De meest underrated games volgens de PU-redactie 

De meest underrated games volgens de PU-redactie 2015-05-15T14:58:50
Na de feature over de meest overrated games volgens onze PU-redacteuren is het nu de beurt aan onze meest underrated games om de nodige stof te doen opwaaien.

Twee weken geleden lieten we jullie weten wat volgens iedere redacteur zijn/haar meest overrated games zijn. Vandaag krijgen de games die te weinig aandacht en waardering hebben gekregen het podium. Dit keer hebben we ons beter aan de één game en een beschrijving van maximaal 100 woorden gehouden.

Bas Bas

XCOM: Enemy Unknown

Wat een fantastisch spel. Schaken, maar dan met lasers, aliens en een thuisbasis die je kunt uitbreiden. Iedere keer als je een soldaat verliest, komt dit zo hard aan. Heel je tactiek kan met de dood van een van je beste mariniers meteen veranderen. Een leuke optie is om al je soldaten te personaliseren waardoor je jezelf samen met je vrienden in de game kan gooien. Visueel en qua level design is het misschien niet heel hoogstaand, maar de gameplay is zo heerlijk en verslavend. Ieder organisme dat een warm gevoel krijgt bij strategie en lasers moet deze game gewoon gespeeld hebben. 

XCOM: Enemy Unknown

NinoNino

Spec Ops: The Line

Niemand heeft Spec Ops: The Line gespeeld en dat is fuckin’ zonde. Ik snap het wel want die game oogt als Call of Duty-kloon nummertje 32940 maar onder die generieke façade gaat een geniale game schuil. In plaats van het standaard verhaal van heldhaftige Amerikanen die de arme Arabieren komen trakteren op een dosis vrijheid vertelt Spec Ops: The Line een super duister verhaal over de naarste kanten van een oorlog. Verplichte kost voor alle fans van verhalende schietspelletjes.

Spec Ops: The Line

GraddusGraddus

Thomas Was Alone / Sniper Elite III

Hoi. Ik ben Graddus en ik wil het graag over Thomas Was Alone hebben: een ondergewaardee... Ha, natuurlijk niet. Mijn ondergesneeuwde pareltje is niet één of andere obscure Indie. Nee, het is Sniper Elite III: Rebellion's (grappig genoeg een Indie-ontwikkelaar) sluipschuttersfeest dat werkelijk alles heeft wat ik in een game zoek. Alles, behalve goede graphics. Sniper III ziet eruit als een eerste generatie PlayStation 3-game en dat is waarschijnlijk de reden dat het spel bij vééls te weinig mensen in het vizier stond. Echt, ga het spelen, vooral als je Wolfenstein ook helemaal de shit vindt!

Sniper Elite III

PeterKoelewijnPeterKoelewijn

The Wonderful 101

Door de kleine installed base heb je het qua ondergewaardeerde games voor het uitzoeken op de Wii U. Laatst zocht ik de verkoopcijfers van The Wonderful 101 op; het is nog erger dan ik verwacht had. De game verkocht in zijn eerste week in Japan iets meer dan 5000 exemplaren en ook de reviews waren gemixt. De eerste 2 uur van de game snapte ik dat ook wel. De GamePad besturing is onwennig, de graphics mwoah en het Power Rangers-parodie sfeertje moet je liggen. Maar dán valt het kwartje en krijg je de besturing onder de knie. Platinum Games gooit, in een verrassend lange singleplayer vol met kleurrijke personages, ook de ene curveball na de andere. Je wapenarsenaal blijft tot de laatste levels toenemen evenals de tegenstand. Ja, Bayonetta en Metal Gear Rising: Revengeance zijn ook fantastisch, maar laat de kwaliteit van The Wonderful 101 niet vergeten worden, alleen maar omdat de gemiddelde gamer weigert een Wii U te kopen.

The Wonderful 101

StevenSteven

To the Moon

To the Moon is niet heel veel bijzonders om naar te kijken. Het is een simpele JRPG uit 2011 gemaakt door de Canadese Kan Gao van Freebird Games. Het is echter ook weer geen JRPG, want er zit bijvoorbeeld helemaal geen combat in. Het is in veel opzichten een soort interactief verhaal met hier en daar wat puzzelelementen. Maar dan wel een van de mooiste en meest aangrijpende verhalen die ik ooit in een game heb gezien. In To the Moon speel je als Dr. Watts en Dr. Rosalene, die zich specialiseren in het inbrengen van herinneringen bij mensen die sterven. In de paar uur die het spel duurt ben je bezig met het inbrengen van een herinnering bij Johnny Wyles, die de herinnering wil hebben dat hij naar de maan gevlogen is. In een soort virtual reality ga je door zijn leven heen om uit te vinden waarom hij dit wil. De muziek is prachtig, en het schrijfwerk in de game is werkelijk meesterlijk. Als je een keer echt met een brok in je keel achter je laptop wil zitten, dan moet je deze game spelen.

To The Moon

JokkoJokko

Mashed 

Mashed is buiten mijn vriendenkring nooit echt grootschalig opgepikt. Dat is zonde want Mashed is een van de betere party-game belevenissen. Het is een top-down racer waarbij alle auto's zijn te volgen op hetzelfde beeldscherm. Wie het tempo niet bij kan houden en daardoor buiten het scherm valt, is af. Degene die iedereen uit beeld scheurt, scoort een punt. Dit werkt gewoon perfect met twee, drie, of nog beter, vier spelers. Extra feestelijk is dat de game volzit met mijnen, vlammenwerpers, raketten en olieplassen. Feitelijk is Mashed gewoon Micro Machines met Power-Ups. Perfect dus.

Mashed

FlorianFlorian

Blue Dragon!

In 2006 werd in Japan Blue Dragon exclusief uitgebracht voor de Xbox 360. Zelfs op de Xbox 360 was het in Japan een succes, maar in de rest van de wereld niet echt. De game werd bekritiseerd, omdat de JRPG te traditioneel zou zijn, maar wat had je dan verwacht van Hironobu Sakaguchi, de creator van de Final Fantasy serie? Het was juist een meesterlijke game met heerlijke oldschool elementen als turn based battles! Waarom dat tegenwoordig als een slecht ding wordt gezien is mij nog steeds onduidelijk. Blue Dragon was een perfect voorbeeld van hoe oldschool gameplay in een nieuw jasje nog steeds ontzettend leuk kan zijn, maar het werd niet opgepikt door de massa. Eeuwig zonde!

Blue Dragon

RoyRoy

Dragon Quest IX: Sentinel of the Starry Skies

Dragon Quest VIII: journey of the Cursed King was een pareltje, daar is iedereen het wel over eens, maar deeltje IX is naar mijn mening ondergesneeuwd. Deze rpg gaf de DS al bestaansrecht genoeg. Ik schaamde me altijd een beetje wanneer ik de savegame laadde en een honderdtal uren op de teller zag staan. Dat heeft mij er overigens niet van weerhouden om dagelijks te questen. De downloadable quests en enorm uitgebreide endgame waren de taart én de slagroom, het verhaal zelf was de kers. Het klinkt raar, maar iedereen die het gespeeld heeft, weet direct wat ik bedoel! Daarnaast was het ook nog best een pittige game, en een beetje uitdaging is nooit weg. Als Journey of the Cursed King een remake krijgt, dan verwacht ik volgend jaar een mooiere en betere Sentinel of the Starry Skies!

Dragon Quest IX

WouterWouter

Kingdom Under Fire: The Crusaders / Kingdom Under Fire: Heroes

Kingdom Under Fire: The Crusaders en het vervolg Heroes zijn door tragisch weinig mensen gespeeld, terwijl ze eigenlijk als klassiekers in de annalen der videogame-historie zouden moeten staan. In plaats daarvan heeft het laatste deel, Circle of Doom, de naam van de hele serie bezoedeld en is het onzeker of we de franchise ooit weer terug zullen zien. KUF: Heroes en The Crusaders zijn uniek in hun genre-mix. Het is namelijk een RTS-achtige fantasy-game waarin je met een druk op de knop kan switchen naar je hero, waarna de gameplay verandert in bevredigende hack 'n slash. De games zijn lekker pittig, waardoor je echt gedwongen wordt te balanceren tussen beide speelwijzen om de Evil legers te verslaan. Dit alles op maps waar uitdagende situaties gecreëerd worden met gebruik van hoogteverschillen, bossen en soms zelfs beeldvullende units. Sure, KUF was briljant genoeg om goede cijfers te vangen door z'n verslavende combinatie van strategie, RPG en hack 'n slash, maar verkopen deden de titels niet. Dus is de serie inmiddels zo goed als uitgestorven, met Circle of Doom als laatste, trieste stuiptrekking. Sterker nog, het hele genre bestaat niet meer! *Luide snik*

Kingdom Under Fire

TjeerdTjeerd

Supersonic Rocket Powered Battle Cars

Ik verspreid al jaren het evangelie van deze game en niemand nam het serieus... Totdat daar ineens de beta van opvolger Rocket League was en er eindelijk een klein hypeje ontstaat rond deze game van Psyonix. Voetbal met auto's die raketaandrijving hebben, het is net zo simpel en honderd keer zo leuk als het klinkt. Je kunt stunts uithalen, tegenstanders kapot beuken, vliegen, samenwerken en tegenwerken; dit moet je gespeeld hebben, dit is leuker dan FIFA.

Supersonic Robet Powered Battle Cars

JanJan

Beyond Good & Evil

Als je de wereldwijde games-pers mag geloven, is Beyond Good & Evil een van Ubisoft's meest unieke en waardevolle franchises. Men schreeuwt al jaren om een sequel en ik schreeuw net zo hard mee. Probleem is dat bijna niemand die game in 2003 kocht. Althans, te weinig mensen. Voor Ubisoft was het in ieder geval te kostbaar om geestelijke vader Michel Ancel (Rayman, Rabbids je weet wel) groen licht te geven voor een sequel. Eeuwig zonde want de unieke cast - bestaande uit onder andere de toffe, stoere chick alias hoofdrolspeelster Jade en varken alias monteur Pey'J als sidekick - een uniek universum met een semi-openwereld sausje, prachtige muziek, originele gameplay, pittige boss-battles en een cartooneske vormgeving maakte dit een (onbegrepen) meesterwerkje. Er is al een aantal keer gehint naar een tweede deel maar dat werd steeds weer weggewuifd. Ik ben bang dat BG & E2 inmiddels aan het "ijdele hoop" -rijtje Half-life 3 en WarCraft IV toegevoegd kan worden.

Beyond Good and Evil

Alie Alie

Okami

Een van mijn meest favoriete games allertijden is Okami. Ik weet nog goed hoe graag ik deze game wilde spelen, maar ‘m in geen enkele gameshop kon vinden. Na een middagje rondbellen, wist ik uiteindelijk een obscuur winkeltje in Leeuwarden te achterhalen waar ze welgeteld 1 exemplaar hadden liggen. Ik ben als een speer heen en weer gesjeesd en ben weken zoet geweest met deze zeer ondergewaarde game. De sfeer is magisch, de mechanics (op de Wii) geweldig, en het verhaal laat je niet meer los. Mocht je Okami toevallig ooit ergens zien liggen, grijp dan je kans en beleef, helaas, als een van de weinigen ter wereld een van de wonderschoonste ervaringen ooit. 

Okami

Check op Filmfan de meest underrated films!

REACTIES (143) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord