De beste anti-piraat maatregelen 

De beste anti-piraat maatregelen 2014-12-13T11:16:33
Het is tegenwoordig niet meer zo moeilijk om een game illegaal binnen te hengelen. Dat is niet okay! Maar er zijn ontwikkelaars die het op een wel hele creatieve wijze te lijf gaan.

Vroeger, ja kinders, vroeger was het nog best wel lastig om een game illegaal te downloaden. Dat kwam vooral omdat het internet nog niet bestond enzo. Hoewel piraterij altijd al aan de orde van de dag is, is het tegenwoordig een waar gezwel binnen de industrie. Gelukkig zijn er genoeg manieren om piraten tegen te gaan, en dan heb ik het niet eens over drm of in-game codes , nee, sommige ontwikkelaars zijn een stuk creatiever dan dat.

 

Game Dev Tycoon - piracy mechanic

Dat je niet per se een grote triple A titel moet beschermen tegen piraterij is wel duidelijk, want ook de kleinere indies als Game Dev Tycoon zijn er slachtoffer van. Het spel is een management game waarin je je eigen ontwikkelstudio opstart om games te maken. Je begint met een klein groepje aan een simpele flash game en werkt jezelf langzaam op tot de Ubisofts en Rockstars van deze wereld. Behalve als je de game via ongure wegen hebt bemachtigd...

Greenheart Games, de ontwikkelaar van de game, heeft namelijk een ingenieuze plan bedacht. Ze hebben zelf een gecrackte versie van Game Dev Tycoon via torrent sites verspreid. Maar deze versie was net even anders dan de legale. Na een paar uur spelen kregen de piraten namelijk het volgende te zien:

Game Dev Tycoon

Vervolgens stonden de fora vol met klaagzang en smeekbedes over ‘waarom mensen games piraten’ en ‘hoe kan ik dit voorkomen?’ De ironie is bijzonder groot...

 

Earthbound - savegame eindbaas

Deze inmiddels klassieke RPG van Japanse makelij deed niet zo heel moeilijk als je een illegale kopie van de game speelde. Figuurlijk dan. Je kan de game namelijk gewoon spelen, maar er werden wel een shitload meer monsters gespawned. Voor degene die niet zo thuis zijn in oldschool rpg’s met random encounters; dat is meer dan een beetje vervelend. Op deze manier duurde het heel erg lang om eindelijk de eindbaas te bereiken. Maar dan begint de ellende pas echt.

Zoals je in bovenstaand filmpje kan zien, word je echt royaal genaaid wanneer je na al dat geploeter bij de eindbaas Giygas bent beland. Na zijn eerste fase loopt de game simpelweg vast, maar wanneer je reset, zijn al je saves gewist. Daar zit je dan, met je rom-versie van een classic die je nooit uit hebt gespeeld.

 

Love Plus+ - cheap ass date

Japanners, je kent ze, met hun malle fratsen. Daar gaan ze nogal hard op dating sims en dergelijken. zo ook op Love Plus+ voor de DS. Maar als er een handheld gruwelijk op zijn falie heeft gehad van piraten, dan is het de DS wel, dus Love Plus+ had een leuk extraatje voor deze goedkope gasten. De chicks in de game hebben het- net als developers- namelijk niet zo op piraten.

Love Plus

Wanneer je niet de originele versie van de game hebt, laten de dames zich nimmer verleiden! Veel verder dan een kusje op de wang zal je niet komen en dat haalt in feit de hele motivatie uit de game. Je wilt polygoon palen met die pixelige dames toch?! Moet je maar niet zo goedkoop doen, daar houden echte vrouwen ook niet van.

 

Crysis – kippenkogels

In de gemiddelde first person shooter is het zaak dat je voldoende kogels hebt en nóg belangrijker is dat je ze in je tegenstanders stopt. Zo hard mogelijk. Mocht je toevallig een illegale Crysis hebben, dan lijkt dit opeens een stuk minder vanzelfsprekend. Na een paar minuten spelen, veranderen je kogels uit alle wapens namelijk in kippen. Dat is precies zo hilarisch en niet-dodelijk als je verwacht:

Hoe leuk het er ook uitziet, het is niet zeer effectief in het doden van mensen. In tegendeel zelfs! Je zou er in een klap honger kunnen verbannen uit de wereld. De enige manieren waarop kippen nog een beetje schade aan kunnen richten is als ze besmet zijn met vogelgriep of als je in een Hot Shots films leeft.

 

The Sims 4 – Censuur

Terwijl iedereen over de zeik was toen ze hoorden dan je je sims niet meer kon verdrinken in een zwembad, had EA wel andere problemen aan hun hoofd. Gasten die hun game voor gratis van het internet afplukte bijvoorbeeld. Naast het feit dat je bij de release van The Sims 4 geen massamoorden kon plegen, is het ook nog eens onmogelijk om je sims naakt te zien, want ze worden heel degelijk gecensureerd. Dat dit spel zo goed verkoopt is me een raadsel... Dat censuur ding maakte het voor piraten een stuk minder interessant trouwens.

Wanneer je over een illegale kopie van The Sims 4 beschikte en je smerige tamagotchi’s een douche moeten nemen, was het feest. De censuurblokjes die de prachtig gecreëerde borsten van je Scarlett Johanssen kopie verhullen, gaan namelijk niet meer weg. Sterker nog, ze worden alleen maar groter tot het lijkt dat je een Atari-spel op je PC speelt. Touché EA, touché.

Sims 4

 

Uiteindelijk kan je zeggen wat je wil over piraterij, maar het feit is dat je ontwikkelaars en uitgevers een flink hak zet. Vooral voor de meeste indie devs is games maken geen vetpot (uitzonderingen daargelaten). Maar hoe cliché het ook klinkt, illegaal games downloaden blijft gewoon schaamteloos jatten. Het enige leuke ervan is dat wanneer devs piraterij op een toffe manier aanpakken, ik er een feature over kan schrijven, maar dat staat in schril contrast met de nadelen.

 

REACTIES (122) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord