De evolutie van… Lara Croft 

De evolutie van… Lara Croft 2018-02-20T12:20:51
Binnenkort verschijnt er eindelijk weer een nieuwe film van Lara Croft en er is een heleboel gebeurd met de welbekende Tomb Raider om op dit punt te komen. Lara ziet er niet bepaald hetzelfde uit als tijdens haar debuut in 1996. In deze Serial over de evolutie van gamepersonages neemt Laura onze favoriete grafrover onder de loep.

Als je als vrouw van games houdt, dan krijg je vaak al snel vragen over vrouwelijke iconen in videogames. Nu zijn die er genoeg: Aloy, 2B, Ellie en Faith bijvoorbeeld. Toch is er maar eentje die in dat soort gesprekken standaard naar voren komt: Lara Croft. We kennen de hoofdrolspeelster uit Tomb Raider inmiddels al dik 20 jaar, waarin ze is uitgegroeid van een vierkantborstig sekssymbool tot een echte avonturier.

Voordat we in haar uiterlijk duiken, eerst wat meer achtergrond over dit geliefde gamepersonage. Er zijn verschillende versies van Lara’s geschiedenis. In de ene is Lara een Londense jongedame en de dochter van Lord Henshingly Croft. Ze is bijna adellijk opgegroeid op onder andere het Schotse internaat Gordonstoun en een Zwitsers opleidingsinstituut. Toen ze 21 jaar was, moest ze na een vliegtuigramp twee weken in de Himalayas zien te overleven, waardoor de avonturier in haar werd aangewakkerd.

Gordonstoun     

Lara en de vliegtuigcrash

Het tweede verhaal is dat ze de dochter is van archeoloog Lord Richard Croft en had ze op haar negende een vliegtuigcrash overleefd met haar moeder, Amelia. Haar moeder verdwijnt nadat ze aan een authentiek zwaard in een Nepalese tempel heeft gezeten, en haar vader verdwijnt even later ook, op zoek naar zijn gezin. Het is natuurlijk aan de kleine Lara om te onderzoeken wat er met haar familie is gebeurd.

Er is ook nog een derde versie, namelijk eentje waarin de jonge Lara al vroeg rondreisde met haar ouders, maar haar moeder vermist raakte. Een paar jaar later pleegde haar vader zelfmoord en werd ze opgevoed door ene Conrad Roth. Ze had een enorme erfenis op haar naam staan, maar besloot in plaats van een rijk leven te leven, gewoon naar University College London te gaan. Hier ontmoet ze haar beste vriendin Samantha Nishimura, waarmee ze de wereld overreist en waarbij ze uiteindelijk op een gevaarlijk eiland terechtkomt en ze de kans heeft om van meisje uit te groeien tot jonge vrouw.

Veel verschillende oorsprongsverhalen, maar uiteindelijk komen in elk verhaal twee elementen sterk naar voren: ze wordt aan haar lot overgelaten én ze is een soort ontdekkingsreiziger. In de vele Tomb Raider-games die zijn verschenen, schuwt Lara geweld bovendien niet. De bedenker van Lara, Toby Gard, wilde dat Lara niet zomaar een bimbo was en dat is hem goed gelukt. Hoewel ze uiteindelijk qua uiterlijk, juist door haar borstomvang en kleine kledingstukken, zeker in het begin wel als ordinair werd gezien.

lara croft
  

1996 - Tomb Raider

540 polygonen waren al dat nodig was om de eerste Lara te bouwen. Ze was gebaseerd op Neneh Cherry en stripheldin Tank Girl. Ze droeg een bruine hotpants met een witte top en hield haar twee pistolen in haar hand alsof ze ze nooit meer zou loslaten. Haar lichaam deed denken aan dat van een Barbie-pop, met onrealistisch grote borsten gecombineerd met een duimdikke middel. Die look zou de games die volgden niet veranderen, al werd wel de manier waarop ze aan het publiek werd gepresenteerd anders. Eidos liet haar sexy poses aannemen en kusjes blazen.

lara croft
  

2003 - The Angel of Darkness

In 2003 veranderde het uiterlijk van Lara pas echt. De film was net uit en de heldin moest meer op haar evenbeeld uit de film lijken. Haar witte shirtje, dat de afgelopen jaren al steeds korter en lager uitgesneden werd, ging in de kast en ze kreeg een strak zwart shirtje aan. Haar beige hotpants werden legerprint en haar gezicht zag er mede dankzij technologische ontwikkelingen aanzienlijk realistischer uit. Een paar jaar later kreeg ze echter weer een skimpy naveltruitje aan in Lara Croft Tomb Raider Legend, voordat ze in 2008 toch weer voor zwart ging, toen ze inmiddels uit meer dan 32.000 polygonen bestond.

lara croft
  

2013 - de reboot

Nadat er in 2010 nog eenmaal werd teruggegrepen op haar lichtere top en ouderwetsere look, werd Lara pas echt interessant in 2013. Het was het jaar van de reboot van Tomb Raider en voor het eerst zag Lara eruit als een vrouw die je op straat tegen het lijf zou kunnen lopen. Het zwaar afgetrainde lijf welteverstaan, want in tegenstelling tot haar eerdere avonturen, wordt Lara in de reboot pas echt voor de leeuwen gegooid.

lara
  

Inmiddels heeft Lara al op meer dan 1100 magazinecovers gestaan, waarmee ze het beter doet dan welk supermodel dan ook. Waar ze vroeger vooral werd gezien als een seksbom die het verkeerde voorbeeld gaf aan jonge meisjes, is ze inmiddels een vrouw geworden die veel meer in haar mars heeft. Ik ben benieuwd hoe Alicia Vikander het ervan afbrengt in de voetsporen van Angelina Jolie, en natuurlijk of dat invloed zal hebben op eventuele aankomende Tomb Raider-games.

knipoog

REACTIES (16) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord