De geschiedenis van Assassin’s Creed – Deel 2 

De geschiedenis van Assassin’s Creed – Deel 2 2020-05-22T20:42:24
Assassins’s Creed is een gigantische franchise en de hype voor het volgende deel laait dan ook langzaam maar zeker weer op. Daarom zette Jacco zijn capuchon op om van grote hoogte in de geschiedenis van de serie te duiken. Lees vandaag het tweede deel van dit drieluik.

Check hier het eerste deel van de geschiedenis van Assassin’s Creed.

Assassin's Creed

(R)evolutie

Na Assassin’s Creed Revelations slaan de eerste symptomen van franchisemoeheid toe, maar gelukkig ziet Ubisoft dat aankomen: nog voor Brotherhood begint een tweede studio in Montreal aan Assassin’s Creed 3. Het derde deel brengt een vernieuwde engine en een gloednieuwe setting met zich mee, namelijk de Amerikaanse Revolutie. Spelers volgen ditmaal de jonge, half-Mohawk, half-Britse Ratonhnhaké:ton, Connor voor de mensen die dat niet kunnen uitspreken. Wanneer zijn dorp in vuur en vlam opgaat en zijn moeder voor zijn ogen sterft, besluit Connor mee te vechten in de revolutie en tegen de Templars.

Het verhaal is echter een van de redenen dat Assassin’s Creed 3 hedendaags wordt gezien als een van de mindere delen. Het is geinig dat Connor bekende koppen als George Washington en de Founding Fathers ontmoet, en dat zijn vader onderdeel is van de Templars, maar zijn ingetogen persoonlijkheid is simpelweg veel minder boeiend dan die van Ezio. Ook het tempo van de game is merkwaardig. Het duurt namelijk uren voordat spelers met de volleerde Assassin aan de slag kunnen en de onderbrekingen om Desmonds verhaal te vertellen zijn frequenter dan normaal. Het is dan ook de laatste keer dat Desmond de hoofdrol speelt in het heden, waarna de serie flexibeler wordt met hedendaagse protagonisten.

Ook is er kritiek op de spelwereld, die compleet anders is dan de bruisende steden van voorheen. Assassin’s Creed 3 laat spelers los in grootschalige natuurlandschappen, waarin ze vloeiend door bomen navigeren en zo nu en dan een relatief laag gebouw beklimmen in Boston. Platformen is een van de speerpunten van de franchise, maar dat element is behoorlijk teruggeschroefd.

Assassin's Creed 3

Het bovenstaande klinkt alsof Assassin’s Creed 3 één groot drama is, maar dat is niet waar. Duizenden nieuwe animaties zorgen voor een zeer vloeiend en complexer vechtsysteem, waarbij Connor gebruikmaakt van zijn brute tomahawk, bajonetten op geweren en in stealthmodus de rope dart. Ook kunnen spelers hun thuisbasis uitbouwen en NPC’s uitnodigen om daar een bestaan op te bouwen, en jagen op wilde beesten om een extra zakcentje te verdienen of nieuwe uitrusting te maken.

Een zeer noemenswaardige verandering zijn de spannende nautische gevechten. Het is nog niet bijster uitgebreid, maar dankzij een dynamisch weersysteem en verschillende upgrades voor de boot Aquila wel een boeiende feature. Zo boeiend, dat zeegevechten een échte nieuwe koers voor de volgende game inluiden.

Vrijheid

De release van Assassin’s Creed 3 gaat overigens ook gepaard met die van de Vita-game Assassin's Creed 3: Liberation. Het is de eerste Assassin’s Creed-game met een vrouw in de hoofdrol: Aveline de Grandpré, die vecht tegen de Templars in New Orleans. Het is een aardige game met een volwaardige open wereld en thema’s als slavernij, maar het simpele verhaal en de haperende framerate zorgen er voor dat de game het niet haalt bij de grote titels. Liberation is trouwens lang niet de enige handheld-Assassin’s Creed of spin-off. Op de PSP verscheen bijvoorbeeld het redelijke Assassin’s Creed Bloodlines met Altair in de hoofdrol en vanaf 2015 verschenen de Assassins Creed Chronicles-titels: verfrissende ‘2,5D’-platformers. En dat zijn alleen nog maar de games; Assassin’s Creed is inmiddels een gigantische transmediafranchise met films, boeken en comics.

Assassin's Creed Liberation

Frisse wind

Na het derde deel breekt een transitieperiode aan voor de franchise. Een die zich klaarmaakt voor een nieuwe generatie consoles in 2013 en de frisse wind biedt die zijn voorganger eigenlijk had moeten zijn. Assassin’s Creed 4: Black Flag is namelijk een piratengame, en wel de beste piratengame ooit gemaakt. De ervaring is totaal anders dan de voorgaande delen, met verschillende eilanden, verborgen schatten op de Caribische zeebodem en een verhaal dat moreel gezien een van de meest interessante uit de franchise is.

De belangrijkste en meest vernieuwende feature in Black Flag zijn de zeegevechten, die ten opzichte van het derde deel flink zijn uitgebreid. Spelers gaan de strijd aan met kleine schepen, maar ook heuse fregatten en oorlogsschepen die een geüpgradede Jackdaw en doordachte tactieken vereisen om ze naar de bodem te laten zinken. Het toffe is dat de game spelers die handvatten geeft, met mortieren, zijkanonnen, een ram en zelfs de optie om schepen te enteren, stilletjes of met grof geweld. Zelfs tijdens de endgame, waarbij spookschepen verschijnen, blijven zeeslagen een heus spektakel en een ijzersterk aspect van Black Flag.

Assassin's Creed 4: Black Flag

De Jackdaw biedt spelers ook de kans om zonder verplichtingen en obstakels op eigen houtje de grote spelwereld te verkennen, en bijvoorbeeld aan te meren op kleine eilandjes. Dankzij Maya-puzzels, verborgen schatten en zeer catchy zeeliederen lonen dat soort ontdekkingstochten altijd - al is het maar om het vakantiegevoel dat de game biedt. Niet dat Black Flag vrij is van traditionele gameplay: het blijft immers een Assassin’s Creed-game. Zo nu en dan moeten spelers vijanden achtervolgen in grote steden als Nassau en Havana, door de bosjes sluipen of – ditmaal met twee hele vette pistolen – oneindig aanvallen counteren en vijanden lekschieten tijdens zwaardgevechten.

Ook het verhaal is een van de redenen waarom het vierde deel door sommigen wordt gezien als het hoogtepunt van de franchise. De piraat Edward Kenway is totaal anders dan voorgaande protagonisten en neemt het niet zo nauw in het leven. Hij zuipt, moordt en doet alles wat God verboden heeft. Althans, aan het begin van de game. Gedurende het spel komt hij namelijk in aanraking met een aantal legendarische piraten zoals Blackbeard, die vechten om hun dubieuze manier van leven te behouden en daarin falen. Dat geeft Kenway een bijzonder perspectief, dat hem een totaal ander mens maakt. Met sterke voice-acting en extra flair van de verse PlayStation 4 en Xbox One komt het piratenverhaal van Black Flag goed tot z’n recht.

Assassin's Creed 4 Black Flag

Gebakken poep

Hoewel Black Flag een mooie game is, is ook duidelijk dat de engine behoorlijk aan vernieuwing toe is. Daarom begint het team dat de eerste drie titels ontwikkelde in 2011 al met de nieuwe engine en opzet voor de eerste échte next-gen titel: Assassin’s Creed Unity. Menig gamer huivert bij het horen van deze naam, want Unity staat ook wel bekend als gebakken poep. Ubisoft zelf zegt dat de ontwikkelproblemen van de game veel overeenkomsten hebben met het eerste deel: een game moeten ontwikkelen terwijl de engine nog niet staat. Het is alsof je een race rijdt terwijl je aan de auto sleutelt.

Ondanks prachtige trailers met revolutionair Parijs in de hoofdrol, valt de game bij release behoorlijk tegen en wordt Ubisoft overspoeld met kritiek. Onderdeel daarvan is dat Watch Dogs volgens velen consumenten ook misleidde met gameplaybeelden die veel mooier oogden dan het eindproduct. Het eindresultaat van Assassin’s Creed Unity is echter vele malen problematischer. De game zit vol met – soms hilarische – bugs, heeft last van framerateproblemen en pop-in die spelers tot het uiterste drijven. Unity is simpelweg té ambitieus.

Helaas worden de meeste problemen nooit echt opgelost, want ondanks inmiddels zeven verschillende ontwikkelstudio’s is Ubisofts schema te strak om Unity fatsoenlijk op te poetsen. Dat is doodzonde, want in de kern is Assassin’s Creed Unity een aardige game. Het op schaal nagemaakte Parijs ziet er vandaag de dag nog prachtig uit, met schitterend interieur en imposante trekpleisters als de Notre Dame.

Assassin's Creed Unity

Ook de gameplay is verder gestroomlijnd. Zo kunnen spelers eenvoudiger afdalen - zonder per ongeluk te springen en hun nek te breken – zijn eenvoudige counter-kills verwijderd, is er een aparte knop om in stealthmodus te gaan en kunnen er punten gespendeerd worden aan drie specialiteiten. De belangrijkste toevoeging is co-op, dat bij lancering voor geen meter werkt, maar op zich een toffe toevoeging is waar ook solospelers van profiteren. Veel missies bieden namelijk meer invalshoeken en mogelijkheden om doelwitten om te leggen, wat spelers meer vrijheid biedt.

De plot is tot slot beter dan de meesten willen toegeven. Arno Dorian deelt een hoop eigenschappen met Ezio, en het feit dat zijn vermoorde stiefvader en grote liefde Élise onderdeel zijn van de Templars maakt de boel vrij interessant. Het is wel frappant dat de stemacteurs allen een Brits accent hebben, terwijl de game zich nota bene afspeelt in Parijs. Maar goed, voor de meesten is het verhaal de worsteling met de gameplay het helaas niet waard.

Ondergesneeuwd

Een neveneffect van de controverse rondom Assassin’s Creed: Unity is dat de Rogue, dat op dezelfde dag verschijnt voor PlayStation 3 en Xbox 360, een beetje wordt ondergesneeuwd. Dat terwijl de insteek van de game vrij interessant is. Dit laatste deel van de ‘Kenway-trilogie’ volgt Shay Cormac namelijk, die de Orde van de Assassins verraadt voor de Templars. De game is in feite een directe opvolger van Black Flag; het bevat dezelfde soort zeegevechten rondom de Noordelijke IJszee, de Atlantische Oceaan, en New York in de achttiende eeuw.

Assassin's Creed Rogue

Omdat de Templars een stelletje rijke stinkerts zijn, heeft Cormac toegang tot een aantal nieuwe snufjes, zoals betere kanonnen en opzetstukken die zijn geweer in een heuse granaatwerper veranderen. Verder is de gameplay exact hetzelfde als Black Flag, maar dan in een iets kleinere spelwereld. Rogue legt hier en daar ook pijnlijk bloot wat de tekortkomingen zijn van de voorgaande Assassin’s Creed-games, maar is vanwege het verhaal voor fans van het vierde deel nog wel de moeite waard om in te duiken.

Dit was deel 2 van de geschiedenis van Assassin’s Creed. Check hier het derde en laatste deel!

REACTIES (25) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord