De Lore Achter Pokémon – Deel 7: bizarre, fucked up dingen die Pokémon Sword & Shield aan de canon toevoegen 

De Lore Achter Pokémon – Deel 7: bizarre, fucked up dingen die Pokémon Sword & Shield aan de canon toevoegen 2019-12-02T12:37:48
In de geschiedenis van Pokémon-games zijn al een hoop geschifte verhalen, pokémon-omschrijvingen en gebeurtenissen langsgekomen die niet geschikt lijken voor kindergames. Pokémon Sword en Shield zijn geen uitzonderingen, en doen er gerust een ijzingwekkend schepje bovenop. Marvin zet de bizarre dingen uit de nieuwe generatie op een rij.

Sobble’s uientranen

The fuck, Sobble? Hij is de schattigste starter van Sword & Shield en dat maakt het des te kutter dat zijn eindevolutie lijkt alsof hij is geweigerd voor een bandauditie van My Chemical Romance. Echter hadden we de trieste eindevolutie kunnen zien aankomen; Sobble is namelijk een pussy van de bovenste plank en jankt als geen ander. ‘When scared, this pokémon cries. Its tears pack the chemical punch of 100 onions, and attackers won’t be able to resist weeping.’

Sobble              

Fossielpokémon: lolrandom kutcreaties of slim staaltje persiflage?

Fossielen zijn haast niet uit de Pokémon-games weg te denken. Van Kabutops tot Cranidos en van Anorith tot Aerodactyl; in elke generatie zitten wel twee (of meer) fossielen die spelers weer tot leven kunnen wekken. Best wel vet, zo’n eeuwenoude rock- of draakpokémon in je team. In ieder geval totdat Pokémon Sword en Shield met ‘iets nieuws’ op de proppen kwam: de aan-elkaar-klik-pokémon! Elk fossiel in Galar bestaat namelijk uit twee delen, een boven- en onderkant.

Klinkt best oké, toch? Nee, want in Galar lijkt het erop dat fossiel-stukken lukraak aan elkaar worden geplakt, met als resultaat een paar wezens die nooit hadden kunnen bestaan – in ieder geval niet door evolutie. De bijbehorende Pokédex-omschrijvingen helpen de geloofwaardigheid al helemaal niet. Dit is bijvoorbeeld de omschrijving van Dracovish, die qua uiterlijk wel de fossielloterij heeft gewonnen maar vanuit oogpunt van evolutie er een nogal nutteloze partytrick op nahoudt:

Its mighty legs are capable of running at speeds exceeding 40 mph, but this Pokémon can’t breathe unless it’s underwater.

Powerful legs and jaws made it the apex predator of its time. Its own overhunting of its prey was what drove it to extinction.

Dracovish

Dit beest rent 64 kilometer per uur; doet hij dat tijdens het stikken of had ‘ie vroeger een of andere aquarium op zijn kop? Dan is er ook nog Dracozolt, een of andere Articuno-reject wiens hoofd op de reet van een zwaargewicht draak is geschroefd. Volgens zijn Pokédex-omschrijving is zijn hoofd zelfs ‘te klein’, maar over het feit dat zijn hoofd identiek is aan die van een Arctozolt zeggen ze niks.

Dracovish z’n kop komt ook nog een keer terug op een fossiel-pokémon genaamd Arctovish, die misschien wel het zieligste bestaan leidt van al deze fossielen. Deze rakker is namelijk zo in elkaar geplakt dat zijn mond op de bovenkant van z’n kop is geëindigd. Dit zorgt er niet alleen voor dat hij onwijs veel moeite heeft met eten, maar ook dat hij aan allerlei beademingsproblemen lijdt die uiteindelijk voor zijn uitsterven hebben gezorgd. Het is maar goed dat deze pokémon, gebouwd om te lijden, weer tot leven is gewekt! 

Arctovish

Voordat je de toorts en hooivork die je speciaal voor GameFreak klaar hebt staan mee de straat opneemt: het lijkt erop dat deze fossiel-pokémon een goede reden hebben om zo fucking absurd te zijn. Sword en Shield en de Galar-regio zijn namelijk gebaseerd op Groot-Brittannië, en als we de geschiedenisboeken induiken zien we een hoop paleontologen die claimden dat ze een nieuwe dinosoort hadden ontdekt (bijv. Charles Dawson). Vaak was het helemaal geen nieuwe soort, maar een eerder ontdekte soort of zelfs een combinatie van botten van verschillende dinosaurussen (of mensen).

Het zou dus heel goed kunnen dat de nieuwe fossiel-pokémon een dikke vette knipoog zijn richting de geschiedenis van Groot-Britannië en dinosaurussen. Dat de Pokédex-omschrijvingen deze bizarre creaties goed proberen te praten zegt misschien wel het een en ander over zijn betrouwbaarheid, maar het is in ieder geval hilarisch. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat de persoon bij wie je de fossielen tot leven kunt wekken de naam ‘Cara Liss’ heeft – ‘careless’, oftewel ‘zorgeloos’/’achteloos’.

Dracozolt
                 

Een bedrieger-pokémon: Polteageist

Pokémon-designs kijken steeds vaker af bij alledaagse objecten en huis- tuin- en keukenapperatuur, dus dat er een theekopjes-pokémon zou komen is geen verrassing. De naam is Polteageist, en wat hem zo bijzonder maakt is dat er ‘neppe’ versies van hem door Galar zweven. Jep, er is nu een heuse bedrieger-pokémon: eentje die doet alsof hij een Polteageist is en qua stats niet voor hem onder doet en zelfs dezelfde moveset heeft, maar toch om een of andere reden nep is. Zijn Pokédex-omschrijving luidt als volgt: ‘The teacup in which this Pokémon makes its home is a famous piece of antique tableware. Many forgeries are in circulation.’

Wie denkt dat de ‘forgeries’ hier slaan op het theekopje zelf heeft het verkeerd, want een fanatieke Pokéfan/Twitteraar heeft al bevestigd dat er echt twee versies in de game zitten met een kleine variatie. Een vreemd stukje lore dat verder niet wordt uitgelegd – we willen natuurlijk weten welke pokémon de bedrieger daadwerkelijk is – en verder ook geen impact heeft op gameplay. Why, The Pokémon Company, why?!

Karrablast, de smoothie-pokémon

Nee, Karrablast lijkt zelf niet op een smoothie, hij ziet andere pokémon als smoothie. In het bijzonder is Shelmet de lul, want Karrablasts nieuwe Pokédex-omschrijving zegt het volgende: ‘It spits a liquid from its mouth to melt through Shelmet’s shell. Karrablast doesn’t eat the shell— it eats only the contents.’ Heerlijk…

Karrablast              

Appletun

In Galar eten pokémon elkaar dus graag op, maar niet alleen de pokémon zetten graag hun tanden in andere zakmonsters. Ook mensen lusten een hapje – en in het geval van appeldraak Appletun zijn het vooral kinderen die wel een stukje lusten. ‘Its body is covered in sweet nectar, and the skin on its back is especially yummy. Children used to have it as a snack.’

Appletun
                

Het geestmeisje in Hammerlocke

Fucked up ondertonen in Pokémon-games zijn van alle tijden; zo zat in Pokémon Red bijvoorbeeld al de iconische pokémon-begraafplaats en bijbehorende pokémon-geesten. Ook Galar heeft een paar akelige verhaaltjes verborgen – zo is er een verdomd zielig verhaal over een geestmeisje in Hammerlocke. Als je voor het eerst Hammerlocke ontdekt zul je tegen een klein meisje aanlopen die vraagt of jij een liefdesbrief aan haar vriend Frank in Ballonlea wilt geven. Klinkt schattig, toch? Guess again.

Eenmaal in het dorpje aangekomen loop je inderdaad tegen een klein jochie aan – maar als je met hem praat blijkt hij helemaal geen Frank te heten. Nee, Frank blijkt zijn opa te zijn, en die leeft nog. Zodra je de brief aan hem overhandigd herkent hij de naam, en komt een hartverscheurend verhaal naar boven. Paula, het meisje van wie je de brief kreeg, was een jeugdvriend die geheimhield dat ze ongeneeslijk ziek was. Kort voor Paul uit Hammerlocke verhuisde kregen de twee ruzie, en hij heeft nooit de kans gekregen om zijn verontschuldigingen daarvoor aan te bieden.

Eenmaal teruggekeerd in Hammerlocke zal je Paula nergens meer zien staan. Het enige wat achterblijft is een ‘Reaper Cloth’, een item die je aan Dusclops kunt geven om in Dusknoir te evolueren. In opa Franks huis is wel iets veranderd sinds je hem hebt ontmoet; er staat nu een klein meisje naar een muur te staren, die zegt dat je haar gesprek met niet moet onderbreken. Uhh, een gesprek met wie?

Hammerlocke Pokémon Sword Shield
             

Sizzlipede, de ultieme martelaar

‘It wraps prey up wit hits heated body, cooking them in its coils. Once they’re well-done, it will voraciously nibble them down to the last morsel.’ Ja, Sizzlipede lijkt wel schattig met zijn kleine pootjes en snor-achtige vlammen, maar als je langs de weg een verschroeid Meowth-lichaampje ziet liggen dan weet je wie waarschijnlijk de schuldige was. Fucked up. 

Sizzlipede
                  

Thwackeys Game of Thrones-inspiratie

Thwackey is de evolutie van starter Grookey en Thwackey heeft... issues. Kun je die scene uit Game of Thrones nog herinneren, waarin Oberyn Martell het opneemt tegen de Mountain en dat moet bekopen met een plat hoofd? Nou, Thwackey heeft die aflevering waarschijnlijk op repeat staan thuis, want als hij eenmaal in de groove van een ritme zit dan kan hij afgeleid raken en compleet vergeten dat hij op het hoofd van een andere pokémon aan het meppen is:

When it's drumming out rapid beats in battle, it gets so caught up in the rhythm that it won't even notice that it's already knocked out its opponent.

Game of Thrones smash                  

Toxtricity’s Gigantamax-fobie  

Toxtricity is een brute pokémon die overduidelijk vernoemd is naar een System of a Down-nummer. Metal! Maar als je Gigantamax probeert op een Toxtricity… Tja, dan slaan zijn stoppen door. Als hij zo gigantisch wordt zal zijn gif namelijk zijn eigen brein binnenkomen, met als resultaat een losgeslagen pokémon-gigant die de aarde langzaamaan vernietigt: ‘Out of control after its own poison penetrated its brain, it tears across the land in a rampage, contaminating the earth with toxic sweat.’

Gigantamax Toxtricity
                

Fucked up nieuwe Pokédex-omschrijvingen voor oude pokémon

Laten we afsluiten met een collectie Pokédex-omschrijvingen waar je jouw Switch van uit het raam zou willen gooien. Er zijn namelijk weer een paar nieuwe dingen bedacht die de pokémon in kwestie nog minder kindvriendelijk maakten dan ze al waren… Te beginnen met Litwick: ‘The younger the life this pokémon absorbs, the brighter and eerier the flame on its head burns.’ Juist ja, als je een Litwick tegenkomt met een prachtig flammetje op z’n kop, dan heeft hij een kindje of twee opgeslurpt. Wat een vrolijk spelletje!

Kan het erger? O jazeker, want de Gigantamax-vorm van Gengar is nachtmerrievoedsel. ‘It lays traps, hoping to steal the lives of those it catches. If you stand in front of its mouth, you'll hear your loved ones' voices calling out to you.’ Natuurlijk was het al fucked up dat Gengar andere pokémon in slaap bracht en vervolgens hun dromen ging eten, maar dat zijn mond een fucking portaal naar het hiernamaals is..? Bizar.

Gigantamax Gengar

Door naar dé Pokémon-mascotte na Pikachu: Eevee. Zijn Gigantamax vorm is best schattig, maar door zijn omvang en klunzigheid is hij eerder angstaanjagend. De Pokédex zegt het volgende: ‘Gigantamax energy upped the fluffiness of the fur around Eevee's neck. The fur will envelop a foe, capturing its body and captivating its mind.’ Stikken in Eevee-vacht, wat een manier om te sterven. Het is dat, of vertrapt worden omdat een gigantische Eevee te enthousiast is voor zijn eigen bestwil. ‘Having gotten even friendlier and more innocent, Eevee tries to play with anyone around, only to end up crushing them with its immense body.’

Ook Kinglers Gigantamax-vorm is nogal fucked up. Kingler heeft voor zijn Gigantamax-evolutie al de kracht om heel wat tegenstanders omver te blazen met zijn bubbels, maar in zijn extra grote vorm blijft er niets over van zijn tegenstanders. ‘The bubbles it spews out are strongly alkaline. Any opponents hit by them will have their bodies quickly melted away.’ Jep, één slecht gemikte bubbel van Gigantamax-Kingler op je eigen kop en je zult geen Pokémon Meester meer kunnen worden. 

Gigantamax kingler
               

De Lore achter Pokémon Serial:

Dinsdag 29/1 – Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Dinsdag 26/2 – Deel II (Wegwijs in het Pokémon Multiverse)

Dinsdag 26/3 – Deel III (De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary's)

Dinsdag 23/04 - Deel IV (De objectief domste Pokémon en Pokédex-omschrijvingen)

Dinsdag 21/05 - Deel V (10 pokémon die gebaseerd zijn op Japanse folklore en mythologie)

Dinsdag 18/06 - Deel VI (10 pokémon die hun oorsprong buiten Japan kennen)

Maandag 02/12 - Deel VII (bizarre, fucked up dingen die Pokémon Sword & Shield aan de canon toevoegen)

REACTIES (2) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord