De meest gestoorde sektes in games 

De Meest gestoorde sektes in games 2016-08-15T10:10:28
Gooi je eigenwaarde aan de wilgen, vergeet alles wat je ooit geleerd hebt, toon blind vertrouwen in de grote leider en join the club! Sektes zijn geweldig. Tenminste, dat is wat de leden van deze cults en andere duistere genootschappen in games ons willen doen geloven...

Als obsessieve volgelingen van de grote Ed Poweroni en verdedigers van het evangelie van de Lauwe Baklap, heeft Power Unlimited soms ook wel iets weg van een sekte, maar we zijn nog niets vergeleken met de fanbase van No Man’s Sky de gezellige groepjes fanatiekelingen die we zo nu en dan in games zien! Cultleden zijn graag geziene vijanden in games. Niemand voelt zich schuldig om deze hersenloze drones neer te maaien en omdat ze toch allemaal dezelfde kleren dragen, zijn ze makkelijk te renderen. Bovendien brengen sektes de donkerste kanten van de mens naar boven en dus zijn ze automatisch fascinerend en creepy. Als je tijdens het spelen wel eens een religieus gekkie bent tegengekomen, dan is de kans groot dat ze lid waren van één van de volgende vrolijke verenigingen.
    

The Saturnine - BioShock

Loop een minuut in Rapture en je snapt dat het krachtige goedje genaamd Adam bij veel inwoners nogal naar het bolletje gestegen is. Bij sommigen is het zelfs de bron van Goddelijke inspiratie, zoals bij het groepje heidenen dat zichzelf The Saturnine noemt. Veel is er niet bekend over deze mysterieuze, natuurgod aanbiddende sekte, die de krochten van Arcadia terroriseert. Sommigen beweren dat het niet meer is dan een uit de hand gelopen studentenverening, anderen hebben ze het bloed van andere splicers zien drinken, om zo nog meer Adam tot zich te kunnen nemen. Hoe dan ook, lichtontvlambaar types!

Lijfspreuk: “Harness the flame, harness the mist”

    

The Epsilon Program - GTA V

Kifflom, brother uncle! Durf jij de beste waarheid onder ogen te zien? Ben je klaar om nooit meer na te denken en te leven in puur geluk? Staat je lichaam open genoeg om de heilige Kraff en Krant binnen te laten in je vleselijke bestaan? Dan is het Epsilon Program iets voor jou! Dit is een machtig irritante sekte in de game, met een schijnbaar random geloofsysteem en zelfs een officiële website ter promotie van GTA V. In het Amerika van Grand Theft Auto is het Epsilonisme Rockstar’s interpretatie van de Scientology Kerk. Van beide genootschappen snapt niemand wat het probeert uit te dragen en beide lijken volslagen corrupte organisaties onder de oppervlakte. Niet dat dat Michael De Santa tegenhoudt om er lid van te worden, trouwens. Uit spirituele overtuiging of uit puur eigenbelang? Dat is aan jou! Kifflom!

Lijfspreuk: KIFFLOM - HAPPINESS IS YOURS! KIFFLOM!”

     

The Altruists - GTA V

Zoals de doorgewinterde speler weet is het Epsilonisme niet het enige sektarische geloof in San Andreas! In de schaduw van Mount Chiliad schuilt een kleine commune van oude, halfnaakte mannetjes, die zichzelf The Altruists noemen. Deze babyboomers van kort na de oorlog geloven dat zij de uitverkoren generatie zijn en dat de wereld naar de vernieling geholpen wordt door iedereen die na hen geboren is. Ze hebben een schurfthekel aan alles en iedereen uit de moderne wereld, maar uitgerekend onze grote vriend Trevor kunnen ze wel tolereren. Als je met hem speelt kun je nietsvermoedende lifters naar ze toe brengen, in ruil voor geld. Niemand weet precies wat er vervolgens met ze gebeurt, maar laten we stellen dat de Altruists er niet bepaald een vegetarische levensstijl op nahouden...

Lijfspreuk: “Youth, Ban deceit, Eat of the flesh, Drink of the Blood, We shall be Free once more, Altruism, The greatest good for the greatest generation, we shall boom again”

  

Church of the Children of Atom - Fallout

The White Glove Society, The Family, Treeminders… zo maar een paar van de vele cults die post-apocalyptische wereld van Fallout rijk is. Tja, je moet wat als de samenleving is opgeblazen. Er is echter geen enkele sekte meer ‘Fallouty’ dan de groep idioten die - zowel figuurlijk als lichamelijk - zweren bij de heilige kracht van radioactieve straling. De Children of Atom beschouwen de nucleaire oorlog dan ook als het beste dat de mensheid ooit is overkomen. Van de vredige Confessor Cromwell die de onontplofte kernbom in Megaton aanbidt, tot de agressieve bekeerders van de kerk in de Commonwealth, de boodschap is altijd hetzelfde: gloeien zul je!!

Lijfspreuk: “Come forth, and bask in its glow. Glory to atom!”

    

The First Church of LeChuck, Orthodox - Escape from Monkey Island

De vierde Monkey Island is dan misschien niet het beste deel uit de reeks, maar in deze game krijgt de machtigste zombiepiraat van de zeven zeeën eindelijk wat hij altijd al verdiende: een heuse kerk in zijn eer! In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hebben LeChuck en zijn vlammende baard weinig te maken gehad met de oprichting van deze sekte, maar juist een slachtoffer van hem: een geest genaamd Allegro Rasputin. In plaats van mensen te dwingen om te vechten in LeChuck’s zombie leger, leek het Allegro effectiever om vrijwillige volgelingen te kweken. Het ultieme kwaad volgens deze kerk? Een monster dat bekend staat als de Anti-LeChuck. “He whose name must not be spoken”. Een blondharige klootviool die zichzelf Guybrush noemt. Bah!

Lijfspreuk: “AAAARRRGH!!”

   

Unitoligy - Dead Space

Wat doe je als beschaving wanneer er een mysterieus, dood en verderf zaaiend, buitenaards artefact opduikt? Dan luister je naar wat het je opdraagt en bouw je er een wereldreligie omheen! De signalen die de zogenaamde ‘Marker’ uitzendt zorgen ervoor dat men hem onvoorwaardelijk volgt. Het doel is om de mensheid ervan te overtuigen dat het leuk is om met zijn allen muteren in Necromorphs, de ranzige zombie-achtige monsters waar hoofdrolspeler Isaac zo graag mee stoeit. Michael Altman was een van de ontdekkers en zag als enige het gevaar van het object. De kracht van de Marker was echter te sterk en Michael Altman werd vermoord, om na zijn dood als heilige profeet en oprichter van de Unitology kerk aangewezen te worden. Zuur. Zijn dochter kon de erfenis op haar buik schrijven.

Lijfspreuk: “One People, One Mind, One Soul”

     

Los Illuminados - Resident Evil 4

Een intelligente en agressieve parasiet die bezit neemt van je lichaam en geest, en er tentakels uit laat groeien. Ja hoor, dat klinkt als een prima, volgslagen voor de hand liggend en natuurlijk verschijnsel om te aanbidden. Sekteleider Osmund Saddler heeft de zogenaamde ‘Las Plagas’ na honderden jaren weer vrijgelaten uit een Spaans kasteel en plaatselijke dorpelingen naar zijn hand gezet, om zich vrijwillig te laten infecteren voor het grotere goed. Wat ze niet weten is dat Osmund de parasiet wil gebruiken om de Amerikaanse regering te infecteren via de dochter van de president, om zo de wereld ‘van binnenuit’ te kunnen veroveren. Je kunt over Saddler zeggen wat je wil, gebrek aan ambitie heeft hij niet!

Lijfspreuk: “Soon you will become unable to resist this intoxicating power”

      

Happy Happyism - Earthbound

Serieus, een sekte in een Nintendo-game? Oh jazeker. En wat voor één! De Happy Happyists uit Earthbound vormen dan misschien de vrolijkste sekte in dit rijtje, hun uniform doet wel verdacht veel denken aan die van een bepaald groepje racistische klootzakken uit Amerika. De missie van de Happy Happyists? Heel de wereld blauw verfen! Huizen, auto’s, dieren, alles moet blauw, verdomme! Blauw, blauw, BLAUW!! Onder invloed van het zogenaamde Mani Mani standbeeld, gelooft grote leider Mr. Carpainter dat alles blauw verfen de sleutel is tot ultiem geluk. Het begint op te vallen hoe vaak sektes in games eigenlijk een bovennatuurlijke bron hebben...

Lijfspreuk: “Blue, blue, blue!”

    

The Order - Silent Hill

Dit stereotype van een geheim religieus genootschap, ook wel bekend als The Organization - en niet te verwarren met de wannabees uit die ene gare game van vorig jaar - is mogelijk de beroemdste cult in de geschiedenis van games. Dat is ook niet zo gek, gezien er een hele gamefranchise omheen is gebouwd. Ze doen eigenlijk alles wat je van een beetje kwaadaardige sekte zou verwachten: kleine meisjes kidnappen, indoctrinatie, martelen, moorden, zwarte magie, mensen ritueel slachten en allerlei andere duistere rituelen. Gewoon de hele kwaadaardige rambam en dan allemaal bijzonder angstaanjagend en ranzig in beeld gebracht in de verschillende Silent Hill games. De lore achter The Order gaat mega diep, al klinkt de algemene missie van de sekte niet zo gek origineel: het triggeren van de apocalypse en een paradijs creëren voor trouwe gelovigen.

Lijfspreuk: “To escape the future you must know the past. We are bound to our pain, remember, and set us free”

  

Tot zover mijn persoonlijke favoriete sektes in games! Weten jullie nog toffe fictieve broederschappen die het dubbel en dwars waard zijn om je ziel voor te verkopen? Gooi ze in de comments!

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord