De beste schurken in games 

De beste schurken in games 2017-04-12T13:04:50
Games zijn een geweldige broedplaats voor schurken. Vaak eindbazen die de grootste uitdaging vormen in de game, maar soms ook bijna te leuk om te verslaan. Slecht zijn voelt goed en PeterKoelewijn verzamelde de videogame schurken die we met plezier haten!

In deze Feature vind je onze favoriete schurken, niet zozeer gebaseerd op hoe moeilijk ze te verslaan zijn in hun games, als wel hoe intimiderend of vermakelijk ze zijn. Sommige gameschurken zijn charismatischer dan de hele cast terwijl we andere schurken gewoon fucking eng vinden. Het is een lekker afwisselend lijstje geworden, in willekeurige volgorde zodat niemand kan klagen dat we Sephiroth de beste schurk vinden. Oh wacht…

    

General Victor Sarrano

Lang geleden, in 2011, dacht de gamesindustrie dat realistische first-person shooters alleen nog serieus mochten zijn. En toen kwam Bulletstorm dat ons Victor Sarrano gaf. Deze generaal rolt alle clichés van gemene drilsergeanten en corrupte Call of Duty-generaals ineen en combineert het met zo’n beetje alle scheldwoorden die de schrijvers konden verzinnen. Een Bulletstorm-producer beschreef Sarrano ooit als een “lul met de mond van een zeeman”. Ik kan het niet beter beschrijven.

Victor Sarrano

       

Team Rocket Trio

Vooral bekend van de Pokémon anime, proberen deze eeuwige losers al sinds de eerste afleveringen Pikachu van Ash te stelen. We kunnen niet anders dan een beetje medelijden met Jesse, James en Meowth hebben. Tegelijkertijd was het heel tof om te zien dat Gamefreak de schurken in Pokémon Yellow stopte. En net als in de tekenfilm verschenen ze op je pad op de gekste momenten.

Team Rocket

     

Officer Tenpenny

De corrupte politieagent die alle corrupte politieagenten wegblaast. De GTA San Andreas schurk laat nog steeds veel indruk achter. Ten eerste wordt hij ingesproken door Samuel L. Jackson, een van de coolste personen op aarde. Ten tweede weet hij CJ z’n leven de hele game zuur te maken en blijven ze elkaars pad kruisen tot op het explosieve einde.

GTA San Andreas

     

Fawful

De Mario RPG’s zijn niet alleen geweldig vanwege de toffe gameplay; de serie durft ook klassieke Mario-conventies overboord te gooien en soms zelfs een origineel verhaal voor te schotelen. In de beste delen speelt Bowser tweede viool en maakt een originele schurk Mario en Luigi’s leven zuur. Fawful bijvoorbeeld, de groene hyperintelligente boon kwam voor in de eerste 3 Mario & Luigi games en praat in grammaticaal superfout Engels. Oneliners zoals “I Have Fury!” zijn dan ook helemaal Fawful.

Fawful

     

Kefka Palazzo

Kefka Palazzo is de hoofdschurk in Final Fantasy VI en een van de sterkste magiërs in de game. Hij is tevens de rechterhand van de boosaardige Emperor Gestahl, zit de helden vanaf het eerste uur dwars, weet de World of Balance te vernietigen en zichzelf te transformeren in een monsterlijke god die als eindbaas dient. Maar dé reden waarom hij in dit rijtje staat, is omdat hij een clown is. En alle clowns zijn evil!

Kefka

      

Sephiroth

De eeuwige Final Fantasy-rivaal van Kefka is natuurlijk Sephiroth. Final Fantasy brak echt door in Amerika en Europa met deel VII, dus er wordt nog weleens geroepen dat hij als gameschurk overrated is. Persoonlijk vind ik van niet; de opbouw naar de eindconfrontatie is geweldig en hij wordt echt neergezet als een soort supersoldaat die niemand aankan. Bovendien is Cloud’s flashback, waarin Sephiroth achter zijn herkomst komt en Cloud’s geboortedorp uitmoordt, nog steeds een van de hoogtepunten van de hele serie. Oh ennuh, hij vermoordde Aerith. Dat was niet aardig van hem.

Sephiroth

       

Senator Armstrong

Metal Gear Solid heeft een groot aantal coole schurken en voor lange tijd voegde ik daar Senator Armstrong niet tussen. De corrupte politicus die als eindbaas dient in Metal Gear Rising: Revengeance, is zo over-the-top en stereotype Amerikaans, dat ik het lange tijd té dom vond voor Kojima. En toen werd Donald Trump president en liet iemand me dit fragment zien!

Wow… laten we hopen dat Trump’s presidentschap eindigt met een gevecht tegen een cyborg ninja!

    

GLaDOS

Boosaardige A.I. zijn niets nieuws, maar Valve zou Valve niet zijn als ze niet iets maken dat de perfectie benadert. Mede dankzij stemactrice Ellen McLain bruist GLaDOS van de persoonlijkheid. De hoofdmonitor voor het onderzoekinstituut van Aperture Science wordt gaandeweg de eerste game steeds sadistischer. Ze blijkt verslaafd te zijn aan het bedenken van puzzels voor haar testdeelnemers en houdt ze een taart voor als beloning. De waarheid is dat ze gewoon iedereen uit de weg ruimt. Oh ja, en ze kan aardig zingen.

GLaDOS

      

Doctor Nefarious

Ratchet & Clank is gebaseerd op klassieke cartoons van o.a. The Looney Tunes. Hun grootste schurk, Doctor Nefarious, is overduidelijk een hommage aan die gekke tegenfilms. Deels Daffy Duck, deels Yosemite Sam met een mespuntje Marvin the Martian. Doctor Nefarious keert in bijna ieder deel terug en het is altijd een feest.

Doctor Nefarious

     

Doctor Robotnik

Een andere gekke geleerde: Doctor Robotnik of “Eggman”. Sonic z’n reputatie staat momenteel niet heel hoog maar het blijft een feit dat hij het iedere keer tegen een geweldige schurk moet opnemen. Eggman wil de wereld veroveren en een utopie creëren waarin alleen nog machines bestaan. Vandaar dat hij constant Sonic en andere dieren belaagt met de meest gestoorde wapens en apparatuur. Best wel duister voor een game waarin je een blauwe egel bestuurt.

Eggman

    

Gruntilda

Als je Gruntilda ziet denk je meteen “Wauw, iemand heeft The Wizard of Oz gezien”, maar het is daar dat de Rare-magie kom de hoek komt kijken. Gruntilda wordt vanaf het begin in Banjo-Kazooie als een hilarische parodie op de Wicked Witch neergezet. Ze praat in rijm, maakt alleen maar kakelgeluiden en iedereen vertelt haar hoe walgelijk ze is. Sterker nog, die feiten komen op het einde van de game goed van pas. Voor het eindbaasgevecht moet je een quiz met haar zien te overleven waarin ze o.a. vragen stelt over haarzelf. Handig dus als je goed oplet!

Gruntilda

       

Bowser

Bowser kan natuurlijk niet ontbreken op deze lijst, alleen al omdat er geen enkele videogameschurk zo vaak is ingemaakt. Nintendo is een meester van het houdbaar houden van zijn franchises. Daardoor zit er iedere keer een verrassende twist in Bowser’s plan om de prinses te ontvoeren. Bowser wordt in sommige games (vooral de platformers) als een serieuze dreiging neergezet maar er zijn ook games (vooral de RPG’s) waarin hij als een dommekracht voorkomt die de secundaire schurk is. Beide versies blijven al decennia tof!

Bowser

      

Kane

De leider van de Brotherhood of Nod is misschien wel het bekendste personage uit de hele Command & Conquer-serie. Kane verscheen voor het eerst in C&C: Red Alert als een assistent van Josef Stalin. Op het eind vermoordt hij de Sovjetleider en lijkt hij voor het eerst de Brotherhood of Nod te stichten. De Tiberium-serie speelt zich ver in de toekomst af, waarin Kane’s organisatie de wereld wil veroveren. Kane is schijnbaar onsterfelijk en wordt vereerd als een soort Messias. Mede door acteur Joseph D. Kucan, die hem al sinds deel 1 speelt, behoort hij tot de meest charismatische gameschurken op deze lijst.

Kane

       

The Illusive Man

Nog een science-fiction meesterbrein met een mysterieuze organisatie achter zich, is The Illusive Man. Zijn herkomst is een mysterie maar hij heeft boven alles de mensheid in het oog. Zijn organisatie Cerberus probeert middels officiële kanalen maar ook onderhandse tactieken de positie van de mensheid t.o.v. andere rassen te verbeteren. De Illusive Man rust niet voor mensen het dominante ras zijn. In Mass Effect 2 lijkt Shepard nog begrip te hebben voor het doel maar gaandeweg ziet hij over hoeveel lijken Cerberus durft te stappen om zijn machtspositie te vergroten. In Mass Effect 3 wordt Cerberus een volledige schurk, voornamelijk doordat The Illusive Man ook macht over The Reapers denkt te kunnen krijgen. Dankzij topacteur Martin Sheen blijft The Illusive Man tot het controversiële einde van ME3 charismatisch en tegelijkertijd intimiderend.

The Illusive Man

        

Handsome Jack

Dat je ook prettig gestoord kunt zijn in de ruimte, bewijs Handsome Jack. De baas van de Hyperion organisatie ziet zichzelf als koning van de planeet Pandora. Hij combineert de slechtste eigenschappen van Donald Trump en The Joker: arrogant, macho, constant beledigend, sadistisch maar ook best wel grappig. Een schurk die we met plezier haten!

Handsome Jack

       

Shao Kahn

De heerser van Outworld en letterlijk de stem van Mortal Kombat. Shao Kahn is zo sterk en intimiderend, dat hij een samoeraihelm met een schedel kan dragen en we hem nog steeds cool vinden!

Shao Kahn

       

Heihachi Mishima

Het verhaal van Tekken is net een soap van GTST-niveau. Heihachi Mishima heeft een hekel aan zijn zoon Kazuya. Daarom gooit hij hem als kind in een afgrond want dat is lekker efficiënt. Het ontwaakt echter de Devil Gene in Kazuya, dat hem bovennatuurlijke kracht en onsterfelijkheid geeft. Heihachi probeert al 7 delen lang het Devil Gene van Kazuya te stelen. Hoe bespottelijk het verhaal ook is, Heihachi blijft, ondanks de introductie van veel jongere en frissere gezichten, dé schurk van de Tekken-serie.

Heihachi

       

Fuhrer

We hoeven jullie natuurlijk niet uit te leggen dat Adolf Hitler een verdorven mens was. Hij zelfs zo gehaat dat hij de schurk is in verschillende films, boeken en games… en niet alleen Tweede Wereldoolog shooters! Hitler was bijvoorbeeld een eindbaas in Persona 2 voor de PSX. Atlus krabbelde echter terug toen de PSP-remake voor het westen gelokaliseerd werd. Nu heet de schurk Fuhrer en draagt hij een zonnebril. Jawel, de schurk in Persona 2 is Hitler met een zonnebril…

Fuhrer

     

Ganon

Ganon is Nintendo’s beste schurk en wordt, net als goede wijn, beter met de jaren. Als drager van de Triforce of Power reïncarneert hij om de zoveel generaties, net als Link en Zelda. Hij kan dus nooit echt verslagen worden en in veel games proberen de bewoners van Hyrule hem dan ook op verschillende manieren tegen te houden. Een paar methodes zijn tijdreizen, hem verbannen naar de Twilight Realm en Hyrule volledig onder water zetten. Maar altijd keert Ganon terug en kunnen alleen Zelda en Link met de Master Sword hem tegenhouden.

Ganondorf

      

Captain LeChuck

De schurk uit Monkey Island heeft zo’n beetje alle vormen van een piratenkapitein al ondergaan. Al jaren probeert hij het hart van Elaine Marley te veroveren maar Guybrush Threepwood zit hem constant in de weg. Captain LeChuck is een verdomd sluwe schurk maar Ron Gilbert en Tim Schafer wisten hem alsnog in diverse komische situaties te stoppen. LeChuck is al afgebeeld als een zombiepiraat, een spook en zelfs een demoon. Hopelijk heeft hij zijn streken nog niet verloren en kunnen we in de toekomst een nieuwe Monkey Island verwachten!

Captain LeChuck

       

The Joker

The Joker was al een icoon voor de meeste op PU-redactie geboren waren. De Arkham-games verstevigde zijn positie des te meer als de ultieme tegenstander voor Batman. Mede door stemacteur Mark Hamill die de Joker in de Arkham-games zijn bekende schorre giechelstem geeft. Hij speelde The Joker ook al in de jaren ’90 tekenfilm en verschillende animatiefilms, maar de Arkham-games zijn toch echt de kroon op zijn werk als de Clown Prince of crime!

The Joker

     

Tot zover onze favoriete schurken in games. Er zijn er uiteraard nog veel meer die een plekje verdienen, maar deze Feature is al lang genoeg. Zet ze vooral in de comments neer!

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord