De beste games van 2020 die je waarschijnlijk hebt gemist 

De beste games van 2020 die je waarschijnlijk hebt gemist 2020-04-22T11:00:33
Na Final Fantasy 7 Remake is de koek qua grote gamereleases voor nu even op. Wellicht is dit een goed moment om eens te kijken naar iets kleinere, verschrikkelijk goede games die tot nu toe dit jaar zijn uitgekomen.

Mogelijk heb je na de grote klappers in februari, maart en april niet zoveel meer te spelen, dus is het een perfect moment om naar wat kleinere titels te kijken. Dit zijn een aantal van de beste games uit 2020 die je wellicht hebt gemist.

Kentucky Route Zero: TV Edition (PS4, Xbox One, Switch en PC)

Kentucky Road Zero is stiekem niet nieuw, want de eerste episode van deze point & click-adventuregame verscheen in 2013, maar de complete serie is nu pas compleet. En dat is fijn, want nu kun je in één ruk door het vreemde, maar bijzonder creatieve verhaal van een oude vrachtwagenchauffeur die zijn laatste bestelling doet spelen. Kentucky Road Zero is een soort droomachtige roadtrip, waarbij je verschillende personages tegenkomt én bestuurt middels dialogen.

Dit gaat zelfs zo ver dat je op een gegeven moment feitelijk gesprekken met jezelf voert, al zingend de tekst van een lied bedenkt of het verhaal beleeft vanuit het perspectief van een acteur op een podium. Weinig games komen in de buurt van deze ongekend creatieve manier van verhalen vertellen, en daarom is deze merkwaardige game elke minuut van je tijd waard.

Good Job! (Switch)

Veel luchtiger is Good Job! van het Nederlandse Paladin Studios. Misschien heb je de geinige beelden van deze ‘werksimulator’ al voorbij zien komen in de meest recente Direct Mini. De situaties die je in deze game meemaakt zijn gewoonweg absurd. Als een typische ‘zoon van de baas’ doe je in deze game klusjes op verschillende afdelingen. De op het eerste oog eenvoudige opdrachten – zoals tafels verplaatsen of een magazijn organiseren – zijn een ware uitdaging voor iemand met twee linkerhanden. Het resultaat is een geinige chaos waarbij je op de meest extreme manieren oplossingen vindt voor simpele problemen. Houd je van games als Untitled Goose Game, dan is Good Job! ongetwijfeld wat voor jou.

Good Job!

The Pedestrian (PC)

Eens in de zoveel tijd komt er een werkelijk unieke puzzelgame voorbij, en The Pedestrian is er zo een. De platformpuzzels in deze game vinden namelijk plaats op verkeersborden, schermen en andere objecten, waardoor je een unieke rondleiding krijgt door een stad. Behalve dat dit briljante concept gepaard gaat met een mooi uiterlijk en geweldige muziek, gooit de game constant nieuwe elementen naar je, waardoor de puzzels constant fris blijven. The Pedestrian is geen hele moeilijke game, maar misschien is dat juist wel fijn.

In Other Waters (Switch en PC)

Ik zal eerlijk zijn: er is een grote kans dat je In Other Waters helemaal niet leuk vindt. Toch zal ik uitleggen waarom dit een bijzondere game is. Other Waters is een soort van tekst-adventure die zich afspeelt in een waterwereld, waarin een bioloog de wonderen van de oceaan ontdekt. Jij bent het pak en assisteert haar hierbij door bijvoorbeeld monsters te nemen en aan te geven welke kant ze op zwemt, allemaal terwijl je naar sonarbeelden en tekstblokjes kijkt. Juist dit minimalistische ontwerp, het goede verhaal over de mysteries van de zee en hypnotische geluiden en muziek maken In Other Waters een bijzondere ervaring. Ben je dus niet vies van lezen, geef deze game dan een kans.

In Other Waters

Black Mesa (PC)

Black Mesa is een unieke game, want zelden worden fan-remakes erkend door de oorspronkelijke ontwikkelaar en toegestaan om als nieuwe game te worden verkocht. Na acht jaar ontwikkeltijd verscheen deze remake van Half-Life eindelijk op Steam, en hoewel het er anno 2020 vrij gedateerd uitziet, is het de beste manier om deze klassieker te spelen. Hier en daar zijn zelfs de meest langdradige stukken uit het origineel geknipt en NPC’s toegevoegd om de boel iets levendiger te laten aanvoelen. Mocht je dus willen beginnen aan de Half-Life-reeks nu het geprezen Alyx uit is voor VR, dan is Black Mesa een goede game om mee er het startschot aan te geven.

Lair of the Clockwork God (PC)

Ontwikkelaars Dan Marshall en Ben Ward leek het supergrappig om een game over zichzelf te maken, en dat is het uiteindelijk ook geworden. Lair of the Clockwork God is een game over diezelfde Ben en Dan, die tijdens hun tweedimensionale avontuur constant op elkaar vitten, maar elkaar ook nodig hebben. Het komische schrijfwerk gaat gepaard met een unieke tweedeling in de gameplay: point & click met Ben en platformen met Dan.

Op een verrassend soepele manier komen deze twee genres samen, waardoor Lair of the Clockwork God verschrikkelijk gevarieerd is. De puzzels zijn duidelijk iets pittiger dan het springen door levels, maar de doorgewinterde point & click-fan komt er vast wel aan uit. Uiteindelijk beleef je vooral een hoop lol aan deze indiegame, en dat is exact wat de makers in gedachten hadden.

Lair of the Clockwork God

Remnant from the Ashes (PS4, Xbox One en PC)

Met NioH 2 is er voor liefhebbers van soulslikes dit jaar absoluut een goede game om je tanden in te zetten, maar wie eens wat anders wil in dit genre doet er goed aan Remnant from the Ashes te checken. Dat komt mede doordat deze pittige shooter elementen van Gears of War en Destiny leent, waarbij spelers gemotiveerd worden om met anderen op te trekken.

Grinden om betere loot te krijgen, aanvalspatronen van eindbazen bestuderen en welgemikte schoten lossen vanuit dekking zijn dan ook de belangrijkste – en leukste – dingen die je in deze titel doet. Daarnaast wordt de wereld van elke speler willekeurig gegenereerd en neem je gevonden loot bij een ander terug naar je eigen wereld. Remnant from the Ashes is daarom een unieke titel en verdient het om gespeeld te worden.

Totally Reliable Delivery Service (PS4, Xbox One, Switch, PC en Android)

Totally Reliable Delivery Service is Death Stranding, maar dan met de engine van Human Fall Flat, snap je? In deze game bezorg je namelijk pakketjes op een eiland met ontzettend overdreven physics, waardoor een levering vaak uitloopt op een drama. Iets simpels als samen een pakketje in de achterbak van een truck of een van de andere voertuigen tillen gaat dan ook direct mis. Vooral met andere spelers zijn de gekke missies die je uitvoert extra grappig, en kun je elkaar natuurlijk de schuld geven van bijvoorbeeld een mislukte poging om een vis naar een vuurtoren te lanceren.

Totally Reliable Delivery Simulator

The Walking Dead: Saints & Sinners (Oculus Rift)

Tot slot een VR-game, want The Walking Dead: Saints & Sinners is niet alleen een van de beste games in de franchise, maar slaagt ook op een aantal fronten waar andere VR-games dat niet doen. In een deels overstroomd New Orleans ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt en zijn in elk huis dat je betreedt wel bruikbare spullen te vinden. Of vijanden in de vorm van zombies en mensen, want als je overdag geen bonje krijgt met de verschillende facties in het heerlijk typische The Walking Dead-verhaal, moet je ‘s nachts zombies van je afslaan en schieten met de beperkte middelen die je hebt.

Al deze bewegingen zijn supernauwkeurig – je kunt zelfs met je ene hand het hoofd van een zombie vastpakken en er met de ander een mes inrammen – en het managen van je rugzak werkt zeer intuïtief. De interactie die je daarnaast met NPC’s hebt is dankzij verschillende keuzes bijster interessant en zorgt ervoor dat het vijftien uur durende verhaal lang boeiend blijft.

Zo zijn er nog veel meer goede, kleinere games die je misschien gemist hebt. Denk aan Mosaic, Lonely Mountains Downhill en Paper Beast. En wat dacht je van alle verschillende ports, zoals The Hunt: Showdown voor PS4, de remasters van Bayonetta en Vanquish en Tokyo Mirage Sessions voor Switch? Genoeg om te spelen dus. Welke game raad jij aan?

REACTIES (21) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord