De beste The Legend of Zelda-muziek 

De beste The Legend of Zelda-muziek 2018-01-10T12:09:34
PeterKoelewijn heeft de afgelopen maanden tijdens het schrijven bijna constant naar The Legend of Muziek-muziek geluisterd. Nu is hij zelfverzekerd genoeg om de allerbeste muziek van Nintendo’s geliefde serie aan jullie te presenteren en jullie haat te ontvangen!

Deze lijst is op chronologische volgorde samengesteld want “het allerbesterste Zelda-deuntje” bestaat niet naar mijn mening (maar het zou Malo Mart zijn). Daarnaast zijn een paar spin-offs en handheld-games niet vertegenwoordigd; de iconische muziek van Zelda wordt veel herhaald en hergebruikt in de soundtracks en dat heb ik zoveel mogelijk proberen te vermijden in deze lijst. Ook zijn de CD-i Zelda’s niet vertegenwoordigd omdat… daarom. Laten we beginnen!

 

The Legend of Zelda main theme (The Legend of Zelda NES)

Ik kan niet anders beginnen dan met de absolute klassieker. Tot op de dag van vandaag het main theme van iedere Zelda-game en een van de bekendste deuntjes in de hele gamesindustrie!

Overworld theme (The Legend of Zelda NES)

Een vlottere variant van Zelda’s main theme die misschien nog wel bekender is.

Great Temple (Zelda II – The Adventure of Link)

Zelda II is een vreemde eend in de bijt die heel andere gameplay heeft dan z’n voorganger. Niettemin is de muziek hetzelfde hoge niveau. Great Temple zullen velen herkennen van de Smash Bros.-remix, maar hij kwam dus uit The Adventure of Link!

Zelda’s Lullaby (A Link to the Past)

Zelda’s Lullaby hoort zeker ook tot de Top 5 iconische Zelda-deuntjes, maar hij debuteerde in A Link to the Past. Sindsdien zijn de prinses en deze muziek onafscheidelijk geworden.

Dark World (A Link to the Past)

De introductie van de Dark World is het moment waarop shit aan is in A Link to the Past! Daarvoor voelde alles nog aan als een lange proloog, maar de epische overworld theme van Dark World brengt goed over dat de speler zich klaar moet maken voor de échte uitdagingen.

Tal Tal Heights (Link’s Awakening)

Nintendo is vaak op zijn best met beperkte hardware en verrassend veel Game Boy-games hebben dan ook prima soundtracks. Zelda: Link’s Awakening is geen uitzondering met Tal Tal Heights als een geweldige adaptatie van de main theme. Kan zo in Shovel Knight!

Saria’s Song / Lost Woods (Ocarina of Time)

Geef eerlijk toe, is de muziek van Lost Woods ooit uit je hoofd verdwenen? Bij mij niet! Zelfs niet na 2 jaar therapie…

Darunia

Song of Storms / Windmill Hut (Ocarina of Time)

Regen is nog nooit zo mooi geweest als met Song of Storms op de achtergrond.

Gerudo Valley (Ocarina of Time)

Gerudo Valley is nog steeds de perfecte muziek om bij te sluipen. Het was ook een tijdje mijn ringtone maar ik heb hem verwijderd omdat ik hem vaak te lang liet doorgaan. Mensen moeten me ook gewoon appen, bellen is voor bejaarden!

Last Battle (Ocarina of Time)

Het laatste gevecht met Ganon is een van de meest epische boss eindbaasgevechten ooit. De minimale soundtrack die speelt, in combinatie met het onweer, creëert de perfecte achtergrond voor de Ocarina of Time-finale!

Stone Tower (Majora’s Mask)

Majora’s Mask is het directe vervolg op Ocarina of Time en niet iedereen kon het toentertijd waarderen dat het verhaal en de setting zo’n duistere richting opgingen. De release van de 3DS remake is gelukkig veel positiever onthaald en de meeste fans zien Majora’s Mask nu als een van de beste en meest eigenzinnige Zelda-games. Bovendien zorgt de macabere stijl voor geweldige atmosferische muziek zoals die van Stone Tower.

Song of Healing (Majora’s Mask)

Mijn absolute favoriet van de Majora’s Mask soundtrack is Song of Healing. Beeldschoon en tegelijkertijd creepy. Majora’s Mask pur sang!

The Great Sea (The Wind Waker)

The Wind Waker zei vaarwel tegen Hyrule en koos voor het ruime sop. De grote blauwe oceaan van deze geliefde Zelda bood een spectaculair avontuur voorzien van een heerlijk heroïsche soundtrack. Zelfs de Triforce quest was te tolereren als deze muziek speelde.

Dragon Roost Island (The Wind Waker)

De Gerudo Valley van The Wind Waker. Tevens een van de weinige deuntjes die Nintendo hergebruikt in Breath of the Wild. Zó goed is ie dus!

Farewell Hyrule King (The Wind Waker)

The Wind Waker heeft een prachtig einde waarin de koning van Hyrule zichzelf en zijn land opoffert. Deze langzame variant van Hyrule Castle is de perfecte muzikale begeleiding.

Minish Village (The Minish Cap)

Zelda: The Minish Cap voegt de Minish toe aan de Zelda-lore. Dit schattige kleine volkje heeft een schattig dorpje met nog schattigere muziek.

Linebeck’s Theme (Phantom Hourglass)

Phantom Hourglass is het direct vervolg op The Wind Waker en introduceert een van de leukste sidekicks voor Link. Bovendien heeft Linebeck een awesome theme!

Overworld theme (Spirit Tracks)

Spirit Tracks is weer een vervolg op Phantom Hourglass, ver in de toekomst waarin grote delen van het land boven zee zijn gerezen. Daarom pakt Link niet een boot maar een trein voor dit avontuur. Spirit Tracks z’n soundtrack heeft daarom veel minder van Wind Waker afgekeken en gebruikt sterk verschillende instrumenten om treingeleiden na te bootsen. Het resultaat is een totaal unieke Zelda-soundtrack die zijn plaats in deze lijst makkelijk verdient!

Sacred Duet (Spirit Tracks)

Sacred Duet is de geweldige afsluiter van Spirit Tracks. Een duet tussen Link en Zelda dat tijdens het eindbaasgevecht plaatsvindt.

Recover the Light (Twilight Princess)

Na de negatieve backlash tegen de cartoony Link van The Wind Waker, keerde Twilight Princess terug naar de realistische Ocarina of Time-setting. Logischerwijs leunt de Twilight Princess soundtrack zwaar op de N64-delen, maar niet zonder een paar uitzonderlijk goede toevoegingen. Recover the Light illustreert dit prachtig als een adaptatie van de Great Fairy Fountain.

Hyrule Field theme (Twilight Princess)

Er is ook originele muziek te vinden in Twilight Princess. Zo is Hyrule Field een van mijn favoriete overworld themes van de hele serie. Het geeft een heroische, filmische flair aan het doorkruisen van de velden. Het maakt een typische Zelda-bezigheid net wat specialer.

Midna’s Lament (Twilight Princess)

Sidekicks in Zelda-games zijn zelden meer dan een spreekbuis voor de immer stemloze Link. Midna speelde echter een zeer grote rol in het verhaal van Twilight Princess en ze heeft zelfs meer dan 1 muzikaal stuk op haar naam staan. Midna’s Lament is zonder enige twijfel de mooiste en wordt helaas maar één keer in de game gespeeld. Gelukkig hebben we YouTube.

Hidden Village (Twilight Princess)

De Hidden Village uit Twilight Princess komt zo uit een ouderwetse western (minus de vele katten), dus raad eens waar de componisten invloed uit gehaald hebben?

Malo Mart (Twilight Princess)

Fuck you ik vind hem leuk!

Ballad of the Goddess (Skyward Sword)

Skyward Sword is een zeer innovatieve Zelda-game, niet zozeer vanwege de verplichte motion controls maar omdat voor het eerst een volledig orkestrale soundtrack voor de game werd opgenomen. Het resultaat is een zevenmijlssprong in geluidskwaliteit en de componisten maakten daar gretig gebruik van, luisterend naar de Ballad of the Goddess.

File Select (Skyward Sword)

Maar ook de iconische File Select-muziek werd live opgenomen voor Skyward Sword en verdient een plaatsje in deze Feature.

Romance in the Air (Skyward Sword)

Romantiek tussen Zelda en Link was voor Skyward Sword niet-bestaand, want Zelda is een prinses en Link een vieze, smerige pleb! Maakt niet uit dat hij een triljard keer de wereld gered heeft, geen blauw bloed betekent geen romantiek! Echter Skyward Sword speelt zich zover terug in de tijd af dat Zelda nog niet van koninklijke bloede is. Er zijn dan ook een paar schattige scènes tussen de twee waarin de vonken duidelijk overvliegen. Nintendo componeerde er deze prachtige muziek voor.

Fi’s Farewell (Skyward Sword)

Er is een probabiliteit van 65% dat je Fi een irritante sidekick vond, maar er is een probabiliteit van 100% dat je haar afscheidsmuziek wel kan waarderen.

Lorule world map (A Link Between Worlds)

Als officieel vervolg op A Link to the Past is veel muziek van A Link Between Worlds hogere kwaliteit adaptaties van de SNES-klassieker. De Lorule world map muziek, dat de nieuwe Dark World is, wil ik jullie echter niet onthouden. Hij is gewoon zó goed!

Lorule Castle (A Link Between Worlds)

De laatste dungeon van A Link Between Worlds heeft deze prachtige opbouwende muziek die zonder context al geweldig klinkt. Dus stel je eens voor dat je het hoort tijdens het spelen!

 

Main Theme (Breath of the Wild)

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een revolutionair deel waarin een groot aantal van de serie z’n clichés geschrapt wordt. De gameplay ziet de meeste verandering maar ook op muzikaal vlak zijn er veel stijlbreuken. Er wordt weer live muziek gebruikt maar met veel afwisselendere instrumenten en zelden met een volledig orkest. Ook stilte wordt gebruikt om de grootse leegte van Hyrule te benadrukken. Je hoort dit alles terugkomen in de main theme van Breath of the Wild, die de game herintroduceerde op de E3 2016 en me iedere keer weer volledig wegblaast.

Vah Naboris Battle (Breath of the Wild)

Breath of the Wild heeft ook veel unieke muzikale stukken die je maar 1 keer hoort door de hele game. Dat maakt confrontaties zoals die met de enorme robotkameel Vah Naboris des te memorabeler. Oké, ik weet dat een gevecht met een robotkameel lullig klinkt, maar niet als je dit eronder hoort!

Divine Beast Vah Medoh (Breath of the Wild)

Ook binnenin de titanische dungeons van Breath of the Wild worden je oren gestreeld met indrukwekkende muziek. In tegenstelling tot voorgangers moet je in de dungeons meerdere terminals opstarten om de Divine Beasts weer tot leven te wekken. De muziek ontwikkelt zich steeds verder naarmate je meer terminals activeert. Je merkt dit het meest in de Vah Medoh dungeon. Een mooie beloning voor je voortgang!

Hyrule Castle (Breath of the Wild)

Breath of the Wild weet wanneer het de volledige vuurkracht van een orkest moet gebruiken. De momenten zijn spaarzaam, maar als ze worden ingezet… holy shit. Hyrule Castle trotseren om bij Ganon te komen is een uitdaging die de meesten niet zonder uren voorbereiding aankunnen. Je wilt het echter blijven proberen want de muziek van Hyrule Castle is fenomenaal. Het combineert elementen van voorgaande Hyrule Castle-thema’s met de melodieën van Ganon’s theme en Zelda’s Lullaby tot iets dat net zo twisted als episch klinkt.

Tarrey Town (Breath of the Wild)

Tot slot wil ik jullie Tarrey Town niet onthouden. Deze muziek komt van een lange sidequest waarin Link moet helpen een nieuw dorp te stichten. De bewoners komen uit alle windstreken en vertegenwoordigen ook alle rassen van Hyrule. De componisten gebruiken dan ook de instrumenten van de vele dorpen in Hyrule. Het eindresultaat klinkt vreemd maar ook erg uitnodigend en is een mooie herinnering aan de vele gekke plekken die je in Breath of the Wild hebt bezocht.

En ik had mezelf nog zó beloofd dat het een kleine Feature zou worden! Maar goed, ik kan me alsnog voorstellen dat sommige geliefde muzikale stukken missen. Ben je net zo’n grote Zelda-fan als ik en wil je nog iets toevoegen? Zet het in de comments!

REACTIES (35) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord