De beste videogame reclames uit de jaren '80 

De beste videogame reclames uit de jaren '80 2014-07-08T13:19:59
We worden tegenwoordig overspoeld met trailers en teasers van uitgevers die ons willen overtuigen hun games te kopen. In die overload aan beelden is het soms wel rustgevend om terug te denken aan de 80’s, toen je gewoon voor de game ging met de meest gestoorde commercial.

De jaren '80 waren episch. Overal was flippende synthesizermuziek en glam rock, mensen hadden muppetkapsels en de kleding was zo felgekleurd dat iedereen de hele dag een zonnebril op zijn kop had. Inmiddels zijn de 80’s weer helemaal terug, dus waarom ook niet even stil staan bij wat deze jaren voor ons als gamers betekende?

Voor gaming waren de jaren '80 enorm belangrijk, want hier begon het glorieuze tijdperk van videogames eigenlijk pas echt. Hoewel er aan het eind van de jaren '70 al games als Space Invaders en Asteroids uitkwamen, en de Atari 2600 toen ook verscheen, ontplofte onze hobby in het decennium daarna. Arcadehallen stonden vol met kauwgom kauwende meisjes op rolschaatsen, de NES en de Game Boy kwamen uit en de wereld werd voorgesteld aan pop-iconen zoals Pac-Man, Donkey Kong, Frogger, Super Mario en Mega Man. Geschiedenis werd gemaakt!

Uiteraard kwamen er toen ook reclame voor games uit, al zag dat er toen net wat anders uit dan nu. Waar het nu CGI trailers en in-engine pre-alpha footage is wat de klok slaat, waren het toen gewoon tv-commercials, advertenties en posters die gamers moesten lokken. En die reclames zien er in veel gevallen uit alsof er de nodige geestverruimende middelen aan te pas zijn gekomen. It was acceptable in the 80’s, baby! De tien beste / vaagste / eightiëste commercials op een rijtje!


10. Mario Bros.

Atari 2600 (1983)

Ook in 1983 was Luigi al het lulletje. In deze commercial wordt hij lastig gevallen door allerlei beesten die in verstopte pijpleidingen zitten, en schreeuwt ie (uiteraard op muzikale wijze) om zijn broertje. “Maaarioooo, where aaaarreeee youuuu?!” Dit is sowieso het trauma waar de death stare vandaan komt.

 

9. Frogger

Atari 2600 (1983)

*Ribbit* Hoewel de meeste reclame’s in de jaren *ribbit* '80 live-action reclames waren, zaten er ook geanimeerde reclames bij *ribbit*. Het spotje van deze klassieker bevat ook nog eens een schildpad *ribbit* dat verdacht veel op Dolly uit Boes lijkt!


8. Nintendo Power Glove

NES (1989)

Dat de Power Glove eigenlijk een onhandelbaar onding was waar niemand mee om kon gaan, komt in de reclame niet naar voren. In deze commercial is er werkelijk alles aan gedaan om de handschoen cool te maken. Rookmachines? Check. Computerstem? Check. Bliksemeffecten? Duh. Dikke slogan? Hell yeah.

 

7. Sega Genesis

Sega Genesis (1988)

De console war tussen Nintendo en Sega was geen grapje. Bloedserieuze concurentie tussen Mario en Sonic was dagelijkse kost in de jaren '80 en '90, en daar kwam het nodige moddergooien bij kijken. Kijk bijvoorbeeld deze megasubtiele anti-Nintendo campagne: “Genesis does what Nintendon’t”. Wat is Phil Spencer dan eigenlijk een vriendelijke vent.


6. Donkey Kong

ColecoVision (1982)

Gast! Kijk nou naast je! Je chick wordt ontvoerd! Dude! Er staat een gorilla in je kamer! KIJK DAN NAAR DIE ENORME AAP! Serieus, je meisje gaat nu het raam uit. Ouwe. OUWE!


5. Solar Fox

Atari 2600 (1981)

Een ontredderde blondine met een piepstem en een gast die deze blondine intens irritant vindt. Stop deze twee samen in een ruimteschip met een bakje popcorn en voilà, de Solar Fox reclame uit 1981 is geboren.

 

4. Legend of Zelda

NES (1987)

Deze klassieker heeft een deel van jullie ongetwijfeld al eens gezien. In de jaren '80 was het namelijk heel normaal om in een rap uit te leggen waarom Zelda vet was. Dit gebeurde uiteraard wel uit de maat, zoals alleen een echte white boy dat kan.


3. Centipede

Atari 2600 (1980)

Deze reclame voor Centipede lijkt meer op de videoclip van een hipsterband dan op een reclame voor een game. Een moddervette eighties tune wordt ondersteund door shots uit zwart-wit films, beelden van een duizendpoot die met een chick in bed ligt en een rookmachine die overuren draait.


2. Pole Position

Atari 5200 (1983)

De reclame van Pole Position is de droom van elk kind. Een of andere kerel begint tegen je vader te schreeuwen dat ie zijn klep moet houden en een game moet gaan spelen. Vervolgens wordt je hele familie in verschillende race-auto’s gedropt en ontploft er van alles en nog wat. “It will leave skid marks on your soul.”


1. Star Wars: The Arcade Game

Atari 2600 en Atari 5200 (1983)

Deze commercial is alles wat een jaren '80 commercial moet zijn! 

“Wat nou als we een reclame maken waarin een rare dude de hele tijd schreeuwt?!”
“Ja, daar zat ik net ook aan te denken. Maar dan moet hij er wel uitzien als een psychopaat.”
“Prima. En dan geven we hem van te voren een cocktail van alles wat de drugsdealer bij ons op de hoek verkoopt.”
“Dit is goud waard. Opnemen!”Bonus: Nederlandse NES reclame

In Nederland hadden we ze uiteraard ook! 

REACTIES (22) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord