De Lore Achter Pokémon Deel 3 – De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary’s 

De Lore Achter Pokémon Deel 3 – De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary’s 2019-04-23T15:08:34
De gemiddelde Pokémon-game en -animeaflevering houdt zich niet bezig met grote, existentiële vraagstukken, maar ook het Pokémon-universum kent een begin en ooit een eind. Vandaag staat Marvin stil bij de geboorte van het Pokémon-universum en de vele Mythical en Legendary pokémon die daar een steentje aan bijdroegen.

In den beginne, nog voor het Pokémon-universum bestaat, is er alleen een donkere leegte – en chaos. Er duikt ineens een ei op, waar de allereerste pokémon in zit. Zijn naam is Arceus en hij zal verantwoordelijk zijn voor alles wat we kennen uit deze franchise. De pokémon werd eigenlijk pas geïntroduceerd in de vierde generatie Pokémon-games, waarin zijn Pokédex-omschrijving onder andere zegt dat hij verantwoordelijk is voor de vorming van het universum. Dit doet ‘ie met zijn “1.000 armen”, die hij mogelijk ook gebruikt bij het vormen van de wereld.

Hoe het kan dat Arceus zomaar even opduikt in een eitje weten we niet. Volgens de mythes zorgt een beetje chaos daar nou eenmaal voor, maar er zijn heel wat Pokémon-fans die er hun eigen interessante theorieën op nahouden. Eentje heeft te maken met de Unown, pokémon uit de tweede generatie die gevormd zijn naar de 26 letters van het alfabet, een uitroepteken en een vraagteken. Unown leven in hun eigen dimensie, maar komen zo nu en dan ook in de onze kijken. Alleen lijken ze niet krachtig, maar in grote groepen komt er onder andere volgens de Pokédex een “vreemde kracht” vrij. Krachtig genoeg om de realiteit te vervormen.

Arceus film Pokémon

Volgens een theorie zouden Unown de bouwstenen van het Pokémon-universum kunnen zijn, de bron van alle chaos aan het begin. Een andere theorie stelt dat de Unown de 1.000 armen van Arceus voorstellen, en dat Arceus ze maakte om hem te helpen dingen te creëren. Dat laatste klinkt best logisch; ook in de games zijn Unown en Arceus aan elkaar verbonden. Het geluid dat Unown maakt in de game is maar bij één ander ding te horen, de Azure Flute. Waar dat ding vandaan komt is onduidelijk, maar mensen kunnen hem gebruiken om een brug te slaan tussen de Spear Pillar in Sinnoh en de Hall of Origin, waar Arceus zit.  

Tijdens het Arceus-evenement in Heart Gold/Soul Silver (verkrijgbaar via giveaway-codes in 2009), waarin hij zijn kracht om “leven te creëren uit niets” tentoonstelt door Giratina, Dialga of Palkia te maken. Zodra de speler een keuze heeft gemaakt verschijnen er een hoop Unown, waarna een trippy cutscene start. Een cutscene waarin Arceus even onze realiteit namaakt, alles om een tienjarige een van de krachtigste en belangrijkste pokémon ooit te geven. Of de Unown de eerste keer ook zo belangrijk zijn weten we niet, maar één ding is zeker: Arceus creëert Giratina, Dialga en Palkia – de ‘creation trio’.


                          

Creation Trio en hun nazaten

Dialga krijgt de kracht van tijd, Palkia de kracht van ruimte en Giratina de kracht van antimaterie. Het pakt niet helemaal goed uit, want Giratina is een tikkeltje te destructief en papa/god Arceus verbant hem als straf naar de Distortion World. Samen slagen Dialga en Palkia erin het universum en de Pokémon-wereld te maken, maar ook Arceus zit niet stil. Hij maakt nog eens drie legendarische pokémon in de vorm van Uxie, Mesprit en Azelf - volgens de Pokédex van laatstgenoemde komen ze allen uit hetzelfde ei. De drie Psychic-types zijn verantwoordelijk voor respectievelijk kennis, emotie en wilskracht. Het wordt gezegd dat het trio daarbovenop Dialga en Palkia in toom houdt wanneer die weer eens boos worden. 

Pokémon Lake Guardians

Uxie, Mesprit en Azelf duiken elk een meer in Sinnoh in (Lake Acuity, Verity en Valor te zien in Pokémon Diamond/Pearl) en verdienen zo de bijnaam Lake Guardians. Zodra de mensen in het universum komen kijken zorgen de drie dus voor hun kennis, emotie en wilskracht, maar de legendarische pokémon blijven wel uit de buurt van de mensheid wanneer die miljoenen later hun kop opsteken. De volgende belangrijke pokémon die ontstaan zijn niet het directe werk van Arceus, ze zijn waarschijnlijk producten van de natuur.

De groene draak Rayquaza ontstaat als gevolg van mineralen in de ozonlaag van de aarde, lavapokémon Groudon ontstaat in de kern ervan en Kyogre vormt in de dieptes van de latere oceanen. Vervolgens helpen twee van hen met het vormen van de leefbare wereld; Groudon zorgt voor land, Kyogre vult de zeeën. Wanneer de twee elkaar toevallig tegenkomen blijken ze geen goede vrienden; een epische strijd barst los tot Rayquaza zich ermee bemoeit. De land- en zee-makers trekken zich terug in grotten, en worden pas weer wakker tijdens de gebeurtenissen in Pokémon Ruby/Sapphire/Emerald. 

Kyogre, Groudon en Rayquaza Pokémon
                        

Regigigas en Mew

Nog voordat Arceus vrolijk normale, alledaagse pokémon zoals we die vandaag kennen kan rondstrooien moet de wereld nog een klein beetje aangepast worden. Speciaal daarvoor roept hij Regigigas tot leven, en die legendarische pokémon is sterk. Zó sterk dat hij de gigantische landmassa van Groudon uit elkaar trekt en zo nieuwe continenten vormt. Hierna is de aarde zo goed als klaar om bewoond te worden; onder invloed van Arceus ontstaan verschillende klimaten, en elk krijgt te maten met een nieuw soort pokémon.

Regigigas

Binnen enige tijd zitten woestijnen vol met Victini, zitten Diancie ondergronds en in grotten, vliegen Jirachi door de lucht en drijven Manaphy door de zeeën. Waarschijnlijk vullen ook drie andere pokémon de velden en bossen van de wereld (hun exacte historie is onbekend, maar hun legendarische status verraadt enige ouderdom): Meloetta, Shaymin en Celebi.

Nou ja, drie – eigenlijk zijn het er vier, want de alom bekende Mew is werkelijk overal en nergens te bekennen. Mew is in deze tijd zo wijdverspreid omdat ze zich uitstekend aan hun omgeving kunnen aanpassen. Wetenschappers komen later met de theorie dat Mew, omdat hij de enige pokémon in de game is die élke move kan leren, de voorouders zijn van alle aardse pokémon. Sommigen denken dat ze rond dezelfde tijd als Groudon en Kyogre tot leven komen. 

Pokémon Mew

                       

Een herkenbaar scenario

De vele Mew beginnen na verloop van een lange tijd te evolueren in pokémon die wat beter op hun nieuwe omgevingen zijn afgestemd. Naar verwachting 300 miljoen jaar vóór de gebeurtenissen in de Pokémon-games ontstaan zo de prehistorische pokémon. Pokémon als Kabutops en Omanyte. Honderden miljoenen jaren volgen en het pokémon-leven op aarder wordt steeds diverser. Pokémon als Aerodactyl en Lileep duiken op, maar aan het evolutiefeestje komt rap een einde. Een gigantische meteoriet raakt de aarde, waarbij de meeste prehistorische pokémon (later ook wel fossil pokémon genoemd) het loodje leggen.

Prehistorische pokémon

Enkele honderdduizenden jaren geleden begint het leven op aarde weer langzaam; de natuur doet zijn werk, pokémon als Relicanth zwemmen nog vrolijk rond en na verloop van tijd duiken ook de eerste tekenen van mensen op. Tijdens een lange ijstijd leren mensen de pokémon te gebruiken en zij aan zij te leven, waarna de beschaving in grote lijnen die van ons volgt. Evolutie zorgt er in de tussentijd voor dat er steeds meer pokémon ontstaan, maar ook de legendarische pokémon en zelfs Arceus zitten niet stil.

Dat alles, waaronder een grote pokémon-oorlog, de ontdekking van Mega Evolutions en het ontstaan van talloze legendarische pokémon die we in de games zijn tegengekomen, is voer voor een andere keer. Ook de menselijke invloed op pokémon-evolutie, zoals bij het creëren van Mewtwo en het tot leven wekken van Genesect, is denkvoer voor een andere dag. Genoeg info voor nu, want als je vanavond gaat slapen weet je in ieder geval je wie op je knietjes kunt bedanken voor jouw favoriete pokémon en regio’s uit deze franchise. All hail Arceus!

Arceus pokémon
                  

De Lore achter Pokémon Serial:

Dinsdag 29/1 – Deel I (de 11 meest bizarre Pokédex-openbaringen)

Dinsdag 26/2 – Deel II (Wegwijs in het Pokémon Multiverse)

Dinsdag 26/3 – Deel III (De geschiedenis van het Pokémon-universum en de Legendary's)

Dinsdag 23/04 - Deel IV (De objectief domste Pokémon en Pokédex-omschrijvingen)

REACTIES (4) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord