De favoriete videogame protagonisten aller tijden van de PU-redactie 

De favoriete videogame protagonisten aller tijden van de PU-redactie 2019-12-17T15:17:00
Een meeslepend verhaal vraagt om een solide protagonist. De afspiegeling van goed versus slecht zorgt er vaak voor dat de speler helemaal meegesleept wordt in de game-ervaring. Wimpie vroeg daarom een aantal collega's van de PU-redactie welke goedzakken zij in hun hartje gesloten hebben.

Alie: Nathan Drake

Wie mijn favoriete gamepersonage is? Na een nanoseconde over deze vraag nagedacht te hebben, wilde ik meteen Link uit The Legend of Zelda schreeuwen! Toen ik de vraag even iets langer in me om liet gaan, kwam ik echter tot een ander antwoord: Nathan Drake uit Uncharted. Kijk, Link is een soort leeg canvas waar je zelf allerlei emoties op kunt projecteren. Daardoor voelen de avonturen van Link alsof ik ze ZELF meegemaakt heb. Maar Nathan Drake zit van zichzelf al vol persoonlijkheid! Nathan is grappig, soms een beetje klungelig en zelfs kwetsbaar. Natuurlijk is ie topfit, maar ook weer geen superheld, ninja of special agent. Met andere woorden: het is net een echt mens. Of beter gezegd: een echt mens, die ik in het echte leven waarschijnlijk heel aardig had gevonden! Daarom voelen de avonturen van Nathan Drake alsof ik ze SAMEN met hem beleefd hebt. Niet ik maar Nathan staat centraal. En dat is helemaal niet erg als je personage zo leuk is als Nathan Drake!


      

Michel: Link

MichelGek genoeg ben ik niet zo snel weggeblazen van een protagonist an sich. Het is juist de combinatie met een goed geschreven verhaal en de ontwikkeling die een personage gedurende een game (of serie) maakt die mij wegblaast. De afgelopen jaren zijn er wel enkele namen die er voor mij tussenuit springen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan Kratos uit God of War, die in de meest recente game mijn hart verwarmde door de band met zijn zoon, en natuurlijk Joel en Ellie uit The Last of Us, die langzaam maar zeker steeds meer om elkaar gingen geven. Maar als ik echt mijn favoriete personage aller tijden moet kiezen, dan kom ik toch uit bij Link uit The Legend of Zelda. En dat is best vreemd: in feite is het een blank vel waar je als speler je eigen avontuurlijke impulsen in kwijt kunt. Maar juist daarom mag ik het ogenschijnlijk doodnormale jochie zo graag. Wanneer hij over Hyrule Field galoppeert of de zoveelste spannende kerker verkent, doet hij dat niet zozeer, maar ik. Hij overkomt zijn grootste angsten om een betere wereld voor zijn medemens te creëren. Of eigenlijk ik dus. Link is mijn favoriete personage, omdat ík het ben.


     

Graddus: Duke Nukem

GraddusDuke Nukem natuurlijk. Mijn god, wat mis ik die man. Helemaal in deze politiek correcte tijden. Met een welgemeend 'your face, your ass: what's the difference?' wint hij elke discussie, zelfs van de meest harige feminist of zielige SJW. Tuurlijk, misschien is de man een fossiel uit lang vervolgen tijden en was z'n laatste game niet veel soeps, maar zelfs nu, bijna 25 jaar later, komt er niets in de buurt bij Duke's oneliners uit Duke Nukem 3D. Niet mee eens? Luister dan goed, want de Duke heeft een boodschap voor je: 'You're an inspiration for birth control...'


    

PeterKoelewijn: Batman

PeterKoelewijnBatman is mijn favoriete gamepersonage want hij is fucking Batman. De meeste mensen kennen Batman natuurlijk van Batman de comic of van Batman van Tim Burton of van Batman Returns of Batman Begins of die kutfilm Batman & Robin. En laten we niet vergeten dat Batman ook in Batman: The Animated Series zit waarin Batman door dé Batman-stem Kevin Conroy wordt ingesproken. Conroy keerde terug om Batman te vertolken in Batman: Arkham Asylum, een nagenoeg perfecte game waarin Batman als nooit tevoren schittert. De vervolgen Batman: Arkham City, Batman: Arkham Origins en Batman: Arkham Knight zijn natuurlijk ook niet mis. Batman heeft jarenlang schijtgames gehad maar tegenwoordig gaat het stukken beter met het personage. Dus ja, Batman is niet alleen mijn favoriete comicpersonage maar ook mijn favoriete gamepersonage. BATMAN!


     

Dennis: Sam Fisher

DennisEr zijn talloze gamehelden die ik hoog heb zitten, van de pixelige Jump Man (Mario) tot de sterke heldin Lara Croft. Maar één sluit enorm aan bij wie ik zelf ben, en da’s Sam Fisher. Nee ik ben geen special agent, en nee ik kan geen spagaat doen tussen twee muren. Maar Sam is een man van weinig woorden, recht door zee en heeft een goede inborst. Hij is feitelijk een ouderwetse man, een manly-man, die niet zo van het nieuwerwetse is (tenzij het gaat om zijn awesome gadgets, duh). Ik ben nu eenmaal van de generatie A-Team en Knight Rider, waarin lompe zakken de hoofdrol spelen en Sam is wat dat betreft niet veel subtieler. Maar het is vooral de stem van Fisher die me zo pakt. Michael Ironside is zó ontzettend iconisch qua stem en acteerwerk (neem bijvoorbeeld zijn rol in Starship Troopers en Total Recall) dat ook ik oprecht pissed off was toen Blacklist een andere acteur gebruikte. Donder op, Eric Johnson. Dus bij dezen even een schop onder de hol van Ubisoft: Ga eens even héél snel een nieuwe Splinter Cell met Ironside maken!


     

Marvin: Doomguy

MarvinOm het kiezen tussen de tientallen ijzersterke personages die ik onder mijn vingers heb gehad iets makkelijker te maken, is dit een ode aan de stille lijders. Een goed personage hoeft namelijk niet te lullen en dat bewijst Doomguy als geen ander. Je raadt het niet, maar Doomguy zit in Doom en hij is alles wat ik van een shooter-hoofdpersonage verlang. Stoïcijns, daadkrachtig en in het bezit van de onnatuurlijke gave om duizenden kilo's aan wapens en munitie mee te slepen terwijl hij tweemaal in de lucht springt. Hij heeft überhaupt geen vaste naam - vaak iets in de trant van Doom Slayer (in de reboot), Space Marine of Doom Marine - en lijkt evenmin een persoonlijkheid te hebben. Alles wat ik wilde worden toen ik een klein jongetje was. Op de woede-uitbarstingen en demonenbloedlust na, dan...


     

Sven: Manuel 'Manny' Calavera

SvenBuenos Dias! Al jaren mijn favoriete game-personage draagt de naam Manuel Calavera, beter bekend als Manny uit Grim Fandango! Manny is simpelweg het meest bedaarde, meest nuchtere en in alle denkbare opzichten coolste cadaver dat ooit het land der doden heeft bewandeld. Met bijna evenveel gevoel voor stijl als voor rechtvaardigheid, ontwikkelt Manny zich als een charismatisch lijk met een hart van goud. En hij heeft geeneens een hart meer, kun je nagaan! En wat een carrièretijger ook, zelfs in het hiernamaals. Nadat hij vanwege 'conflict' met zijn werkgever zijn baan als reisagent voor overledenen is kwijtgeraakt, heeft hij furore gemaakt als vrijheidsstrijder, snackbarbediende, eigenaar van een restaurant/casino, matroos en uiteindelijk kapitein. Een veelzijdig figuur dus, die Manny. En toch zou zijn personage helemaal nergens zijn zonder de diepe, kalmerende stem van de Cubaanse acteur Tony Plana. Het kan me nog steeds instant kippenvel bezorgen als ik zijn stem weer ergens in een andere rol voorbij hoor komen. ¡Híjole, carnal!


     

Laura: Max Caulfield

LauraMijn favo personage is Max Caulfield. Ze is het hoofdpersonage uit een game die wat mij betreft mede door Max zo'n invloed heeft gehad. Ik twijfelde wel even tussen haar en dat andere personage uit Life is Strange, Chloe, maar ik denk dat ik me toch meer vereenzelvig met Max. Chloe is net even iets té rebels, hoewel Max daar ook heel goed in mee kan gaan. Alleen heeft Max nog wel een geweten dat af en toe tegen haar praat, vandaar dat het makkelijker is om me met haar te vereenzelvigen. Dat vind ik heel tof, want daardoor kun je je nog beter verplaatsen in een bepaald character. Ik snap ook wel waarom je juist zou kiezen voor iemand die totaal niet is zoals jijzelf, juist omdat je in een game toch al in een heel ander universum stapt, maar Life is Strange komt juist zo hard binnen omdat Max zo geloofwaardig en menselijk is. Dat terwijl ze wel een god-achtige gave heeft die we waarschijnlijk allemaal wel zouden willen, namelijk die om de tijd terug te spoelen.

     

Wimpie: Solid Snake

DwayneAls ik zelf dan ook nog een duit in 't zakje mag doen kies ik voor Solid Snake. En waarom? Snake is alles wat ik niet ben. Hij is een van de ziekste soldaten uit het moderne tijdperk, wist kogels van Revolver Ocelot te ontwijken, vocht tegen de gekste bovennatuurlijke strijders van FOXHOUND en Dead Cell, weerstond verschrikkelijke martelingen, stopte in de Metal Gear- en Metal Gear Solid-series eigenhandig meerdere nucleaire aanvallen van respectievelijk zijn genetische bloedverwanten Big Boss en Liquid Snake én was onderdeel van een schokkende samenzwering door een supergezellig clubje genaamd The Patriots. Dat hij als drager van een zeldzame verouderingsziekte nog één keer de ultieme strijd kon leveren tegen Gekko-mechs, elitesoldaten in strakke pakjes en de doppelgänger van zijn tweeling maakt hem tot de meest ultimatestrijderdeluxe-held die ik ook heb mogen besturen in een videogame. Vergeet ik nog iets? Ohja! Kojima baseerde hem op Snake Plissken uit de Escape Form-serie. Do I need to say more?!

Dat is allemaal leuk, onze favoriete hoofdpersonen, maar jij hebt ongetwijfeld ook een favoriet personage onder de knoppen gehad! Laat ons weten in de comments wat jouw favoriete videogame protagonist is!

REACTIES (17) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord