox 360-lifespan uit dus is de huidige prijs eenvoudig te verklaren.
- Prijs losse game: 27,50 euro
- Prijs compleet en in mint staat: 37,50 euro

Andere waardevolle Xbox 360-games

Forza Horizon 2 (20 euro), Ultimate Marvel vs. Capcom 3 (20 euro), Nier (17,50 euro), Fable Anniversary (20 euro), Alice: Madness Returns (27,50 euro), The Simpsons Game (22,50 euro), Farming Simulator 15 (20 euro), Ghostbusters: The Video Game (22,50 euro), Namco Museum Virtual Arcade (20 euro), Apache: Air Assault (22,50 euro), Crash of the Titans (20 euro), Spider-Man: Web of Shadows (25 euro), Monster Jam (25 euro), Spider-Man: Shattered Dimensions (20 euro)

Alice: Madness Returns

 

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord