De beste waargebeurde verhalen in games 

De beste waargebeurde verhalen in games 2016-05-27T02:27:02
We houden allemaal van fantasy en sci-fi en we gamen natuurlijk het liefst om aan de werkelijkheid te ontsnappen, maar regelmatig is diezelfde werkelijkheid een enorme inspiratiebron voor de verhalen in ons favoriete medium. Welkom in de wereld van de (soort van) non-fictie games!

De echte wereld is saai. Dat blijkt wel weer uit hoe weinig games er te vinden zijn die qua verhaal 100% de ware geschiedenis volgen. En zelfs al draait het om een waargebeurd verhaal, er moet altijd mee gerotzooid worden om het als game interessant te maken. Zie hier de beste games die de werkelijkheid allemaal op hun eigen manier hebben omarmd. True story!
     

Kholat

Zowel schrijvers als complotdenkers zijn er dol op: onopgeloste mysteries! Ze lenen zich bovendien perfect als uitgangspunt van een gameverhaal, zoals bijvoorbeeld blijkt uit  de survival horror game Kholat. Dit verhaal is gebaseerd op het Dyatlovpas Incident uit 1959, waarbij negen Russische studenten op onverklaarbare wijze de dood in zijn gejaagd tijdens een expeditie in het oeralgebergte. Het lijkt erop dat zij ‘s nachts in paniek het kamp zijn ontvlucht, waarbij zij hun tenten van binnenuit hebben opengescheurd. De meesten zijn overleden aan onderkoeling, anderen aan fysiek trauma en één vrouw is teruggevonden zonder tong.

Holy shit, is dit echt?! Да! Tot op heden is het niet duidelijk wat voor verschrikkelijks zich er precies heeft afgespeeld in de Dyatlovpas, die vernoemd is naar de leider van de expeditie. Slaap lekker!

     

Total War

Je zou denken dat de historische Total War-games tellen als één groot waargebeurd verhaal, maar aangezien je in de verschillende campaigns de loop van de geschiedenis zelf bepaalt, is er natuurlijk helemaal niks waargebeurds aan. Waarom de populaire strategy-reeks dan toch een plek in deze lijst verdient? Nou kijk, elke Total War, afgezien van Warhammer, biedt je de mogelijkheid om enkele beroemde historische veldslagen zelf na te spelen! In deze korte maar epische geschiedenislessen leer je bijvoorbeeld alles over de belegering van Carthago, of steek je met Hannibals olifanten de Trebbia over. Legendarische shit!

Historisch accuraat? Als we de Romeinse geschriften en Creative Assembly’s interpretatie daarvan mogen geloven, best wel! Onderhevig aan de beperkingen van de gameplay natuurlijk. Het moet tenslotte wel leuk blijven.

     

That Dragon, Cancer

Mensen die een aangrijpende levenservaring met de buitenwereld te delen hebben, vinden steeds vaker hun weg naar het medium der videogames. Autobiografische indie-games als Papo & Yo en Fragments of Him laten je op verrassende wijze meeleven met de gevoelens van de hoofdpersonen, maar misschien wel het meest indrukwekkend is That Dragon, Cancer, over het opvoeden van een terminaal ziek kind. Het draait helemaal om een jongetje genaamd Joel Green, die nog maar twaalf maanden oud is wanneer er bij hem een hersentumor wordt geconstateerd. Hij leeft daar uiteindelijk nog vier jaar mee door en in de game ervaar je deze onzekere en emotionele periode vanuit het oogpunt van zijn ouders.

*snif* Echt gebeurd? :'( Ja man, hier maak je niet zomaar voor de lol een game over. Opzich wel gaaf dat je eigen ouders een game over je leven maken, een project waar ze al ruim voor zijn dood mee zijn begonnen.

     

L.A. Noire: The Red Lipstick Murder

Het tofste aan L.A. Noire is niet de gameplay of de creepy ‘realistische’ gezichtsanimatie, maar hoe trouw de game is aan de locatie en de tijd waarin het zich afspeelt. Het Los Angeles in 1947 komt erg geloofwaardig over en de verschillende zaken die detective Cole Phelps moet oplossen zijn gebaseerd op echte misdaden uit die tijd. Een van de meest opvallende zaken is The Red Lipstick Murder, gebaseerd op de moord op Jeanne French, die naakt en met lippenstift beklad werd aangetroffen. Op haar lichaam stond de afkorting B.D., een mogelijke verwijzing naar Black Dahlia, de bijnaam van een kort daarvoor op brute wijze vermoorde vrouw. Hebben we hier te maken met dezelfde moordenaar, of iemand die de eerste kopieert? Hoe dan ook een machtig interessante zaak voor een detective game!

Who dunnit? Dat weet niemand! In tegenstelling tot de game zijn beide moorden in het echt nooit opgelost en is er nooit een dader gepakt. Dit is dus, net als bij Kholat, zo’n fijn onopgelost raadsel dat daardoor extra tot de verbeelding spreekt.

     

Call of Duty 2

Hier had net zo goed elke andere willekeurige Tweede Wereld Oorlog-game kunnen staan, want hoewel ze momenteel vrij schaars zijn, is de periode ‘39-’45 verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle waargebeurde verhalen in games. Desalniettemin springt Call of Duty 2 er wel echt uit, vanwege de heel specifieke gevechten uit de oorlog die je in deze game naspeelt, zowel aan de kant van de Russen als de Britten en de Amerikanen. Uit respect voor de veteranen zijn er geen echte namen gebruikt, maar enkele personages zijn wel degelijk gebaseerd op soldaten die daar, op dat moment, aan die specifieke missies meededen. Dat werkt me een potje meeslepend!

Hoe echt is het verhaal van CoD2? Zeg maar gerust niveau’tje Band of Brothers.  

      

Fatal Frame

De subtitel op de doos van Fatal Frame (bij ons bekend als Project Zero) luidt ‘based on a true story’. Zeker in het geval van survival horror game zie je dat toch niet vaak, dus dat klinkt alvast veelbelovend. Maar wat blijkt: die belofte is lichtelijk overdreven. Fatal Frame draait helemaal om de griezelige Himuro Mansion, een urban legend in Japan, waar hoofdpersonage Miku naartoe moet om haar verloren broer Mafuyu terug te vinden. Hier krijgt ze al snel te maken met boze geesten en ontdekt ze de duistere geschiedenis achter de mansion. Iets met een hoop ritueel geslachte mensen enzo, je kent het wel.

Dus dit is helemaal niet echt? Nee natuurlijk niet. Tenzij je in Japanse legendes en spoken gelooft misschien, maar ik bedoel, kom op.

Ja, maar waarom staat het er dan? Weet ik veel, pure marketing leugens!

Andere noemenswaardige verhalen

Assassin’s Creed staat bekend om haar historische settings en gaat altijd zeer creatief aan de haal met uiteenlopende waargebeurde zaken uit de geschiedenis.

In Uncharted is Drake, avontuurlijk als hij is, altijd op zoek naar de meest kostbare schatten en legendes. Dat er weinig tot geen bewijzen zijn dat deze ook echt bestaan maakt hem geen fluit uit!

Valiant Hearts volgt het emotionele verhaal van vijf personages (ik tel de hond mee) ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. De personages zijn dan wel verzonnen, maar tegelijkertijd ontvouwt de game zich als een soort documentaire over een oorlog waar nog veel over te leren valt.

De S.T.A.L.K.E.R. games spelen zich af in en rond Tsjernobyl, de Oekraïense stad die in 1986 getroffen werd door de grootste kernramp in de geschiedenis. Monsterlijke mutaties als in de games bleven bij ons gelukkig uit.

Voor de verfilming van Silent Hill is het plaatsje Centralia in Pennsylvania als inspiratiebron gebruikt, waar al sinds 1962 een onblusbare brand woedt in een kolenmijn. Het is er daardoor in een smeulende, verlaten en onbewoonbare spookstad veranderd, met nog maar tien inwoners.

Tot zover de volgens mij meest interessante waargebeurde verhalen in games! Weet je zelf nog goeie games met boeiende verhalen die op de een of andere manier op waarheid berust zijn? Gooi het in de comments!

REACTIES (39) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord