De beste games ooit volgens Graddus 

De beste games ooit volgens Graddus 2018-06-14T21:03:35
Iedere maand laten we een redacteur aan het woord om zijn of haar top 10 games ooit te bespreken. Ditmaal Graddus, die vaste PU-lezers wel kennen als onze wansmaakman. Staan er titels in zijn lijst waar een normaal mens met een grote boog omheen loopt?

Hoeveel games heb ik in mijn leven gespeeld? Het moeten er honderden zijn, zo niet duizenden... Ik game al een jaar of 25, speel wekelijks een game uit dus een simpel rekensommetje leert me dat het er op z'n minst 25 x 52 = 1.300 zijn. Wow.

En uit al die titels moet ik nu een top tien maken? Tuurlijk joh, doen we ff. Hou je vast:

10. Far Cry Instincts: Predator

Eind 2006 zocht ik een game voor mijn gloednieuwe Xbox 360. Het ging tussen Perfect Dark Zero en Far Cry Instincts: Predator. Nou weet ik niet waarom (ik ben namelijk een enorme fan van Perfect Dark op de Nintendo 64), maar de keus viel op Far Cry. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gekregen. Wat heet: het spel trapt zelfs mijn top tien af!

Belangrijkste reden is de multiplayer, en dan met name de map editor. Indertijd speelde iedereen Call of Duty 2 of Gears of War maar ik zat gewoon doodleuk op m'n zolderkamer levels te ontwerpen. Zo maakte ik Zelda's Hyrule 1-op-1 na, een paar maps uit GoldenEye en nog véél meer. Overigens was ik ook behoorlijk goed in de mp zelf. Maarja, wat wil je ook, met dik 500 uur op de teller... 

Far Cry
    

9. Body Harvest

Mijn favoriete console ooit is de Nintendo 64. Het zal je dus niet verbazen dat er een aantal titels voor het apparaat in mijn top tien staat. De eerste is Body Harvest: een game waar je waarschijnlijk nooit van gehoord hebt maar die ik toch doodleuk boven de 7352361 andere opties voor deze lijst verkies.

Body Harvest

Waarom? Simpel: Body Harvest blies mijn tere jongensbrein in 1998 aan gort met zijn revolutionaire sandbox-gameplay! Het is ontwikkeld door DMA Design, de studio die we vandaag de dag beter kennen als Rockstar North. Jep, Body Harvest is eigenlijk een soort GTA avant la lettre (er zitten honderden bestuurbare voertuigen in), compleet met tijdreizende mariniers en gigantische insecten. En de muziek, man. Classic!


    

8. Grand Theft Auto V

Eén plekje boven de voorvader van Grand Theft Auto staat de serie zelf, en wel het beste deel: V. Tuurlijk, III was revolutionair, Vice City heeft de vetste muziek en San Andreas de grootste spelwereld, maar puur objectief zijn de avonturen van Michael, Trevor en Franklin het vetst. Ik heb GTA V twee keer uitgespeeld, eenmaal op de Xbox 360 en nog een keer op m'n PlayStation 4, maar zou het bij een re-release voor de oooh, ik zeg maar wat, PSVR rustig opnieuw doen. Ik weet zeker dat ik nog genoeg nieuwe shit ontdek.

GTA V
    

7. King's Quest II

Er moest sowieso een DOS-game in deze lijst. De beginjaren van mijn gamecarrière liggen immers in de pixelige omgevingen van Commander Keen, Secret Agent en Prince of Persia. Uiteindelijk werd het King's Quest II: wat mij betreft het hoogtepunt van Sierra's uitgebreide adventurebibliotheek en een zeer dierbare jeugdherinnering. Ik speelde de game namelijk met mijn vader, waarbij ik koning Graham bestuurde en hij de Engelstalige commando's intypte.

Op een dag had die ouwe per ongeluk gesavet op een moment waarop Graham nét in een dodelijke val zat. Ik ontroostbaar natuurlijk... Maar de volgende ochtend konden we magischerwijs gewoon verder waar we waren gebleven! Wat bleek: mijn vader had helemaal teruggespeeld tot het punt van het ongeluk. Thanks daarvoor nog, pops!

King's Quest II
    

6. Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest

Twijfel: zet ik Super Mario World in m'n top tien of toch die andere SNES-platformklassieker, Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest? Het werd de laatste en dat komt omdat Diddy en Dixie een nét iets grotere glimlach op m'n gezicht toveren dan de Italiaanse loodgieter. Ik word heel vrolijk van die geinige apenkoppen, de idioot springende Kremlins en levels als Toxic Tower. Maar het allervrolijkst? Dat word ik van de muziek. Donkey Kong Country 2: Diddy's Kong Quest heeft per slot van rekening de beste soundtrack ooit. Met afstand. Het is de Thriller van de game-industrie en bijna alle nummers hebben meer dan twintig jaar later nog altijd een prominent plekje op mijn MP3-speler.

Donkey Kong Country 2
    

5. Pro Evolution Soccer 5

Ben ik de eerste die een sportgame in zijn top tien zet? Ha, daar voelen mijn elitaire collega's zich zeker te goed voor, hé? Nou ja, hun loss. Ik wist van tevoren dat er in ieder geval één footie in moest, al was het nog niet eenvoudig welke. Sensible Soccer? ISS Deluxe? Of misschien een Football Managertje?

Dat de keus uiteindelijk op Pro Evolution Soccer 5 viel stond eigenlijk stiekem al vast. Dit is immers een schot in de kruising, mede mogelijk gemaakt door de gouden linker van Adriano. Man, wat is die bonkige Braziliaan overpowered. En wat begreep PES 5 goed dat juist dit soort karikaturale spelerseigenschappen bijdragen aan de fun.

PES 5
     

4. The Elder Scrolls V: Skyrim

Als ik terugdenk aan Skyrim, denk ik allereerst aan de gigantiche landkaart waarover ik de helft van de tijd gewoon doelloos rondliep. Heerlijk. Beetje sfeer opsnuiven, beetje tegen vijanden vechten, beetje questjes doen: precies hoe ik games als Fallout en The Elder Scrolls graag speel. Tuurlijk, het hoofdverhaal is leuk, maar waarom zo'n haast? Relaaax broer...

Onlangs verschenen de 41e en 42e versie van Skyrim, voor de Nintendo Switch en PSVR. De eerste is de zoveelste standaard poort, maar de VR-versie heeft me weer helemaal opgeslokt. Dit is potverdomme de manier waarop ik Skyrim vijf jaar geleden meteen had willen beleven!

Skyrim
    

3. Goldeneye 007

Doom, Duke Nukem, Half-Life, Call of Duty, Medal of Honor, Battlefield, Wolfenstein, Quake, Left 4 Dead: allemaal first-person shooters die mijn lijst niet haalden, terwijl het mijn favoriete genre is. Eén en ander zegt ook veel over de kwaliteit van shooters die er wél instaan, zoals GoldenEye 007. Toen ik die game voor het eerst bij een vriendje speelde kon ik mijn ogen niet geloven. Wat de fuck, je schiet gewoon op échte mensen, met échte gezichten! En hoe vet is die sniper-rifle! Jezus, dit moet wel de beste game ooit zijn!!!

Dat was zelfs nog voor ik de multiplayer ontdekte, die ervoor zorgde dat ik minstens twee keer bleef zitten. En weet je wat de grap is? Het was het allemaal waard...

Goldeneye
     

2. Deus Ex

Een game waarin je keuzes echt consequenties hebben. Zoiets had ik in 2001 nog nooit gespeeld! Deus Ex is dan ook revolutionair, een absolute mijlpaal voor videogame storytelling en keuzevrijheid. 

Het was één van de eerste spellen die ik tijdens een gameweekje naar het Franse buitenhuis van m'n ouders meenam. Dat beviel zo goed, dat ik sindsdien jaarlijks drie van die weekjes inplan. Koekoek.

Deus Ex
    

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Ik weet het, origineel is het niet. Toch kan alleen The Legend of Zelda: Ocarina of Time op nummer één staan. Ik heb simpelweg nog nooit zo'n overweldigende videogame-ervaring beleeft als toen ik voor het eerst over de vlakten van 3D Hyrule liep. Waarschijnlijk zal ik die nooit meer krijgen ook.

Zie je, Ocarina of Time verscheen op het ideale moment in mijn leven. Ik was 15, een jaar verwijderd van mijn eerste bezoekje aan de disco waardoor het gamen voor een groot deel van mijn pubertijd naar de achtergrond verdween. Daarnaast had ik de jaren ervoor een aardig gaming referentiekader opgebouwd, zodat ik heel goed kon inschatten dat ik met OoT iets bijzonders speelde. Ik was op slag verliefd, en ben dat tot op de dag van vandaag nog steeds. Bedankt, meneer Miyamoto...

Ocarina of time

REACTIES (26) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord