De beste game soundtracks 

De beste game soundtracks 2015-04-08T23:55:28
Als menig mens gevraagd wordt om te kiezen tussen muziek en games, zullen de meeste muziek kiezen. Maar zij snappen niet hoe tof game-muziek kan zijn. Roy heeft er wel kaas van gegeten en daarom heeft hij een aantal games met de vetste soundtracks uit games op een rijtje gezet.

Muziek in games is belangrijk. Het moet de gameplay ondersteunen zonder dat het de overhand krijgt, het moet herkenbaar zijn en je moet er uren achter elkaar naar kunnen luisteren. Dat is stiekem nog best lastig. Gelukkig zijn er een hele zooi componisten en producenten die epische muziekstukken in elkaar kunnen draaien voor de meest legendarische games. In plaats van dik duizend woorden te tikken over het hoe en waarom, heb ik besloten om jullie vooral te voorzien van de muziek zelf. Dat ik hier niet alle dikste soundtracks in kan zetten, lijkt me duidelijk, dus ik verwacht meer input in de comments!

    

De Zelda franchise

De overworld theme van Zelda staat al als een huis sinds het eerste deel op de NES. Ik krijg elke keer nog kippenvel wanneer ik in een nieuwe Zelda game voor het eerst deze muziek hoor. Daarnaast draaide Ocarina of Time en Majora’s Mask heel erg om muziek. Saria’s Song, The Song of Storms en The Song of Time staan voor altijd in mijn geheugen gegrift. Muziek in de Zelda games zijn onder andere gemaakt door Koji Kondo, Kenta Nagata en Toru Minegishi. Een volledige lijst vind je hier.


           

Final Fantasy franchise

Wederom een complete franchise waarvan de muziek eigenlijk al sinds het 8-bit era dik in orde is. Aangezien de Final Fantasy-reeks minder actief is vanwege de voormalige turn-based actie, is het niet eens erg dat de muziek vaak heel bombastisch en overheersend is. Tijdens boss fights voel je je extra baas wanneer je je enorme tegenstander neerhaalt terwijl je begeleid wordt door brute muziek. De muziek is voornamelijk gecomponeerd door Nobuo Uematsu tot deel X, vanaf toen kwamen er ook nieuwe gezichten bij kijken.

    

Rayman Origins en Rayman Legends

De muziek hoeft niet altijd even groots en meeslepend te zijn. Het is ook wel eens fijn om simpelweg enorm vrolijk te worden terwijl je als een malle door een level heen rent met een dude zonder armen of benen. Christophe Héral is het grote brein achter de blije deuntjes en variaties op bestaande, klassieke tracks. Probeer eens niet te glimlachen bij deze Eye of the Tiger mariachi versie.

           

Bastion

Ik kan niet vaak genoeg zeggen dat Bastion een van de vetste indie games ooit is. Niet alleen de gameplay en graphics zijn top notch, maar het hele duistere, maar toch fleurige stijltje wordt doorgevoerd in de muziek. Koop de game, de soundtrack en ik verzeker je dat dit een aankoop is waar je nooit spijt van gaat krijgen. Darren Korb is de componist en Ashley Barret voorziet de gitaar van haar zoetgevooisde stemgeluid. Een live uitvoering vanaf Pax Prime twee jaar geleden:

     

Shadow of the Colossus

Je hebt mij toch al vrij snel te pakken als je een volledig orkest opneemt om gamers over de hele wereld te laten merken dat wat ze doen, ertoe doet. In Shadow of the Colossus is het verhaal best simpel, maar wat je moet doen om je doel te bereiken, verdient de term episch. Dat de toon niet alleen wordt gezet door de enorme kolossen waar je tegen strijdt, maar ook door de muziek die je begeleidt tijdens deze gevechten moge duidelijk zijn. De componist is Kow Otani. Bedankt man!

        

Mario franchise

Zelfs mensen die nog nooit een Mario game gespeeld hebben, kennen de bekende tune van de besnorde loodgieter. Bij elke nieuwe game hoor je deze bekende muziek gewoon evalueren waar je bij staat en het blijft prachtig. Ook in alle Mario spin-off games, zoals Mario Kart, blijft de muziek even herkenbaar als vernieuwend. Koji Kondo (die ook de Zelda muziek componeerde) is ondertussen een held in mijn ogen.

        

Souls games

Er zijn tegenwoordig niet veel spellen meer waar bazen aanvoelen als onoverwinnelijke obstakels, maar dan zijn er Souls games. Voor het gemak schaar ik Bloodborne ook onder de Souls-noemer. Waar de muziek in menig Souls game een achtergrondfunctie vult om de duistere omgeving net wat naarder te maken, is dat een ander verhaal bij de bazen die de games rijk zijn. De muziek zwelt al op tijdens de cutscene van je eerste ontmoeting met bijvoorbeeld Sif en je ziet de violisten en pianisten in je achterhoofd vol angst en woede tekeer gaan op hun instrumenten. Net als jij, alleen dan is jouw instrument een controller.

Het is een aanrader om eens wat vaker op de muziek te letten in games. Jij voelt je als speler vaak een opperbaas omdat je je skills tentoonspreidt door middel van welgemikte sprongen, schoten of stoten, maar de muziek bezorgt je misschien wel de helft van je emoties tijdens een gevecht of cutscene. Dit hierboven is natuurlijk een redelijk subjectief lijstje van muziek die ik bijzonder cool vind. Een lijst van beste game-muziek is natuurlijk nooit compleet, maar met behulp van onze actieve commentsectie, moet het vast wel lukken om de wereld te voorzien van een uurtje of duizend aan muziek toch?

REACTIES (99) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord