De Lore achter Pokémon – Deel 4: De objectief domste Pokémon en Pokédex-omschrijvingen ooit 

De Lore achter Pokémon – Deel 4: De objectief domste Pokémon en Pokédex-omschrijvingen ooit 2019-04-23T17:21:34
Na het bespreken van het multiverse en de geschiedenis van het Pokémon-universum zou je bijna denken dat ‘PU’ eigenlijk Pokémon Universiteit betekent. Toch is zeker niet alles aan de Pokémon-franchise even pretentieus; er gebeurt een hoop domme shit. Pokéflute-fluitist Marvin somt het vandaag op met enorm twijfelachtige en domme Pokémon(-omschrijvingen).

Slowpoke / Slowbro / Slowking (maar vooral Slowbro)

Laten we dan maar beginnen met de koning van domheid: Slowpoke. Hij heet niet voor niets ‘slowpoke’, want als je hem port met een stok port duurt het een paar seconden voor hij het doorheeft, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Slowpoke is een visser in hart en nieren, maar is tevens zo dom dat hij dagen aaneen bij het water kan liggen zonder een vis te vangen en tussendoor tig keer vergeet wat hij daar ook alweer aan het doen is. Om het nog erger te maken voor Slowpoke bestaat de kans dat hij (d)evolueert naar Slowbro als een Shellder in zijn staart bijt; en die is nóg dommer. Wist je trouwens dat de staarten van Slowpoke een delicatessen zijn in Alola? Het is bijna een wonder dat er nog zo veel van te vinden zijn in de wereld van Pokémon.

Incredibly slow and dopey. It takes 5 seconds for it to feel pain when under attack. (Pokémon Red) / It lazes vacantly near water. If something bites its tail, it won't even notice for a whole day. (Pokémon Gold)

Het grappige aan evolutie Slowbro is dat de Shellder die in zijn staart bijt ervoor zorgt dat hij zo high wordt als maar kan (iets met gif van de Shellder), en met een IQ die richting de min gaat is dat niet bepaald handig – zeker niet in combinatie met een schelpdier aan z’n staart. Slowbro kan daardoor niet eens meer vissen en moet daarom al zwemmend op zoek gaan naar eten, wat vanzelfsprekend nog moeizamer gaat.

It spaces out while gazing at the sea. With Shellder's poison flowing through its body, it becomes even spacier. (Pokémon Sun)

Slowbro

Slowbro is extra dom als je nagaat dat hij aardig briljant zou worden van een beetje Shellder-gif in zijn hoofd, zoals het geval is bij Slowking: “Every time it yawns, Shellder injects more poison into it. The poison makes it more intelligent.” In dat geval zou zijn intelligentie dat van veel mensen overstijgen, wat betekent dat als Slowpoke zo slim zou zijn om zelf een Shellder op zijn hoofd te zetten, er bijna geen Slowbro meer zouden bestaan en een Slowking-samenleving binnen no time een feit zou zijn.

Sterker nog, volgens onder andere de Pokédex-entry van Pokémon Diamond is Slowkings intelligentie op het niveau van prijzen winnende wetenschappers. Hij is dan ook dagelijks met onderzoeken bezig, alleen is er een klein probleempje die roet in het eten gooit voor Planet Slowking: als de Shellder van zijn hoofd valt is hij meteen al die research kwijt en weer zo dom als een Slowpoke. Slowpoke: eeuwige middelmatigheid in Pokémonvorm.

Slowking undertakes research every day in an effort to solve the mysteries of the world. However, this Pokémon apparently forgets everything it has learned if the Shellder on its head comes off. (Pokémon Ruby/Sapphire)

Slowpoke Slowbro Slowking
                                         

Numel

Nog een Pokémon die het niet doorheeft als hij even flink gemept wordt: Numel. Veel woorden hoeven we er niet aan vuil te maken, één blik op dat derpy hoofd en op zijn beschrijving is meer dan genoeg. Ouderwetse domheid:

Numel is extremely dull witted - it doesn't notice being hit. However, it can't stand hunger for even a second. This Pokémon's body is a seething cauldron of boiling magma.

Numel Pokémon
                      

Electrode

Als wij ons vervelen zetten we de PS4 of Nintendo 3DS of wat dan ook aan en gaan we lekker gamen, maar pokémon kunnen dat helaas niet. Zelfs niet elektronische pokémon als Electrode, die er een nogal eigenaardige hobby op nahoudt. Of nouja, kun je van een hobby spreken als je het maar één keer kunt doen? Als Electrode zich verveelt, wordt hij namelijk suïcidaal en blaast hij zichzelf op. In Pokémon battles is Self Destruct al een twijfelachtige move, maar jezelf opblazen uit verveling spant de kroon.

It is dangerous. If it has too much electricity and has nothing to do, it amuses itself by exploding. (Pokémon Gold)

 Electrode
                  

Bagon

Al sinds hij werd toegevoegd in Gen 3 is Bagon een van de tofste en meest bruikbare Dragon-types in de games, maar dat hij tevens een van de domste wezens in het universum is weten niet veel. Bagon is namelijk precies wat Darwin níet in gedachten had toen hij zijn evolutietheorie formuleerde. Bagon wil heel graag vliegen (en kan dat als eindevolutie Salamance natuurlijk ook), maar zijn gebrek aan vleugels zorgen er niet voor dat hij het niet probeert. Nope, Bagon gooit zichzelf zo van allerlei hoogtes af en belandt steevast op zijn hoofd, wat er volgens de Pokédex voor heeft gezorgd dat hij zo’n keihard hoofd heeft. Darwin draait zich om in zijn graf, want Bagons stupiditeit had er juist voor moeten zorgen dat hij zou uitsterven, zoals het hoort wanneer een diersoort zichzelf van rotsen afwerpt voor de lol.

In doomed efforts to fly, this Pokémon hurls itself off cliffs. As a result of its dives, its head has grown tough and as hard as tempered steel. (Pokémon Ruby)

Bagon Pokémon
                     

Magcargo

Door naar een Pokémon die zelf helemaal niet zo dom is, maar die toch van de stupiditeit aan elkaar hangt. Magcargo is een levend paradox en wie ooit de Pokédex-beschrijving van Pokémon Sapphire heeft verzonnen mocht er wel even wat langer over na denken. Wat het nog erger maakt is dat onderstaande beschrijving ook is overgenomen in Gen 4, 5 en 6. Maar wat is er nou zo raar aan Magcargo? Nou, zijn lichaamstemperatuur zou 18.000 graden Fahrenheit moeten zijn, wat uitkomt op zo’n 9982,2 graden Celsius. De oppervlakte van de zon is er niets bij, die is namelijk zo’n 5.600 graden Celsius. Maar dat betekent ook dat de aarde spontaan vlam zou moeten vatten door de Magcargo’s die erop rondlopen – om nog maar te zwijgen over de Pokémon-trainers die direct weg moeten smelten als ze bij hem in de buurt komen.

Magcargo's body temperature is approximately 18,000 degrees F. Water is vaporized on contact. If this Pokémon is caught in the rain, the raindrops instantly turn into steam, cloaking the area in a thick fog. (Pokémon Sapphire)

Magcargo pokémon
                       

Klefki

Bij deze Pokémon ging veel fout. Erg veel. Het ontwerp, het verhaal erachter, het feit dat talloze mensen bij GameFreak, The Pokémon Company en Nintendo dit een goed idee vonden, en… het is een fucking sleutelbos. Niet alleen is Klefki een van de Pokémon die het snelst wordt aangehaald als een oude Pokémon-fan begint te zeiken over de nieuwe generaties, hij moet wel een van de meest nutteloze creaties in het Pokémon-universum zijn. Want wat doet dit briljante stukje metaal als hij wordt aangevallen? Jep, hij schudt wild zijn sleutels heen en weer…  Gotta catch ‘m all, maar loop hier maar met een boog omheen.

These key collectors threaten any attackers by fiercely jingling their keys at them. (Pokémon X)

 Klefki pokémon
                       

Vanillish/Vanilluxe

Nog zo’n pokémon met een ontwerp waar je spontaan Digimon-fan van zou worden: Vanillish. Een levend ijshoorntje met permanente brain freeze (zijn hoofd is immers het ijs), dat qua domheid alleen overstegen wordt door evolutie Vanilluxe, en dan met name door de manier waarop zo’n Vanilluxe tot stand komt. Volgens Ultra Moon wordt een Vanilluxe geboren als twee Vanillish tegen elkaar aan liggen in de zon en zo tegen elkaar aan smelten…

Vervolgens krijgen we bij een andere Pokédex-entry van Vanilluxe te lezen dat de pokémon prima kan overleven als hij één van zijn hoofden kwijtraakt. Dus waarom er per se twee Vanillish nodig zijn om een Vanilluxe te maken is een raadsel. Om nog maar te zwijgen over wat er met zijn ijshoorntje gebeurt. Tja, misschien moeten we hier niet al te veel over nadenken, dat deden zijn ontwerpers waarschijnlijk ook niet.

Vanilluxe is born when two Vanillish, half-melted by the day's light, stick to each other and freeze together in the cold return of night. (Pokémon Ultra Moon)

 Vanniluxe Pokémon
                     

Porygon 2

Als mensen zich gaan bemoeien met de evolutie van pokémon en zelfs de creatie van nieuwe pokémon, kunnen er waanzinnige dingen ontstaan. Een van de beste voorbeelden daarvan is natuurlijk Mewtwo, die bijna geen gelijke kent en onwijs sterk is. Aan het andere kant van het spectrum, aan de domme kant, bestaan echter pokémon waarbij het ontwerp nogal fout ging. Zo maakten de mensen in de Pokémon-wereld Porygon, een waanzinnige creatie die zijn eigen lichaam in computercode kan omzetten en zo digitale netwerken kan binnendringen.

Zijn evolutie zou nog een stap verder moeten gaan, want Porygon moest dé ruimtevaartpokémon worden. Een slick design en veel meer technologische hoogstandjes later ontstaat Porygon 2, ontworpen om de ruimte te ontdekken. Eén klein probleempje: Porygon 2 kan helemaal niet vlieggen. D’oh!

This upgraded version of Porygon is designed for space exploration. It can't fly, though. (Pokémon Gold)

 Porygon 2 Pokémon
                        

Rhyhorn

Arme, arme Rhyhorn. Op eerste gezicht lijkt hij een brute pokémon met wie je echt geen ruzie wilt, maar met een beetje verstand moet een Rhyhorn eigenlijk geen probleem voor je zijn (tenzij je gaat armpje drukken of iets dergelijks). Rhyhorn is namelijk erg dom, zó dom dat hij niet meer kan stoppen met rennen als hij eenmaal start, en van uitputting neer moet vallen voordat hij echt stopt.

Once it starts running, it doesn't stop. Its tiny brain makes it so stupid that it can't remember why it started running in the first place. (Pokémon Emerald)

Rhyhorn
                           

Darumaka & Turtonator (hete poep)

Duramaka en Turtonator bespreken we in hetzelfde kopje, ook al zijn ze geen evoluties van elkaar. De twee hebben wel iets gemeen, namelijk dat hun grote selling point het feit is dat ze hete poep hebben. Darumaka’s poep werd echt gebruikt om de kleding van mensen op te warmen, wat natuurlijk compleet belachelijk is. Er zijn immers tig andere pokémon die veel meer warmte op zouden leveren - Charmander, Charizard, een Magcargo op 2 kilometer afstand… - waardoor poep bij je kleding naar binnen gooien toch wel de laatste oplossing voor de kou zou moeten zijn.

Darumaka’s droppings are hot, so people used to put them in their clothes to keep themselves warm. (Pokémon White)

Dan is er nog Turtonator. Zijn schijt werd niet bij kleren naar binnen gegooid, want dat zou nogal ongemakkelijk situaties opleveren. Turtonators poep explodeert namelijk. Waarom? Waarom niet? De naam Turtonator maakt het er niet veel beter op: een combinatie tussen Terminator en turd.

Its dung is an explosive substance and can be put to various uses. (Pokémon Moon)

Turtonator Pokémon
                       

Seaking

Bij sommige Pokédex-omschrijvingen kun je niet anders dan je handheld snel dicht te klappen en voor een maandje of twee even geen Pokémon-games meer aan te raken. Zo ook bij Seaking, die zelf niet bepaald dom is maar wel een heel saillant detail in zijn omschrijving heeft staan. Het is namelijk zo dat Pokémon-trainers die groot fan zijn van Seaking verdeeld worden in twee kampen. Het ene kamp wordt helemaal lijp van de hoorn van Seaking, het andere kamp heeft meer met zijn vinnen, en de twee kampen kunnen niet goed met elkaar opschieten. Uhh, wat? Tenzij er bizarre fetisjen zijn in de Pokémon-wereld waar de games verder wijs hun mond over houden zouden wij niet weten waarom dit zo is, en eigenlijk willen we er ook niet al te lang over nadenken…

Trainers who are crazy for Seaking are divided into horn enthusiasts and fin enthusiasts. The two groups do not get along well. (Pokémon Moon)

 Seaking
                 

Crabrawler

Aah, Crabrawler. Een krab die tevens een aardig potje kan vechten klinkt eigenlijk helemaal prima, en qua intelligentie zit het waarschijnlijk ook wel snor, maar een ding aan Crabrawler is nogal bijzonder. “When it loses, it foams at the mouth and faints”, aldus de Pokédex, en daar wordt niet bij gespecificeerd wát hij moet verliezen. Laten we hopen dat het alleen gaat om Pokémon battles en dat Crabrawler niet spontaan knock-out gaat als hij bijvoorbeeld minder snel optrekt bij het krabbenstoplicht dan de pokémon naast zich.

While guarding its weak points with its pincers, it looks for an opening and unleashes punches. When it loses, it foams at the mouth and faints.

Crabrawler
                   

Sliggoo

Voor sommige pokémon hebben we niet heel veel bewijs nodig om vast te kunnen stellen dat ze niet zo snugger zijn. Sliggoo is er een van, want deze kleine draak is zo dom dat hij geen onderscheid kan maken tussen zijn vrienden en zijn eten. Combineer dat met de mogelijkheid om vuur te spuwen en dingen te laten smelten, en je kunt je voorstellen dat Sliggoo meer van zijn vrienden aan een vurig einde heeft geholpen dan hij zou willen.

It has trouble drawing a line between friends and food. It will calmly try to melt and eat even those it gets along well with.

 Sliggoo pokémon
                         

Quagsire

Niet bij iedere Pokémon is even duidelijk waarom ze zo dom zijn. Bij Quagsire kunnen we wel een idee vormen, want de pokémon staat erom bekend dat hij al zwemmend overal en nergens tegenop botst met zijn hoofd. Hij schijnt hier helemaal niets om te geven en zwemt vrolijk door als hij weer eens een rots zijn hersens voelt kietelen. Maare, waarom is zijn hoofd dan niet zo hard al staal en die van een Bagon wel?!

A dim-witted Pokémon. It doesn't care if it bumps its head into boats or rocks while swimming. (Pokémon Pearl)

 Quagsire
                     

Pidove

Stadsbewoners zullen duiven vaak bestempelen als de ratten van de lucht. Zij zouden eens een kijkje in de wereld van Pokémon moeten nemen, want daar zit pas een domme duif in. Pidove is de naam, en naast rondhangen op parkbankjes en leegplukken van de straten houdt hij zich voornamelijk bezig met het negeren van zijn Pokémon-trainer. Of nouja, negeren, Pidove is vooral erg dom en heeft vaak niet eens door dat hij aanwijzingen krijgt van zijn trainer.

This very forgetful Pokémon will wait for a new order from its Trainer even though it already has one. (Pokémon White 2)

 Pidove Pokémon 
                       

Sandygast

Zucht. Laten we even doen alsof er een wereld bestaat waarin geesten allerlei objecten zouden kunnen overnemen – van kandelaren tot kettingzagen, en van tanks tot… zandkastelen. Jep, het gebeurt bij de pokémon Sandygast. Ooit het bouwwerk van een kind op een strand, nu een door een geest overgenomen wezen dat terreur zaait met zijn schepjes. Het domme? Iemand heeft deze pokémon ontworpen. Alsof al die geesten niet veel beter in elk ander fucking object op de aardbodem hadden kunnen kruipen dan een stuk bij elkaar geklonterd zand. D bonus is deze pro-tip van de Pokédex:

If you build sand mounds when you're playing, destroy them before you go home, or they may get possessed and become Sandygast. (Pokémon Ultra Moon)

 Sandygast Pokémon
                     

Magikarp

We sluiten af met hét uitschot van de Pokémon-wereld. Het pispaaltje van de Pokédex: Magikarp. Ja, de Pokédex is zelden een bitch, maar als het gaat om Magikarp krijgt de vis er onvervalst hard van langs. Elke generatie weer. En dat is ook niet heel gek, Magikarp kan immers niet veel meer dan een beetje rondzwemmen en maximaal zo’n 2,13 meter de lucht in springen. Zijn enige move is Splash, de meest nutteloze move in de games, en als hij niet zo’n badass evolutie had zouden er waarschijnlijk een stuk minder van bestaan. Evolutie heeft er door de jaren voor gezorgd dat Magikarp alleen maar zwakker is geworden, met als resultaat dat de Pokédex regelmatig woorden en zinsdelen als ‘underpowered’, ‘weak’ en ‘a pathetic excuse for a Pokémon’ gebruiken.

It is virtually worthless in terms of both power and speed. It is the most weak and pathetic Pokémon in the world. (Pokémon FireRed)

Magikarp
                           

De Lore achter Pokémon Serial:

Dinsdag 29/1 – Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Dinsdag 26/2 – Deel II (Wegwijs in het Pokémon Multiverse)

Dinsdag 26/3 – Deel III (De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary's)

Dinsdag 23/04 - Deel IV (De objectief domste Pokémon en Pokédex-omschrijvingen)

REACTIES (5) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord