De beste, op games gebaseerde LEGO-sets 

De beste, op games gebasseerde LEGO-sets 2019-08-27T13:42:02
Toen Graddus jong was, zei zijn moeder altijd dat je vierkante ogen krijgt als je te lang voor te TV zit. Daarom doet de baklap af en toe nog iets anders dan gamen... Met op games gebasseerde LEGO-sets spelen, bijvoorbeeld! Welke zijn er allemaal?

Vroeger, een jaartje of tien geleden, werd ik meestal meewarig aangekeken als ik zei dat ik LEGO verzamel. Met zo'n blik van, 'maar dat is toch voor kinderen?'. Hoe anders is dat tegenwoordig. Met de komst van 'volwassen' thema's als Creator Expert, Ideas en Speed Champions, is LEGO ineens cool. Als ik nu vertel dat ik de Millenium Falcon thuis heb staan, hoor ik eigenlijk alleen nog maar 'ha, dat zou ik ook wel willen. Alleen mag het niet van mijn vrouw. En van mijn bankrekening...'.

In de loop der jaren zijn er natuurlijk ook een shitload aan LEGO-games verschenen, net als - iets zeldzamer - LEGO-sets gebasseerd op games. Laten we eens kijken wat voor moois die laatste categorie te bieden heeft.

 

Prince of Persia (2010)

De eerste op een game gebasseerde LEGO-lijn was Prince of Persia. Best random, niet? En dan was het stiekem ook nog eens ter gelegenheid van de toenmalige film ipv. de games, maar ach: een kniesoor die daarop let. Zes sets verschenen er die helaas niet al te best verkochten, zodat de licentie nog datzelfde jaar alweer een nekschot kreeg.

Toch heeft de perzische prins voor aardig wat vette shit gezorgd. Magnum opus is zonder twijfel de Battle of Alamuth-set (821 blokjes), waarin we onder andere de retezeldzame LEGO-kameel spotten. Andere hoogtepunten uit de PoP-lijn zijn The Fight for the Dagger (met prinses Tamina) en The Ostrich Race waarin de prins op - je raadt het al - een struisvogel racet!

7573 - Battle of Alamut

Set 7573 - Battle of Alamut

 

7570 - The Ostrich Race

Set 7570 - The Ostrich Race

 

Minecraft (2012)

De succesvolste videogame-to-LEGO adaptie is zonder twijfel Minecraft. Het is dan ook een hemels huwelijk: LEGO bestaat uit blokjes ennuh... Minecraft ook! Tientallen sets zijn er inmiddels. Sommige groot (The Mountain Cave met een whooping 2863 stukjes), andere juist lekker handzaam, zoals The Melon Farm (69 blokjes) en de Steve and Creeper-polybag (36).

Zelf ben ik al jaren de trotse eigenaar van The First Night. Niet alleen omdat Minecraft gewoon tof is en ik van elk LEGO-thema minimaal één set wil hebben, maar vooral omdat-ie met z'n compacte afmeting van 408 blokjes precies mooi in mijn displaykast past. 

21137 - The Mountain Cave

Set 21137 - The Mountain Cave

 

21115 - The First Night

Set 21115 - The First Night

 

Angry Birds (2016)

Angry Birds was een paar jaar geleden zo'n beetje de hotste property ter wereld. Het monsterverbond tussen LEGO en Rovio om die shit tot de laatste druppel uit te melken kon niet fout gaan. Toch...?

Nou, wel dus: de sets bleken nog minder gewild dan Wouter op Tinder! Speelgoedwinkels raakten het aan de straatstenen niet kwijt, en de rekken lagen vol Angry Birds-LEGO met grote 50% kortingsstickers erop. En dat terwijl er tussen de zes verschenen sets best coole dingen zitten.

King Pig's Castle is bijvoorbeeld een leuke knipoog naar het klassieke LEGO Castle, terwijl je met Pig City Teardown het destructieve karakter van de games in het echt na kunt spelen. En wil je op een goedkope manier zo'n schattige vogel en dommige big aan je LEGO-collectie toevoegen? Dan is de Piggy Car Escape-set jouw ding.

75824 - Pig City Teardown

Set 75824 - Pig City Teardown

 

75821 - Piggy Car Escape

Set 75821 - Piggy Car Escape

 

Overwatch (2019)

Eén van de recentste LEGO-thema's is heroshooter Overwatch. Ik moet zeggen dat ik niet zoveel met de game heb, maar de sets zijn vet. Dorado Showdown lijkt zó uit de game weggelopen, en ook Watchpoint: Gibraltar ziet eruit als iets dat niet zou misstaan op je salontafel.

Hopelijk gaat LEGO lekker door met het uitbrengen van Overwatch-sets want hé: wie weet geef ik die game dan ook wel eens een slinger.

75972 - Dorado Showdown

Set 75972 - Dorado Showdown

 

75970 - Tracer vs. Widowmaker

Set 75970 - Tracer vs. Widowmaker

 

Random sets

Er is her en der ook videogame-LEGO verschenen die niet per se tot een bepaald thema behoort. Neem de Portal 2- en Sonic-sets voor LEGO Dimensions. Of de Video Game Guy uit Minifigures Series 12, die in de aankomende Series 21 overigens een nieuwe variant krijgt. Natuurlijk zijn er ook talloze Star Wars, Lord of the Rings en allerhande superheldensets waar ook games van bestaan, maar voor deze feature draait het juist om licenties die als games begónnen.

Jammer genoeg loopt het grote publiek (nog) niet echt warm voor de combi LEGO + games. Al kan dat natuurlijk ook met het gebruikte bronmateriaal te maken hebben. Want wat als LEGO up zou teamen met een bedrijf als Nintendo?!? Ha, de enige die daar niet blij van zou worden is mijn vriendin. En mijn bankrekening...

Van welke gamelicentie zou jij graag een LEGO-set zien?

71203 - Portal 2 Level Pack

71203 - Portal 2 Level Pack

 

REACTIES (18) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord