De beste Mario games 

De beste Mario games 2015-09-10T13:29:33
Vanaf vandaag kunnen we onze eigen Mario levels maken, maar voorheen waren er andere briljante breinen die dat voor ons deden. En ze leverden een knap staaltje werk. Dus bij deze de beste Mario games volgens Roy.

De beste Mario game? Dat is verdomme een flinke opgave aangezien er de afgelopen 30 jaar meer dan 200 games met de besnorde loodgieter uit zijn gekomen. Daarom beperk ik mezelf in deze feature tot de ‘echte’ Mario titels en laat ik de Mario Karts, Strikers en Party’s buiten beschouwing. Alsnog is deze lijst nooit vol genoeg, dus roep in de comments vooral welke ik vergeten ben en doe het met enige verontwaardiging of minstens een sarcastisch toontje.

 

Super Mario Bros. 3

Ik twijfelde tussen de eerste Super Mario Bros. en dit derde deel. Voornamelijk doordat het eerste deel een volledige generatie introduceerde aan de wereld van Mario en al zijn geheimen, vijanden en warp zones. Maar eigenlijk is deel 3 de perfecte versie van de 2d Mario game. Dat blijkt wel nu we een dikke 25 jaar later nog steeds dezelfde set up voorgeschoteld krijgen. De overworld is briljant en werkt heerlijk, ook als je met zijn tweeën speelt.

Super Mario Bros 3

De power-ups zijn allemaal cool en het wasberenstaartje is een welkome toevoeging aan Mario’s arsenaal. Deze game zit ook echt boordevol met geheimen en ik durf er mijn handen voor in het vuur te steken dat 95% van jullie nog precies weten waar je de eerste twee fluitjes kan vinden. Dit is een van die games die je elke weer wil spelen als je ergens komt waar een NES in huis is.

 

Super Mario 64

Mario in 3D! Iets meer dan tien jaar na Super Mario Bros. en zo’n 30 andere Mario titels, kon Mario eindelijk rondjes lopen! Iedereen die bekend was met de serie (en dat was geloof ik ook iedereen op de wereld) was flabbergasted door de bewegingsvrijheid die ze opeens hadden. Terwijl Mario de baas was in 2D en al zijn concurrenten aftroefde, hadden weinig mensen verwacht dat dit zo goed overgezet kon worden naar 3D, maar het lukte, en het was prachtig.

Super Mario 64

Mario leerde hier zijn triple jump, long jump en backflip. Hier leerde hij vliegen en hoe hij Bowser rond moest slingeren. Super Mario 64 gaf ons een kasteel vol geheimen, schilderijen en konijntjes. Tel daar een heerlijke klassieke soundtrack in een nieuw jasje bij op en je hebt een van de vetste Mario games ooit. Mede mogelijk gemaakt door de kracht der nostalgie, maar geloof me; it’s still holding up.

 

Super Mario World

Hallo Yoshi! Als je je ooit een lang weekend, of een midweek verveelt, dan trek die SNES maar van zolder. Wellicht doe je nog wat inspiratie op voor de levels die je wilt maken in Super Mario Maker, want het level design in Super Mario World is van de bovenste plank. Het feit dat er ruim 120 van die dingen in de game zitten en ze allemaal even nieuw en verrassend zijn, zegt wel iets over de ontwikkelaars van de game. Daarbij is het dus ook de eerste game waar Yoshi in zit en die dino is ondertussen bijna net zo bekend als Mario zelf.

Super Mario world

Eens zien, we hebben een cape, een dino, een kikkerpakje en een stel loodgieters. Dat belooft sowieso top te worden. Als je dit vijf jaar voor de release van deze game gezegd had, verklaarde iedereen je voor gek. Sterker nog, dat zullen ze nu ook doen, totdat ze vijf minuten Super Mario World spelen, want dan hoopt iedereen dat Mario met zijn cape in de nieuwe Avengers film zit.

 

Super Mario RPG

Soms is turn-based springen beter dan real-time springen. Dat snappen ze bij Nintendo ook heel goed en ik denk dat dat de precieze reden was dat Super Mario RPG in het leven is geroepen. Alsof het concept van de gemiddelde Mario-game al niet absurd genoeg is, krijgt de franchise een flinke scheut Japanse rpg over zich heen en op de een of andere manier werkt dat verdomd lekker.

Super Mario RPG

De omgevingen zijn enorm fantasierijk en het battle systeem is perfect. De turn-based combat wordt verrijkt door de op timing gebaseerde aanvallen. Druk je op het juiste moment op de juiste knop, dan doe je net wat meer schade. Deze game mechanic wordt dan ook doorgevoerd in de Paper Mario serie. The Thousand Year Door krijgt bij deze dan ook een honorable mention, omdat die game ook uitmuntend is en de dingen die daar met papier gedaan worden, zijn zowel hilarisch als interessant. Maar hij haalt mijn lijstje net niet, omdat Super Mario RPG net wat gekker is, en ik hou van gek.

 

Super Mario Galaxy 2

Dit is het hoogtepunt van de Mario franchise. Deze titel verenigt alles wat de vorige games zo goed maakte. De tofste power-ups, de oorstrelende soundtrack, het ingenieuze level design en een replay waarde waar je u tegen zegt. Het is een hele opgave om het wiel telkens opnieuw uit te vinden, maar vooral met Super Mario Galaxy 2 is het de grote N gelukt.

Ik ben van mening dat iedereen die dit spel niet tof vind, uit je leven gebannen mag worden. Zelfs mijn moeder was onder de indruk van de koddige platformer en de dikke skills die ik tentoonstelde. Nog steeds denk ik met veel plezier terug aan de avonden die ik met vrienden spendeerde om alle groene sterren te halen. Ik zou het zo weer doen. Het wordt tijd voor een nieuwe klassieker als je het mij vraagt. Super Mario 3D World was wel leuk hoor, maar het was geen Super Mario Galaxy.

 

Dit lijstje staat overigens niet echt in een bepaalde volgorde. Dat is als kiezen tussen je eigen kinderen en dat wil je een ouder niet aandoen. Wel ben ik van mening dat Galaxy 2 de beste Mario game ooit gemaakt is. Miyamoto heeft me de afgelopen jaren al meer uren vertier bezorgd dan dat een gemiddelde vriendin ooit zou kunnen doen. Maar is dan ook erg oneerlijk om een vrouw te vergelijken met Miyamoto.

REACTIES (40) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord