De beste plekken in Nederland om oude games te spelen 

De beste plekken in Nederland om oude games te spelen 2016-02-29T12:14:21
Alie speurde stad, land en internet af om in deze Feature tot een overzicht te komen met de beste plekken om oude games te checken. Of je nu eens lekker wilt flipperen, een museum wil bezoeken of een LAN-party onveilig wilt maken; al je retro gaming behoeftes kun je in vervulling laten gaan.

Natuurlijk speel je op dit moment Far Cry Primal of wacht je met smart op The Division of Hitman, maar soms is er niets lekkerder dan effe terug te grijpen naar de oude klassiekers uit de vorige generaties. Helaas is de kans dat je je oude NES nog hebt staan inmiddels vrij klein, en hebben we zeker niet allemaal de ruimte om wat flipper- en arcadekasten neer te zetten… Gelukkig betekent dat echter niet dat je helemaal niet meer kunt retrogamen in ons landje!

In deze Feature heb ik verschillende locaties verzameld waarop je kunt genieten van games uit vervlogen tijden. Helaas vind je tegenwoordig niet meer op elke straathoek een arcadehal, maar desalniettemin kun je in diverse musea, amusementscentra, beurzen en zelfs in kroeg nog best op oude consoles en andere gamewaar stuiten. 

Oude games

   

TonTon club

Sinds kort bezet de TonTon Club maar liefst twee locaties in Amsterdam. Zo kun je je midden op de Wallen vermaken met arcade- en flipperkasten en biertjes, terwijl je bij de Westergasfabriek los kunt gaan met Dance Dance Revultion en ramen noodles. Het was dan ook niet voor niets dat we toen we onze Jokko een poosje geleden uit moesten zwaaien dat met de gehele PU-redactie in stijl hebben gedaan in de TonTon Club.

   

Arcadium

Ik hield een poosje een Geek Uitgaansagenda voor jullie bij hier op PU. Tijdens mijn research voor deze Features stuitte ik op Arcadium. Een aantal keer per jaar kun je deze gameparty in Zwolle bezoeken en de hele avond op gaan in oude klassiekers als Duck Hunt, Tekken, Sonic, Donkey Kong Country en Timesplitters. De eerst volgende editie van Arcadium kun je op 25 en 26 maart bezoeken. Mocht je willen weten wat je daar zoal kunt verwachten, check dan vooral ook even deze blog.

Arcadium

   

The Arcade Hotel

Je kunt je uitstekend een avondje vermaken in de TonTon Club of op Arcadium, maar als je echt toe bent aan een paar dagen onbeperkt oude games checken dan boek je toch gewoon een kamer in The Arcade Hotel? Je kunt daar namelijk bij de receptie games huren en deze vervolgens vanuit je bed checken op klassieke consoles en handhelds als de Atari, GameBoy en PlayStation. En zeg nou zelf: je valt toch nooit lekkerder in slaap dan na een wat uurtjes ongestoord gamen?

      

Het Bonami SpelComputer Museum

De werken van Rembrandt en Van Gogh mag je helaas niet aanraken… Gelukkig mag je in Het Bonami SpelComputer Museum wel gewoon aan de slag met 175 spelcomputers en arcade- en flipperkasten die aldaar op meer dan 3000 vierkante meter uitgestald staan. Ook wanneer je benieuwd bent naar de meer obscure apparaten in de gamegeschiedenis, zoals de Virtual Boy, Radio Shack en Magnavox Odyssey, dan is een bezoekje aan Het Bonami SpelComputer Museum verplichte kost.

   

Funland

Ik wilde heel erg graag nog een fijne ouderwetse arcadehal aan deze lijst toevoegen. Je weet wel, zo eentje waar de tijd al tientallen jaren stil gestaan lijkt te hebben. Helaas zijn de meeste hallen samen met de eighties uit het straatbeeld verdwenen… Maar gelukkig is er altijd nog Hommerson Funland in Scheveningen, dat al sinds 1985 vertier biedt aan ons gamers. En voor die echte ouderwetse ervaring denk je die Virtual Reality-hoek gewoon maar even weg.

Funland

   

Gelukkig blijft het niet bij bovenstaande locaties; er zijn nog veel meer plekken in Nederland waar je terecht kunt om oude games te spelen. Hieronder maak ik vast een beginnetje aan de lijst waarop ik de rest van deze plekken voor jullie weergeef.

   

Amusementshallen

Het voert te ver om onderstaande locaties te bestempelen als pure arcadehallen… Die heb je namelijk jammer genoeg niet zo veel meer. Maar gelukkig kun je voor al je flipper- en arcadeplezier nog wel terecht in de amusementshallen van Nederland.

    

Beurzen

Uiteraard kun je tijdens diverse beurzen en evenementen de allernieuwste games checken. Er zijn er echter ook een aantal waar aandacht is voor de klassiekers.

AnimeCon

   

Flipperen

We zijn gelukkig niet alleen in onze liefde voor het oude gamevertier. Er worden door toegewijde gamers zelfs hele handige lijsten bijgehouden over waar bijvoorbeeld specifieke flipperkasten een plekje hebben.

      

LAN

Zin om met een hele ploeg bekenden of onbekenden wat oude games te checken? Wellicht is een LAN-party dan iets voor je. Bij sommige van deze evenementen kun je zelfs meerdere dagen terecht.

CampZone

   

Musea

Wil je de echte oude klassiekers eens bewonderen dan is een tripje naar een museum altijd een goed idee. Zeker aangezien deze musea veelal veel meer te beleven bieden, zo mag hier ook gewoon lekker zelf aan de slag mag met de consoles, computers en games.

   

Organisaties

Er bestaan in Nederland diverse organisaties waar je zowel voor de gezelligheid als voor een potje retro gamen terecht kunt. Vaak worden deze avonden georganiseerd op vaste dagen.

Oude games

Ik hoop uiteraard een mooi beginnetje te hebben gemaakt aan dit overzicht met plekken waarop je retro games kunt spelen, maar ongetwijfeld kunnen we deze lijst samen nog een flink stuk uitbreiden. Laat me in de comments dan ook vooral weten of jullie nog toevoegingen hebben, zodat ik deze ook kan opnemen in deze Feature. Thanks!

REACTIES (27) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord