De beste artificial intelligence in games 

De beste artificial intelligence in games 2015-04-29T16:59:03
Anno 2015 is doemdenken over robots geen vreemde zaak. ‘Ze gaan onze banen inpikken!’, is een veel gehoorde kreet. En inderdaad: soms zijn het metalen deugnieten, maar het kunnen ook lieverds zijn, hoor. Let maar op.

Ghost uit Destiny

Wat? Een oog dat alles zonder al te veel moeite kan hacken in een stervormig, stalen omhulsel met fancy lampjes. 

Waarom schopt 'ie kont? Naast z'n stijlvolle design is hij de robot die jouw Guardian in Destiny tot leven werkt. Dankzij hem kan jij je avontuur beginnen en hij voorziet je ook als eerste van een dikke blaffer. Daarnaast is zijn (monotone) stem ingesproken door niemand minder dan Peter Dinklage (voornamelijk bekend uit Game of Thrones) en hij is zelfs heel functioneel: zonder hem zou je non-stop voor dichte deuren staan. Want hacken en scannen zijn voor hem geen probleem. 

     

Claptrap uit Borderlands

Wat? Een koekblik dat zich voortbeweegt op een rubber bandje, nog slechtere grappen maakt dan Luuk Ikink bij RTL Late Night, een stem heeft die storender is dan een luchtalarm en net zo goed danst als Zanger Rinus. 

Waarom schopt 'ie kont? Ondanks dat Claptrap je soms behoorlijk op de zenuwen kan werken, heeft hij zijn mechanische hart op de goede plek zitten. Hij brengt je te vaak in de penarie, maar je vergeeft 't hem, omdat hij toch zijn best doet om een goede gids te zijn door de gevaarlijke wereld in Borderlands. Desondanks zou je soms wensen dat hij een enkeltje schroothoop zou nemen...

      

EDI uit Mass Effect 2

Wat? Een paarse, holografische discobol op een stokje. Opeens weet je waar de PlayStation Move op is gebaseerd. Later *SPOILER* krijgt 'ze' overigens een lichaam en is ze een metalen babe met een oranje bril op. Een vooruitgang!

Waarom schopt 'ie kont? De EDI (Enhanced Defense Intelligence) is ten eerste voorzien van een charmante vrouwenstem (Tricia Helfer) en het hulpvaardige ding weet ook nog eens alles. Ze chillt aan boord van het Normandy SR-2 ruimteschip en beschermt daar de passagiers tegen inkomend gevaar van buitenaardse griezels. Een echte reddende engel. Later schopt ze trouwens veel harder kont als ze haar eigen metalen lichaam krijgt en piloot Joker wel een beschuitje met haar wil eten.

     

GLaDOS uit Portal

Wat? Een scheenbeschermer met een geel oog dat op technische wijze aan het plafond is bevestigd.

Waarom schopt 'ie kont? Ook hier hebben we te maken met een dame, want de stem van GLaDOS is ingesproken door de Amerikaanse operazangeres Ellen McLain, dus heeft ze sowieso al een streepje voor. Want ja, operazangerez. Zij zorgt ervoor dat alle technische dingetjes blijven functioneren binnen Aperture Science, een enorm ondergronds onderzoekscentrum. Het apparaat speelt één van de hoofdrollen in de eerste Portal en in de eerste helft van het vervolgdeel.

    

Clank uit Ratchet & Clank

Wat? Een multifunctionele, eigenwijze robot en de allerbeste vriend van Ratchet

Waarom schopt 'ie kont? Omdat Ratchet niet zonder hem kan. Ze zijn als twee handen op één buik, als Bassie en Adriaan en als chocomel en de winter. Het feit dat hij ook zijn eigen game heeft gekregen, waarin hij de rol aanneemt van een geheim agent in de trant van James Bond, zegt natuurlijk al genoeg. Wie valt er nou niet voor zijn smaragdkleurige ogen en zijn behendigheid met de tofste gadgets?   

       

Shodan uit System Shock

Wat? De vrouw zonder vleesch en bloed waar je alleen maar nachtmerries van krijgt. Eentje met enge bekabeling en een sick mind.

Waarom schopt ze kont? Omdat ze jouw kont probeert te schoppen in System Shock, de voorloper van BioShock. Tijdens jouw hypermoderne avontuur maakt ze je voornamelijk bang met het gebruik van haar stem, die hapert, van toonhoogte verandert, versnelt en zichzelf herhaalt. Vaak zie je haar niet eens in levende lijve, maar omringt ze je met behulp van schermen, waar ze met haar smoelwerk op verschijnt en je verrast met een donderpreek over hoe gemeen haar plannen wel niet zijn. Dat resulteert in een fucked up, beklemmend gevoel dat vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Alien Isolation. Klotsende okseltjes gegarandeerd. 

          

The Overmother uit Broken Age

Wat? Een pratende zon met een tevreden glimlach

Waarom schopt ze kont? The Overmother zorgt overdag dat Shay, een knulletje dat leeft in een ruimteschip genaamd de Bossa Nostra, zich vermaakt, zich tegoed doet aan wat voedsel, zo nu en dan zijn billetjes afveegt, zijn haren wast en zich vooral veilig voelt. Als een perfecte mama dus. 's Nachts neemt vader de wacht over en hij is dan, je raadt het al, een maan. Shay noemt haar echter geen moeder, maar 'Computer'. Ze blijft erop hameren dat ze hem zijn moeder moet noemen, want ze bedenkt zijn missies en stuurt hem op pad zodat hij niet de hele dag met een blik energydrank en Doritos voor de buis Game of Thrones zit te kijken. We vragen ons af of ze ook zijn broodjes smeert in de ochtend...

      

Cortana uit Halo

Wie? In tegenstelling tot Shodan is Cortana een illusie van de vrouw van je dromen. Helaas is ze niets meer dan een kleine disc in de helm van Master Chief die een hologram van een welgevormde dame zonder kleding tevoorschijn kan toveren. 

Waarom schopt ze kont? Ze zit zo'n beetje in iedere Halo, dus dat is al genoeg reden om deze charmante, blauwe griet een 'vind ik leukje' te geven. Haar stem is ingesproken door een bekende in de game-industrie: Jen Taylor. Zij verleende haar stem al onder andere aan Princess Peach, Toad & Toadette en Left 4 Dead. Cortana staat altijd klaar voor Master Chief wanneer hij dat maar wil en ze geeft gedurende de games ook nog eens nuttige info. Meer dan dat, een barbecue en games heeft een man toch niet nodig? 

     

HK-47 uit Star Wars: Knights of the Old Republic

Wat? C-3PO als hij was bezeten door de duivel

Waarom schopt 'ie kont? HK-47 is letterlijk een moordmachine. De robot is niet te vinden in de filmreeks, maar hij is speciaal voor Star Wars: Knight of the Old Republic (2003) in leven geroepen en ook keerde hij terug in Star Wars: Knights of the Old Republic - The Sith Lords en de Trials of Obi-Wan expansion voor Star Wars Galaxies. De sluipmoordenaar - HK in je back! - is geschapen door een Dark Sith Lord en is alleen bedoeld om alle niet-aanhangers van de Dark Side het leven te beroven.

    

Jack uit Tekken

Wat? Iemand die non-stop in de sportschool te vinden zou zijn als hij niet mechanisch was. De legerkleding en blonde mohawk maken het helemaal af. 

Waarom schopt 'ie kont? Dat merk je snel genoeg als hij opduikt als tegenstander in de fighting game, want hij sloopt je. Ook is hij verschenen in de vorm van een prototype en toen moest hij het nog doen zonder dat fantasiekapsel, maar beide varianten blijven een pain in the ass

Bedankt voor het lezen en zoals je ziet wist Bassie het allang: onmenselijke dingen kunnen ook je vriendje zijn. Houdoe. 

    

Check nu op Filmfan de beste Artificial Intelligence in Films en Series!

De film Ex Machina staat ook helemaal in het teken van A.I.. Lees hier de review op Filmfan.

REACTIES (31) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord