De geschiedenis van de controller deel 2!  

De geschiedenis van de controller deel 2! 2013-08-20T15:31:21
Een tijdje geleden ging onze stagiair Florian al helemaal los op alle verschillende controllers die de gamegeschiedenis rijk is. Hij was zo lekker bezig dat hij halverwege besloot om er maar twee delen van te maken. Echter, de belofte om de week erna het vervolg te posten, is hij niet nagekomen. Wat perstripjes, katers, Baklap TV en natuurlijk de fantastische, uitgerangeerde Power Unlimited Rangers later presenteert hij alsnog: de Geschiedenis van de Controller deel 2!

PlayStation 2
De vorige keer heb ik het al over de oude controllers gehad en dus ga ik nu verder met de wat nieuwere controllers die wat verser in het geheugen liggen, zoals de Dual-Shock controller van Sony. Na de ietwat rare, maar toch revolutionaire controller van de Nintendo 64 had Sony zoiets van, die rumble mogelijkheid en dat pookje moeten wij ook hebben! Dus wat heeft Sony gedaan? Ze hebben gewoon de ‘oude’ PSOne controller gepakt, er twee pookjes op gezet en z’n ingewanden verrijkt met een heuse rumble feature.

Het mooie van de controller was dat ie wel vertrouwd aanvoelde, maar toch next-gen features had. The best of both generations zullen we maar zeggen. Het tweede pookje was vooral bestemd voor First Person Shooters en de besturing van de camera. We hebben allemaal gezien dat dat goed werkte op de N64 met de gele knopjes die als pookje dienden met GoldenEye 007. Goed gejat Sony! Euh… goed gedaan Sony!

GameCube
Na de ietwat vreemde Nintendo 64 controller moest Nintendo met een nieuwe look komen. De N64 controller was bij veel mensen geliefd, maar er waren toch ook veel klachten over het hele tri-wing concept. Wat doe je dan? Dan gooi je je button layout door elkaar en pas je je ontwerp aan! Dat is ook precies wat Nintendo gedaan heeft.

Ik moet zeggen dat de GameCube controller meer dan geslaagd was. Hij lag echt goed in de hand en alle knoppen zaten op een plek waar je ze zou verwachten. Geen rare dingen aan de achterkant van de controller, nee gewoon A,B,X,Y en een L en R schouderknop. Ook de Z knop was goed te vinden op de R1 plek. Ok, als ik iets moet zeiken over deze controller dan is het over het ietwat kleine tweede pookje. Als die nou net zo groot was al z’n grote broer links van hem, dan was ik helemaal hyped geweest. Maar goed, da’s mierenneuken, de GameCube controller is de shit!

Xbox
Ten tijde van de release van de Xbox moet Microsoft gedacht hebben dat de controller ongeveer net zo groot moest worden als de console zelf. En ik moet zeggen dat ze dicht in de buurt komen. Ik had het in deel 1 al over de koelkast waarmee je je Jaguar console moest aansturen, maar de Xbox controller spant de kroon. Als die Jaguar controller een koelkast is dan is de Xbox controller een euh… complete koelcel! Aan de bovenkant was er ook nog plaats voor een memory card en een headset en daarmee was het helemaal een grote unit! Hoe de hell hebben die kleine Japanners die controller ooit vast kunnen houden? Ehm… nou niet, maar dat gaf niet echt want Japan wilde helemaal niks hebben van de console van Microsoft. Verder zaten alle knoppen er wel op die je verwacht, behalve dan die ongebruikelijke witte en zwarte. Gelukkig kwam er later nog wel een andere versie van de controller die iets kleiner was. De zogenaamde S controller.

PlayStation 3
Laten we een stapje vooruit gaan naar de huidige consoles, want anders blijf ik lullen en moet ik er nog een deel 3 van maken ook. Daarom bespreek ik nog ff de huidige consoles met bijbehorende controllers, te beginnen bij de PlayStation 3. Qua uiterlijk is er helemaal niks veranderd ten opzichte van de PS2 controller, behalve dat ie draadloos is en de L2 en R2 knoppen triggers zijn geworden. Aan de binnenkant is de controller zeker wel veranderd. Er zit natuurlijk een Six-Axes motion sensor in die het mogelijk maakt bepaalde bewegingen van de gamer vast te leggen. Nou kan ik natuurlijk heel flauw gaan zeggen dat Sony dat weer goed gejat heeft van Nintendo en dat doe ik dan ook…

Het nadeel van de Six-Axis controller is dat ie niet trilt! Een hele stomme fout van Sony natuurlijk! Sony zei ten tijde van de release zelfs dat rumble van de oude school is en niet meer interessant voor deze generatie. Auw, beetje stom, Sony! Gelukkig kwamen ze er op terug en hebben ze in Japan al wel een nieuwe tril controller voor de PS3, de Dual-Shock 3. Binnenkort gelukkig ook in Nederland verkrijgbaar.

Xbox 360
Over de Xbox 360 controller wil ik heel kort zijn. Microsoft heeft heel goed gekeken naar de fouten van de eerste Xbox controller en heeft toen gedacht, damn dat was ruk, dat moet helemaal anders. Gelukkig dachten ze dat, want naar mijn mening heeft Microsoft echt een puik stukje controller afgeleverd. Hij heeft niks fancy’s qua opties zoals motion sensors, maar hij voelt gewoon rock solid. Hij is draadloos, trilt als een gek, is precies zwaar genoeg, de knoppen zijn makkelijk te vinden en hij ligt echt heerlijk in de hand. Niks meer aan doen, goed gedaan Microsoft!

Wii

Philips probeerde het al een keer met een controller in de vorm van een afstandsbediening op hun CD-I. We weten allemaal hoe dat afliep, dat was op z’n zachtst gezegd niet echt succesvol! De Wii-Mote van Nintendo daarentegen is niet aan te slepen. Het lijkt wel of iedereen dat ding tof vindt, inclusief je schoonmoeder, zusje en oma! Op zich is het ook best logisch dat non gamers het aanspreekt, want het lijkt immers heel erg op je afstandsbediening van je tv. En dat snapt iedereen…

Het vette van de Nintendo Wii controller is natuurlijk de motion sensor. Nintendo heeft heel goed gekeken hoe ze de besturing van games anders kunnen maken en sjeezus, dat hebben we geweten. Hadden jullie ooit gedacht dat je ooit wild zwiepend voor je tv zou staan, omdat je je buurmeisje wil verslaan met een potje tennis?! Fokkin briljant. Het werkt als een gek, is niet al te duur en is voor iedereen te begrijpen, hulde Nintendo!

Het enige nadeel dat ik kan verzinnen is dat hard-core gamers zoals wij het nu wel een beetje hebben gehad met al die mini-games en we met z’n allen zitten te wachten op echte brute games die ons weer blij maken dat we die console hebben aangeschaft. Neemt niet weg dat de Wii-mote in ieder geval heel goed gelukt is en daar gaat het toch om… in deze special!

REACTIES (0) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord