De grootste WTF-momenten in games 

De grootste WTF-momenten in games 2017-01-23T16:27:05
Verbazing is ongetwijfeld de tofste emotie die een game kan veroorzaken en zorgt voor de meest memorabele momenten. Sven ging op zoek naar die gebeurtenissen waar we nog dagen, nee, weken van moesten bijkomen: de grootste WTF-momenten in games.

We laten ons het liefst iedere dag helemaal kapot verwonderen door games. Is het niet door meeslepende gameplay of een spannend verhaal, dan wel door fantastische graphics, mooie omgevingen en explosies en shit. Dat lukt jammer genoeg niet altijd even goed, want we zijn inmiddels wel wat gewend. Maar zo heel af en toe, als de sterren en planeten precies goed staan, vindt er iets plaats op je scherm dat zijn weerga niet kent! Iets waardoor je direct onbeheersbaar schreeuwend door je kamer begint te stuiteren, of juist iets waar je alleen maar sprakeloos en met open muil naar kunt staren. Zo’n gebeurtenis waarbij je denkt: “HOLY CRAP!! Wat overkomt me NU in godensnaam?!!”. Precies, dat soort momenten. Bij onderstaande zaken uit de gamegeschiedenis hebben we vermoedelijk collectief het hards WHAT THE FUCK geroepen, meestal in positieve zin!
   

Dead Space 2 - Baby Necromorph

Nasty monsters, afgehakte ledenmaten, jump scares en heel veel bloed zijn aan de orde van de dag in Dead Space. In zo’n misselijkmakende omgeving is er één moment dat daar nog eens met kop en schouders bovenuit steekt. En nee, het is niet die ene scène met het oog. Ik hoef er weinig woorden aan vuil te maken, baby’s in games zijn sowieso opvallend vaak slechtnieuws! Kruis een pasgeboren kind met zo’n smerige necromorph en demonstreer dat moederliefde écht geen grenzen kent, en je hebt een knap ziek tafereel in je game. Ziek, zeg ik je! ZIEK!!!

     

Metal Gear Solid - Psycho Mantis

Het WTF-niveau in Metal Gear Solid is over het algemeen al relatief hoog, maar met een gezonde dosis suspension of disbelief voel je je in die theatrale wereld al snel prima thuis. Tot je deze fucker tegenkomt, natuurlijk. Qua verschijning is hij niet eens uitzonderlijk gestoord, het is vooral de manier waarop de bossfight met Psycho Mantis de vierde wand weet te doorbreken dat ons brein deed exploderen. Hij vertelt je welke games je gespeeld hebt en kan je controller laten bewegen! Tijdens het gevecht ben je kansloos, want hij ziet al je bewegingen van te voren aankomen. De geniale oplossing maakt dit WTF-moment compleet: je controller van poort verwisselen om de klootviool in verwarring te brengen. Nice.

    

BioShock - Would you kindly...

Niets werkt zo fijn om onze bolletjes op hol te brengen dan een lekkere plottwist! En wat plottwists betreft kunnen we moeilijk om BioShock heen, hoeveel er ook over geschreven is. Dat de gast die je de hele game geholpen heeft stiekem heel iemand anders is, is nog niets bij de manier waarop hij je al die tijd in zijn greep gehouden heeft. Dat blijkt dat je personage blindelings alles doet wat hem wordt opgedragen bij de woorden “would you kindly”, doet je beseffen dat vrije wil in games (of misschien zelfs in het leven?) eigenlijk altijd een illusie is. A man chooses, a slave obeys...

     

Red Dead Redemption - Die ene glitch

Omdat ze (meestal) niet opzettelijk zijn, horen ze misschien niet echt in dit rijtje thuis, maar bugs en glitches zorgen toch regelmatig voor een bulderende ‘WTF!!?’ door je game room! Dus vooruit, ééntje dan. Red Dead Redemption wordt regelmatig geroemd als één van de beste games ooit, maar wat velen vergeten is dat Rockstars western epos uitzonderlijk glitchy was bij de release in mei 2010. Toegegeven, het zorgde dan ook wel voor één van de beste glitches ooit! Iets met verwisselde character models tussen mensen en dieren… alle dieren. Het gerucht gaat dat Kojima zijn inspiratie voor Death Stranding uit dit specifieke WTF-moment heeft gehaald.

   

Star Wars: Knights of the Old Republic - Darth Revan

Hier nog een van gamings meest OMGWTF-waardige plottwists en bovendien een Star Wars-waardige onthulling! De hele game hoor je geruchten over de wandaden van een nasty sith genaamd Darth Revan, tot je erachter komt dat je die duistere knakker gewoon zelf bent. Een cruciaal feitje dat je na een grondige brainwashing van de Jedi compleet vergeten was. Hierna besef je dat je niet meer kunt veranderen wie je geweest bent, maar wel wel wie je vanaf nu wordt. Je leven voort zetten als koene Jedi ridder en redder van universum behoort tot te opties, hoewel de trip eindigen bij de Dark Side stiekem veel leuker is...  

    

Fallout 3 - Megaton

Het is een van de eerste dingen die je tegenkomt zodra je in Fallout 3 de Vault verlaten hebt: een dorpje genaamd Megaton, gebouwd rondom een onontplofte atoombom. Al snel krijg je een quest om de bom te ontmantelen, wat automatisch de vraag oproept of de bom ook kan exploderen. Ja, dat kan. Dankzij jou! Tot op het laatste moment geloof je niet dat het 200 jaar oude geval nog gevaarlijk kan zijn, maar al snel blijkt het tegenovergestelde. Gefeliciteerd, je hebt zojuist de belangrijkste nederzetting van de Capital Wasteland, inclusief inwoners, met één druk op de knop van de kaart geveegd. W. T. F.  

    

Call of Duty 4: Modern Warfare - Nuke

Twee kernbommen in één artikel! Zou het soms iets met Trump te maken hebben? Hoe dan ook, deze is minstens net zo memorabel als de vorige. Voor tegenstanders van scripted sterven is dit moment vast een klap in het gezicht, wat dan weer gecompenseerd wordt door de algehele epicness ervan. Je bent als een malle schietend aan het rennen richting de heli, terwijl je iedereen probeert te evacueren, om zoals in een spannende actiefilm op het nippertje te ontsnappen aan een nucleaire explosie. Maar dit is geen Michael Bay, nee! In Modern Warfare gaat iedereen gewoon dood. Maar voor je dood gaat, kom je nog even de neergestorte heli uitgestrompeld, om te creperen bij het aanzicht van een verwoeste stad.

    

Metroid - Samus is een chick

Nu zouden we niet meer zonder haar kunnen, maar ooit was er een moment dat iedereen er vanuit ging dat Samus Aran een dude was. Gewoon een of andere space marine met een dikke gun. Pas aan het einde van de eerste Metroid kwam de aap uit de mouw en ging Samus’ ruimtepak uit, hetgeen een grote schok veroorzaakte bij spelers. Heb ik nou die hele game uitgespeeld met een chick?! Het was even wennen, maar sindsdien is ze uitgegroeid tot een van de grootste gameheldinnen van allemaal. De enige vraag die nu nog telt: waar de F*%# blijft die nieuwe, fatsoenlijke Metroid game, Nintendo!?

    

Enkele favoriete WTF-momenten van de redactie:


Roy: Zo’n beetje alle eindbazen in Bayonetta.

Graddus: Toen ik aids kreeg van een hoer in Leisure Suit Larry. 

PeterKoelewijn: Link die volwassen wordt in de Temple of Time in Ocarina of Time.

Bas: Dat je in de eerste FIFA weg kan rennen voor de scheids als een kaart krijgt. 

 Jurjen: Dat Super Mario Bros. 3 level met 3D-flip in Paper Mario: Color Splash.

Nick: De achtervolging in door seksslaven voortgetrokken riksja’s in Saints Row 3. 

 

Tot zover de beste WTF-momenten in games. Heb jij ook wel eens iets meegemaakt wat jouw hersenplan letterlijk en/of figuurlijk volledig wist te detoneren?! Vertel het ons in de comments!
    

REACTIES (51) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord