De beste videogame reclames uit de jaren 2000 - 2010 

De beste videogame reclames uit de jaren 2000 - 2010 2015-03-29T18:55:44
Een nieuw decennium, een nieuwe verzameling prettig gestoorde videogame reclames! Na de jaren ’80 en ’90 behandelt PeterKoelewijn de eerste 10 jaar van dit millenium. Wat zijn de beste videogame reclames uit de periode 2000 – 2010?

Als je nog verder terug in de tijd wil gaan, Steven en ik maakten een paar maanden geleden Features over reclames in de jaren ’80 en ’90. Met de uitrol van breedband internet in de vroege jaren van 2000, hadden gamers opeens toegang tot een schatkist aan informatie over hun games. Niet alleen dat, via het internet begonnen we ook elkaar te vinden. We ontdekten dat we bij lange niet alleen waren in het aanbidden van games en de gamecultuur. En we zagen dat het goed was!

Het was een cultuurshock die ook doorechode in de reclamewereld. Niks geen doldwaze reclames met geinige sketches meer, maar gewoon gameplay en dikke CGI trailers online knallen. De hardcore gamers vinden het wel.

Nou ja, gelukkig liep het niet zo hard van stapel. Er kwamen nog genoeg weirde reclames uit om deze Feature te vullen. Check de beste videogame reclames hieronder.

 

SegaNet commercial - Dreamcast

Hoo boy! We beginnen meteen goed. Hoe crappy Sega nu ook is, hun reclamedivisie in Amerika verdient alle eer voor een paar van de grappigste videogame reclames ooit. Met name de Dreamcast commercials zijn goed. Neem deze van SegaNet, oftewel online frikking gaming! De Dreamcast wist hoe de toekomst eruit ging zien. Ik had hem er hoe dan ook wel in gestopt vanwege die kraai die ‘SEGA!’ roept.

 

We would like to play - Wii

De Wii was raar. Dat vonden hardcore gamers dus natuurlijk zouden de families van hardcore gamers dat ook vinden. Toch? De ‘We would like to play’ reclame, waarin een stel awkward Japanners (niet te verwarren met Iwata en Miyamoto) Amerikaanse huishoudens bezoeken met de Wii, is verdomd profetisch gebleken achteraf.

 

Life is Short, Play More - Xbox

Je mag dan misschien god zijn in PC-land, toen Microsoft op de consolemarkt kwam met de Xbox, werd er net zo hard om ze gelachen als om iedere andere nieuwkomer. De grote groenzwarte Amerikaanse bak werd door sommige analisten zelfs een vroege dood toegeschreven. Hey, ideetje voor een reclame!

Fun fact: deze reclame werd verboden in Engeland omdat zwangere vrouwen het een traumatische ervaring vonden.

 

Evil PS3 baby

Over ongemakkelijke launch reclames gesproken, de PS3 had al munitie genoeg om consumenten weg te jagen. Maar toen begonnen ze met een peperdure tv campagne om de processorkracht van de PS3 te promoten. Volgens Sony woordvoerders was het doel van de ‘PS3 baby’ commercial om de enorme range aan emoties te tonen, die mensen zouden ervaren met de PS3 games en software. Ook was de console krachtig genoeg om alles in zijn omgeving te beïnvloeden, zoals babypoppen uit de hel.

Fun fact: ik heb 3 therapiesessies moeten volgen voordat ik verder durfde met deze Feature!

 

Evil PSP eekhoorns

We zijn nog niet klaar met de faalhazen van de PlayStation marketing divisie. Of zou ik zeggen… FAALEEKHOORNS!!! Ahahahahahahahahaa *kuch* *proest* Hahahaehehehehihiahahaaaaaaaa… ahaha… ahum… uhm… de grap in de commecial is nog 10 keer slechter.

Eigenlijk heeft Egoraptor de commercial gered door er een parodie van te maken in zijn Awesome-serie. Alleen daardoor zijn we de faaleekhoorns nooit vergeten. Ehehe… faaleekhoorns. Het zijn eekhoorns die falen!

Ozzy Osbourne – World of Warcraft: Wrath of the Lich King

De ‘What’s your game’ commercials van World of Warcraft zijn velen van jullie hopelijk nog niet vergeten. Natuurlijk verdienen die een ereplaats in deze Feature en welke zou ik beter kunnen nemen dan die met de Prince of Darkness himself?

 

Super Mario Advance 3 commercial

Nintendo warmde veel Super Nintendo-games op voor de Game Boy Advance. Gelukkig werden er wel veel grappige nieuwe reclames voor verzonnen. Zo kwamen Amerikanen erachter dat je nooit je auto moet parkeren in de buurt van Yoshi.

Super Mario Sunshine schoonmaak-reclame

Had de Game Boy Advance nog leuke inventieve reclames, de Amerikaanse GameCube commercials waren over het algemeen rampzalig. Neem Super Mario Sunshine, een van de leukste en meest speelse games voor het systeem. Hoe promoot Nintendo die?

Wow, ik krijg gewoon spontaan flashbacks naar zondagschool. Te. Veel. Vrolijkheid! En schoonmaken! Fucking schoonmaken promoten aan kinderen! JE HAD ÉÉN TAAK NINTENDO!!!

 

Mario Superstar Baseball reclames

Mario Superstar Baseball. Alleen al de naam uitspreken maakt me spontaan vermoeid. Hoe kun je zo’n uitgekauwd concept als “Mario + honkball = geld” nou marketen? Het antwoord wist Nintendo helaas niet en de commercials voor de game hebben dan ook een uniek soort treurigheid over zich heen.

Om die struikelende Bowser kan ik nog wel grinniken, maar voor Luigi en z’n uitgebrande auto wil ik spontaan een inzamelingsactie houden. Damnit! Weer zondagschool flashbacks! Moet. Geforceerde vrolijkheid. Weerstaan! Snel, geef me iets duisters!

 

Metroid Prime live-action commercial

Yeah boy! Zelfs Nintendo’s shitty marketing afdeling in het GameCube tijdperk kon de awesomeness van Metroid Prime niet verpesten. De live-action trailer die naadloos het beginlevel van de game nabootst, is nog steeds een indrukwekkend staaltje gamereclame.

 

Ratchet and Clank weapons commercial

Al sinds het prille PlayStation 2 tijdperk genieten de Ratchet and Clank games van een constante stroom vette commercials. Ze hadden het namelijk in één keer goed: toon de zieke wapens! Acteurs testen de wapens uit in de echte wereld en dat loopt nooit goed af. Check hier een selectie!

Halo 3 – Believe

Al heb je het PlayStation-logo op je reet getatoeëerd, je moet toegeven dat de Halo 3 Believe commercial nog steeds kippenvel kweekt. Ja, zelfs op je reet.

De Believe campagne van Halo 3 werd vergezeld door interviews met zogenaamde UNSC veteranen, die samen met Master Chief meevochten en vaak hevig verminkt het strijdveld verlieten. Het startte bij Microsoft een traditie om bij iedere nieuwe Halo live-action commercials te gebruiken. Wat zeg ik, live-action gamecommercials waren zelden populairder als na de Believe-campagne!

 

Halo 3 ODST live-action trailer

Nog een vette live-action trailer van Halo 3 ODST. Enjoy!

 

Super Princess Peach live-action trailer

Oké, dus misschien werken niet alle live-action gametrailers even goed.

Hoeveel mensen van de GameCube marketing afdeling zouden ook de DS-marketing gedaan hebben, denk je?

 

Kirby Canvas Curse commercial

Het antwoord op de vraag is: TE VEEL! Hoe kon Nintendo de seksuele symboliek van Kirby en een vinger negeren?!

 

Jam Sessions DS

Gelukkig had de Nintendo DS ook third-party developers die lieten zien hoe je een game op een originele of grappige manier kunt promoten zonder totaal de doelgroep te verwarren. Én dan heb je de marketing afdeling van Ubisoft Australië nog die de Jam Sessions commercials gemaakt heeft!

Wauw… deze game is voor 3 jaar en ouder gecertificeerd. Ik bedoel, de PU-redacteuren vloeken ook weleens als ze in een goed humeur zijn, maar dit is belachelijk! Nou ja, bliep de vloeken eruit en de commercial is best geinig. Wat heeft Ubisoft nog meer gemaakt voor Jam Sessions?

Het is een wonder dat de DS ooit succesvol werd...

 

Alle Kevin Butler commercials!

De man, de legende, de demi-god, dames en heren, mag ik een daverend applaus voor… mr. Kevin Butler. VP van alles en nog wat bij Sony en een van de meest succesvolle typetjes in gamecommercials OOIT. Na jaren van vage commercials die de PS3 verkoop amper hielpen, startte Sony in 2009 een serie commercials met de arrogante maar zeer gedreven vicepresident. Het personage, gespeeld door Jerry Lambert, werd op zijn hoogtepunt zo iconisch dat hij Jack Tretton, de toenmalige CEO van Sony Computer Entertainment America, van het podium stuurde tijdens diens E3 presentatie. Hoe briljant is dat?!

En dat zijn de beste commercials van het afgelopen decennium! Ik had weer dikke fun met het verzamelen van alle gekke gamereclames dus verwacht over 5 jaar zeker deeltje 4! Dat of jullie moeten genoeg oude gamecommercials vinden voor de volgende editie. Ik sta open voor suggesties!

REACTIES (36) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord