De beste series volgens de PU-redactie 

De beste series volgens de PU-redactie 2019-08-23T12:57:36
Fuck games, series zijn veel leuker! Het zijn net spellen maar dan hoef je geen moeite te doen en ze kosten ook niet 60 euro. PeterKoelewijn vroeg aan een aantal PU-redacteuren welke serie zij absoluut aanbevelen.

Alie: Mindhunter

Het kiezen van de beste serie is een enorm lastige taak. Bij het pijnigen van mijn hersenen heb ik me laten leiden door de vraag naar welke serie ik op dit het moment meeste uitkijk. Toen bleven er twee antwoorden over: The Good Place (S4) en Mindhunter (S2). Ik kies uiteindelijk voor die laatste, want hoe grappig ik The Good Place ook vind, Mindhunter spookt veel meer door mijn gedachten! Mindhunter is een psychologische thriller van David Fincher. De serie vertelt over de introductie van de psychologie bij de FBI. Misdaad wordt steeds ingewikkelder en oude classificaties volstaan niet meer. Middels wetenschap hopen twee agenten seriemoordenaars te doorgronden. Mindhunter is súperspannend, zonder geweld te tonen. De spanning komt van de interacties met (echt bestaande!) seriemoordenaars en tussen de agenten onderling, waarbij er eentje zich wel heel erg laat meeslepen in zijn werk. Daarbij moet gezegd worden dat het acteerwerk ook geweldig is! Seizoen 2 is sinds 16 augustus te checken op Netflix.


     

Michel: The Leftovers

MichelAl een aantal jaar probeer ik werkelijk iedereen The Leftovers aan te smeren, een HBO-serie van drie seizoenen lang van Damon Lindelof (Lost, het aankomende Watchmen). Het eerste seizoen start een beetje grimmig, maar zeker het tweede seizoen is misschien wel de beste televisie die ik ooit heb gezien, en dat zeg ik als fan van series als The Sopranos en Deadwood. Fenomenaal acteerwerk van Justin Theroux, Carrie Coon en Christopher Eccleston waar de emotie vanaf spat. Het gaat niet zozeer om het mysterie (2 procent van de wereldbevolking verdwijnt op een dag), meer om hoe mensen met hun verdriet en verlies omgaan. Daardoor kunnen we ons allemaal wel herkennen in de personages, hoe gek en fantasievol sommige situaties die geschetst worden ook zijn. Gaat dat kijken!

 

Graddus: Friends

GraddusIk heb laatst een toffe serie ontdekt joh. Het gaat over zes vrienden in een appartement in New York, en ook al hebben ze het grootste deel van de tijd geen baan, toch kunnen ze elke dag grote koppen Latte Macchiato drinken, de huur betalen en meerdere keren per week op date! 

Je hebt Joey de grappige domkop, Monica de bitse OCD-patiënt en natuurlijk Chandler, die zó onzeker is dat elke sociale interactie vanzelf uitmondt in slapstick. Man, ik hou van die mensen als ware het mijn eigen vrienden. Het enige vreemde is dat er bijna geen gekleurde mensen in het Manhattan van eind jaren '90 rondlopen, maar dat mag de pret niet drukken. Vooral niet als knappe Rachel weer eens met sullige Ross in bed belandt. 

Friends, heet de serie toepasselijk. Benieuwd wanneer dit pareltje aanslaat bij het grote publiek... 

 

PeterKoelewijn: It’s Always Sunny in Philadelphia

PeterKoelewijnIk ben niet de grootste fan van Amerikaanse komedies. Zelfs in de slim geschreven series kunnen de yanks het vaak niet laten om een zoetsappige boodschap te stoppen. Liever kijk ik dan naar Britse sitcoms zoals Blackadder en Fawlty Towers: series waarin veel personages egoïstisch zijn en nooit wat leren. Dat maakt het des te leuker als ze tegenslag op tegenslag krijgen. Uh, niet dat de Amerikanen het niet kunnen hoor, dat bewijst It’s Always Sunny in Philadelphia wel. De serie gaat over een stel uitbaters van een Ierse pub in Philly en werd ooit beschreven als ‘Seinfeld on crack’. De personages zijn enorme sociopaten en laten alles zover escaleren dat zelfs de meest uitgekauwde verhaallijnen totaal uit de bocht vliegen. Het durft moeilijke onderwerpen aan te stippen en doet dan een knappe koorddansact tussen politieke correctheid en totale smakeloosheid. Oh ja, en Danny DeVito zit erin en hij geeft echt ZERO FUCKS. Een van de grappigste komedies die ik ooit heb gezien en het heeft al 13 seizoenen!


    

Wouter: The Boys

WouterEigenlijk is mijn favoriete serie ooit Buffy: The Vampire Slayer, maar ik ben de eerste die toe zal geven dat Joss Whedon z'n magnus opus zó 90's is, dat ik het moeilijk aan een modern publiek kan aanraden. Laten we zeggen dat we inmiddels meer gewend zijn op het gebied van CGI en dat onze aandachtsspanne te kort is voor de genialiteit die Buffy is. Daarna zou ik al snel terechtkomen op Battlestar Galactica of Firefly, maar die worden al door mijn waarde collega's besproken, dus kan ik mooi iets nieuws aanraden!

De serie die dit jaar volledig mijn mind blew en me zowel verraste als compleet intrigreerde, is The Boys, gebaseerd op een comic van Garth Ennis oa. Hierin wordt eigenlijk een beetje het concept van Watchmen (een van mijn favoriete films en graphic novels, niet geheel toevallig) genomen en in het extreme getrokken. De superhelden in The Boys zijn namelijk zo volledig fucked up, dat het eigenlijk een beetje eng wordt. Dit zijn geen helden meer, dit zijn verschrikkingen die tegengehouden moeten worden! Billy Butcher (Karl Urban) voelt zich gedwongen om deze verantwoordelijkheid op zich te nemen en vormt een team dat eigenlijk gedoemd is te falen als ze niet fucking voorzichtig en slim zijn. Want alleen al één persoon in het team superhelden waar ze het op gemunt hebben, een hevig gesponsord en commercieel uitgebuite groep genaamd The Seven, is ongeveer even krachtig als Superman en zou hen met één keer knipperen kunnen desintegreren. Deze Homelander, gespeeld door Antony Starr waar ik dankzij Banshee al fan van was, is een van de belangrijkste redenen om The Boys te kijken. Mijn God, wat is deze dude gestoord en angstaanjagend, als een kernoorlog die op het punt staat uit te barsten. De ventje uit Brightburn dat opgegroeid is en niet minder geestelijk instabiel is geworden in de tussentijd. 

Er is nog maar 1, 8 afleveringen kort seizoen van The Boys, te zien op Amazon Prime, maar het tweede komt er al aan en ik kan ECHT. NIET. WACHTEN. Hopelijk wordt die zo fantastisch dat The Boys inderdaad in deze lijst blíjft thuishoren. 

     

Dennis: Battlestar Galactica

Dennis

Beste serie ooit? Wat is dat voor vraag?! Maar goed, hoewel Star Trek: The Next Generation, Rock & Morty en ook The Boys enorm hoog op de lijst staan, ga ik toch voor Battlestar Galactica uit 2004. De serie moest in het eerste seizoen een beetje z’n weg vinden,  maar daarna ging het niveau van het script en het acteerwerk snoeihard omhoog. Je word als kijker op briljante wijze meegesleept in de strijd tussen de mensen (die een nieuwe planeet zoeken) en de ‘vijand, de Cylons, die zo hun eigen motivatie hebben om de mensheid uit te willen roeien. En hoewel de serie 15 jaar(!) oud is, hebben de special effects de tand des tijds ook heel goed doorstaan. Must see voor sci-fi-fans!

     

Marvin: Firefly

MarvinNathan Fillion. Niet genoeg? Nathan Fillion als space-cowboy. Alleen dat zou al genoeg zijn voor mij om Firefly aan je aan te bevelen, maar het geval wil dat deze kruising tussen sci-fi en Western nog veel meer heeft te bieden. En laten we eerlijk zijn, het kiezen van een serie was voor mij niet makkelijk. Als groot Star Trek-fan wilde ik al snel The Next Generation neerpennen, even later vervangen door de Original Series om vervolgens af te wijken naar iets als Battlestar Gallactica – maar toen bedacht ik me dat jullie waarschijnlijk niet zitten te wachten op een serie die tig seizoenen kent en dagen tot weken van je leven wegsnoept…

En toen dacht ik aan Firefly, een serie die in slechts veertien afleveringen doet waar zelfs een fenomeen als The Next Generation meerdere seizoenen voor nodig had; binnen no time weten showrunner Joss Whedon en briljante acteurs als Fillion, Alan Tudyk en Summer Glau een fantastisch universum neer te zetten én je een schijtlading gevoelens voor de crew van het ruimteschip Firefly te laten voelen. Firefly heeft lak aan alle conventies die zijn opgezet door grote series als Star Trek (plus véél meer humor) en elke aflevering is daardoor een verrassing. Elk personage wordt nagenoeg perfect uitgediept en blijft mysterieus genoeg dat je zo nog tien seizoenen zou willen zien, om nog maar te zwijgen over de fantastische special effects, set design en het gemak waarmee sci-fi en Western worden gemixt. Dat deze serie maar één seizoen heeft gekregen is misschien wel de grootste tv-schande ooit.

       

Wimpie: Fargo

DwayneAls je een serie baseert op werk van de Coen Brothers moet je van goede huizen komen om een waardige adaptie te maken. De makers van de Fargo-serie doen gelukkig zeker niet onder voor het iconische regisseursduo. Op dit moment kan je drie seizoenen kijken op Netflix, waarvan seizoen 2 toch wel mijn absolute favoriet is. De verhalen van elk seizoen hangen nauwelijks met elkaar samen, dus je kan ze gerust los van elkaar kijken! 

Ik vind Fargo zo dope omdat de serie een solide en toegankelijke ‘eerste laag’ heeft, maar ook zeer interessant is voor de echte filmsnobs. De serie blinkt uit in zijn cinematografie en schrijfwerk. Elk seizoen vertelt een intrigerend misdaadverhaal vol visuele storytelling en interessante plotwendingen. Acteurs als Ewan McGregor, Patrick Wilson, Martin Freeman, Kirsten Dunst en Mary Elizabeth Winstead spelen rollen in de serie en Chris Rick doet mee in het aangekondigde seizoen 4.

    

Laura: Boardwalk Empire

LauraPeter is een strenge man, want ik mag echt maar één serie noemen. Hij lijkt daardoor wel een beetje op Nucky, oftewel Enoch Thompson. Het personage, gespeeld door de fantastische Steve Buscemi, is losjes gebaseerd op Enoch Johnson uit Atlantic City, die nogal een baas was. Hij sprak de briljante woorden: 'You wanna be a gangster in my town, then you’ll pay me for the privilege.' Oké, zeg maar gerust een maffiabaas dus. Dat betekent dat je van tevoren nooit weet hoe een situatie eindigt in Boardwalk Empire, want het ene moment wordt er nog vrolijk gelachen en niet veel later zitten iemands hersens tegen de muur gesplat. Heerlijk, die onvoorspelbaarheid. Ik hou niet alleen van deze serie omdat hij zich afspeelt in de fascinerende jaren '20, ook de geweldige acteurs helpen de maffiasfeer in die tijd van drooglegging geweldig weer te geven. Van het schattige maar steeds harder wordende karakter van Kelly Macdonalds Margaret Thompson tot het sexy accent van Charlie Cox' Owen Sleater. Elk seizoen zijn er weer personages om van te houden, al ben ik vooral gek op de zwoele Michael Pitt en Gretchen Mol.

Mis je een serie? Overtuig ons in de comments waarom we jouw serie gisteren hadden moeten zien!

REACTIES (43) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord