De 10 beste PlayStation 4-games 

De 10 beste PlayStation 4-games 2020-09-05T09:08:46
De PlayStation 4 is bijna aan het einde van zijn levensloop toegekomen met de PlayStation 5 in het vooruitzicht. Dat betekent tegelijkertijd ook dat er een gigantische keuze is aan topgames voor de succesvolle spelcomputer. Dit zijn volgens ons de tien beste PS4-games!

Bijgewerkt op 5 september.

De hekkensluiter van deze lijst is meteen de meest controversiële titel. Death Stranding – de meest recente game van Metal Gear-bedenker Hideo Kojima – viel lang niet bij iedereen even goed in de smaak. Van hot naar her lopen met een stapel pakketjes op de rug van Norman Reedus klonk niet iedereen als muziek in de oren. Veel spelers hadden er gewoonweg het geduld niet voor, of vonden er geen klap aan.

Maar klikt het wel, dan is Death Stranding een erg belonende ervaring. De ontlading wanneer je na een loodzware trektocht – gevuld met lastig beklimbare gebieden en geestachtige verschijningen die je via een plas olie naar een andere dimensie proberen te sleuren – eindelijk aan de top van die heuvel staat, het einddoel in zicht hebt en precies op het juiste moment een nummer van de IJslandse band Low Roar wordt ingezet, is immens goed. De plot en het script voelen soms overdreven aan, maar een spelwereld waarin mensen kleine samenlevingen hebben gevormd en diep onder de grond schuilen, terwijl koeriers de wereld rondtrekken om pakketjes af te leveren en weer een connectie tussen mensen te creëren, is in deze vreemde tijd relevanter dan ooit.

Death Stranding

10. Persona 5

Mocht je ergens nog honderd of wat uren vandaan kunnen toveren, dan is het de hoogste tijd om Persona 5 in die PlayStation 4 te duwen. Deze gigantische RPG speelt zich af in een sfeervol, modern Tokio waarin je de levens van een stel scholieren volgt… die buiten schooltijd veranderen in de Phantom Thieves of Hearts en een andere dimensie vol met monsters verkennen. De heerlijke mix tussen klassieke RPG-elementen en de soap-achtige plotwendingen tijdens het alledaagse leven van de studenten is het neusje van de zalm voor liefhebbers van dit genre. Haal overigens wel de Royal-versie in huis, mocht je de game nog willen kopen: daar zit flink wat extra content in.

Samuel schreef in zijn review:

Of het nou om productiewaardes, combat, verhaal, symboliek, character design, muziek, tempo of variatie gaat, weet Persona 5 niet alleen de voorgaande games in de serie te overtreffen, maar élke andere turn-based RPG, of ie nou Japans of westers is. Dat 2017 een legendarisch gamejaar is, stond allang buiten kijf, maar Persona 5 bevestigt het nog even met een onovertroffen dosis swagger.

Persona 5

9. The Witcher 3: Wild Hunt

De epische actie-rpg The Witcher 3: Wild Hunt komt niet voor niets ook in onze Top 10 van Switch-games voor: dit is een spel dat simpelweg iedereen een keer geprobeerd moet hebben. Start je The Witcher 3 eenmaal op, dan is de kans immers vrij groot dat de prachtige spelwereld, het spannende verhaal en de goed geschreven personages je bij je lurven grijpen en niet meer loslaten.

Twee alinea’s is natuurlijk veel te weinig om beknopt uit te leggen waarom The Witcher 3 zo’n essentiële ervaring is. Daarom een kleine greep aan termen die je als leek misschien niets zeggen, maar als iemand die het spel heeft gespeeld kun je niet anders dan instemmend knikken: Geralt, Yennefer en Ciri, het kleurrijke Toussaint, een potje Gwent, master armor, de Ladies of the Wood, de Bloody Baron, wandelen in Novigrad, de riolen van Oxenfurt, A Towerful of Mice, Roach, wind’s howling… we kunnen nog uren doorgaan.

The Witcher 3: Wild Hunt

8. Uncharted 4: A Thief’s End

De vierde Uncharted-game is de enige Naughty Dog-game in deze lijst, althans, in ieder geval tot The Last of Us: Part 2 uitkomt waarschijnlijk. De ontwikkelaar kwam met een minder grote hoeveelheid games aanzetten dan op de vorige generatie PlayStation-consoles, maar gelukkig maakte Uncharted 4 de verwachtingen meer dan waard. Op een console die uitblinkt in filmische actie-ervaringen is Uncharted 4 zeker een van de besten in zijn soort.

Deze zwanenzang voor antiheld Nathan Drake zit vol met epische setpieces die je het gevoel geven dat je de regisseur bent van je eigen actiefilm. Prachtige locaties, zoals glooiende steppen, tropische eilanden en zompige jungles maken dit een escapistisch avontuur pur sang, terwijl de spannende plot rondom Nathan en zijn familie je vooruit stuwt. De gameplay heeft niet héél veel om het lijf: de boel is behoorlijk gestroomlijnd om het spel toegankelijk voor iedereen te houden – maar toch voelt het gewoonweg goed om met Drake talloze vijanden uit te schakelen en complete bergen te beklimmen. Jaren na release is Uncharted 4 ook nog steeds grafisch een hoogvlieger, en dus een echt paradepaardje op de PS4.

Uncharted 4: A Thief's End

7. Red Dead Redemption 2

Rockstars indrukwekkende westerngame plaatst ons in de laatste dagen van het Wilde Westen, in een land dat langzaam maar zeker moderniseert en steeds minder ruimte heeft voor cowboys en outlaws. In het verlengde daarvan heeft elke criminele actie die je in de game uitvoert verregaande consequenties. Dat – samen met de diverse generieke taken die je moet doen, zoals jezelf wassen, eten en drinken en je paard afstoffen – geeft het spel een ongekend realisme mee. Het spannende verhaal dat steeds verder escaleert, de enorme hoeveelheid aan wilde dieren waar je op kunt jagen, de vele originele en soms ronduit grappige hoofd- en zijmissies: Red Dead Redemption 2 is een kroon op het werk van een ontwikkelaar die toch al bekendstaat om zijn geweldige openwereldgames.

Simon over Red Dead Redemption 2 in zijn recensie:

Wie durft te investeren in deze game, krijgt met afstand de grootste pay day van het afgelopen jaar. Rockstar verdient ultiem respect voor het nemen van zoveel risico’s, die geen enkel recht hadden om zo goed uit te pakken als ze uiteindelijk doen. Opnieuw trapt Rockstar Games de lat niet omhoog, maar in 1000 stukken.

Red Dead Redemption 2

6. Astro Bot: Rescue Mission

Met PlayStation VR heeft Sony ook consolegamers kennis laten maken met de wondere wereld van virtual reality. En zeg je PSVR, dan kunnen de mensen die ervaring hebben met het spel het niet laten om meteen Astro Bot erbij te noemen. Ben je namelijk nog niet overtuigd van VR, dan verandert deze vrolijke platformer dat in één klap.

In Astro Bot: Rescue Mission word je áchter het schattige robotje dat je bestuurt geplaatst, waardoor het een beetje voelt alsof je een soort vriendelijke reus bent in de spelwereld die Astro Bot op weg helpt. Wanneer je het eerste level, gesitueerd hoog boven de wolken, voor het eerst opstart, voel je de wind haast door je haren wapperen. Met verwondering duw je de analoge stick in en zie je Astro Bot langs je heen huppelen. Het helpt dat het ook nog eens een erg vermakelijke platformer is die vaak doet denken aan de 3D-platformers in de Mario-franchise. Astro Bot: Rescue Mission is de nummer één reden om een PSVR in huis te halen.

Astro Bot: Rescue Mission

5. Marvel’s Spider-Man

Insomniac was toch al een grote naam binnen de PlayStation-studio’s dankzij Ratchet & Clank en Resistance, maar met Marvel’s Spider-Man hebben ze zich toch één van de grootsten opgebokst. Dit spel geeft je het gevoel dat je écht de superheld met spinnenkrachten bent, vanwege de enorm soepele gameplay die je met het grootste gemak langs de duizelingwekkende wolkenkrabbers van Manhattan laat zoeven. Dit gedeelte van New York is samen met de verslavende gameplay de echte ster van het spel. Bonuspunten voor de originele insteek als het gaat om Peter Parker en Mary Jane!

Ook Wouter was wild over Spider-Man in zijn review:

Je bént Peter Parker, je bent Mary Jane, je bent [SPOILER POLITIE CENSUUR], je bent de verdomd spectaculaire Spider-Man en je wil voor tientallen uren ook niemand anders zijn dan deze prachtige personages die amazing shit meemaken in een oogverblindend mooi, en tierig, Marvel-New York. Dit is de beste superheldengame sinds Arkham Knight en de beste Spider-Man game ooit. Daarnaast is het een hele fijne, intuïtief spelende actiegame, een (te?) volle sandbox-titel en biedt het een ge-wel-dig verhaal, helemaal voor sentimentele fanboys zoals ik.

Marvel's Spider-Man

4. Horizon Zero Dawn

Neerlands trots, dat is natuurlijk Horizon Zero Dawn van Guerrilla Games. Na de grauwe shooters uit de Killzone-reeks verraste de Amsterdamse studio vriend en vijand met deze kleurrijke openwereldgame waarin je met Aloy een post-apocalyptische wereld doorkruist, terwijl je gigantische dierachtige robots tegen het lijf loopt. Je hebt niet echt geleefd tot je tegen een gigantische robot die wat wegheeft van een dinosaurus hebt geknokt, of met grijphaken een uit de kluiten gewassen robotadelaar aan de grond nagelt.

Die brute actie tegen de robotwezens is zeker een hoogtepunt van de game, maar net zo indrukwekkend is de spelwereld die Guerrilla heeft geschapen. Deze wereld voelt echt en levendig aan, met verschillende stammen, diverse biomen, flora- en fauna-getypeerde gebieden en zelfs een paar heuse steden. Een trektocht door een gigantisch gebied dat veel wegheeft van de Grand Canyon wordt afgewisseld met een bezoek aan een regenwoud met een Midden-Oosten aandoende stad. Als dit spel geen vervolg krijgt op de PlayStation 5, weten wij het ook niet meer.

Horizon Zero Dawn

3. Bloodborne

Daar is-ie dan, de FromSoftware-titel in deze lijst, en misschien wel de meest geprezen exclusive bij de die-hard PlayStation-fans. Bloodborne biedt namelijk de gebruikelijke, intense gameplay van de Dark Souls-reeks – een enkel foutje wordt hardhandig afgestraft – en plaatst die in een inspirerende spelwereld met fascinerende lore die je langzaam maar zeker ontrafelt tijdens meerdere speelsessies. Elk gevecht met een vijand voelt als een eindbaasgevecht op zich. Waar je in de eerste uren nauwelijks verder weet te geraken dan de eerste paar straten van het introgebied, daar leer je jezelf na verloop van tijd de uitdagende besturing van dit spel aan en voel je je talent groeien. Bloodborne voelt soms net als studeren, maar de beloning als je hebt geleerd van je fouten is des te groter.

Samuel en Nino waren zeer te spreken over Bloodborne in de review:

Bloodborne staat als een huis. Het is een van de meest sfeervolle games ooit en het is nog een genot om te spelen. Hij is helaas iets magerder dan de eerdere delen in de serie, maar dat mag de pret niet drukken. Halen die hap!

2. The Last of Us: Part 2

Naughty Dog beloofde alleen een vervolg geven aan The Last of Us als het écht nog iets te vertellen had. Het resultaat blijkt essentieel te zijn, een bijna perfect verlengstuk van het heilige eerste deel. Niet alleen door de gewaagde plottwisten en intrigerende acteerprestaties, maar ook door de manier waarop Ellie’s lijdensweg in beeld wordt gebracht. Pijn, schuldgevoel, twijfel: in geen andere game voel je dusdanig mee met diens hoofdpersonen. De ontwikkelaar heeft daarbij goed nagedacht over wat een videogame eigenlijk is, en kwam met iets wat alleen mogelijk is binnen dit medium.

The Last of Us: Part 2 is niet voor iedereen. Bij vlagen is het traag, de gameplay is niet bepaald revolutionair en het lot van sommige personages is niet voor tere hartjes bestemd. Maar dat geeft niet, Naughty Dogs grootste triomf is dat het je iets laat voelen wat je nog niet eerder hebt gevoeld.

The Last of Us

1. God of War

De God of War-games stonden natuurlijk altijd al garant voor bikkelharde actie, maar niemand had verwacht dat de franchise ook méér kon bieden dan alleen dat. Met het in 2018 verschenen God of War gaat de franchise terug naar de tekentafel. Het resultaat is nog steeds een spel dat je regelmatig doet duizelen van de actievolle momenten, maar ook de tijd neemt om hoofdpersonage Kratos uit te diepen. Dat is vooral te danken aan zijn metgezel; zijn zoontje Atreus. Het geeft Kratos een hart en maakt hem minder eendimensionaal. Samen met de brute actie blijkt dat een ijzersterke combinatie.

Maar God of War heeft nog veel meer te bieden. Je hebt meer dan ooit perfecte controle over het personage, niet in de laatste plaats door een erg precieze bijl waarmee je in de rondte hakt. Ook de spelwereld is indrukwekkend, met open gebieden en zelfs een soort hub die gedurende het spel verandert. De switch van Griekse naar Noorse setting geeft het spel een nieuw, fantasievol sfeertje en vele unieke locaties die van het scherm af spatten. En dan is er nog de toevoeging van loot, waarmee je Kratos steeds sterker maakt en hem prachtige nieuwe armor geeft. God of War voelt als een mix tussen Zelda, The Witcher en… nou ja, God of War. Die combinatie blijkt een gouden greep en het levert wat ons betreft de beste PlayStation 4-game tot nu toe op.

God of War

Ja, we weten het: er missen zoveel geweldige games in deze lijst! Er was immers plek voor maar tien titels. Geen zorgen, we zijn al die andere geweldige spellen niet vergeten. Zo zijn ook de volgende PS4-games zeker de moeite waard: Sekiro: Shadows Die Twice, Grand Theft Auto 5, Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain, No Man’s Sky (na de vele updates), Doom Eternal, Resident Evil 2 Remake, Tetris Effect, Assassin’s Creed Odyssey, Rocket League, Kingdom Hearts 3, Detroit: Become Human, Control, Shadow of the Colossus, The Last of Us: Remastered, Nioh, Until Dawn, Days Gone, Call of Duty: Modern Warfare, Nier: Automata, Resogun, Gran Turismo Sport, Hellblade: Senua’s Sacrifice, Dirt Rally 2.0, Crash Bandicoot N-Sane Trilogy, Uncharted: The Last Legacy, Resident Evil 7: Biohazard, The Outer Worlds, Monster Hunter World en Abzu.

Missen we nog iets? Heb je zelf een compleet andere top 10? Laat het weten in de reacties!

Lees ook onze andere Top 10-lijstjes:
Top 10 beste Switch-games

REACTIES (75) 

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord