De retrogamer koopguide: Dreamcast - Cannon Spike 

De retrogamer koopguide: Dreamcast - Cannon Spike 2018-10-18T15:26:48
Beginnen met retrogames, maar geen idee hoe? In deze serial geeft Graddus tips en tricks om binnen no-time een indrukwekkende collectie klassiekers op te bouwen. Met vandaag: de Dreamcast...

Allereerst een bekentenis: ik heb nooit een Dreamcast gehad. Toen SEGA's droommachine eind 1999 verscheen was ik een echte Nintendo-fanboy en overstappen betekende hoogverraad. Ook nadien ben ik er nooit aan toe gekomen om een Dreamcast in huis te halen - iets wat ik nog steeds erg graag wil. Wie weet heb ik dus zelf ook wat aan deze Retrogamer Koopguide :-)

De Dreamcast kwam om uiteenlopende redenen (te hoge productiekosten, slechte third-party support etc.) nooit echt van de grond. Het bleek SEGA's zwanenzang als consolefabrikant, en is misschien juist wel daarom wel zo geliefd bij verzamelaars. Laten we snel kijken wat het apparaat aan games te bieden heeft.

       
      

Dreamcast: de feiten

- De Dreamcast lanceerde op 27 november 1998 in Japan. Net als bij elke andere spelcomputer moesten we in Europa even wachten, en wel tot 14 oktober 1999. 

- In totaal gingen er wereldwijd 9,13 miljoen Dreamcast's over de toonbank. Het is daarmee de slechtst verkopende console van één van de grote vier fabrikanten (Nintendo, Sony, Microsoft en SEGA).

- Sonic Adventure en SEGA Rally 2 behoorden tot de launch line-up, terwijl de japanse exclusive Border Down op 25 september 2003 de laatste game was. 

- Prijs bij lancering was 599 gulden, oftewel zo'n 300 euro. Tegenwoordig tik je een kale Dreamcast voor tussen de 40 en 60 euro op de kop, afhankelijk van de staat en het aantal controllers. 

- De Dreamcast was de eerste console die hoog inzette op een online verbinding. Het was één van de belangrijkste redenen voor het floppen van het apparaat, aangezien de meerderheid van de wereld eind jaren '90 nog helemaal niet op internet was aangesloten...

- Het apparaat zou in eerste instantie 'Katana' heten maar dat werd later aangepast naar Dreamcast.

- De Dreamcast had als eerste spelcomputer motion controls.
       

Cheape topgames 

Sonic Adventure

'Maar Graddus', hoor ik je zeggen, 'in je feature over afgegleden gameseries noem je Sonic Adventure nog "het begin van het einde" voor Sonic?!?'. Klopt jongens, maar ook een mindere titel van de blauwe egel is beter dan 90% van de concurrentie!

- Prijs losse game: 10 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro 

Jet Set Radio

Rond het jaar 2000 durfden ontwikkelaars nog te experimenteren, dus verschenen er best wel wat abstracte, arty-farty en gewoon flat-out weirde games voor de Dreamcast. Cell-shaded skatefestijn Jet Set Radio is één van de beste. 

- Prijs losse game: 20 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 40 euro 

SEGA Rally 2

Weet je dat ik miljonair had kunnen zijn? Helaas heb ik vroeger alles in de arcadekast van SEGA Rally gegooid... Man, wat een game was dat: voor mij persoonlijk zou dit tweede deel dé nummer 1 reden zijn om een Dreamcast in huis te halen! 

- Prijs losse game: 10 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro 

Soul Calibur

Nog een arcadepoort (de Dreamcast-bibliotheek zit er vol mee) en wederom van een echte klassieker: Soul Calibur! Ik ben zelf nooit een fighting game-fan geweest, maar onze eigen Michel schreef laatst een mooie geschiedenisles over de serie.

- Prijs losse game: 12,50 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 22,50 euro

Shenmue

De één vindt het een saai wandelfestijn, de ander een open-world innovator. Niemand kan er echter omheen dat Shenmue een absolute Dreamcast-culthit is! Samen met z'n sequel het perfecte opwarmertje voor deel drie dat volgend jaar verschijnt.

- Prijs losse game: 45 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 75 euro

House of the Dead 2

De Dreamcast staat niet bepaald bekend als FPS-console. Poortjes van Half-Life en Soldier of Fortune, een Quakeje én natuurlijk House of the Dead 2, dat met z'n dikke lightgunactie bijna net zo vet is als in de arcade.

- Prijs losse game: 15 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 30 euro 

Crazy Taxi

Speel een geschifte taxichaffeur die er alles, ik herhaal álles aan doet om z'n klanten zo snel mogelijk op hun bestemming te krijgen. En ja, dat is net zo leuk als het klinkt.

- Prijs losse game: 10 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 20 euro 

Andere cheape toppers

Resident Evil – Code: Veronica (15 euro), Phantasy Star Online (10 euro), Capcom vs. SNK (40 euro), ChuChu Rocket! (10 euro), Rayman 2 The Great Escape (15 euro), Mortal Kombat Gold (25 euro), Crazy Taxi 2 (12,50 euro), Space Channel 5 (15 euro), Metropolis Street Racer (15 euro), Tony Hawk's Pro Skater 2 (12,50 euro), Samba de Amigo (12,50 euro), Quake III Arena (10 euro), F1 World Grand Prix (10 euro), Virtua Tennis (10 euro), Toy Commander (12,50)       

Wat zijn de meest waardevolle Dreamcast-games?

Cannon Spike

Weet je wat ik opvallend vind? Welke console je ook neemt, in de top tien waardevolle games staan steevast meerdere top-down shooters. WAAROM??? Het genre heeft zich sinds Space Invaders nauwelijks ontwikkeld... Anyway, vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan als je Cannon Spike op een rommelmarkt ziet liggen!

- Prijs losse game: 150 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 250 euro 

Rez

Rez is beschikbaar voor zo'n beetje elke console + je schoonmoeder, waarbij de duurste versie die voor de Dreamcast is: 100 euro. Dan kun je misschien toch beter de Android-variant kopen voor een fractie van de prijs...

- Prijs losse game: 100 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 200 euro 

Project Justice

Project Justice is een Japanse fighting game die er letterlijk hetzelfde uitziet als elke Japanse fighting game. Ooit. Verwacht weirde personages (schoolmeisjes!), crazy J-rock tunes en over-the-top attacks. Oh, en een prijskaartje waar een paard de hik van krijgt.

- Prijs losse game: 90 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 150 euro

Marvel vs. Capcom 2

Een game uit een tijd dat de spandex-dragende loonies van Marvel alleen nog maar gameconsoles vervuilden en niet ook het witte doek. Ik vermoed dat deze game zo duur is omdat Wouter op letterlijk elk exemplaar ter wereld biedt.

- Prijs losse game: 75 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 125 euro 

Skies of Arcadia

Geen enkele waardevolle games-lijst is compleet zonder JRPG's, en ook de Dreamcast heeft z'n fair share aan dit soort titels. Skies of Arcadia is de meest waardevolle, maar vergeleken bij soortgelijke titels op andere consoles nog best behapstukbaar.

- Prijs losse game: 75 euro 

- Prijs compleet en in mint staat: 125 euro 

Andere waardevolle Dreamcast-games

Grandia II (75 euro), Giga Wing (55 euro), Gunbird 2 (75 euro), Tech Romancer (50 euro), Street Fighter III: 3rd Strike (75 euro), Resident Evil 2 (60 euro), JoJo’s Bizarre Adventure (60 euro), Marvel vs. Capcom (70 euro), Power Stone 2 (50 euro)

REACTIES (13) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord